Те сами си разпечатват но под рамката трябва да сложиш нещо за да могат да вземат меда отдолу, както трябва а и отгоре ако слагаш найлон.
Преглед за печат
Летвички 10 на 10мм напречно на рамките,а отгоре слагам надставки когато започна да храня с твърда храна.
Аз твърдата храна я слагам директно върху рамките.Досега не съм имал проблеми.
Вчера махнах покривните табли на част от кошерите и ги замених с найлони, за да бъдат готови за подхранването с твърда храна през февруари. Направи ми впечатление, че повечето от пчелните семейства са много слаби. Някои кълбета бяха в предните ъгли на кошерите и съдържаха едва около две шепи пчели. Опитвам се да отгатна, какво се е случило. Хипотезите са няколко:
- През тази година, восъчния градеж бе слаб. Борбата с акарите посредством строителна рамка не работеше. Градежа и подмяната на пити бяха много ограничени.
- ваденето на меда и третирането срещу акарите с по една плочка Екостоп ги извърших в края на август. След това храних обилно. Затова мисля, че пчелите не са гладували, но акарите вероятно са били много? Преди седмица третирах с оксалова киселина.
Каквито и да са причините, мисля, че няма какво повече да направя в този момент.
Повсеметсно,зимните пчели са по малко с малки изключения.Сезона започна месец по рано и приключи месец по рано.Демек и мероприятията за зимуването е трябвало да започнат месец по рано,а не през август...
И при мен кълбетата ми се сториха малки, не че съм ги ровил много други години по това време. Третирал съм и аз някои с Екостоп по 2 плочки други с Хербастрип, но май най-добри кълбета имам на третираните с мравчена. Малко укаснях с опушването с ОК, но следващата Събота и Неделя ще го направя. Тая седмица ще видя колко акар ще падне от контролните семейства.
Третирането бе чрез изпарител. Тогава не съм ги отварял. На две семейства поставих табли под плодниците, за да видя ефекта от третирането. След седмица махнах таблите. Разположението на падналите акари тогава съответства на разположението на пчелните кълба сега.
А какво се видя на таблите като количество опадал акар?Защото,ако семействата ти са отслабнали от силно опаразитяване,то би трябвало да има мнооого акар по таблите.
На едната табла имаше около 20 акара, на другата около 40. Не знам, това много ли е, или малко. Това семейство с по-малкото акари бе по-слабото, с по-малко пчели. Пред кошерите не съм забелязвал пълзящи пчели, които да не могат да летят, което би било сигурен признак за силно опаразитяване.
Васко, ако не си гледал подробно чрез вдигане на рамки, няма как да видиш какви са кълбата, особено при студено време. Отгоре се виждат много малко пчели,повечето са надолу в рамките. Отвори ги следващата неделя , когато температурите ще са по високи и ще видиш, че пчелите не са хич малко. И аз така съм се заблуждавал и излишно притеснявал.
Толкова много колеги включително и аз изпатихме от Екостоп, така че за мен това е на 100% причината. Изключително неефикасен продукт, четох че за да има ефект трябва да сменяш плолчките на 6 дена, но производителя е забравил да поясни защото цената става друга. Миналата година всички познати третирали с този боклук имаха много голяма зимна смъртност въпреки меката зима.
И сега, 100 кърлежа на 20 000 пчели много ли са. (приемаме, че през Септември и Октомври в един нормално развит кошер има около 20 000пчели). Не че нещо, ама вече не си броя кърлежите. Последно ги гледах на таблите (не съм ги броил) преди 3-4г. когато започнах да ползвам ОК. Иначе и сега повдигам таблите на някои кошери....и ми се струва, че има намаление на пчелите. Незнам колко отпадат или щото са на плътно кълбо....но са на около 5-6 междини средно. А около 25 Август имаха по 4-5 пити запечатено пило, средно. Това за ДБ и основните семейства. Отводките са друга тема. Ако повсеместно се наблюдава такова заслабване, може да не е от кърлежа. Може да има друга причина за отслабване.:yo:
П.П. И в тая връзка моята ОК е вече на 4г. (откакто съм я купил). Годна ли е все още за ползване или догодина да си търся друга?:yo: Съхранявам я в оригиналната кутия, която е с 2 капачета. На сухо място.
В началото на август прецъфтя слънчогледа. В района има саморасли гори, неокосени и буренясали ливади, но някак си, цъфтящата растителност бе много оскъдна. Струва ми се, че други години не беше толкова зле. Не мога да си обясня, защо тази година бе така зле?
Не разбирам какъв е термина "опушване с ОК"? Чувал съм за сублимация и третиране с микро капчци (мъгла) на спиртна или водна пара със съдържание на ОК, ама пушек...!
Вероятно няма такъв термин "опушване с ОК",но това което се вижда при изпаряване(сублимация) на ОК е точно бял пушек и затова този израз се наложи като жаргон сред колегите които ползват метода.
Редно е да се уточняваме защото и от "фогъра" излиза "бял пушек" който всъщност е мъгла и пак му викаме опушване.
Не разбрах аз в крайна сметка "фогъра" става ли за "опушване" с оксалова киселина или си трябва специфичен мъглообразувател на по-ниска температура?
Моя е такъв. В този случай изобщо не разбирам всички останали методи на третиране, свързани с отваряне на кошер, накапване и т. н. С "фогъра" става за секунди, за 10 минути съм преминал 50 кошера, хем съм още новобранец.
Защото си новобранец, за това не разбираш. :laughing: Помисли за ситуацията в която имаш пило. Като минеш кои акари убиваш? Кои остават живи? Какво правиш за да убиеш почти всички? Откритото пило как понася мъглата от киселина? Като си отговориш на тези въпроси ще разбереш че фогъра не е "върха на сладоледа".
Как беше : липсата на отговор-също е отговор. Приемам, че също като мен - хал ,хабер си нямате . Иначе благодаря - bow;
Третитах веднъж края на август и после два пъти през септември-в началото на месеца и после беше след 20-ти.Отварях и гледах определени семейства за да следя състоянието на пчелите и най-вече на пилото.Ами не видях абсолютно нищо което да е притеснително.Това разбира се го направих след доста четене и консултации с колеги, които вече го практикуват този начин на третиране.Единия от тях го прави вече три години и той също ми помогна с информация.Най вече ме мотивира едно изследване на британски учени, мисля че го бях публикувал и него.
Единични третирания сякаш не нанасят последствия върху пилото. И аз внимателно наблюдавах какви ще са последствията, но такива не забелязах. Но колко са ефективни еднократни третирания при наличие на пило. Правих експеримент с три последователни третирания през 5 дни и после нещо не ми харесаха тези семейства. Имаха висока зимна смъртност и излязаха от зимата зле. Имаше и малка "дупка" в прасното пило след третото третиране. Сякаш пилото от един или два дни липсваше.
Колкото това е лекарство то толкова е и отрова. Като се предозира става отрова, а където не достига е неефективно. А в кошера равномерно дозиране не може да се постигне в никакъв случай. Затова има на определени места липса на пило, а на други акарите остават незасегнати и оттам и следващото им развитие. С една дума повече вредим, а не да помагаме. Премахват се част от акарите, но за сметка на това се унищожава и част от пилото, което от своя страна отслабва кошера, което пък дава преднина на акара. Получава се един затворен кръг.
Бяхме дискутирали преди време, че когато пишем за нашите наблюдения върху пчелите след третиране или друга интервенция, да споменаваме и по каква рецепта сме го направили третирането.
Рости, ако не ме лъже паметта ти подкрепи идеята за пълно излагане на информацията за да няма недоразумения.
Да прав си. Става дума за фогър с разтеор на ОК 15гр и спирт 100мл.
До колкото помня при опитите на британския екип пчелните семейства са третирани по веднъж през декември и март и не е било с фогър, а с нагряване.Може би през 5 дни е дошло множко, въпреки че по рецептата 15г ОК + 100мл спирт, на един кошер отива около половин грам ОК.Аз реших да третирам през около две седмици.С друго не съм третирал.Може би не е най-безвредния начин(макар, че точно така посочва професора), но за себе си съм решил, че кумафос, амитраз и другите там отрови няма да ги сложа в кошера.
Ох..........х, Трендафиле,Трендафиле! Да знаеш колко трудно ми е да пиша.Ако беше колегата Слънчо 60–друго щеше да е.А сега?Но пак ще го кажа,но с по –меки краски/думи/–няма кой да прочете написаното от теб.Синтезирано в 5 изречения,точно в десетката.Модерно е с ОК–правим го,модерно е с тимол–как не,веднага ,постоянно/да не кажа целогодишно/,давайте с МК,много е ефикасно–ах,ох,их,е..х и после нямало пчели в междурамията,останали по шепа–две,пилото недъгаво,а някъде го няма въобще.Каква к–на остана? А,да. Димяща солна киселина.Убива всичко,наред.Маже и пчеларя.После заливаме с NaOH,осапунваме и всичко е наред.Така че ,бъдете сигурни –само аз съм прочел поста Ви.
Прикачен файл 8010 Разчистване. :yo:
Ако слушаме закостенелите старчета трябва да използваме само амитраз и ленти,киселините са вредни макар и органични ,борбата с акара е трудна и трябва да се включат и киселините .Те не са опасни ако се изсползват както трабва и не се предозира ,точно такива сърдити старчета сега ми реват че половината им кошери са вече празни и няма пчели .Всеки си заслужава съдбата когато аз третирах те слагаха варостопа и се чудеха какво правя с тази маска на пчелина ,вчера като облитаха всичките ми кошери на пчелина си пиех червеното вино и писах в дневника без жертви за сега.
За сега!Най добре се вижда напролет.
Убооо миии !!!
Ако падне още един метър и на пролет шъ ми и убоооо !!!
Прикачен файл 8057 Прикачен файл 8058 сух студ. Кофти свършва годината, няма сняг, няма влага.
Вальо , в събота беше -14 градуса , ноща кат се беше озъбила една луна, и сух, кучи студ.
Жълтия ли!?! Здрав е, има клечки за доизчистване и сигурно някоя стърчи между кошера и телефона. Снимам с телефона и снимките не са много хубави, а и слънцето “блести“ последните дни.... Иначе на полето изкарвам най-калпавите сандъци (но здрави). Това е един вид против кражба. Ако рекат да “пипат“ да се позамислят. На другите два единия капак е разкован (на мен не ми пречи), а другия е без капак. Само ламарината върху покривало от плат и няколко парчета кашон (за изолация). Тоя ще го пробвам как ще зимува без табла. Всички са таз годишни роячета, не са стари (развити) семейства.:yo:
Валка,разчисти тази мръсотия и тогава постовете ти ше хванат дикиш :-)
А ние вече някъде си имаме и малко пило...
Малко са, около 20. Намислил съм да станат към 500. Поне тон вода.;) Разбира ти и на тебе цафарата от Дикиш.:bigsmile:
Приятелю, това ми е противопожарната система. За тебе и някои други може да е боклук и мръсотия, но това си е мой имот и ще си го оправям-поддържам както аз си преценя. Относно “боклука“ ПРЕТЕНДИРАМ, че съм по-чист от доста пчелари. Не само тук. И последно, до сега се хвалех, че имам имоти и т.н. Сега се хваля, че имам противопожарна система.;) Покажи и ти нещо например, вместо да даваш наклон на.........:yo:
Турих им по едно ухо-всичко е на лице...
На северозападния фронт всичко е спокойно.
Днес прегледах всички семейства,положението за сега е ОК,на двайсетина кълбата бяха във втората половина на рамките на зад,получиха питка и ще ги погледна пак след двайсет дни,пожелавам на всички весела и успешна нова година.
Колко време могат да изкарат пчелите ,ако кошера е затрупан със сняг
Здравейте,
Нямаш проблем! Имаш ли мрежа на дъното? Въпроса е прелките да не се заледят. Да има от къде да влиза чист въздух.
Поне така смятам!
Поздрави, и весела и честита! Наздраве! Г. Георгиев
ЧНГ на всички BOBI с дълбоко дъно ,магазина отдолу, плодника отгоре, но до средата са в сняг
Здравейте,
Дълбокото дъно как е: С мрежата, или с плътната. Въпроса е да има приток на въздух. При старите ДБ, с плътно дъно, е кофти като ти се заледи прелката, и няма как да става обмяната на въздуха в кошера. Ти си знаеш как си ги оставил. Ако се притесняваш много, може да поразринеш около тях.
Поздрави, Г. Георгиев
Нека трупа то, пък пчелите ако трябва и през хранилката ще дишат.:yo: Суша е, м...ка му.
Първата жертва за сезона. С малко люпещо се пило на 1 пита, и 6 пити с мед близо 10 кила мед. М..ка им и тамазлък изроден. Кой гявол ги е накарал да гледат и топлят пило, когато вън нощем е минус 15. Вънка НЕА за къси ръкаве, а те пило ще ми топлят и гледат.sweating;:yo:
Валка,при мен същата работа.Първа загуба на една нелоша отводка.Но като поразгледах имаше пило,явно не са успели да го затоплят.Отворих няколко силни кошера,положението беше добре откъм запаси.Отводките получиха първата питка за зимния сезон.Дано да нямаме повече загуби!
Във почти всички семейства вече има пило. Идват най-тежките зимни дни. Като гледам прогнозата и ми става лошо.
Днес голяма жега, но почти нямаше облитане, единични кошери само. За сметка на това на поилките беше оле мале започнах да се чудя август ли е януари ли е :(
За сега всичко е на лице, дори и запасните майки с една шепа пчели се държат. Лоша прогноза идва, но каквото зависи от нас сме го направили от там на татък божа работа.
Въпроса е спорен и аз не разполагам с никакви изследвания и доказателства в никоя посока. Написах за пилото заради това че колегите по горе обвиняваха майките, че рано снесли и семействата умрели.
А как сте сигурни че има пило, преглеждате ли ги или по друг признак.? И ако има вече пило, дали е по добре са се притворят мрежестите дъна.?
Няма по сигурно от това да видиш и пипнеш.
Тази година не съм преглеждал за пило, но години наред съм преглеждал и винаги по това време си има пило от порядъка на кръгче с диаметър 5 см. от двете страни на една пита.
И при мен има пило.Да сложа ли питки,кълбата са в предната част на рамките и на зад и в ляво има доста мед?
След 23.12 слънцето обръща тренда и дните започват да се увеличават. Майките започват да снасят яйца, ако са неблагоприятни условията пчелите ги изяждат. Ако са благоприятни условията пчелите почват да отглеждат яйцата. Ако се влошат условията, пчелите изяждат откритото пило и ако няма запечатано кълбото се движи към храната. Проблем става когато има запечатано пило, стоят върху него , изяждат близката храна и загиват от глад. Това е от опита ми, не е от книги. Ако семейства имат достатъчно храна, няма нужда от питки.
Благодаря, за отговорите.
Аз си записвам датите на облитане. Последното облитане беше на 11.12, оттогава застудя и пчела не е излизала. Предполагам че все още пчелите изяждат яйцата, но след първото облитане ще стартират с пилото на 1000 %. Така че следете облитанията много са важни. Имало е години когато семействата си отглеждат пилото без прекъсване от януари до март, когато времето вече е благоприятно. Но е имало години когато прекъсват с отглеждане на пилото 2-3 пъти, тогава семействата заслабват и трудно се развиват пролетта. В този случай питките са от значение, да си отглеждат пилото без прекъсване и да се развият нормално.
Не казвам ранно стартиране на пило. За мен лично, ранно стартиране е сега в началото на Януари. А пък щом на нова година намирам загинал кошер с люпещо се пило значи е осеменено НАЙ-късно около 10 Декември. Специално при мен (моя загинал кошер) мисля, че не е спирал да гледа пило цяла есен. Топленето и гедане, хранене ги е изтощило и са загинали. Предполагам също че този “тамазлък““ специално няма инстинкти за почистване и канибализъм. (да изхвърлят или изяждат яйцата и ларвите). При мен от около 45 дни нощните температури са -8, -10, -12, -15, за мен лично не е нормално да се натоварват пчелите да топлят и гледат пило до +35* когато навън е -10.
П.П. Дъното на въпросния кошер е някаква моя измишльотина, дълбоко с прозорче 10х20см. И без капаче. Цяло лято, цяла есен и сега в момента прозорчето е отворено.:yo:
Като рекох дъно. Преди 20-ина дни (може и повече) затворих всички капачета на дъната. На 5 кошера сложих найлон. На другите сега покрай празниците сложих върху рамките парче вестник. Тия с найлона бяха кондензирали леко (тук-там). Вече мисля да зимувам с парче вестник от Ноември-Декември нататък.
Имам няколко семейства които бяха с заслабнали рязко късна есен и впоследствие загинаха. Имаха по малко загинало пило пред излюпване. Не можах да го свържа с познатите ми заболявания. Допускам че е нещо вирусно защото при прегледите по- рано не го забелязах.
Според тебе, останаха 8 пити от умрелия кошер, може ли да ги ползвам по другите кошери? 6 пити с по 1,5-2 кила мед и 2 почти празни. Или да ги мушна в печката?
П.П. Не разбирам много от болести. И избягвам да ползвам лекарства и препарати. Ползвам единствено ОК. Всички кошери са третирани еднакво за кърлежа, по едно и също време с една и съща доза. За Нозема никога не съм третирал.:yo:
Третирай ги с мравчена киселина. Когато температурата е под 8 градуса не се изпарява МК. Намокри картони с МК сложи ги върху рамките и затвори добре кошера. Така ще дезинфектираш и кошера, това върши работа срещу ноземата, вирусите ги няма по питите. Ако имаш гнилцови болести гориш задължително.
До колегите със семействата който имат пило по това време на годината искам да ви питам какви кошери използвате? Ако са полистиролни може да е от качествата който притежава матриала или пък ако са изолирани вътре преградните дъски с фибрани мибрани и т.н. Може да сте прекалили с изолационните матриали и от там да сте им осигурили достъпна среда за отглеждане на пило. Аз на моите стари и овехтели кошери вътре сигурно е като на вън :laughing: и по това време не съм забелязал пило :) Вътре си е ветрилник имам цепнатини където може да видиш кълбото при повече мерак :bigsmile:
Кошерите са дървени с дебелина 2см,никакви затоплящи материали,дъната изцяло мрежести,отворени.Зимуват на втори к-с,долния е с празни и маломедни рамки,над втория има трети,който ползвам като хр.надставка.Прелката на дъното е отворена,също и тази на семейния корпус.
То ако не почне сега да гледа пило 10кг мед кога ще ги изяде .Няма с рапицата да вадя и стар мед третиран есента и пролетта с лекарства
Благодаря на всички за съветите. Питите ги извадих да не би да тръгнат мишки или да влизат мухи или други насекоми. Прибрах ги във фибранено сандъче и може в него да ги третирам с мравчена. А пролетта кошера ще го мина с горелката. Имам и “белина“-течен хлорен препарат, с който третират питейната вода в каптажите на ВиК. Може да го разредя 1/10 или 1/20 и да го мина с четката.:yo:
Слагам магазините ще вадя мед от кокичета :). Днес гледам пчела на едно кокиче и други се врщат в кошера цялите брашнени.
Само дано след дни да не вадя меда на жертвите. Един приятел храни преди дни и каза че кълбата са + 2 рамки в ставнение с преди 1 месец когато третирахме с ОК. Което значи че са ги поразпуснали, дано не са се увлекли в пило. То вече зависи и от темпертурата при отварянето. Аз няма да храня, според мен тези топли дни са успяли да пренесат достатано мед да изкарат 1 седмица.
Ааааа топло,нетопло......Нека сега да се топлят със шекер,пък меда за март да им стои.....
И ти трябва да се “гърмиш“ като мене.:bigsmile: Ти мани ми аз взех да си търся пушка.:bigsmile:
П.П. И аз днес в топлите часове мушнах 1 питка захаросан мед на 1 слабак, дето го чаках да загине.:yo: Ей така-да има....:yo:
Здравейте,
Както, е казал един любим герой: "Колкото повече, толкова повече"! Според мен, е по-добре да има отколкото да не стигне!
Недай боже! Всеки според знанията, и разбиранията си.
Поздрави, Г. Георгиев
Ходих до пчелина да нахраня кучето, че ако познаят синоптиците може да гладува няколко дена и направих един "основен преглед" с фенерчето. Само като им светна през отвора започнат да ми махат с крилца, радват ми се :) Преди студа всичко преброено и инструктирано какво да прави. 2 кошера бяха към средата и повдигнах таблата за мое успокоение, но имат предостатъчно мед кълбата сбити хубаво затворени няма никаква промяна при мен от преди месец. Опират плътно в задния си край до меда, всичко ми изглежда добре.
Следващо преброяване след студа :)
Прикачен файл 8111 Прикачен файл 8112
30-35см. сняг.