Първоначално публикувано от
iskren
Няколко разбърквания за по минута-две на час са напълно достатъчни. Аз съм сложил два нагревателя по 3kw, или общо 6kw за съд с обем 2 кубични метра, но повече от 3/4 не съм го пълнил и мощността на нагревателите е предостатаъчна да поддържа 58-60 градуса, а може и повече при необходимост, 3Kw за 200-300 литра ще са ти предостатъчни. Не съм засичал точно за колко време я стопля водата, но от температурата на чешмяната вода сипана слетобед, на сутринта вече е над 55-56 градуса, то нагреватите ми са като на парно с термостат и водна помпа, обособеи в бойлер с отворена система с разширителен съд, а самият съд за инвертиране е обиколен от външната страна с пласмасови тръби за парно до средата и по дъното, и има и 10см изолация от фибран, с доста висока плътност(за подове). По груби сметки за 1 тон течност(300 литра вода и 700 кг захар) разходите за ток са под 50 лв, с вода от чешмата, а пробвах и да я загрея предварително на гас - сметката е почти същата 20-25 лв разходи за ток и 20 за гас, плюс хамалогията да се прелива водата от единият съд в друтият, щото ме достраша да не прецакам помпата си за течности от високата температура.