Първоначално публикувано от
Gavazov
Здравейте колеги , искам и аз да ви споделя нещо ОК е безвредна за майките тогава когато е в допустимите норми, до 50мл. понеже и аз пръскам с пулверизатор и преди 3 седмици третирах 2 пъти с ОК но винаги слагам повече ,но явно на това семейство просто съм прекалил след третирането не бях отварял кошерите от близо месец ,днес почнах да правя контролен преглед на всички кошери и отводки , та за въпросното семейство беше много силно днес го отварям няма запечатано пило няма нищо гледам майката на една пита ходи по питата мъчи се да осеменява но не може яица няма пчелите се въртят около нея и това е , на какво може да се далжи това ако не на голямата доза ОК ? При положение че си беше работеща майка минало годишна. И това не ми се случва за първи път и от скоро вече дозирам със спринцовка. 1л за 13 кошера съм изразходвал и винаги имаше подмор немога да преценям с пулверизатора добре. Въпреки че тая година съм третирал с ок сигурно 5 пъти по рецептата на Дони акари в някой семейства все още има. Дори се забелязват тук там по 1 2 пчели с изядени крилца а имам и 2 3 семейства които все още отглеждат и търтеи там положението е трагично масово обезкриляване на търтеите на 30 процента. Искам да отбележа че химически акарициди не използвам от 3 години и пролет не третирам, но явно ще трябва .