Те сами си разпечатват но под рамката трябва да сложиш нещо за да могат да вземат меда отдолу, както трябва а и отгоре ако слагаш найлон.
Преглед за печат
Летвички 10 на 10мм напречно на рамките,а отгоре слагам надставки когато започна да храня с твърда храна.
Аз твърдата храна я слагам директно върху рамките.Досега не съм имал проблеми.
Вчера махнах покривните табли на част от кошерите и ги замених с найлони, за да бъдат готови за подхранването с твърда храна през февруари. Направи ми впечатление, че повечето от пчелните семейства са много слаби. Някои кълбета бяха в предните ъгли на кошерите и съдържаха едва около две шепи пчели. Опитвам се да отгатна, какво се е случило. Хипотезите са няколко:
- През тази година, восъчния градеж бе слаб. Борбата с акарите посредством строителна рамка не работеше. Градежа и подмяната на пити бяха много ограничени.
- ваденето на меда и третирането срещу акарите с по една плочка Екостоп ги извърших в края на август. След това храних обилно. Затова мисля, че пчелите не са гладували, но акарите вероятно са били много? Преди седмица третирах с оксалова киселина.
Каквито и да са причините, мисля, че няма какво повече да направя в този момент.
Повсеметсно,зимните пчели са по малко с малки изключения.Сезона започна месец по рано и приключи месец по рано.Демек и мероприятията за зимуването е трябвало да започнат месец по рано,а не през август...
И при мен кълбетата ми се сториха малки, не че съм ги ровил много други години по това време. Третирал съм и аз някои с Екостоп по 2 плочки други с Хербастрип, но май най-добри кълбета имам на третираните с мравчена. Малко укаснях с опушването с ОК, но следващата Събота и Неделя ще го направя. Тая седмица ще видя колко акар ще падне от контролните семейства.
Третирането бе чрез изпарител. Тогава не съм ги отварял. На две семейства поставих табли под плодниците, за да видя ефекта от третирането. След седмица махнах таблите. Разположението на падналите акари тогава съответства на разположението на пчелните кълба сега.
А какво се видя на таблите като количество опадал акар?Защото,ако семействата ти са отслабнали от силно опаразитяване,то би трябвало да има мнооого акар по таблите.