Значи се оказах прав. Сега теста при наличието на малко пило е относително верен, но август при наличието на много пило те е подвел както мен. Видях как акара "изяжда" 9 междурамия пчели на месец и нещо.
Преглед за печат
Разбира се, че сушата е проблем и то голям.При пчелите почти винаги за отслабване е комплекс от фактори и ако почне верига от проблеми акара дори и да не е на първо место със сигурност не е на последно.А ако си задобрял и нямаш роене то това накапване 1 път в късна есен дали е достатъчно
Ами, еднократното накапване, плюс някои други мерки, досега поне, е било достатъчно. С времето, съм си изградил някакво виждане за живота, за работата и за пчеларството в частност, което едва ли ще се промени... Няма как, да негодуваме срещу пестицидите в земеделието, а в същото време, да "лекуваме" пчелите си с пестициди.
Относно роенето, имал съм единични случаи на роене, но и никога не съм се борил с него "на всяка цена". Все пак, това е естествен процес в живота на пч. семейство. А тая година, не съм чул някой в района даже да е видял рояк...
В никакъв случай не ми е минавало през ума да ръся акъл и да налагам мнение обадих се защото и Ник го направи по повод твърдението, че акара не е причина за слабите семейства Относно борбата с акара без химия мисля, че е труден и рисков процес и лесно човек може да се изгуби в него но пък заслужава адмирации