Колега ,кой го дава това изследване?Производителят ли ?Каква е причината ,за по- малката консумация?
Преглед за печат
В пчеларството се ползват иноксова , неръждаема стомана подходяща за хранителни цели.Това е аустенитна стомана 304 , 18/10 и т.н., зависимост от стандарта в, който е описана.Дори за центрофуги е предпочитана ,въпреки и изработваните от някои фирми от феритна стомана 430 .За пчеларите е за предпочитане стомана 304, 18/10.
Зунеца, и 304 и 316 са иноксови, неръждаеми, аустенитни стомани. Разликата между двете е в това, че при 316 хрома е с 2 единици по-малко, никела е с 2 единици повече, няма азот и има 2 единици молибден. Доколкото си спъмням от трите семестъра металознание неръждаемите стомани при производството си се окисляват то повърхността от окиси на хрома и никела. Тези окиси са с много плътна структура и същевнеменно са много устойчиви на въздеиствия от средата. Добавянето на молибден ги прави и по-корозионно устойчиви. Това обаче съм го учил доста отдавна преди 20 г. и е много вероятно да греша!!! При центрофугите обаче се контактува само с мед при стайна температура и за кратко време и 304 е напълно достатъчна. При инвертирането на сироп, обаче разтвора е с рН 4.5 /слабо киселинен/, контакта е 24 - 48 часа и при температура 50 - 55 градуса, което марко се различава от ситуацията при другите съдове за обрамотка и съхрануване на мед. Въпросът е може ли тази минимална разлика в състава на двете стомани и минимална разлика в услотията на средата при инвернирането спрямо нормалните условия да доведат до нежелани ефекти. Аз смятам, че неможе, явно и в Лега смятат така, но аз незнам достатъчно, а Лега и други производители имат търговски интерес.
Пак казвам, че не съм наясно с химията и процесите в нея, но си мисля, че когато се говори в описанията че "316 е значително по-устойчиви на разтвори на сярна киселина, хлориди, бромиди, йодиди и мастни киселини при висока температура." по всяка вероятност се има предвид по-значителна концентрация на тези вещества или доста по-висока температура или значително по-продължителен контакт, например с морска вода. И понеже това са само МОИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, и понеже виждам, че в темата пишат по-запознати от мен и хора с продължителен опит, та си позволих да попитам за техните наблюдения или съответно знания.
На база на логигата си /която е вероятно да не е правилна/ смятам, че при инвертирането с използване на инвертаза, съдове от инокс 304 са достатъчни. Моля обаче, ако някои знае нещо по-подробно и обосновано, да го сподели! Смятам, че ще е полезно за всички ни.
Нека да попитам още нещо. Какви са изискванията за водата, използвана при инвертирането? Ако не се лъжа някъде бях прочел, че категоричто НЕ ТРЯБВА да съдържа хлор, някои споменават, че трябва да се дестилира преди това /което на мен ми се струва доска крайно/. Та нека опитните да споделят и това, ако желаят.
PH на меда е около 4.5 така че тук няма разлика с инвертирания сироп. Преди да си сложа климатик в стаята съм вадил мед и на над 40 градуса. Аз лично не виждам как едни 15 градуса ще извлекат някакви неща от метала, че да изтрепят пчелите. Ако някой си е утрепал пчелите с инвертиран сироп то най-вероятно е от високия HMF.
Матеев ще трябва да питате нали той инвертира с маркови казани с водни ризи.
И аз мисля така, но както казах в предишния си пост, човекът, който твърди тези неща е доста голям пчелар, инвертира сироп от поне 3 години и смята, че разбира от всичко. В същото време няма пчелар, контактувал с него, който да не е прецакан по един или друг начин. Хората които не го познават лично го смятат за капацитет в пчеларството.
Надявам се Матеев да прочете постовете ми и да вземе някакво отношение.
Колега Ванчо ,откъде си? Кажи го тоз голям пчелар кой е.По места хората се познават.Казвай и да го изядем с парцалите.
Ванчо, от кой регион си? - от Северозапада ли си? Това за което говориш, за номерата на материала, визираш конкретни постинги от темата, или мнението на някой който не се изявява във форума, а предпочита да поства снимки(в социалните мрежи), с повече на брой правописни грешки отколкото са броя на думичките в коментарите му...?!?
;)
Неграмотността, няма нищо общо с региона от който си. Тя си е бреме на пишещия, само че понякога проблема е, че с нея той обременява четящите...
Не се опитвай да ми вадиш думите от контекста - с по-горният си постинг визирах човек, когото не съм виждал да се изявява на страниците на форума, или поне не съм го разпознал...
Колега, Ванчо,
Цял свят ползва споменатата стомана 304, 18/10 за хранителни нужди.Предполагам все някой някога по света е направил необходимите изследвания за безопасност щом е станало стандарт.Не знам случай някой да е варил сладко от вишни ,круши ( слага се оцет) и други сладка в ,които се слага лимонтузо и да се е отровил от състава на иноксовия съд заради по-високата температура на приготовление.Без съмнение тези продукти в много случаи са по-кисели от меда и се получават на по-висока температура от инвертирането.
А относно "големите пчелари" не забравяй , че един "голям пчелар на годината " го снимаха да краде кошери.Не робувай на мнението на "големите" , защото не знаеш как са "пораснали".
И накрая, ако толкова те притеснява температурата ползвай ниско температурна инвертаза.Във форума се предлага:
http://pchelitbg.com