Колега! Без пило има ли влага, щото аз по капака на хранилката се ориентирам кой е за хранене?
Преглед за печат
Нека повече колеги с по-голям стаж в пчеларството да се изкажат по този въпрос, аз съм със скромен 3 сезонен стаж, така че не мога със 100% сигурност да потвърдя дали има взаимно и еднозначно съответствие м-у пилото и влагата....аз просто гледам да минимизирам факторите, които спомагат за образуване на влага през зимата...кълбото диша все пак, отварял съм капаци през зимата на някои кошери - и на някои от тях вестниците бяха доста влажни - и съм ги сменял със нови/сухи, но дали е имало пило в плодника - не съм проверявал.
Аз виждам още една причина за гибелта на това семейство. Това,че е било слабо, е основната. Есента, след като е било нападнато и ограбено, вероятно е останало с недостатъчно мед в питите за нормално зимуване. Тогава е трябвало да го подхраниш с инвертиран сироп. Той не амортизира пчелите. Те щяха да си го складират в килийките на питите, където ще зимуват. Подхранване с питки през зимата при тези студове не е удачно решение. За разлика от меда и сиропа, макар и в малко количество, те съдържат кристали захар, която пчелите консумират, което ги амортизира. При толкова ниски температури, ензимите, с които те разгражда захарта, стават неактивни. Не знам какви са били питките, но е възможно при тези студове, те да са станали толкова твърди, че пчелите да не са могли да се хранят от тях.
Моя опит, е че вестника е по-добрия вариант за завиване на плодника от найлона. Особено ако не покрива всички пити. Ако остава по “един пръст“ непокрито от всички страни е най-добре. Просто 2 листа вестник върху рамките.:yo:
Благодаря.Още днес ще го направя.
Скрежа предполагам е от противоположната страна на кълбото. Поне при мен е така. Аз отвих там където е скрежа на около 2 рамки. За сега в студа това им направих, други процедури по-натам. Сега остават така.:yo:
Сега експеримента със запсните майки е интересен. Август вместо да убия старите майки като ги подмених аз ги оставих с по една рамка пчели за запасни. До зимата останаха 8 като не съм се занимавал с тях. От тези 8те септември 4 направиха самосмяна и 4 останаха със пенсионерките (2013г.) Днес резултата: и 4те стари майки умрели като кълбото е само в едно междурамие. А 4те майки които направиха самосмяна живи, като тяхното кълбо също на 1 междурамие. Моето мнение е че младите майки са с млади пчели понеже са работили до по късно а старите майки са спрели рано и това са били амортизирани пчели и не са могли да смогнат да топлят. Извода е че няма значение колко е силно семейството, важно е пчелата да е млада. 1 междурамие пчели без проблеми се оправя с -20 градуса без каквото и да е изолация.
Иначе бях решил днес да сложа питки, но се отказах защото пчелите са разпуснали още сутринта при около 0 градуса а какво остава за през деня, но поне ми напълниха душата като видях колко пчела има. Отворих 2 кошера и имаше около 8 междурамия и 8кг. мед по моя преценка. Вече са на средата на рамките което значи са похапвали :)
За сега всичко е перфектно.
Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?