-
Нама да коментирам колеги пчелари каквито и да са .... ! Мога да кажа само две неща по повод на лицето:
1. Не съм виждал негови постинги в тази тема тук. За форума незнам - не съм го чел целия.
2. Не не нужно "да го изядем с парцалите", защото той си е самодостатъчен - трябва му само време.....
Освен това НЕ ВИЗИРАМ ПОСТИНГИ В ТАЗИ ТЕМА !!!! В нея не съм видял някой друг, освен себе си, да пише за подобни глупости!
-
Що се отнася до продуктите на Пчелит ето какво пище за него в предоставения сайт:
" “ПЧЕЛИТ” - Използва се за есенно подхранване и в периоди на липса на паша. Инвертираният сироп се приготвя от стандартен захарен сироп. За да проготвите сиропа затоплете 50 литра вода и изсипете 50 кг. захар, разбъркайте до пълното разтваряне на захарта. Когато сиропа се охлади до 35 градуса С, прибавете “Пчелит” към сиропа. За 50 кг. захар използвайте 20 гр. “Пчелит” (една опаковка). Разбъркайте добре и оставете да се извърши инвертирането за 48 часа при стайна температура в диапазона 20-30 градуса. Разбърквайте сиропа периодично за по-добър резултат. Не нагрявайте сместа над 35 градуса С! Готовият инвертиран сироп трябва да се използва до 3 дена след инвертирането. Ако се съхранява в хладилник може да се използва до 30 дена след инвертирането."
1. Никъде не видях приготвяне на инвертиран сироп по-гъст от 65 %;
2. Така или иначе за да се разтвори захарта при по-гъсти разтвори, ще е нужно да се загрее;
3. Производителя препоръчва периодично разбъркване за по-добър резултат.
До тук нищо което значително да се различава от метода с Инвертаза ...
4. Ще трябва да си купя доста хладилници за 1500 кг. сироп;
5. Какво правя ако някои семейства не изядат количеството, което съм им сипал за 3 дни, защото явно има някакъв проблем с трайността, след като производителя е указал срок.
6. Във връзка с 5 - предпочитам да направя сиропа когато мога и да го използвам когато ми трябва;
7. Някой правил ли е анализ на сироп получен от Пчелит? - какъв % е инвертирането, защото в сайта пише "Този щам съдържа високи нива на инвертаза която хидролизира захарозата до 70-90%" - едно е 70, а друго 90 % .
Затова към настоящият момент, аз лично ще изчакам с използването на Пчелит.
-
В продължение на предишния ми пост 1 опаковка от Пчелит струва 14 лв. и е за 50 кг. захар + 50 кг. вода, докато в посочената в тази тема рецепта 150 кг. захар + 64 литра вода + 12 гр. инвелтаза - при цена 500 лв. за 500 гр. инвертаза се получава 12 лв. за инвертиране на 150 кг. захар, което е 3.5 пъти по-евтино.
-
Така е - инвертазата е много по-евтина от Пчелит-а, и освен това вече е изпробвана и на получения резултат вече са направени надлежни изследвания на съдържанието на Захароза, Глюкоза, Фруктоза и ХМФ. Би трябвало колегата, който предлага ПЧЕЛИТ, сам да направи изследвания на процеса на инвертиране при различни параметри на температура, концентрация на захарта и време на обработка. След това да публикува тези изследвания във форума (става въпрос за сертификатите от лабораторията). И чак след това да се опита да приложи малко МАРКЕТИНГ - тоест да се опита да ни обясни с какво неговия продукт е по-добър от Инвертазата и защо трябва да ползваме именно него.
Нека колегата да не ми се сърди, но в момента неговата обява изглежда малко несериозно на фона на огромното количество информация за инвертазата и на изследванията, които аз и много мои колеги вече направихме. За цената не говорим - може и да е висока, но за сметка на това може да се окаже, че има някакво допълнително предимство. Но всичкото това трябваше да ни го каже продавача, а не да се опитваме да вадим думите от устата му с лъжичка.
-
Искам да кажа няколко думи и за състава на неръждаемата стомана, от която са направени съдовете на Lyson и Lega. Не знам точно от коя сплав са направени, но знам със сигурност, че тази сплав издържа безпроблемно контакта с меда или инвертирания сироп при всякакви температури. Имам много на брой съдове и машини на тези две фирми, но всичките без изключение до ден днешен нямат абсолютно никакви следи от корозия.
-
2 Прикачен файл(ове)
Есента подхранвах с инвентиран сироп от следния вид:
http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt.../161/products/
Остана ми около половин литър в една бутилка, и след няколко месеца престой на студ в мазата се е образувала тази утайка, а нагоре в бутилката си е сиропа с нормална гъстота:
Прикачен файл 3455Прикачен файл 3456
Нормално ли е? Уж го дават да не кристализира.
-
Щом кристализира, значи не е инвертиран достатъчно. Сиропа в моята бутилка във фризера все още си е течен. Имах обаче проблем с един от бидоните със сироп в Ловеч. При него също започна да се появява кристализация.
Причината според мене е в неспазване на рецептата за инвертиране. Ако не е спазена температурата, или количеството инвертаза, или времето за инвертиране, или периодичното разбъркване - всичко това води до непълно инвертиране, а то от своя страна води до кристализация на неинвертираната захар.
Когато си купувате от някъде другаде инвертиран сироп, хубаво е да направите едно изследване на видовете захари в него.
-
3 Прикачен файл(ове)
Аз пък си имам това в бутилките, различни партиди, от дясната бутилка съм давал за изследване и показателите бяха перфектни(то е и видно от снимките). Това в лявата бутилка е доста наподобява на апи фондата(не е твърдо, нито е течно, по-скоро е като желе), лесно се месят питки с него, само се добавя пудра захар и фийд бий.
Прикачен файл 3466
Прикачен файл 3467
Прикачен файл 3468
-
Предполагам и в моята бутилка утайката е нещо подобно като в лявата на iskren.
Като му дойде времето ще го проверя.
-
колеги и аз имам като това бялото в бутилката от снимката на Искрен,само че при мен е около 50-60кг.Опитах да го инвертирам миналата есен,но явно не съвсем успешно.Дали мога да го ползвам сега при направа на захарен сироп и има ли вероятност да си натровя пчеличките ако го използвам?