Прави се при напълване на плодника с пчели и при силно намаляване на откритото пило.Ако няма паша се слга стария мед под тях разпечатан а горе в средата откритото пило горе и В О.По презумпция по това време вече е топло.
Преглед за печат
Аз качвам запечатаното пило горе + основи.
Долу свалям меда и прясното пило.
И така докато двата плодника се напълнят с изградени пити.
The Demaree method of swarm control
, така се появява из интернет. Сега разбирам защо му казват "демариране". А това което Кашковский е написал, същото ли е като демари, или са два различни. Явно са два различни. Има ли някаква литература за кашковский и демари, дали има нещо и тук в темата за литература ?
Сега чета, това което открих като информация във форума.
П.С - четох някои от темите, обаче те са повече коментарни, главата ми гръмна и нищо не разбрах :)
Кашкивский има някъде из форума Кемеровска система съкратен вариант на български.Иначе на руски има литература.Демари има малко различни варианти конкретно за това де обсъждахме е различно нещо.Като цяло е хубаво да се знае биологията на пчелното семейство и да се адаптират разни системи към микрорайона ти.В случая по скоро имах в предвид Найчуков той е един от участниците в разработването на кемеровската система и измисля и съответно се прилага неговия начин на хранене (интересува се се преди време за диета без захар пролетно време) човека използва умишлено магазин за развитие на семейството напролет кога е студено.
П.П.Знам, че го написах смотано но е хубаво поне за обща култура да се прочетат творбите им.За техния си район са уважавани личности със сериозен статут .
Да трябва да се чете. Аз само не разбирам, как така не тези системи, във форума , пише навсякъде РЛ , и тн .. Така с тези ДБ и големи рамки, не става ли трудно и тежко ? ! Не е ли правилно по тази логика , да се направят по - големи рамки от ДБ и така да се постигне по - голям ефект ? Дефакто защо като се отива към по-малка рамка, трябва да се прилага корпусен тип технология на голяма рамка. Нещо ми убягва логиката :) .. Предвид начина ми на мислене, аз винаги търся логическа връзка във всичко, за да мога да разбера .
Когато се напълни плодника с пило и пчели, а пашата е далече, дигам запечатаното пило и добавям основи ( горе ),а долу слагам изградени пити.
Така изграждат много пити, бързо и качествено ( в горния корпус ), а майката снася по-добре долу, по-близо до прелката.
Това е мое мнение.
Много високата рамка се вади трудно, без да се мачкат пчели. А и ще стане много тежка, ако се напълни с мед.
Направих си 10 рамкови ДБ, само за експерименти. Нямах намерение да работя с тях двукорпусно, но като се налага!?
Моите ДБ са самоделни от фибран и са корпуси високи 310мм, с отделно дъно.
Един плодников корпус пълен с празни плодникови пити е по-лек от дървен магазин, пълен с празни магазинни пити.
Един ден като ми омръзне да дигам плодникови корпуси, ще ги разделя на магазини 155мм. и ще ги ползвам като фарар.
Размера има значение тия фарари са си бош лаф работа на колко хора им измреха пчелите с тия фанариотите ама си имат и предимства малката рамка.Може и да е добро система нямам опит.
Двукорпосно ДБ се работи трудно затова в Русия са по двама ама имат паши и средно руска раса пчели.А ние си имаме мутанти и някакви подобия на паши та затова два магазина и не е като короусна технология а някаква измислица де в определени ситуации върши работа.Не си блъскат главата просто сподели че имаш проблем роене и изкарах мнение, че с един магазин няма лесно да избягаш от него без разни излишни гимнастика де се водят майстория.