ХР обрамчени ли са, и имали значение дали ще са обрамчени или не. Ако са обрамчени на нивото на ХР имат ли прелка.
Преглед за печат
ХР обрамчени ли са, и имали значение дали ще са обрамчени или не. Ако са обрамчени на нивото на ХР имат ли прелка.
Не са обрамчени и нямам наблюдения как е по-добре.Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
Не мога да намеря тема за силни семейства лангстрот рут ленти вароа,подхранване.Искам всичките пчелни семейства да ги направя на два корпуса,проблема е че не знам как се прави ротацията,по кое време,и може би храната,подхранването,и вароа лентите кога се слагат,кое е от значение,как да ги подсиля.
Прочети темата и ще откриеш каквото ти трябва.
Как успя да сътвориш такова сложно изречение, а не можеш да намериш тема ? Ако съм успял да разбера въпросите ти, да , няма такава тема. Ти искаш някой да ти даде отговор /готов/ на нещо което и след две годишен труд в пчелина едва ли ще ти се изясни напълно. Четене, мислене, работа ! И всичко това стъпка по стъпка.Цитат:
Първоначално публикувано от lutorov
А въпросите трябва да се задават конкретно, за да се получат и конкретни отговори. Която и да е пчеларска книга ще ти даде отговор на поне част от въпросите .
Успех !
Много ми е сложно да се ориентирам във форума,а що се отнася до книгите,всяка е със собствено мнение,се едно е писана с инженерна мисъл,трудно схващам,но схвана ли един път пущане няма.Поне предложете някоя книга,не каква да е,а "качествена".
КАЛЕНДАРЕН СПРАВОЧНИК НА ПЧЕЛАРЯ - Любен Радоев
Можеш и през нета да я поръчаш.
Здравейте , всеки ден чета различните теми във форума и съвсем логично кашата в главата ми нараства !Имам 2 бр ЛР кошери от юни миналата година.Зазимих ги с по 7-8 кг мед /толкова успяха да си съберат/ в/у мрежести дълбоки дъна . Семейството е в горния корпус а на 1 ви етаж корпус с празни изградени пити.На 25 януари подхраних с по една питка Апитом , в началото на март втора питка /с прашец/ а от миналата седмица давам през ден по половин литър сироп 1:1 защото в началото на март почти не беше останал мед.Към момента пилото е на 5-6 рамки.Молбата ми е за съвет какво да правя от тук нататък за да не оплескам нещата.Районът е полупланински - около 10-12 май цъфти акация , следва черен трън /чилия/ и към края на юни липа. В момента цъфти върба , на около 1.5 км черешова градина /около 150 дк / а останалите промишлени насаждения са малини и лавандула на около километър от мен
Намали темпото със сиропа,да речем 1л.на седмица,че иначе ще ти изядат ушите,а ако имаш на джоб продалжавай,така е когато няма приток на нектар от природата.
Семейството е в горния корпус а на 1 ви етаж корпус с празни изградени пити.На 25 януари подхраних с по една питка Апитом , в началото на март втора питка /с прашец/ а от миналата седмица давам през ден по половин литър сироп 1:1 защото в началото на март почти не беше останал мед.Към момента пилото е на 5-6 рамки.Молбата ми е за съвет какво да правя от тук нататък за да не оплескам нещата.Районът е полупланински - около 10-12 май цъфти акация , следва черен трън /чилия/ и към края на юни липа. В момента цъфти върба , на около 1.5 км черешова градина /около 150 дк / а останалите промишлени насаждения са малини и лавандула на около километър от мен[/quote]
Свали корпуса с пилото върху дъното, а в питите на празния корпус налей около 5-6 литра захарен сироп и го сложи върху корпуса със пилото.След 15-20 дни пак ротираш и в зависимост от силата на семействата слагаш корпус между тях или магазин отгоре.