Третира се с Нозестат. В листовката всичко е описано. Но щом са в топ състояние, сега няма смисъл, според мен. Ако искаш да ги третираш профилактично, по-добре го направи през есента.
Преглед за печат
Третира се с Нозестат. В листовката всичко е описано. Но щом са в топ състояние, сега няма смисъл, според мен. Ако искаш да ги третираш профилактично, по-добре го направи през есента.
Ти като си здрав, пиеш ли лекарства?Цитат:
Първоначално публикувано от LoGo
Окей на есен :) Благодаря колеги
Юри, като идва грип слагаш ли си ваксина или чакаш да те хване пък после да се лекуваш? drinks;
Аз съм противник на противогрипните и някои други ваксини и в двата случая.Цитат:
Нищо че въпроса не е към мен.
drinks;
Оше като влезе есента започвам с всекидневна""ваксинация" с мед.......и 250гр-300гр.+ вино. tongueout;Цитат:
Здравейте.Не зная подходящо ли е тук да задам моят въпрос,защото доста се дискутира гроздовият нектар,хлорната вода,но понеже темата е-въпроси от млади пчелари,затуй реших тук да питам,пък ако не е това мястото помогнете къде да задам моят въпрос!А той е конкретен:Мога ли в този момент да обединя семействата си.2 в 1.Бях посъветван така с цел спасяване на семействата.Казаха ми,че няма да избутат зимата.Работя с ЛР.В момента по-голямата част от семействата останаха на 2-3 междурамия,доста амортизирана пчела замина.
Другото за което търся съвет,мога ли тези семейства които заемат 4 пък и повече междурамия да ги оставя така,т.е.да не ги обединявам?Защото ако обединя всичките,ще загубя и доста майки,тазгодишни(доколкото е вярно това де)!И ако кажете,че сега февруари мога да обединявам и че трябва да го направя,помогнете със съвет как да стане,начини,в какво време да го направя-топло,студено или е без значение!Ако пък има такъв който го е правил,нека сподели лични наблюдения.Благодаря на всеки който се отзове!
Колкото по-рано го направиш,толкова по-добре и по-лесно се приемат майките/при осиротели с-ва/.Преди по-вече от 20 дни обединих 3 с-ва понеже бяха без майки.Осиротеното с-во го поставих в единия край на кошера а основното с-во си беше в другия.След седмица време ги събрах в едно и в момента всичко е ок.
Колега storm поради изтичането на зимата моят съвет да не обединявате семействата, а да ги оставите и да им подсигорите качествена храна най-вероятно семействата ви нямат прашец прегледайте ги и ако наистина е така им подсигорете необходимото.
Колега buci59,при мен не става въпрос за осиротели семейства.Майките са на лице във всички семейства.Става въпрос за обединяване на 2 смейства,с цел подсилване и спасяване и на двете,и не на последно място,с оглед допълнителното отпадане на още зимни пчели.
Към колегата mahagon-не намирам връзка дефицита на прашец с малкото останали пчели в семейството,в случая 2-3 междурамия.И как ще ги спаси точно прашецът?Иначе храна имат,дори и питки над тях-Apifonda.Имат и прашец на някои от питите.Но понеже ме съветваш да не ги обединявам,ще се радвам да ми обясниш по-подробно защо да не го правя!?
Аз също не бих ровил в семействата при температури под 15 градуса. Бих им сложил храна, но чист захаросан мед, над пчелите. Ако се наложи, бих преместил кощерите в затворени помещениясамо да оцелеят майките. Щото до началото на май, няма от къде да намериш майки ако ти се наложи.