10 рамковия винаги може да стане 8 рамков но 8 рамковия не може да стане 10 :)
Преглед за печат
10 рамковия винаги може да стане 8 рамков но 8 рамковия не може да стане 10 :)
Добре, а защо трябва да става 10 рамков, като 8 ДБ рамки са повече от достатъчни?
Добре сте се ориентирали на първо време с по малко кошери.Вадите от семействата примерно акациев мед,след това правите няколко отводки,храните и отводките и основните семейства да се засилят до слънчогледа ако има във вашия район.Късмет
То въпросите,еди дойди,ама с отговорите и напътствията да се съобразяват(щото морето не е до колене)
Направих осведомителен преглед на голяма част от семействата.. Като констатация имам 1 отводка избягала мед-а е там, в кошера няма и една пчела. Имам и една слаба отводка която не и даваш шанс да оцелее до сега беше нападната от осите есента, сега има 1 рамка пчела може и да не оцелее. Като цяло отводките покриват между 4 и 5 рамки пчела. Основните семейства са на между 6-7 рамки пчели ... Мисля че е добре може и да греша ... Прави ми впечатление наличие на много млада пчела по семействата .... В повечето семейства има пило запечатано колкото цигарена кутия от двете страни но и имат по 1 някой 2 рамки наснесено яйца ... Мисля да им подам още малко храна с прашец тази седмица. Горе доло съм доволен ...
Вчера на всички сложих по 500 гр. питка собствено производство. Стеснени са на колкото рамки покриват и следващите 20 дни няма да ги тормозя, а само ще ги гледам как си летят. Носят много прашец и поилката е пълна с пчели.
Прикачен файл 842
Прикачен файл 843
Браво, и аз мислех да ги стесня моите, но имаше ветрец и като ме жилнаха 2-3 по ръцете и отложих. Мисля си че след 14 дена ще ти се наложи да ги отпуснеш с по една рамка.