Слави, колко пъти Матеев повтаря, колкото повече пчели, толкова повече пари. Въпроса е как от тези пчели да вземеш пари?
Преглед за печат
Слави, колко пъти Матеев повтаря, колкото повече пчели, толкова повече пари. Въпроса е как от тези пчели да вземеш пари?
Пробвай, половината от кошерите да не ги подхранваш изобщо, никакви питки, никакъв сироп, ако естествено имат необходимите запаси.
Давай им пространство за развитие /разширявай ги/, след като стане топло, и забелят питите с нов бял восък, и започнат да удължават килийките с мед най-отгоре, под покривните дъски.
Само трябва да ги следиш дали имат достатъчно мед, около април-май /1200 метра/, но не ги прехранвай.
Прехранване – роене.
Имат ли 10 кг. с мед никакво подхранване. За да не умрат от глад при лошо време, когато в питите има под 8 кг. с мед, тогава ги храни.
Ха-ха ..... това не съм го казвал, но го подкрепям. Иначе моята концепция е следната:
Колкото повече майки снасят за тебе през активния сезон, толкова по-добре.
Много майки ==> Много пчели ==> Много продукция (независимо каква е тя). За мене пчелните семейства са ПРОИЗВОДСТВЕНА МАШИНА. Тази машина трябва да работи на ПЪЛНИ ОБОРОТИ - иначе защо съм давал пари да я създам или закупя. Няма значение какво ще произведе тази машина - пило, пчели, восък, прашец или мед - всичкото това може да се продаде и да донесе доходи.
И тука идва тънкия момент - как да накарам колкото се може повече пчели да работят за мене?
Отговора е много прост - КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МНОГО МАЙКИ трябва да започнат да снасят за мене яйца КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-РАНО по време на активния сезон. Това е базовата концепция, а всичко останало е следствие.
Ако човек започне да си прави сметката кое е по-добре - силно семейство за акацията и 20 kg мед или изроило се семейство преди акацията и 4 отводки, което означава 4 майки, снасящи яйца за мене цели 4 месеца - кое е по добре? Май 4-те отводки с 4-те майки е по-добре. Ха-ха ...... нищо не искам да убеждавам никого - просто е въпрос на добре направени сметки, и който може и знае как да си ги направи, печели по-добре от останалите.
Това е – печалбата, тя е преди всякакви принципи! Вижте я по-долу…..
„Ако човек започне да си прави сметката кое е по-добре - силно семейство за акацията и 20 kg мед или изроило се семейство преди акацията и 4 отводки, което означава 4 майки, снасящи яйца за мене цели 4 месеца - кое е по добре? Май 4-те отводки с 4-те майки е по-добре. Ха-ха ...... нищо не искам да убеждавам никого - просто е въпрос на добре направени сметки, и който може и знае как да си ги направи, печели по-добре от останалите.“
Но, Матеев, ти така разбиваш пчелите, само и само за да не се роят, на слаби семейства, които са предразположени на болести, как ще го коментираш? И после си ги лекуваш, нали е така!
Има пчелари, които не желаят да продават отводки, как ще го коментираш?
Който е чел книгата на Лазутин, ще ме разбере много добре. Там е описана точно тази логика на пчеларите–промишленици.
Те /пчеларите–промишленици/ не могат да се справят с роенето, затова започват да продават пчели и отводки, вместо да произвеждат пчелни продукти.
Т.е. те са некадърни пчелари, които не могат да произведат пчелни продукти /мед, восък, клей, прашец/, защото пчелите им се роят всяка година!
Bravo! I az sym zalejacite s tqsno -visoka ramka!
Здравейте колеги , нищо не разбирам от кошер " Лежак" , виждал съм само един път при един приетел и той имаше само един. Та въпроса ми е , може ли според вас , които отглеждате пчелите си в лежаци да ги разширите с ВО и изградени пити през една еднократно на пролет и да ги отворите след това чак на есен ? Аз имам Фарари и попитах колегите с Фарар за тази възможност , но май се оказа , че никой не е пробвал такава технология. Прочетох книгата на Лазурин и там пише , че може !
Благодаря за отговорите предварително.