С това зарядно ще има да лепиш основи докато си жив,вече никой не прави такива,правено е по времето когато никой не се е скъпил откъм матеряли.
Преглед за печат
Ако имате в предвид това , то е желязно изделие! Правеше се предимно за нуждите на армията и се слагаше във всички фургони от типовете ФМ 74 и Ф 80, както и в разгъваемия фургон. Какви ли не изпитания е преживявало и никога не ми е създавало проблеми!
Това не е по темата, но е свързано. Може ли някой да ми каже колко е съпротивлението на 4 метра тел инокс (лега или лисон). Те са различни. Предполагам ще е нещо от сорта на няколко ома. Трябва ми да посмятам нещо (става дума за армирани основи).
Трябва човек да има тел и уред и да го премери. Аз тел имам, но нямам мултицет, а тези евтените не знам дали ще свършат работа.
Колко точно е съпротивлението на конкретната тел без измерване и баба Ванга ако беше жива не би могла да ти каже. Трябва да се измери! Трябва ти не един, а два мултицета - с единия мериш тока през жицата, а с другия - напрежението което си подал. После по закона на Ома смяташ. Всеки електротехник с два що годе читави уреди може да го направи.
Абсолютно съм съгласен. Истината е, че нямам покрай мене ел.техник (аз съм на село). Все се надявах, че има някой пчелар и ел.техник. които има някой от тези телове под ръка и е готов да го премери. Като ходя по София ще помъкна тел и там имам познат да го направи. За сведение тел инокс (френска 0.4мм) със зарядно за лаптоп 20V 9A се загрява 2 метра. 4 метра го правя на два пъти. На един път не става. Ако е обикновена тел става на един път. При армиране аз обработвам две основи заедно и е около 4 метра телта. Явно за инокс ми трябва нещо по-яко ако искам да е на един път.
Не е проблем да ви измеря телта ако ми пратите мостри с дължина по метър и половина. Тогава ще знаете за конкретните образци тел съпротивлението на метър и ще можете да си изчислите необходимия източник. Ако решите, че това ви устройва ще ви пратя на ЛС адрес за изпращане.
Благодаря! Това е много добро предложение. Пишете на лични за адрес. Аз ще Ви пратя по-дълги парчета да е по-точно. Като ида до града (няма да е тази седмица) мога да ги пратя. Аз мисля, че тази информация ако се публикува е от полза за всички. Поне за марковите телове предполагам съпротивлението е долу-горе константно (не се мени от ролка на ролка).
Не се прави така. Има куп фактори, които ще окажат влияние на резултата от измерванията и изчисленията. Колегата може да измери съпротивлението на телта в студено състояние. При загряване, то ще нарасне. С колко? По лесно е, това да се измери опитно, отколкото да се изчисли. Работя с тел на Лега. Опитно съм установил, при захранване от обикновен трансформатор, каква стойност резистор да поставя последователно на тела, така че, загряването да е с подходящата за мен скорост - нито бързо, нито прекалено бавно. Изчисленията са ориентировъчни. Дават насока, в какъв диапазон резистор да се постави за проба, за да не се правят безмислени опити.
Колега тоз резистор колко вата е?! Би треало да е доста корав.
Може би нещо подобно поне: https://vikiwat.com/rezistori-100w.html
Тези резистори са подходящи по мощност, но гледам че най-ниското съпротивление е 47 ома, а това е твърде много!
Мощността на резистора, свързан последователно на телта се изчислява по формулата Pr=I2R, където R е съпротивлението на резистора, а I - тока във веригата.