Нека го оспорват, всеки си има право на мнение. Те и пчеларите в моя район оспорваха мойте методи ама след като 2 години имам най високи добиви започнаха да ме питат кое как правя.
Преглед за печат
„Скубането“ е един от най добрите противороеви методи, но какво правим когато дойде момента в който няма как и къде да пласираме новосъздадените семейства (т.е. те вече не ни трябват и никой не ги иска)? Може би трябва да се молим за една балансирана зимна смъртност ???
От какво трябва да ме е срам. Нито съм откраднал нито съм измамил, всичко съм постигнал с работа. И не уча никой, само казвам какво правя когато ме попита някой. А колко добив имам не е важно нали ти казах че съм калпав ама пчелите ми са ройливи и работливи и въпреки моята некомпетентност събират много мед.
Днес сутринта навестих пчелина. Прегледах набързо всички семейства за храна, влага и това дали са спокойни или не. Не открих проблеми освен още една жертва, която бе отписана още при предното отваряне. До сега 3 от 80 зазимени. От тук нататък не очаквам да има други. На по-яшните им дадох по половин питка. При мен към момента активно внасят жълт и бежов прашец. Три средни по сила семейства ги прегледах по-основно, но и в трите не намерих запечатано пило освен по 20-50 килийки. Майките обикаляха чевръсто и снасяха яйца, но и захранените ларви не бяха кои знае колко.
Прикачен файл 8364
Прикачен файл 8363
При мен 4 без маики crying;
Е, то това при мен е само на първ прочит. Впоследствие при пролетния преглед може да има майки спрели да снасят, снасящи само търтиеви яйца или такива от късна самосмяна или спасителни които не са успели да се оплодят есента. Практиката е виждала различни случаи.
Аз пролетен преглед не правя, направо април със ротацията. И следя поведението на пчелите, ако има прблем с майката се познава лесно. Ще отворя някой кошер само да не ме забравят :)