Слагай на всички, че ще го набият в плодниците. В края на седмицата ако е топло времето слагай и втория.
Преглед за печат
Слагай на всички, че ще го набият в плодниците. В края на седмицата ако е топло времето слагай и втория.
Аз на половината съм сложил магазини. На останалите мисля утре да слагам не бяха готови а и беше хладно
Няма да чакаш да напълнят плодниците! Ами ако пчеларстваш на ДБ 8рамков ?? Слагай преградни дъски ако имаш празно място и магазина отгоре. Ако ти се занимава пускай отгоре да градят плодникови рамки и далачета надолу. За втория няма да чакаш да напълнят първия, щото губиш. Преди да го сложиш, разширяваш плодника. Аз ако трябва разширявам с ВО и изградена рамка или направо с две ВО, това при ДБ10, тая година може и да си го спестя. Само да се стопли временцето и се развиват за часове, а пък ти можеш да работиш по къс ръкав, че да ти свикват с миризмата :)
А да, и при всяко смъкване на магазини гледай кво става в плодника, ако има пити с рапица слагай ги между пилото. Ако пък ще правиш отводки, там е ясно.
Само да допълня горния пост:През страстната седмица и Великден си подгответе остър нож ,свободни корпуси или кошери и рамки с во.Искрено се надявам да греша.
Благодаря за съветите. Остава да се стопли трайно това време и да започне нормално да отделя рапицата.
Здравейте колеги,
вчера бях на пчелина. Сложих магазини само на 10 рамковите кошери (пчеларствам с ДБ-10). Останалите са ми на по 8-9 рамки. Те така или иначе ще пропуснат рапицата. Мисля да си направя към 10-ти май силни отводки. Няма много акация око мен, пък и липите са малко, затова ще разчитам на тях само за подкрепителна паша. Ще сменям и част от майките си. Иначе има принос на прашец. Нектар също има. Но времето далеч не е с нас - студенко е, ветровито на моменти и доста си вали. Но така е и при всички вас.
Няма да е пропуснат рапицата и на 8-9 рамки да са слагай магазините. И аз в неделя нямах нищо по магазините а днес половината имат по половин магазин останлите или тъкмо започват да пръскат по малко нектар или са качили по 1-2 рамки. А рапицата ще цъфти още седмица ако не и 10 дни. До четвъртак времето го дават по 19-20 градуса, ще повали и пак се оправя, така че има още време за по 1 магазинче поне ;)
Аве, рапичарите, почнахте ли да въртите?