Първоначално публикувано от
Mladenoff
Кошерита са боядисани и изсъхнали - утре ми идвай майката. Смятам да направя следното, ако някдъде бъркам моля за спешна поправка: Около два следобяд ще разделя кошера - подреждам двата нови по следния начин 1. пита мед 2 и 3 . две пити с пило 4. изградена празна пита 5. восъчна основа за градеж. 6,7 и 8 задръстените пити 9. преградна дъска. Така и двата нови кошера ще са с еднаква подредба. Затварям и на този без майката слагам клончета на прелката. Оставям ги така от два и половина до осем вечерта за да се почувстват осиротели. КАКВО ДА ПРАВЯ АКО НЕ УСПЕЯ ДА ОТКРИЯ НАСТОЯЩАТА МАЙКА? Това са 12 пити пчели и тя вероятно вече не е толкова жълтичка - на предното отваряне гледах 15 минути и нищо!
Вечерта към осем придавам новата майка в клетката - отчупени капачета и затрупана с тесто. Трябва да я сложа на пита с мед - това значи на първата или на шестата пита. Мисля че шестата е по удачно щото е по в средата и по добре ще разнасят собствения феромон. Ако бъркам и е по-добре на първа пита, щото е по - близо до пилото ме поправете. В горния ъгъл на медната пита, откъм прелката правя дупка за клетката, намазвам я с изтелклия мед и закрепвам клетката в отвора. МОГА ЛИ ДА НАПРЯВА ТОВА В МЕДНИЯ ВЕНЕЦ НА ПИТА С ПИЛО? Без да храня затварям и двата кошера и чакам до неделя, когато отварям за проверка и почвам да подхранвам с по 300 мл. през ден.