Защото , четат момчетата !
Не смей да ги закачаш .
Преглед за печат
Фактор е но не е единствен. Друг фактор е голяма армия и лошо време, където тя не може да реализира потенциала си и въпреки че има на къде да гради не го прави поради липса на достатъчен приток на нектар породен от метеорологични условия.
Прикачен файл 5013
Прикачен файл 5014
Благодаря на колегата delta.e
Аз съм пробвал, защото така зазимявам, с празен корпус под кълбото.
Ако не ротирам се забавя развитието на семейството, защото майката не слиза надолу докато не се повишат нощните температури. Но по това време им е рано да мислят за роене. Когато температурите се повишат майката си ходи навсякъде , ако няма ханеманова върви в средата на кошера и снася и на трите корпуса в средните пити без да и пречат рамките.
Но ако пролетта е по студена и през април и началото на май температурите са по-ниски от 20 градуса, майката не слиза надолу, въпреки че е задръстила горния корпус и има голяма вероятност да рои, ако не ротирам.
Разбира се, това което казвам не важи за всички майки,а само за някои от тях, защото моите са порода българска шарена с гагаузки примес,(дано не чете някой доцент).:bigsmile:
slavi 13
Пробвал съм обратното да сложа пълни корпуси с рамки и не се роят.Пробвал съм да не разширявам плодника да е САМО 1 Корпус ЛР и не се роят, тази година на всички семейства, как става... е за отделна тема.
Бях го обещал Дамяне .
За тези които не са следили темата: В списанието на страници от 9 до 12 става дума за вентилацията на кошера.
Колегата беше така добър да предостави информацията :)
Има едни други неща написани в списанието, които трябва да коментираме, но те са за друга тема.
iliew ти е отговорил какво се случва,а за да се избегне рутирането просто им вземаш пило и помагаш на тия които имат нужда или правиш отводки.
Въпроса е какво ти трябва... някои колеги се радват на роенето.