А ограничавате ли майката с ХР, за да не се качва в горните корпуси където събират мед? И ако не я ограничавате, какво я спира да се качи?
Преглед за печат
А ограничавате ли майката с ХР, за да не се качва в горните корпуси където събират мед? И ако не я ограничавате, какво я спира да се качи?
ХМ решетка си има и плюсовете и минусите. Предпочитам да махна две пити от медовия корпус и да раздалеча останалите.
Какви са й минусите? Затрудняват преминаването на пчелите ли?Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Не ги затруднява ако са силни и има паша. Ние сме тези които трябва да преценим на кое семейство и кога да я поставим.
Дори и при силна паша ХМ пак ги затруднява. правил съм експеримент. Половината с ХМ другата половина с по 8 вместо 10 пити. Там където бях сложил решетки почти не бяха качили мед в медовия корпус. Бяха ограничили майката и само дебели венци над пилото. А тези без решетка -дебели медени пити. Тогава махнах решетките и за норматив напълниха корпусите.
А как се работи правилно с нея?Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Аз примерно ако нямам ХР не знам как щях да работя.За мен е голямо облекчение .Не мога да разбера какви са тия пчели дето не минават през ХР.Ако Ви кажа ,че работя понякога с две или три ХР на кошер сигурно ще ми се присмеете ,но това е реалността(когато са две майки).Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
http://s12.postimage.org/y9ap3ysfd/rsz_dsc03009.jpg
На снимката с червено са ми ХР.
Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
АаАаАаАа ти ли Никиииии, ти ли не знаеш какви са тези пчели който не минават през ХР?Майките и някой и друг търтеи не минават хахахахаха.А сега сериозно, и аз не съм чул пчела да не минава през ХР.
п.п.Ник днес отивах на Берковица и минах покрай фургоните ти, имаше много усилен летеж, поздравявам те за силните семейства.Някой път когато си там, пак ще спра да пушим по цигара.
Ползва се обрамчена ХР.Ако я сложиш директно върху питите, площа и се намалява с над 1/2.Цитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
Ммм да, като се замисли човек си е точно така. Мерси за ценния съвет.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri