Здравейте, бих искал да попитам ако сега се подхранват пчелните семейства, ще градят ли? И съшествува ли някаква програма за финансиране?
Преглед за печат
Здравейте, бих искал да попитам ако сега се подхранват пчелните семейства, ще градят ли? И съшествува ли някаква програма за финансиране?
Колега дано те радва с много пило.Цитат:
Първоначално публикувано от Alex77
По някога се случват много странности , но трябва да сме упорити и да имаме търпение.
Зависи от пчелните ти семейства като сила въпреки , че не е точно така.Вчера ходих да помагам на пчелин на мой приятел отвотка на три рамки със много малко пчели сложил им рамка за градеж преди 3 дни и рамката беше изградена, но имай в предвид , че при нас пашата си върви още със пълна сила.Цитат:
Първоначално публикувано от ivan_409
Та при теб ако няма паша , е добре да имаш доста пчели и да подхранваш и така ще постигнеш успех.
По втория въпрос ще трябва да се уточниш малко каква програма за финансиране ти трябва , че зададен така въпроса е трудно човек да го смели.
Успех.
Колеги един въпрос.Днес отворих няколко кошера за да проверя до колко са пълни рамките и забелязах, че пчелата е силно намаляла.От тези семейства съм въртял по 4 магазина общо. В плодника са пълни с пило, няма следи от маточници и т.н, но пчелите са доста малко поне в магазина.
Пълнят медец. tube;
може да са ройнали и да е останала новата майка
Не виждам нищо ненормално. По това време на годината вече е минал пика в развитието на семейството. Майките вече не снасят така както на пролет. Пчелата си е свършила своето и е заминала в небитието.
За разпечатване на мед, какви предимства има като се ползва нож, и какви когато се ползва валяк?
валяка мно надира питите а с ножа стават мноого хубави и има повече восък и не надира питата
Здравейте колеги пчеларствам от тази година с ДБ 10 и 12.Искам да споделя нещо с по опитните от вас и да ми кажете правилна ли ми е преценката . Тази година си хванах няколко ройчета.Един от тях съм настанил в ДБ12.При първият му преглед след настаняването му открих майката която беше бялязана с бяло.След известно време семейството заложиха няколко маточника като за самосмяна.Доста време не можех да открия белязаната майка.Наложи ми се да замина за чужбина за 10 дни . Прегледах въпросното семейство и установих запечатан маточник.След като се върнах след 10-12 дни го прегледах не открих майката маточниците бяха исчистени не открих и прясно снесени яйца . След още около седмица при проверка на същото семейство открих прясно снесени яйца но имаше и по две в килийка и залепени от страни на стените . Това ме притесни да не е станало търтовъчно но като продължих прегледа огкрих и белязаната майка . Тогава се сетих че съм чел че младите оплодени майки в стремежа си да снасят могат да снасят по няколко яйца в килийка.Друга майка не видях но съм чел че може две майки за известно време да съжителстват та явно имам млада излюпена и оплодена майка. Та интересуваме правилно ли мисля и някой друг сблъсквал ли се е с такъв проблем ако може да се нарече проблем.
Здравейте колеги,имам един въпрос.Какви са признаците когато един кошер се е преърнал в крадец?Има ли начин да се прекрати това състояние?
Случаят е следният,наблюдавам вече няколко дни най силните ми семейства са като полудяли,такъв интензивен летеж ,като при главна паша,а има и много блуждаещи пчели в пчелина.От мойте кошери няма нападнат,виждам ги че ходят в няколко посоки и силно се съмнявам за пробиви в съседните пчелини.Съмнявам се че са набарали някъде по слабички семейства и крадът здраво,защото по това време няма никаква паша.Възможно ли е да е така?И има ли няякакъв начин да се спре това настроение?Страх ме е да не се прехвърлят и в моя пчелин.