благодаря за съвета
Преглед за печат
За мен е около 200лева, но зависи от състоянието на кошера и семейството.
Края на февруари не е ли добре? принципно всичко е възможно но се съмнявъм март да свие студ.Между другото при нас заваля силен дъжд :) Предлагат ми 8-10-12 р. дб кой са за предпочитане?
По-добро от 8 р. ДБ е само МК. Но за 8 р. ДБ трябва да имаш 4 магазина.
В края на февруари пчелите ще са се облетели и като ги преместиш, една част от тях могат да се върнат на старото място. Същото може да се случи ако ги преместиш днес или утре. Тези дни ще е топло и пчелите могат да се разхвърчат, а част от тях да "избягат". По-добре използвай задаващия се продължителен студ. Оптималният момент да ги преместиш е след като са престоели в кошера една - две седмици, непосредствено преди да се стопли времето и преди да се облетят и преориентират. Спокойно можете да ги местите при температури между 1 и 5-7 °C. Ако не ги тръскате много, няма какво да им стане. Впрочем, щом разстоянието не е голямо, защо не пробвате да ги пренесете на ръце, за да не ги раздрусате по разбитите улици?
И аз имам да взимам от един съсед (на ок. 100 м по права линия) два кошера. Засега следя прогнозите за времето и търпеливо чакам подходящия момент.
Колега, Каменов злото е това, което пише и kuline. Ще имаш късмет ако рапицата е рехава и я оставят на Господа. Миналата година мед изкараха там, където я имаше и не я напръскаха , че не се знаеше ще я бъде ли. Това могат да го потвърдят колеги от Бургас до Стара Загора. Аз лично на този вариант съм склонен, ако я сеят, въпреки че ми е жал за арендатора, дето се е хабил да обработва и сее а няма какво да жъне. По-добре по старому, когато хранехме пролетта и нещата ставаха. Сега не знаеш кой с какво пръска и защо го прави (той също не знае но пръска, че нямало да изкара нищо). Още по-добре е да се запознаеш с арендатора и да те предупреждава когато ще пръска.
Успех на всички!
Е да, това е така. На мен ми стана интересно зависимостта между голям блок и голямо зло. :)
Между другото тая рапица я гледах в събота и е точно такава, рехава. Но е според мен поне 500-600 дка. Направи ми впечатление, че са ходили с кола вътре явно да преценят какво да я правят. Ако зависеше от мен бих им казал да я преорат и сеят кориандър ама всеки си гледа от неговата камбанария. :bigsmile: