Да,допускането на сем. да изпаднат в роево състояние,наистина е елементарно,но не само за новобранците.Иначе,запазва нето на работното състояние на пчелите е не-толкова елементарно,особенно с рапица наоколо..
Преглед за печат
Да,допускането на сем. да изпаднат в роево състояние,наистина е елементарно,но не само за новобранците.Иначе,запазва нето на работното състояние на пчелите е не-толкова елементарно,особенно с рапица наоколо..
Лично аз нищо ново не мога да Ви кажа относно мерките..... - общо взето всичко е написано в дебелите литератури....аз слагам по 2 магазина на средните и силните семейства за всеки случай, като на силните единият магазин е многокорпусен, т.е. 2 и 1/2 дадан-блатови магазина....гледам кошерите да са на сянка.
Освен разширяване на семейството трябва да им създадеш и допълнително РАБОТА с изграждане на основи и ДОСТАТЪЧНО място за снасяне на майката. В много от случайте една от основните причини за рояването при рапицата е задръстване на плодниците при ДБ освен с мед и с много прашец. При ЛР по време на рапица съм наблюдавал в някой семейства по 6-7 рамки с прашец в първи корпус! Не на последно място обърни внимание на количеството пило при основния ти пролетен преглед на семействата, защото това ще ти е основната и млада пчела по време на рапицата. Темата найстина е голяма и има и други мерки за недопускането му така, че я прочети, за да можеш да се поучиш и от грешките при други колеги.