Доста могат да съберат, при положение че този кошер е бил със повече пчели и по силен есента и по време на зазимяването.Малкото пчели и тези 2 шепи дето виждаш от снимките, са следствие от голямата смъртност и големият подмор получил се във този кошер.По скоро ако имаше снимка на това семейство от есента и пчелите му бяха толкова, то забележката ти би била правилна.Срива се е случил заради лош запас, аз имам зазимена запасна майка.Същата съм я настанил във 12 рамков ДБ, оставил съм я на 3 пити, но пчелите когато зазимявах бяха на 2.Силно затоплена от всички страни тази запасна майка до момента се държи доста добре, пчелите и се облитат редовно и няма голям подмор.Зазимих я така със цел експеримент и да имам майка ако случайно ми потрябва рано пролетта.Зазимена е върху липов мед, само веднъж и напълних хранилката септември със сироп.Така че извода е...Цитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
1.Третирани добре за акар, акара не може да е причина за паднало семейство зимата.
2.Зазимени със качествен запас, запаса не може да е причина за падналото семейство зимата.
3.Стеснени и затоплени според силата, то тогава и това отпада като причина за паднало семейство.
4.Никакви признаци и следи от болест, то тогава не е причина и това за падналото семейство.
5.Остава некачественият запас, неправилно разположен и разпределен, тогава това е причината за падналото семейство ( и единствената).
Бързите мерки са задължителни при констатиране на подобна гледка.Изразяват се...
1.Стесняване и затопляне на семейството.
2.Подреждане на запасите и гнездото,като се осигурява по добри такива и по лесният достъп до тях.Така се подобрява и по доброто му взимане от пчелите.
3.Добавяне на допълнителна храна, във вид на питка.
Така направените стъпки се отразяват добре върху пчелите, и увеличава неколкократно шанса им за излизане от зимата.
Резултата е, че колегата е направил всичко както трябва, в подходящо време и най важното намесил се е навременно и е спасил това семейство от гибел.ЗА КОЕТО ИМА И МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ .Важни са следващите 20тина дена, след тях пчелите ако са си живи и здрави то няма да за какво да се притеснява и ще остане само да разширява своевременно и да следи колко рамки покриват пчелите.От там ще е наясно кога и какво трябва да се извърши по въпросното семейство.