Спокойно ще тръгне още по добре търговията на дребно.С това време гриповете скоро ще плъзнат.
Преглед за печат
Мисля че е ясно мармалад , меден конфитюр , а може и чалъми.
Благодаря ви за информацията. Наистина тази цена от 4.20 за букет, която предлагат в Добричко е позорна, но всички се юрнаха да продават, вероятно ако не го дам с тях, няма да мога да го реализирам, поради малкото количество.
При мен записването започва от началото на януари. Веднага след сурвакарите.:ae:
Ето и обещаната графика.
Това е сравнение на цената на меда и почасовото заплащане на труда в сащ за последните 100 години. Като почасовата ставка е разделена на 10 и графиката реално е за 6 минутното възнаграждение с цел по-ясно наслагване на кривите.
Може да се види през кои периоди меда е силно конвертируем и колко време е нужно да работиш за да си купиш килограм мед. Вижда се ясно и как през последните години цената на меда скача толкова много спрямо почасовото заплащане, че през 2015г. цената за килограм мед се равнява на 6 минутната надница.
Прикачен файл 7289
За 2016 има само.... въпросителни. Това което ме гложди е защо август месец не е ясна цената за 2016 г. Меда е специфична стока, купуваш я тази година а я продаваш следващата. Дали някой няма изпреварваща информация какво ще се случва с червената графика през 2017 г.?
От 35 семейства количеството не е голямо. През януари идват хора току що научили, че продавам мед, т.е. нови клиенти, а аз вече съм го продал.
Лятото като изкарам мед им се обаждам, идват и купуват. Меда го продавам по 10лв. буркана.
Ако продадеш един тон по 10лв., то с 10 000лв ще можеш да скърпиш известно време.
Колкото повече мед успееш да продадеш на дребно, толкова по-добре и за теб и за съсловието. Опитай. Успех!
Тъкмо поради това ти зададох този въпрос - едно е малко количество, друго е тонове. Благодаря за пожеланието, но вече съм пробвал - при голяма бройка, за мен!!! не си струва да се занимава човек на дребно. (освен разбира се, при горепосочените две положения)
Впрочем това е втората причина, поради която от година- две сериозно съм се замислил, да си купя някакъв имот по морето - първата е ясна и съм съгласен с Хемингуей по въпроса. :Д
Масовата цена която дават в момента „изкупвачите“ е 4,20 лв/кг за букета (на Апимел не съм звънял понеже им знам номерата - от начало високи цени, после и техните като на другите дори и по ниски). От „Роял бийс“ (май така се казваше фирмата) ми дадоха цена от 4,50 лв/кг, но се оказва че това е нещо като „пожелателна“ цена и когато имат нужда от моя мед щели да се свържат с мен за повече подробности....Изобщо 2016-та година ще я запомня с лошо време, лоши добиви и лоши цени.....
Апимел продължават да обещават 5,00 лева но не съм чул за сделка на тази цена. Йот Ги Вал Камбурово - 4,50 и уговорки че не се натискали, защото бг мед никой не искал в Европа. Местен изкупвач 4,60. Колегите с количества над 2 тона чакат цена 5-5,50,някои от колегите с малки количества продават и на тези цени.
При нас Апимел дават 5 лв. за количества над 3 тона и доколкото знам няколко пчелари са си дали меда на тази цена. Останалите изкупвачи предлагат между 4,20 и 4,50 лв. за момента . Дори единия изкупвач "под секрет" споделял, че се очаква цената да падне до 3,60 лв така че да използват момента докато все още е 4,20 лв. ....
Тоя договор, отдавна е забравен. На някой рафт, от по надолу разположените.
По предварителна информация от медиите септември месец ще има среща между български и ирански представители за да се обсъдят по конкретно стъпките отноно износа на агнета и пчелен мед за Иран. До достигане на реален износ е малко рано да се говори, още повече не се знае на какви цени и какви количества става въпрос.
Трябва да се забрани внос на мед в България и тогава ,ще си дойдат нещата от само себе си .Нека това се залегне като искане на пчеларските организации към правителството
Днес видях във форума още една фирма с цени.Това е добре.Но никой нищо не споменава защо толкова малко фирми тая година купуват мед.Каква е причината?Както викаше бай Стамат слънчувката ,,Има нещо гнило в Дания,,
"Последната година (2015) се наблюдава сериозен спад в производството на пчелен мед в ЕС. Тенденциите са това да се запази и задълбочи. Неспособността на европейските доставчици (пчелари) да отговорят на продължаващото високо търсене на мед, води до това, че търсенето надвишава предлагането, и търсеното на мед остава силно, което принуждава вносителите (преработвателите) да продължават да търсят нови доставчици. Това създава възможности за нови участници на пазара на пчелен мед в ЕС от трети страни да навлязат на този пазар." из някакъв анализ насърчаващ вноса на пчелен мед в ЕС от трети страни от 2015 година
Пускам го защото ми стана интересно - от една страна се твърди че търсенето на мед през 2015 а и през тази година остава силно и надвишава предлагането, а от друга страна нашите износители (изкупуващи мед) ни обесняват как няма никакъв пазар за нашия мед.
Та ми мина мисълта да не би пак да са направили някоя беля, както навремето направи една наша фирма в стремежа си да свали цената на меда на 1 лев така се оля в реването че нашия мед бил пълен с антибитици че ни отрязаха квотата (1997 година)... 2003 направиха същото тогава Мехмед Дикме издаде прословутата заповед за забрана за износ на технологично непреработен, нехомогенизиран пчелен мед. А сега се оплакват и сезират разни институции че в меда имало - инверт и в резултат няма пазар за меда ....
Същият номер въртят и в Добичко. 4,20 лв е в момента , уж че цената била временна и е изключение, понеже реалната цена била 3,60 :laughing::laughing:. ЗА жалост почти всички клъвнаха, а заедно с тях и аз. Харесвам-не харесвам, няма как. С моето количество сам не мога да го дам, така че съм принуден да съм в групата с останалите.
В Шумен докато даваха 4.40 , вчера се оказа че цената вече е 4.20 . Имам няколко тона мед и се чудя какво да ги правя. Явно има колеги , които са направили сделки с Апимел на по добра цена,но някак си не ми се ще да си пробвам късмета с тях поради лошите отзиви към тази фирма. Има ли в момента читави търговци , които да предлагат цена над 4.20 ?
Цената на меда ще достигне 6лв. До края на септември. Затова още много изкупвачи не обевяват актуални цени.
Лошото е че и Апимел свали цената от 5 на 4,80 за букета ,иначе много пчелари чакаме 6 лева но реалноста е друга много от нас явно са притиснати от безпаричие и додоха на 4,20-4,30 .Големите се още се държат и не дават но пазара явно е труден ,няма мед и няма търсене.
Огледайте те се в съседните нам държави цената на едро започва от 3 евро !!!Не може разхода за производство да расте добива да е с 50% по нисък ,а изкупната цена да пада!Търсене има предлагане няма в една пазарна икономика цените тръгват на горе.Пример цените на дребно по пазари и магазини са с 30% по високи!Това значи ли че изкупната цена пада? Реалната изкупна цена в момента за букета е 6,50лв за кг на едро! Ако искат фирмите да купуват търгоговците по пазарите вече изкупиха повече от 40% от добивите за 2016.Ослушвайте се още и след 4 месеца мед няма да има.
Колеги Апимел обещаха 4.80/кг.
За проби във Врачанско след 10-ти.Звънете да се научат останалите подигравчий.
Похвата на Апимел е страхотен.
1.Обещават най-висока цена и започват да взимат проби.
2.Веднага след като излязат първите проби копуват известно количество за да се разчуе, че наистина дават добра цена
3. Засипват ги предложения за проби и взимат яко като по този начин "блокират"огромни количества мед за себе си.
4. Свалят цената и продължават да взимат проби на съгласните с новата цена.
5. Сега ще започнат да взимат от тези които са съгласни на новата по ниска цена, а останалите ще чакат.
Тарикати са. За толкова години на пазара са се обиграли много.
На нормалните пазари такива тарикатлъци се избягват лесно - предварителен договор и капаро. Проблемите с цените и изкупуването на меда ще се решат само ако има специализирана борса за мед или някакво тържище с ясен за страните регламент, определен от МЗХ. И сайт, на който в реално време се виждат котировките "купува-продава". Но това предполага наистина "излизане на светло" и от двете страни. А като гледам, май няма такова настроение...
Ситуацията сега може да се асоциира напълно с една песничка на Висоцки:Песенка о слухах.
Колега навярно си прав,но това може да е раздвижването в цената което чакаме от месец.Пък мед ще даваме,на който е коректен.
Истината е,че пчелния мед е търсен от цял свят, и че в България се произвежда един от най-качествените, НО не си знаем цената и се продава за жълти стотинки местно и чуждестранно. Да не говорим, че на много от производителите не им пука дори, че някой Китаец може да си го препише 'китайски' и да лепне подобаващата цена /примерно/.
Няма да бъда адвокат на Апимел но са търговци ,кои в България дава по-висока цена от тях,говоря за количества не за 5-10 тенекии които бутаме на дребни прекупвачи по позарите.Защо да дават 5 лева и да ги плюят кото другите дават 4,20 ,много ясно че ще слезат на 4,80 дане са балами.Сами сме си виновни ако бяхме боикотирали другите които работеха на 4,20 те щяха да вдигнат цената и тогава Апимел можеше да дигне и тои сега всичко тръгва надолу за съжаления.
Апитрейд са регистрирани във форума. Ако и другите изкупващи фирми го направят и си обявяват цените на различните видове мед ще има мисля някаква яснота.
Тука си мисля, че не си прав. Ако оставим нещата само в Божиите ръце, то да се отказваме от пчеларството и право в тото пункта или Лафка.
Вникнете в пост 3044 на rosty_sz. Това е истината за Апимел. И да вметна още нещо. Дават високи цени на хора регистрирани по БИО към една определена сертифицираща фирма. На другите им вземат проби с обещание за обявената цена и меда им стои и когато и тяхната цена стане като на другите може и да го вземат но пак не е сигурно. И почти винаги не плащат цената която са обявили при вземане на пробата а по ниска.
Бе стига сте им вдигали акциите на Апимел. Факт е, че има фирми, които дават по-високи от цените на Апитрейд и това не е мираж. Не се стискайте, а звънете и питайте. Естествено, че не говорим за 200-300 кг. мед., а за поне тон.
П.П Ако чакате някой, да дойде и да ви моли, да ви купи меда или само да слушате пчеларските лакардии се самозалъгвате. Звънете, питайте, договаряйте и заека, който търсите ще излезе от някой храст.
Като чета темата за цената на меда, мисля, че трябваше да бъде озаглавена - Цената на меда на едро. Никой дума не обелва за цената на дребно. Моето пчеларство е ориентирано на 100% към продажба на мед на дребно, както и за лична консумация. Медът от миналогодишната реколта го продадох - акацията по 12 лв, а полифлорния, предимно липа и ливадни растения - по 10 лв за буркан от 1 кг. Тази година медът ми е само полифлорен, по-малко количество от миналогодишния- около 100 кг и го продавам по 11 лв. Извадих го преди около 2 седмици и до момента от него съм продал около 40 кг, предимно на постоянни клиенти. Когато в продължение на две последователни години ми остане нереализиран мед, продавам част от пчелните семейства, както стана тази пролет. Ако тази зима, медът се свърши и има търсене за още, мога да помисля за минимално увеличаване броя на пчелните семейства през идващия сезон. При пазарната икономика, търсенето определя предлагането. При тези цени, с продажба на мед на едро, изобщо не мисля да се занимавам.
А би ли споделил, ако не е тайна де. Колко мед пласираш на дребно, на годишна база?
От реколта 2015 продадох всичко - общо между 200 до 300 буркана мед. От реколта 2014 ми остана непродаден, по-голяма част от рапичния мед. Тогава цъфтежа на акацията започна малко преди да прецъфти рапицата. За да има къде да събират акациев мед, който се търси много от моите клиенти и да не го смесват с рапичния, се наложи да извъртя не добре узрял рапичен мед. При част от бурканите с рапичен мед се получи разслояване - отдолу кристализира, а отгоре - течен, а при други дори започна да ферментира и да се надига в буркана, a при повечето буркани, медът си изглежда нормално на външен вид.
Те това колко е предъвквано през годините... а най-често използваната реплика - нашия мед служи за подобряване на внесените нискокачествени медове....
Ако пренебрегнем един огромен куп от фактори които определят качеството и цената на даден мед. То в света на пчеларството няма по-престижно и по-голямо признание за качеството на даден мед от медал и приза "Най-добър мед в света" в класовете C1 - C6 на Апимондия. Мнозина определят тази награда като граала в пчеларството, други я сравняват със звездите Мишлен... Доколкото знам България (български мед) няма нито един медал в търговските класове мед. Освен престижа това води и до други по материални плюсове...
Моята цена тази година е 7лв. на дребно за слънчогледов мед.До миналата година го давах по 6лв. но плучих упреци от мои колеги пчелари с които споделяме общ пазар,че съм им потбивал цените и съответно и аз вдигнах на 7лв.Иначе съм много против до крайния потребител да достига скъп мед а търговците да го изкупуват на безценица!
Аз пък продавам само на дребно. При сравнително нисък добив, но с абсолютно качество съм на ръба при цена от 10лв. По голямата част от клиентите ми (приятели и техни приятели) си купуват 1 до 5 буркана на година, като търсенето е по-голямо през студените месеци. Докато в България меда се консумира основно като лечебно средство и много по-малко като пълноценна и здавословна храна присъстваща ежедневно на масата ни, то и цената на дребно няма да е определяща за това какво количество си позволява да си закупи дадено домакинство. Иначе аз пак съм против ниските изкупни цени на едро (на качесвен и достоверен мед), макари да не ме касаят засега.
Смятате ли, че при цена от 7лв. продавате толкова по-голямо количество на отделен клиент, че да компенсирате по-ниската продажна цена. Ако си разработвате пазар на гърба на колегите около вас, смятам, че си вкарвате автогол. Дори да успеете да наберете достатъчно клиенти по този начин (нарича се дъмпинг), след това ще можете да обясните евентуална корекция на цената, когато осъзнаете, че тя е определяща за 30% от клиентите, спрямо 70% основани на личното доверие(мой извод и неангажиращо мнение)?
Имам клиент който ми се хвали ,че пуши по 2 кутии цигари на ден .Но като дойде за буркан мед и му кажа 10лв ме поглежда учудено и "казва смъкни малко аз съм ти редовен клиент купувам си всяка година от теб и то по 2 буркана на година" :) .И така всяка година
Моя био- полифлорен мед се котира на цена от 6- 15 лева. Целта е да обхвана по- голяма клиентска маса, която да бъде максимално задоволена ценово, артикулно и достъпно. И да не пропусна- правя и всякакъв вид бартери. Ако остане, давам и на прекупвачите. Последното е по- скоро пожелателно, отколкото реалност. Успех на всички!
А какво значение има? Моя мед е Истински! Иначе е полифлорен, досега успявам да извадя само чист слънчоглед, но някои клиенти са предубедени към него и заради това го вадя заедно с ливадата.
Мое решение е да гоня само качество. Досега само наливам средства в продължение на четири години, защото постепенно увеличавам броя семейства. Ако не калкулирам ДМА като такива съм много на минус, но мога да си го позволя защото основното ми занятие е в съвсем различна сфера и съм решил да пренасочвам средства още година, две и да оставя пчеларството на самоиздръжка, пък ще си покаже доколко е жизнено като самостоятелен бизнес.
Тъкмо ме подсети да благодаря на сергиите с 16 вида мед. И на тези дето зареждат магазините с незнайни вещества на които най близкия досег до природата е пчеличката от етикета...
Благодаря, Ви! Благодаря, че ви има! Заради вас успявам да реализирам всичкия си мед далеч преди нова реколта.
Ще цитирам мой клиент дето ме намери сам: Търся мед от пчелар.
Да уточня още нещо. Мога да продавам много повече от това което добивам и го правя като помагам на колеги които неуспяват и им имам доверие, че няма да ме изложат. Друг критерий споменат ми от клиент и познат е, че понеже знае къде си вадя парите невярва да правя магарии за да изкарам 5 лв отгоре.
А за сергия и не мисля. Който иска да го гледат с недоверие и от високо да си отваря.
При наличието на електронна поща за поръчки, системи като www.bsms.bg за уведомяване и куриерските фирми за доставки, наемането и поддържането на сергия не се рентира! Освен ако няколко души пчелари не си направят някаква кооперация и да покрият цялата гама пчелни продукти в някаква "медена къща".
Човека е инжинер.
Подкрепям Павката. Виждал съм му сергията. Опитвал съм му меда. Чудесна е!
ЯЯяя, тука продават и грамоти.
http://i.newsroom.bg/uploads/photo_a...c3ab769b2e.jpg :laughing::laughing:
Извинявам се, ако сред колегите някой се е засегнал. Наблягам на Колеги. Не смятам, че са такива хората със сергии по-шарени от родопска черга. Нарочно съм разпитвал търгашите и какъвто мед съм търсил все го имат. Рапицата била бял трън, някой по светъл мед - акация, а тъмен мана... И като питаш негови ли са и той се кълне, че кошерите са му ей там зад баира, пък като се огледаш наоколо то само бор, смърч и ела навсякъде.
Прикачен файл 7345
Още една сергия на търгаш... ЪЪЪ Моята е, виновен ли съм, че си скъсвам гъза да докарам до 5-6 вида мед, прашец, прополис, млечице и разни там смески, мед с прашец, с млечице, клеева тинктура и тнт..... Ами не мисля, напротив гордея се. Да не всичко на сергията е извадено на пчелина, но това е едва един единствен вид мед... и защо, ами защото с друг колега разменяме медове за по-голямо разнообразие на нашите щандове...
Респект! Красива подредба, ала за да достигнеш онези за които говоря ще са необходими поне десетина вида още.Цитат:
Още една сергия на търгаш... ЪЪЪ Моята е, виновен ли съм, че си скъсвам гъза да докарам до 5-6 вида мед, прашец, прополис, млечице и разни там смески, мед с прашец, с млечице, клеева тинктура и тнт..... Ами не мисля, напротив гордея се. Да не всичко на сергията е извадено на пчелина, но това е едва един единствен вид мед... и защо, ами защото с друг колега разменяме медове за по-голямо разнообразие на нашите щандове...
Наблюдавам до колкото мога ситуацията. Пчеларите с дребни количества, които продават на фирми изкупвачи продадоха вече каквото имат. Доста колеги с по-големи количества изчакваме заради цената. Повечето си искаме 5 кинта чисто, но изкупвачите се запънаха на 4,30-4,50 и сега се надлъгваме. Ще видим до къде ще я докараме.
И аз така мисля. Така или иначе български мед НЯМА. Други години по това време се правеше някоя баберка, тази при мен и нея я няма. Общо взето ако няма някакъв екстремен внос на чужд мед в БГ очаквам качване на изкупната цена. И в момента след проверка на цените във всички съседни държави букета е над 5,00 лева.
Защо тук е най ниска цената ние ли сме най големите бълъци
Не сме най големите балъци,просто тук алчноста на прекупвачите е най голяма.
Определено сме най-големите балъци. Счупиха си краката колегите да продават на тея смешни цени. Изкупвачите да не са луди да дават повече след като и така им е добре. Заслужаваме си всичко.
Балъци, т.е.т. риби, НЕ, по-скоро овце, които са оставени на произвола на съдбата, да бъдат стригани наред от всички, в случая от закупчиците на мед, както еиидин колега ги нарича - търгашите....
Ракиено време, някой да не се гътне от мъка.Не обиждайте колегите, няма балъци има излъгани хора.Троянският кон е в крепостта.
Онзи ден ми казаха, че собственика на една от преработвателните фабрики е в Китай и затова не могат да ми кажат цена на меда ми от който взеха проба.Как си мислите - дали е отишъл там да се разходи по най дългия стъклен мост!
Няма да се предавате колеги продавайте на дребно аз за 4 дена 45 кг на 8,50лв/кг и отново нямам мед вече и от плодниците не мога да вадя:bigsmile:
Проблема е ,че меда се изкупува евтино
а се продава в мрежата скъпо с над 100% надценка .Хората не купуват скъпата стока и щом потреблението е свито то и пазара е слаб.
Цената на меда няма да се повиши, докато не се промени качеството на втория етаж. С този човешки ресурс - толкова.
Ето в момента пия чай на една бензиностанция и отново ми предлагат мед със съмнително качество, но няма кой да напише една "жалба".
Давайте, покажете, че ви пука и пуснете една жалба в БАБХ. Елементарно е и всеки може да отдели 1час. Докато не видя жалба от редови пчелар, изобщо няма да обръщам внимание на ревовете. Само ревем и нищо не правим за решаване на проблемите. Възпитание и ценностна система - ей това ни липсва!
Ако втория етаж беше наред, то половината прекупвачи щяха да умрат от глад. Само една издънка и пазара щеше да ги изхвърли, уви вие продължавате да храните кучето, което ви хапе. Ей затова онази пловдивска фирма държи всичко да е точно, защото все някога на пчеларите ще им светне лампичката и всички некоректни прекупвачи ще бъдат изритани от пазара. Дотогава обаче трябва да се съобразяваме с нулевата бизнес култура в сектора.
Ето малко цени на едро в Италия за изкупвачите http://www.informamiele.it/index.php...azioni-mensili
Ха-ха.... кога ли в България ще видим подобни данни!!!