Няма какво да чакаш още една година. Само ще си увеличиш разходите. Отказвай се докато е време, да не се разочароваш повече.
Преглед за печат
Нападани са и то нееднократно.Това е основната причина,поради която искам да съхранявам магазинните пити под плодника,за да може да се охраняват от пчелите!Според мен пчелите искат да им е топло през студените месеци.Пролетта слагам само единия магазин,втория слагам само по време на главна паша.Колкото до третирането с лентички,и аз смятам,че трябва да бъде само,ако няма магазини,независимо дали са под или над плодника!
Добре де, питам, щото за трети или четвърти път чувам у форума, че молците нападат магазинни пити. Значи говорим за чисти медови, не тъмнокафяви и непосещавани от М? Ако е така, при един корпус ЛР и два магазина ДБ, задачата е ясна. Единият магазин директно застава отдолу. При магазин отдолу почти никакво значение няма как ще зимуват - на плътно или на мрежа. Пчелата иска да й е топло като започне да гледа пило, /Това е само мое мнение/, а ти кога искаш тя да почне с пилото - ти си знаеш. Втория магазин отгоре, с найлон между него и плодника, Евгени го е писал подробно. Така се охранява от пчелите, а и в известна степен го пазиш от химията. При застудяване може да си го прибереш в склада, да не е на вятъра и ти да си ги гледкаш през найлона. А може да си стои отгоре докато му дойде времето да се махне найлона - пробвай. Ей го преди години, точно Евгени мисля беше качвал снимки на сърбите как зазимяват с мрежа отдолу и мрежа отгоре, но това при ДБ, за ЛР ми идва малко екстремно.
При мен при ДБ плановете ми са под плодника да сложа по 2 магазина, а при ЛР при налични 2 корпуса под тях ще слагам по 1 магазин. При тази схема го смятах, че тъкмо ще мога да събера всичките налични магазини, като слагам и на тазгодишните отводки по горе описаната схема.
Дъно - изцяло мрежа.
Добре де, това при тебе пак ли с цел охрана от молеца??
ОК, само че на ДБ чак такива салтанати не му трябват. Защо му е дъно от мрежа през зимата и същевременно магазин под плодника за въздушна възглавница? Няма логика, а за труда по цялото мероприятие още не съм отварял дума. Магазините спокойно могат да зимуват и над плодника, единствено трябва да се внимава по някое време кълбото да не се качи горе, затова слагаме плат, найлон или фазер с дупка. Между другото преди години това си беше практика на доста пчелари, но тогава не се водеше като "добра пчеларска практика", по-скоро мързел, а сега вече е модерно. За ЛР схемата я изяснихме. От гризачите се пазиш или с ниска прелка или предпазител.
За мен до момента вариантите бяха дали магазините да са под плодника или в склада, затова имах предвид, че ги пазя от гризачите, понеже нямам хубав склад. Иначе ако са на кошера а и да не са - мишепредпазител си има. Може и да бъркам, все пак съм начинаещ с малко кошери и именно затова не ми е проблем труда по повдигането на плодника и поставянето под него на магазините.
Варианта магазините да са над плодника не създава ли неудобство при подхранването с питки Февруари и Март месец?
Но нищо не ми пречи тази зима да пробвам на 1-2 семейства и този вариант с магазин или два над плодника, като Февруари и Март ще сложа между тях хранителната надстройка за питките.