Е това е още един мит в пчеларството. Болно семейство не се рои.
Преглед за печат
Е това е още един мит в пчеларството. Болно семейство не се рои.
И тези рамки като ги сложиш голи какъв е процента на работнически срещу търтиеви килийки? Я да чуя.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Болно семейство не се рои. Съгласен съм, но да помислим малко. Така. Семейството е нападнато примерно от молец или акар защото е слабо и поради тази причина напуска кошера под формата на рой-няма как по друг начин. Да но тъй като е слабо може и друго да носи в себе си в латентна форма. Като какво например- ами всичко. Сега според теб това мит ли е?Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
за мен е важно да им създам работа, колкото до процента не съм сигурен ама мисля че ще е равен. основи ще им сложа още, но просто нямах под ръка и затова сложих голя рамка.пък и восък наи малкото ще ми донесе аз тази рамка няма да я ползвам в кошерие никога. ще я махна веднага щом я изградатЦитат:
Първоначално публикувано от ahilis
Цитат:
Първоначално публикувано от ahilis
колега малко се замислих и се сетих. днес като сложих основата на рояка, видях че питата с запечатаното пило което сложих не е мръднала. смисъл няма нито една килиика която да се е излюпила.да не е умряло пилото
щото като извадих питата от другия кошер тя седя отвън около половин час и може да е настинало.а оттам това пило ако е загинало да не предизвика някаква зараза????????
Спокойно. Температурата не е в критични граници за да се плашиш толкова. Сега е топло. Не му е дошло времето да се люпи.
колеги вдигнах ръце.....
току що отворих кошерите и съм шашнат.не съм на себе си в магазините почти на всяка пита има пило не запечатано има и мед в тях. плодниците са задръстени на всички пити почти има мед.пчелите са в изобилие. може би да не кажа голяма дума ама от тези 2 кошера мога да отделя пчели за още 4. маточници също има. вчера са видяли съседите 2 рояка на стълбовете около нас. но съм бил на работа. а и те не са се сетили да ме извикат, чак сега ми казаха.
кошера с рояка гради по слабо основите които съм му сложил, но пък прави яки и големи далаци. днес махнах още 3 далака. има приток на нектар и в кошера на рояка. шашнат съм направо. имаше и пчели с прашец. не знам какво да правя вече. безсилен съм. на сметка на това ме изпохапаха и аз не знам колко пчели.не ми ражда главата какво да правя.вдигнал съм ръце.
Напомняш ми на себе си имал съм и имам подобни моменти. Предлагам ти да не мислиш за пчели 1 седмица, иди на море, планина. Като се върнеш всичко ще се нареди в главата ти.
Колега,Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
има според мен два варианта:
1. Ако искаш да увеличаваш семействата сега му е времето (правиш отводки).
2. Ако не искаш да ги увеличаваш пак правиш отводки които продаваш или пък по-късно през годината ги събираш (отводките) и зазимяваш силни кошери.
Успех.
Аве човече, хвърляй им отгоре квито магазини, корпуси или квото там имаш ако щеш и кашони с рамки, пали маторя и бягай някъде да почиваш. А и не е лошо след една седмица да поизвадиш медец. И минавай на съботно-неделен режим че рахат да станеш wink;