Първоначално публикувано от
PetarA
Здравейте.Пиша за пръв път във форума,до сега само четох(и продължавам).Абсолютен новобранец съм.Преди два месеца си купих три семейства ДБ 12р.При днескашния преглед в едно от семействата не открих никакво пило.При подпушването кошера изведнъж "забуча" и пчелите бяха не спокойни.Тогава и прегледах 5-6 по-централни рамки и установих че няма никакво пило(нито запечатано,нито открито),майка също не видях.Ще прегледам утре пак по-обстойно семейството,но според мен е осиротяло.Ако е така, няма представа кога е станала загубата на майката.Все още няма и търтиево пило.
Имам две късни отводки на по четири рамки,а в осиротялото семейство има доста междурамия с пчели.Дали не мога да разделя семейство ,и да обиденя двете части с двете отводки?Като в случая имам притеснения от това,да не би семейство да е в процес да стане търтофка ,и вместо да подсиля отводките ,да им навредя, или по-лошо да ги унищожат(търтофките да убият нормалната майка на отводката).Пробвах да намеря от някъде майка,но не успях,а и може би вече е късно за това.Другия вариант ми е ,със стръскването на кошера извън пчелина ,и да го пребирам за пролетта.
Какво бихте ме посъветвали?