създава се илюзията че има принос, и майката осеменява
Преглед за печат
създава се илюзията че има принос, и майката осеменява
Пчелите не вярват на илюзии, а на храна. А пък майката за да снася трябва да яде мляко, пчелно мляко, а не илюзии.
точно така, има принос в гнездото, пък бил той чрез разпечатване или от паша.Пчелите не знаят пита ли е или не, зад преградната дъска всичко е извън гнездото им.Започват да хранят майката и резултата е пило
Там е работата, че не става само с въглехидрати (мед, захар). За отделянето на млечице трябва и белтък. Това имах предвид. А нали меда само го пренасят... уж...
Бъркат от запаса с прашец, затова не се препоръчва късното хранене.Освен че намаляват запаса от прашец( това е най малката болка) най много се изтощават когато отглеждат пило.Аз имам още няколко майки дето снасят, и съм сериозно притеснен от този факт.
А за да бъркат в запаса с прашец, значи отделят ензими, т. е. преработват храната и започват да чувстват потребност да хапнат някакъв белтък. А това не мисля, че би се случило ако става въпрос за съвсем безобидно преместване на хранителни запаси.
тогава какво би било?Нещо ми бяга от картинката ама не го схващам какво е то
Логиката е, че меда не просто го пренасят, а му добавят ензими, поради което започват да се хранят с прашец, в резултат на което пък почват да отделят млечице, с което хранят майката, а тя започва да снася яйца и т. н. Т. е. преработката на храната задейства една верижна реакция. Ако няма преработка на храната, тази верижна реакция не би се задействала.
Ако медът зад преградните дъски, например, бива само пренасян, без да се обогатява с ферменти, не би се отключил целият този механизъм и това пренасяне не би представлявало никакво стимулиращо подхранване, а нали единодушно се смята за такова.
Тази логика не се ли отнася за нектара и сиропа? Медът е вече обогатената с езими, готова за използване от пчелите храна.
Това питам и аз - какъв механизъм отключва разпечатването на меда, та стимулира развитието на семейството? Създаването на илюзия за пчелна паша не ми се струва достатъчно убедително обяснение.
А дали пчелите могат да преценяват инвертирана ли е храната, или не, та да накарат жлезите си да пуснат или да не пуснат секрети? Моите стомашни жлези, например, си работят без изобщо да ме питат какво да правят и ако в осми клас не съм учил анатомия, сигурно нямаше да знам, че имам жлези, а може би нямаше да знам, че имам и стомах. wink;
Иначе малък проблем в моята "логика" е, че млечице произвеждат само младите пчели. Но може би е проблем единствено на пръв поглед.
Това ми е като някакъв пъзел, на който все му липсват едно две парчета, та не мога да го наредя.