При този ветрилник който им създаваш какъв конденз може да се получи?
Преглед за печат
Върнах назад 3 страници ,за да разбера какво е провокирало задаването на този въпрос към мен .Не намерих мой пост който да провокира подобен въпрос.Натъкнах се на споделено от теб подобие на въпроса ти към мен.Невероятно,но факт е случилото се при теб с това семейство.А може да не е захапало толкова малко от медените пити на плодника щом есента е бил и с пълен магазин с пчели.Ти си знаеш най–добре. Знаеш ,че топлото е горе.Затова рано ,на пролет са започнали от магазина. /особено ако си на мрежесто дъно през зимата /. Таа.а ,да ти отговоря на въпроса–да,зимувал съм.Не един,не два кошера .Само че причината не е като твоята ,а напълно целенасочено .А когато трябва да подхранвам от януари ,пак използвам ,но без рамки .И задължително с найлон .Но...о ,това е друга бира,както би се изразил един компетентен колега–пчелар.Те това е .Мисля, че отчасти съм успял да ти отговоря.
Ами нямаше провокиране, някои колеги загатнаха за някакви предимства при зимуване с магазин отгоре и се опитах чисто логически да си обясня какви биха били тези предимства. Реших да те питам защото се появи в темата а стажа ти е достатъчно голям.
Все пак идва пролет и ако чуя накакъв достатъчно разумен довод мога да хвърля няколко магазина върху плодниците и да пробвам.
Моят опит не ме е накарал да практикувам така поради много причини. Повече труд, по-малка видимост към семейството, по-трудно подхранване, освен това от гледна точка на правилната вентилация е по-добре магазина да е отдолу ако въобще се слага магазин.
Не съм обаче предубеден за нищо и както си забелязал този единичен кошер при мен се разви много добре на пролет и не можах да си обясня напълно защо се получи така. Явно пропускам нещо. Найлон нямаше а семейството си презимува поначало в празния магазин.
Нарочно оставих този пасаж .Напълно си прав за изводите които си си направил.Ще добавя още един голям минус–всички пити в магазина под които е нямало пчели /кълбото/ мухлясоха до черно.Този експеримент го правих 2 зими,през далечните 83–84 години .Не се получи замисленото .Но тогава и зимите бяха зими–над –10 градуса.При мен дори се развиваха по –бавно на пролет от другите .Ако следващата зима е като тази/мисля че ще е по–топла/ отново ще експериментирам с 4–5 с–ва.Ще видим.По принцип ги зазимявам с магазин отдолу с маломедни пити или празни .Някои с–ва обират меда,при други така си стои.На пролет им го качвам отгоре за начало на медената шапка.hi;
Много странно време напоследък. На 26 ходих на село и поставих питките. Опасявах се, че вече са привършили запасите от мед, но видимо не бяха мръднали! Външна температура 16 градуса. Нацъфтели кокичетата и разни други китки из двора. И рози! Някой виждал ли е по едно и също време цъфнали кокичета и рози?
А пчеличките мъкнат прашец! Много ми е интересно до какво ще доведе това!
Карай няма нищо при мен и прасковата се разлисти, черния боб и той!
Средна нощна температура -6 градуса. Средна дневна +6 градуса. Огряване от слънцето на кошерите от 10 часа до 15 часа. Мрежесто дъно. Облитане. Липса на пило. Кокичетата се подават на 2-3 сантиметра от земята. Какво му е на времето?
От утре щяло да става още по-пивко. Дано да е за кратко.