докато не видиш пронесла майка,нема да даваш нищо.
Преглед за печат
докато не видиш пронесла майка,нема да даваш нищо.
за кое става въпросЦитат:
Първоначално публикувано от kando
За послеписа.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
ясноЦитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
един от кошерите ми тази година неиска да се качат пчелите в магазина кошера е дб 12 рамков пробвах какво ли не размествах пилото в плодника вдигах рамки от плодника в магазина с пило пак неискат прусках питите в магазина с вода с сироп не и не иначе всичко с него е наред пило запечатано незапе4атано прашец мед в плодника колкото искаш но неискат да качват в магазина.Какво да го правя. judge; judge; judge;
Колега,
Пробвай да разпечаташ меденият венец на средните плодникови рамки (2-4 рамки където има пило). Успех.
току що прегледах рояка и отводките.
резултатите са....
1. рояка е наред, има пресно пило майката не я видях, но видях къде е осеменила току що.има прашец и нектар. изградили са рамките и им сложих нова.
2. в отводките маточниците са приети, не са разрушени. все още не са се изчупили маики от тях.едната отводка е зле, има много малко пчели в нея. едва ли не една шепа пчелици да има. другата има повече пчели. възможно ли е да взема пита с пчели от някое от семеиствата, да я напръскам с ракия и да напръскам и отводката, след което да дам питата на отводката.горе доло кога да погледна дали маиките са се изчупили?
3. основните семеиства не съм ги закачал, гледам има летеж, носят нектар и прашец. поотворих още малко входовете им и завих кошерите с трева че тук е адска жега.
1.добре
2.добре,но ги остави така както са си - това,че пчелите са малко на едната,да не те притеснява.Кога да погледнеш ми е трудно да кажа,защото не съм виждал маточниците,но да речем примерно след седмица и след 10 дена да е,пак няма да сбъркаш.
3.и тука много добре.
А другите ти семейства как са - имаш ли подобни проблеми с някое от тях (и сравни по сила как са спрямо това "проблемното")
Колега,Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
Отговарям ти на вторият въпрос можеш да да вземеш пита с пчели както си го описал във въпроса и допълнително още стръскай само пчели от още 1-2 пити (без да слагаш питите в отводката. Само пчелите !!!) и в продължение на въпроса не ги притеснявай от тук нататък поне 2 седмици. Успех.