Дали!? Аз не съм на това мнение.
Преглед за печат
Не съм се засегнал, това е форум. Радвам се, че неправилно съм те разбрал и не това е бил смисъла на казаното. Пак да кажа - аз сега се уча, грешки ще правя тепърва още много, питам и гледам да се уча. Засега си мисля, че семействата ми са 20% без майки заради пренаселеността на пчелина /бъркат кошерите/, но няма как високата смъртност на пчелите през лятото да не се е отразила и на майките. Не съм виждал здрав пчелин с толкова много мъртви или пълзящи пчели по земята, а моя цяло лято беше така. Чак сега почти изчезна, но мисля, че още го има, просто пчелите в кошерите са по-малко. Освен това масово се роиха, което, поради неопитност, не можах да предотвратя. По дебелите книги пише, че роенето е риск за всеки кошер. Ако майката не се върне от брачен полет, а старата вече е отлетяла и няма яйца и прясно пило - белята готова. Това за амитраза от горните мнения не го разбрах, с него е третирано миналата година есента, а майките се изпозагубиха лятото, 9 месеца по-късно.
Нека се намеся и аз. От тази пренаселеност която показа на снимките не може да ти се загубят майките. Има пчелини на фургони на които прелките са на разстояние само една дъска. Защо там не се губят? Майките ти се губят от това, че ги ядат птиците и най - вече тъй добрата лястовица. Мъртвите пчели по земята/цимента/ са от това, че няма как да изчезнат от там - не е като в другите пчелини - да се загубят в тревата. На цимента ги виждаш, а в тревата не. Роенето ти се получи защото ти е малко опита, а се нахвърли на голяма бройка, която не можа да озаптиш/овладееш/. И защо? Защото нямаш план, а защо нямаш план? Защото нямаш знания. Семейството когато се рои в кошера трябва да има/ да остане/ разновъзрастно пило. Пило може да няма след 2-3 рояк. Белята е на друго място. Ако искаш да имаш пчелин който да работи по часовник в него трябва да има брой кошери колкото можеш да обслужиш. Не можеш ли - пиши ги бегали. Да. Ти ги писа. И последно. Има мисъл в твоята глава, но въртиш на празни обороти и губиш енергия от която само се потиш.;)
Огромна част от опложданията на майки на фургон са неуспешни. Пренаселването определено оказва влияние. Забелязал съм че при масово роене също има проблем с опложданията и съм виждал роево настроени пчели да образуват сборни роеве с коя да е майка. Явно се случва и със завръщащи се от оплождане които биват събаряни и затискани на земята. Виждал съм го няколко пъти но не мога да твърдя със сигурност, че така се случва.
Рости, напълно споделям написаното от уважавания модератор/Не е четки/.Мисля че,причината за неуспешните оплождания на майки на фургон се крие някъде другаде.Ще кажеш защо?Нямам фургони.Но използвам лежаци/24,28 рамкови/ разделени на секции в които през зимата съхранявам резервните майки на по 4,5 или 6 рамки.Всички тези майки се оплождат в лежаците,излюпени от 1–2 маточника/според зависи/.Разстоянието м/у входовете е в пъти по–малко отколкото на фургоните. Имал съм 2 случая да набарам 2 майки в 1 отделение.Грабвам едната и я заковавам в клетка докато разбера от коя секция е.Разковничето при колегата Агро е другаде.Колегата Дончев начерта правилната посока,от тук нататък Агро трябва да действа според даденостите от разположението на пчелините му.Използвам този пост за да попитам Агро –ако имаш информация кога са оплодени майките на търтовките,моля сподели я.
Нямам и дори не съм си и помислял, че мога да го знам това. Такива неща мога да знам, ако постоянно контролирам какво става в кошерите. Нямам и никога не съм имал толкова време за тях, а и целта ми е да си създам метод, по който да си отглеждам кошерите с минимално усилие. Аз дори не знам кога са си загубили майките. Ако помните, в една от темите Скутелатор каза, че в професионалното пчеларство това ротации, методи на "Блинов" и други подобни техники изобщо не се прилагат. "Просто няма време за тях", написа той в темата. Жалко, че вече не пише във форума.
Е, така де, нали това е задачата, с която искам да се преборя. Казвам, че ще се опитам да направя нещо, не, че вече съм го постигнал. Дотук резултата е, без да използвам никакви такива електроники, че като абсолютно начинаещ, сам, първата зима от 50 кошера не загубих нито един, увеличих ги до 56 пролетта, сега са 49 есента след обединенията. Поне да докладвам - през август от осем закупени майки и придадени с етер на търтовки, седем са приети и налични, само една изчезна безследно. Дали и как ще ги иззимувам е друг въпрос, но поне разбрах, че за този конкретен проблем етера помага. Може да има късни последствия, за които сега няма как да се разбере. Едната ми се струва, че междувременно ще я ограбят, защото е прекалено слаба, но това няма отношение към успешното придаване. Ако ми остане време, ще и помогна, ако не - каквото и е писано.