Първоначално публикувано от
Rado76
Здравейте колеги,преди 3 дена приятел ми подари отводка на 4 рамки със неоплодена майка видях я:) със голям зор бърза е като нинджа.На две от рамките имаше маточници затворени,оставих ги така както са си ,проверих внимателно всички рамки нямаше прясно пило или току що снесено.Днеска към 10часа сутринта от този кошер излязоха масово пчели на прелката и започнаха да летят и бучат около кошера,след 1-2 минути примерно казвам около 100 пчели отидоха до близкото дърво и на височина около 10-12метра и летяха около клоните 5 минути някъде,после започнаха да се връщат към пчелина аз стоях и ги гледах отдръпнах се на 10 метра.Нахраних всички други отводки и тази я оставих за последна отворих я и пчелите си бяха по рамките както предните дни спокойни не хапяха.Огледах питите и видях че единия маточник беше пробит отдолу явно е излязла майката.Другата майка неоплодената не можах да я намеря със старателно търсене,не видях изобщо майка.Въпроса ми е това което видях оплождане на майката ли беше? По рамките има още около 5-6 маточника затворени