Сега е едно и също,дали ще обединиш заради осиротяване или обединяване поради отслабване на с-та.Искаше лично наблюдение и мнение,моето го дадох а избора си е твой.Цитат:
Първоначално публикувано от storm
Преглед за печат
Сега е едно и също,дали ще обединиш заради осиротяване или обединяване поради отслабване на с-та.Искаше лично наблюдение и мнение,моето го дадох а избора си е твой.Цитат:
Не. Ако се разболея, се лекувам. Нозестата, не е ваксина.Цитат:
Първоначално публикувано от LoGo
Ако имат пило,аз няма да обединявам,а ще ги свия максимално,както са ме учили...Все пак всеки решава сам за себе си.Колегата buci59 ти е обеснил,ако решиш какъв е начинаЦитат:
Според мен ги сложи едно над друго със снеглерова дъска помежду им. Силно под слабо. Може и да стесниш преди това. Най-малка интервенция, запазваш майките, подобряваш пролетното развитие. Долните семейства се хранят най-лесно с хранилка-рамка (тя е последна рамка и само малко отместваш горния корпус за да може да налееш сиропа в хранилката)или през дъното. Вярно, не увеличаваш изведнъж пчелната маса, но с напредъка на пролетта може да почнеш да помагаш на СИЛНИТЕ с пило от слабите. Техника която с успех използвам при лежака, където е свързана с по-малко усилия. Впоследствие можеш или да смениш снеглеровата дъска с ханеманова решетка или да формираш семейства за мед и отводки. Отводките може да ползваш цялата година като източник на пчели и да обединиш есента с медовите, за да зазимиш по-силни семейства.Цитат:
Ако са много слаби всички, може да обединиш 2 за да формираш долното семейство и да сложиш над снеглеровата дъска 1 слабо. Така ще запазиш поне 1 майка повече.
Взел съм решение така или иначе,ще обединявам слабо в силно и така.Някой може ли да даде съвет,да слагам ли вестник м/у тях като ги обединя,или как да постъпя?Някой колеги казват,по това време няма да има бой м/у пчелите и всичко ще е наред,няма какво да слагаш вестници!?И така сега се чудя,пък време няма,щото в сряда дават малко повишаване на температурите и смятам да действам.Давайте повече съвети,моля Ви!
Миналата пролет обединявах семейства без майки към семейства с майки само с разпечатана медна пита между тях . Нямаше бои между пчелите .
Колеги,при разширяване на семейството при ДБ кошер,мога ли да сложа върху плодника корпус от ЛР кошер и така лека-полека да ги преместя изцяло в многокорпусен кошер?
Може,но няма гаранция,че ще се преместят в корпуса. Сега пчелите са малко и по-добре е да отрежеш рамките с по 7см.и да решиш въпроса.Аз режа дървото с ножица за поли-пропиленови тръби/за по-бързо/,а восъка с макетен нож.Цитат:
Първоначално публикувано от donald
А ако майката се качи горе(или се премести ръчно)да снася и после се ограничи с решетка,какво става?
Здравейте колеги имам въпрос и ако някой може да ми отговори ще съм много благодарен.В руските видео клипове за пчеларство наблюдавам че се използва масово покривка вместо покривна табла.Въпроса ми е от какъв материал е това платно и някой от форума използва ли такова?