-
в момента са в липова горичка, която започна да цъфти около 4 дни след като ги взех
сироп им сипвам през ден, слагам и стартовит - казват, че ще го докарам до роене с него, но ще видим :)
след като прецъфти липата, ще ги местя оттам, ще ги качвам по-нагоре в балкана, където започва да цъфти шипката, малината, ментата, мащерката и др. ливадна паша.
до тогава, ще съм поставил вторите корпуси и искам да питам, как се процедира с местенето на такива кошери.
трябва ли да ги местя в комплект или да ги разделям?
също така, освен ротацията на корпусите, има ли някакъв смисъл от завъртане на рамките на 180 градуса, както при ДБ?
-
Приятелю,
завъртането на рамките се прави рано пролетта за по плавно рзширяване на гнездото без да се променя обема на кошера заради студените нощи. Сега е топло и това не нужно.
А какво значи комплект ли да ги местиш, местят се както са си с корпусите и магазините. Използвай липата да ти изградят корпус с основи.
Купи си Календарен справочник на пчеларя от Любен Радоев. Ще ти помогне много.
-
Благодаря. Купих си всички книги от изд. Еньовче и изд. Дионис, към 13 бр. общо. Чета, но когато ми изникне конкретен въпрос ми е по-лесно да попитам директно, вместо да търся отговора ми из книгите и то не е ясно дали ще го намеря, защото не се знае дали въпросът ми не е прекалено глупав, за да е описан. :)
За местенето, ясно.. значи трябва да вдигна целите кошери с дъното, корпусите, покрива и да си ходя с тях. Ще е добро приключение. :)))
-
Няма как да носиш отделно корпусите и отделно дъната и отделно покривите.
А колкото до книгите, ако тази дето ти предложих не си взел, явно дугите не са написани така добре, или просто ти липсва практика и не си ги разбрал.
-
По-скоро си мислих за вариант с някаква пчелогонка, с която да изпразня горния корпус. Аз капаците така или иначе ги махам, като ги пренасям. Оставям само таванката отгоре, която е дървена, пристягам ги добре с колани и няма мърдане. Като ги взимах, така бяха идеални, една пчела не излезна навън.
Евентуално на другия ден да им сложа отнетите корпуси, не знам дали е добра идея..? Също така гледах за разни мрежести таванки, с които пренасянето става по-на въздух.
-
Значи имаш опит в това. Но ще си отвориш много работа с тези пчелогонки и тем подобни.
Сваляш покрива и стягаш с колани и пренасяш. В автомобил комби влизат кошери на два корпуса ЛР.
-
Да..., но с нормални дъна.., моите са от дълбоките и ще видим дали ще влезнат, ако ли не, ще трябва в бус да ги качвам.
Мислих да си взимам и ремарке, но то и там имало данъци, винетки.
-
Ей чак сега го намерих това. Толкова много отговори на основни въпроси само за 20 мин. http://www.youtube.com/watch?v=ypS81...eature=related
Още една точка за неизползването на ХР поне за мен.
-
Кога правите първата ротация на корпусите?
-
Когато корпусът се изпълни с пчели и пило.