Аз питам, защото знам! Искам да видя колко още познават този диалект. Имаш ли пъздер?
Преглед за печат
Био пъздер нямам,но пра дядо имаше обикновен с него и пчелата от тръвните изкарваше.;)
Този начин на изразяване е толкова типичен, че трудно може да бъде сбъркан! Идеята ми беше малко да се разведри темата преди да сте се хванали отново за гушите.
//добавено
Между другото това си е баш био - тръвна, изплетена от леска и измазана с глина, конски фъшкии и много пъздер. На пчелите ще им е топло през зимата и прохладно през лятото. И никаква химия!
Това на какъв диалект е?:laughing:
Калинския изгоря,но аз съм гърмян заек да знаеш.;)Но трябва да ти се признае нещо добър провокатор си.:bigsmile:
На конопа са викали гръсти преди няколко поколения в цяла БГ, не мисля че е на диалект.
Имам на тавана един сноп паздерки от 1948 година,като бях дете си правехме стрели от тях.
А конопа от къде идва.
"От едно повесмо гръске лисицата връзала на вуко опаш. Оти неговийо се скинал от гърнето, ка му замръзнало у реката под воденицата."
Част от приказка.
А гръскето само с разрешение от министеро и че са технически, а не индийски.
Баба ми им викаше паздерки на тия клечки и с тях разпалваше печката
И ямурлуци,навои и върви и въжета.
И пак са живели и оцелели, и са имали по 4-5-6 деца, и даже не са кандидатствали по разни био-програми . представете си!!!
Заключението ти вярно, предположението - не. Това е отпадъка след извличането на влакната - парченца кора, сърцевина и къси влакна. Използвали са ги за мазане на тавани. Смес от вар, пясък, ако има цимент малко и от него и пъздер или козина, или отпадъчна коса от бръснарските салони. Всичко това прави една гъста и доста лепкава смес. Таваните някога са били гредоред, накован с летви, с просвет от 2-3 сантиметра между тях. Летвите са накълцани малко с теслата от гладката (лицевата) страна. Майстора като метне тая смес с канчока със сила, тя влиза между летвите и се задържа. После изравнява с маламашката.
Забравих да спомена че моя прадядо нямаше никакви проблеми с картиците и слепите кучета докато имаше гръсти в градината.
Това и аз съм го чувал, че те бягат от конопа поради специфичната му миризма. Някога, когато живеех в къща и имахме голяма градина, покрай доматите садяхме корени рицин. Поповото прасенце бяга от него като дявола от тамян!
Някой виждал ли е скоро някъде да се продава лико?
Да, това е другата технология. Рогозки от камъш! Прилагали са я повече в по-стари времена в селата.
И плявата, и камъша, и пъздера, омесени с кал имат по-добри топлоизолационни качества от много съвременни материали. И НЕ ГОРЯТ!
По програмата за саниране налепиха маса блокове със стиропор. Трагедията ще е когато пламне първия пожар във висок жилищен блок!
Ако не е мазана се казва кара таван.
Преди много пчеларски луни когато нямаше парени восако топилки тия човали от гръсти каква хубава работа вършеха,а сега трябва и цедка да се копува.
С него имам чувството ,че по чист восък вадих.
По рано се внасяше рафия от Индия,която използвахме при облагородяване на рози и овощни дръвчета.
Тоя пост 3150 изтрит ли е или не се вижда от всички стари?:bigsmile:Беше добре едно насърчаване с блага дума,че знаем.:bigsmile:
Ей с този инструмент се бели кора: https://www.google.bg/search?q=%D0%9...=1920&bih=945#
Нарича се рукан!
Пу дано не е моя.:bigsmile:
Я да ви питам : изчистихте ли България днес.:bigsmile:
Явно новата ракия по-серт от старата. :( Затова ми се види цитат на пост в 21.38 , който обаче е публикуван в 21.39.blush;
Щом започна да цитираш , като от Библия . :)
Снощи от едни гръсти оправихме цял таван днес няма ли да построим и друго по тая къща?:bigsmile:
Хайде де .
Сезал или Сизал ?
Още снощи еНтилигентът щеше да каже , че половина чувалчета за кафе са от Юта .
Аз , съм го написал правилно .
Става въпрос за - сЕзал или сИзал ?
Родината на ютата е Индия.
Нямам време да чакам .
СИзал е влакнодайно растение . Родината е Мексико .
Другото е неправилно наименование в търговската мрежа.
Ония брадатите философи, дето са измислили социализЪма правилно са го казали - "питието определя съзнанието"
Защо бъркате сЕзал със сИзал?
Едното е търговското наименование на въжета от изкуствен материал (най-често полипропилен), другото е тропическо влакнодайно растение.
Според марксистите социализъма е преход между капитализма и същинския комунизъм. По право е да помислим кой е създал първото. Май ще излезе нещо като кокошката и фипронила обаче?
При неблагоприятна краткосрочна прогноза , аз бих отишъл за риба .
Все понял .
Дака , на каква вълна си ?
Сега е сезонът на богинята Диана .
Дай тук за Богинята на лова,че като се появи модернизатора пак ще иска да ни черпи с банички.:bigsmile:
А , ти ще го черпиш с пъдпъци и гургулици .
То за всичко гадем последно време.Скоро няма да се учудя ако станем и гадатели,а не пчелари.Сега тия 3 дена почивните ще погледна и при мен какво е.Последния път оставих 90 силни семейства.
Не, не. По сервираните съм. Само да седна и да си налея една количка. Студена. И не ги дера. Гургулиците сами ми се събличат. С пъдпъдъци не се занимавам. :bigsmile:
П.П. Г-н Иванов, внимавайте с правописа, че ще ни се смеят децата. Ще станем за срам.:bigsmile:
Той бързо прихваща.:bigsmile:Действам му подсъзнателно.:bigsmile:
Видях и го поправих след 2 минути , ама зорко око имаш .
Гледам друго , пиша тука . https://www.youtube.com/watch?v=fhNrqc6yvTU