Благодаря buci59 притеснението ми беше да не би меда по питите ( защото има и разпечатан ) да поеме от мравчената киселина и после пчеличките да не искат да го приемат.
Преглед за печат
Благодаря buci59 притеснението ми беше да не би меда по питите ( защото има и разпечатан ) да поеме от мравчената киселина и после пчеличките да не искат да го приемат.
Повтарям ти,бъди спокоен и не се притеснявай.
ОК приятелю благодаря за съвета drinks; drinks; drinks;
Здравейте,купих си две пчелни семейства в ДБ кошер и в понеделник(нямам свободно време до края на седмицата) ще ги местя на моето място,макар че го дават да вали.Искам да ви попитам след като ги поставя на мястото им,трябва ли веднага да ги отворя и да видя какво е положението и да ги подхраня или да изчакам да се оправи времето?
По добре 1-2 часа не ги отваряй после ги отвори когато са се успокоили и това е. След ден два при хубаво време направи преглед. В неделя ще помагам на колега да пренесе 10 кошера и пак по същия начин ще процедираме drinks;
Като ги изместиш отвори само входовете,след като се оправи времето ще ги прегледаш.Успех!
Днес направих основния преглед, но много зле на пило в единия кошер видях майката(голяма но объсана) и има само 20-30 килийки с пило на една пита.
На другия пак не успях да видя майка, но има пило пак на една пита 100тина килийки.
И двете семейства са доста слаби по 3 пити с пчели, аз ги стесних на 4 пити, по 2 с мед и две с пилото и преашеца.
Някакви съвети какво да ги правя, дали да ги убединя или така да ги оставя?
Не са гледани от доста години и пчелите са супер малки, днес почистих и дъната и сложих ленти.
Остави ги така. Подхранвай за сега с твърда храна, а като се позатопли и цъфнат джанките почни и със сироп. По малко, но редовно.
Мерси за съвета.
Правя прегледите сравнително бързо, но и 2та пъти след прегледа има слабо нападение.
Пчелите са почти 2 пъти по голями от моите но след 20 мин. спират с атаката.
Аз ли съм виновен и може ли да направя нещо откажа пчелите на комшията от мераците за моя мед :)
Не мисля, че грешиш. Просто в период без паша (какъвто е сега), пчелите търсят всеки възможен източник на храна. Включително и не защитени кошери.