Първоначално публикувано от
evgeni.filimonov
Постъпи както те посъветва колегата Jordanov. Аз имам такива семейства и основни и отводки. Имам и на два ЛР корпуса. Основните дадоха по един магазин с мед. След като изцентрофугирах меда, вечерта върнах рамките напръскани с водичка в магазините, над плодниците. След 3-4 дни магазините поставих под плодниците и така ще зимуват. Имам отводки на 8 рамки развити, повече не ги разширявам, само помагам за допълване на запасите. На тях също сложих по един магазин с празни пити под плодниците и така ще зимуват. Силните ми семейства са на два ЛР карпуса, магазините вече са свалени. Някои семейства са с 100% пълни и запечатани рамки в горния корпус, на тези семейства отнех 2-3 рамки за центрофугиране или за подпомагане на семейства с по малки запаси. От първи корпус вдигнах 3 рамки с пило горе. Целта ми е да се сформира кълбото в горния корпус, заради проблемната зона между двата корпуса. Други семейства на които пилото е в горния корпус, смъкнах 2 рамки с мед в долния корпус и на тяхно място сложих празни в горния корпус, за да има място за майката да снася повече яйца за зимни пчели. Меда от смъкнатите долу рамки с мед, пчелите ще пренесат в горния и ще направят венци на празните рамки, които поставих в горния корпус. Зимували са добре и само на един корпус, но при положение че имам свободни магазини, по-добре да са под плодниците отколкото в склада и да се чудя къде да ги складирам и ка да ги опазя от молеца. Празния корпус под плодника държи семейството на по-високо и по-топло и така нахлуващия студен въздух през зимата не охлажда директно кълбото.