Първоначално публикувано от kando
Батка виж сега - без четене няма как да стане,това е първа забележка,а втората имаш невероятен късмет със колегата Станко,защото аз лично ми е трудно да се занимавам да обяснявам и показвам практически на новобранци и примерно ако съм на негово място направо ще ти кажа,че си несериозен или му висваш на главата на човека и ако трябва обличаш работните дрехи или изобщо не го занимавай.
Сега казвам ти стъпка по стъпка и по етапно какво да направиш,по просто и подробно обяснение със думи няма - за това е хубаво да виждаш на практика кое как става,но .....
Етап първи:
стъпка 1.нагласяш си сандък - напълно празен без пити
стъпка 2.нагласяш си магазин пак така
3.смъкваш магазин първи и го слагаш настрани
4.същото и със втория магазин
5.местиш кошера не на 30см.,а на повече разстояние,да можеш да застанеш поне м/у него и новия кошер,инак как ще работиш ... местиш го направо на място,на което ще зимува и ще запролети и да не мърда от там
6.слагаш новия сандък на негово място - входовете отворени
7.почваш да ръсиш всяка една рамка със пило от стария кошер и я поставяш във новия сандък - ма всяка една рамка,като изключение правиш само и единствено на онези които имат яйца*,тях си ги оставяш във сегашното семейство.
8.на тяхно място постави пити или основи - не те знам какво имаш,може и от двете.
9.постави му магазин номер едно
10.сложи преградна дъска във новия кошер
11.постави му празния магазин
12.повтаряш стъпка 7 със магазина по абсолютно същия начин - като естествено питите ги поставяш в новия празен магазин
13.повтаряш стъпка 8 за магазина
14.сега върни и магазин номер 2
15.повтаряш стъпки - 7,8,12 и 13 :)
16.затвори и двете семейства.
ВАЖНО - като стръскваш пчелите,понеже все пак може да остане и някоя друга на питата,внимавай да не се окаже,че сред тях е и майката.Не се престаравай много в стръскването,това че ще останат 5 пчели не е фатално,също и не се престаравай със пушека - работи се умерено,плавно,ще има пчели около теб не бой се.
Етап номер две - повтаряш етап номер едно със второто семейство.
Етап номер три - остави пчелите да си починат от теб,поне една седмица.
....................
*ако по питите със яйца,които ще оставиш във семействата със майките,има маточници унищожи ги до един!!!
п.п.и спри да четеш списания,прочети книгата на Радоев.