От кестените, да. Тази година в нашия парк беше пълно с поникнали кестени. Предни години не съм забележил подобно нещо, явно както казва Вълчан е различно всяка година.
Оказа се, че само върха и е изсъхнал. Надолу си изби и съм доволен :)
Преглед за печат
От кестените, да. Тази година в нашия парк беше пълно с поникнали кестени. Предни години не съм забележил подобно нещо, явно както казва Вълчан е различно всяка година.
Оказа се, че само върха и е изсъхнал. Надолу си изби и съм доволен :)
Тази година засях КАРИОПТЕРИС 4 броя много съм доволен от този храст сравнение с лофанта е много по добре. Засях около 40 броя лофант и около 30 оцеляха(тези които бяха на сянка оцеляха). Тази година беше много суха и за около 20-тина дни прецъфтя лофанта ,а КАРИОПТЕРИСа почна да цъфти от средата на август до началото на октомври .Засях и 3 пауловнии само ,но само една се прихвана ,също круша ,синя слива,2 череши ,1 бадем .Имам 2,5 декара точно до пчелинчето и не знам с какво да ги засея,моля дайте съвет ориентирал съм се към ядки(орехи, лешници, бадеми ).
Лешници е добре да са по края на мястото.Не си ли мислил за касис,арония,малини,ягоди и др. да засадиш?
Аз съм неделен пчелар ,същото е и с градината и искам да засея дръвчета които да не искат много грижи ,но и да има смисъл от тях .
домати , краставици неколко дини и пъпеши а и пипер
След дълго четене из форума се спрях в мястото да посея орехи и лешници ,а от северната страна на оградата жив плет .Мястото с което се сдобих за пчелина е 2,5 дк. съседен на моя имот ,който е 1,5 дк общо прави 4 дк .Аз работя и няма друг вариант освен неделно пчеларстване. а в двора който е 1.5дк. за 2 години сях доста неща - малини, малко касис, липа ,ядлив кестен,300-400 квадрата детелина бяла, и овошки :) За малкото време което имам мястото е доста голямо и си иска подръжка . Забравих да кажа че мисля да сея и 2 дка детелина под орехите . Скоро изорахме с дълбока оран мястото скоро ще фрезоваме.
Орехът расте доста бавно.Това позволява отглеждането на други култури между орехите- овошки ,лешници, бадеми или тревисти растения и зеленчуци.Ореховата сянка живот и здраве след 10-15 години :) .Орехът е доста добър срещу ветровете .
И аз съм върл фен на орехите. Първо, защото не изисква опрашители, и най- вече заради брането. Като духне ветрец, сами падат. Докато ги събираш и ракийката, и винцето, че и с бира върви. А като ги сипя на пеперуда в буркан, и ги залея с мед- кеф! Наздраве!
Орехът е с най-здравата коренова система по нашата география.Трябва да се засажда поне 8м от сгради и от съседа.
Миналата есен посях семена от ,,Китайски мехурник ,, сега избиват .
Прикачен файл 7836
Първо садим, а след това берем.
Поздравления страхотно дръвче,аз също имам голям мерак за райска ябълка миналата есен засадиха една фиданка продавача ми каза да я завия с нещо да не замръзне сложих и изолация за тръба на пролет я махнах но тръгна само една пъпка най-долу до присатката направи ластар 15-20см и толкова цяло лято поливане торене не мръдна сега съм я затрупал с пръст ,и съм решил да пробвам с друга фиданка. Ако и с нея не се получи спирам с опита .Че ако има нещо специално при засаждането и отглеждане на това дърво ще съм благодарен ако споделиш
Това е само едното дърво, а има още две и са също толкова отрупани.
Казваш само една пъпка, но къде по - точно е? Над нея, под нея. Това е много важно. Ако е над нея е добре, но ако е под нея е диво и ще трябва след като поотрасне малко да се присади отново и то от добър майстор. Като си купуваш нова, гледай да е по - голяма фиданката. След като я засееш първите 5-6 години се увива стъблото и част от клоните със стари дрехи, след това найлон и пак стари дрехи или царевични стъбла. Първите два реда задължително както съм ги написал. След като дебелината и стане ф 80, може вече да се остави и на открито през цялата зима.
Благодаря за съвета ще пробвам.На колко години е това дърво и от къде го купи
Като говорите за увиване зимата и измръзване, пишете и в кой район на страната се нимират райските ви ябълки.
Пролетта засадих в саксия 6 кестена. Лятото поникнаха и сега са 10-15см , на 5-6 листа, но стеблата им са около 2мм. Това нормално ли е. На пролет да си играя ли да ги разсявам или да пробвам с други
Кестените се садят в специални дълбоки саксийки-15-20 см(plugs) Прикачен файл 7846 като субстрата не трябва да е градинска пръст, а водопропусклив и задържащ влагата .
Или направо в земята и после разсаждаш.
Пробвай ги, но си засади и други за всеки случай.
ядливите кестени. Благодаря за съвета, а по принцип кой дава повече нектар конския или питомния
Питомния кестен, когато цъфти е пълен с пчели, направо гъмжи, докато по конския има пчели само, ако текущо в района няма друга цъфтяща растиелност и то много вяло, тук-там някоя пчела. Това за моите наблюдения.
Благодаря , на дядо Борю !
Днес , получих семената от Асклепиас .
ЯДЛИВЯ КЕСТЕН,е медоносът за който коментирате,меда от него е с голяма конкуренция на качествата спрямо другите медовете в Б-я.Масивите намиращи се на територията на страната(все още запазени от набезите ,заради дървесината)се намират на територията на общ. Петрич,в частност селата в Огражден Пл.,Беласица.Нямам търпение да дойде новата година -чакат ме 2-4прасета по 200кг+по тези места,а и децата ще се радват на баба и дядо.
Дойде време за посаждане на медоноси,приготвил съм 50 акацийки,5 липички,семена от гледичия за ограда и пираканта за жив плет на пчелина ,през нея няма минаване без скафандър.По синурите и пустеещи места в радиус до около километър от пчелина.ще разсаждам Асклепиас,сега подготвям разсада.Дано тая година да е по добра от миналата,през деня да пече,а нощем да вали.Амин,дай Боже.
Миналата годин купих 10 фиданки еводия, които са оцелели на дад 900 нм. Купих още 20 и толков липи, само да спре дъжда и отивам да ги засаждам.
Асклепиаса , който ми даде дядо Борю покълна и след 20 дни ще го пикирам .
Колеги съседния двор до моята къща е необитаем, от 10 години не живее никой, къщата е почти паднала, няма собственици, та цялата площ е буренясала, имам идея да изчистя двора около 1 декар, а може би и по-малко, понеже има големи дървета и да засадя медоносна растителност, да речем такава която расте в ранна пролет, може ли да помогнете в избора на такава растителност, ще съм много благодарен! Имам 5 кошера, като ще ги правя повече, но няма да са над 10.
Поздрави И. Иванов!
Поддържай един периметър ниско окосено /потивопожарна мярка/, кошерите по двойки в безпорядък и другото да става на гюрлюк, още по-добре- джунгла. Да ги виждат само с дрон;)
Мойте така бяха доскоро, с тикви между тях.:)
Иначе с един декар няма каква паша да им направиш, щото и комшийските ще идват, все пак.
Вчера засадихме,2бр.кайсия,1бр.сли ва и 1бр.райска ябълка.
Аз пък извадих 4 плододаващи дръвчета, и ги преместих на друго място. Ще видя дали ще се прихванат плододаващи.
Прикачен файл 9361
Новото лозе е готово. Другата серия с три пъти повече заготовки все още не се е раззеленила.:bigsmile:
Аз пък присадих 7 вида круши на глогови подложки,рози на шипка,кайсия на бадем ......
Как присаждаш? Имам 2 ябълки Червена превъзходна, баба ми ги е садила преди 40г. и искам да си взема калеми от тях. 7-8г не мога да си намеря такива дръвчета да си насадя нови. Питаш продавачите за червени ябълки- Ооо, червени са. Пък след 3-4г като родят....дивачки. Костилковите са лесни, хвърлям костилки и си хващам нови дръвчета, ама семковите са ми кофти.
Семковите също се хващат така - хвърляш всички семки след консумация на плодовете или когато загниват в щайгите в които са стопанисани. Не се хвърлят в кофата за смет, а в градината. От 10 се хваща поне една семка. След година се присажда на желан сорт и на следващата година се пренася на място което искаме, ако това не ни харесва. В момента все още е подходящо за присаждане на ябълки, а и някои круши.
Преди 15 години, есента, от една нива преместих лятна круша в двора. Около два и нещо висока, 3-4 години плододаване, значи е била около десетинагодишна. Яко наливане вода, копах в радиус около нея 40-50 сантима, надълбоко и с подкопаване на корените. Едвам я качих с пръстта на ремаркето:) После в двора дупка около метър на 50-60 сантима, че се бях уморил вече /макар че луд умора нямал, уж/, пак наливане с вода и досега не пропускам добив.
Тия дръвчета на Валентин, освен якото поливане, препоръчвам и подпиране с два-три кола, особено ако са на ветровито.
Специално сливите, даже и като са големи, аз си ги подпирам и връзвам. Правят малки корени и като натежат, при влажна почва и силен вятър може и да паднат.
Това с присаждането ще го пробвам, то се е видяло. Само не знам, от дървото коя чепка да отрежа за калем.
Още с преместването поеха по 10-12л вода. Имам останал тор от нивата, комбиниран някакъв с микроелементи, ще им подхвърля покрай дръвчетата по една шепичка.
Слушай внимателно - няма да повтарям.:bigsmile:
Влизаш в градината и избираш дълги върхове от миналата година които са били филизи/леторасти/. Като начало е хубаво да са с еднаква дебелина и дръвчето и калема, докато свикнеш и ти хареса присаждането. Ако няма такива се поставят по два калема в разцепа и стягаш яко. И побързай, че всичко се разпуква и няма време.
25 бадема ,10лешника , 8 пауловнии , 4 сини сливи , 1 круша , 2 липи сега чакаме и живия плет .
Някой от Бургас (около ) да има някой и друг корен мента за даване.blush;
пп. пак не покълна.
Здравейте колеги,настана време да залесяваме медоносна растителност.Аз съм подготвил да засадя около пчелина 20-тина гледичии и от Свищов чакам 200 фиданки бяла акация,които ще садя на собствена земя.Събрах вече семената Асклепиас,които трябва да почистя от власинките и да чакам месец март за производство на разсада.Имам и няколко храста полигониум,които тази година ме изненадаха приятно,защото цъфтяха и имаше пчели на тях до ноември.Искам да събера резници от тях и да ги заровя в пясък до пролетта,когато ще ги вкореня.По синурите край нивите и покрай пътищата засадих доста аморфа,тя се хваща като троскот.
Сега ли се разсаждат резници на аморфа?Забучва се направо на полето.А имаш ли наблюдения,дали няма домашни животни,като овце ,крави,коне няма да я използват за паша.Така трудно ще бъде отгледана.
Аморфата е горчива и нищо не я пасе,не знам дали е отровна.Аз съм си направил разсад от семена и от него разсаждам.Става и с коренови резници.Изкопаваш с търнокопа корени и ги режеш на парчета по 20-30см,които засаждаш на дълбочина 10-тина сантиметра под ъгъл 45 градуса. При теб по бреговете на Арда и покрай язовирите,трябва да има аморфа.Служил съм войник в Крумовград и там имаше покрай реката доста.
Има по брега на Арда и в парковете из Кърджали.От написаното от теб разбрах,че не се развъжда,от отрязани леторасли на пролет и да се бучнат в пръстта,както някои сортове грозде се вкореняват.
някой знае ли от къде има млади липи за засаждане, но не на космически цени от 7 лв.
примерно от горските стопанства с преференции за пчелари или ентусиасти които искат да боднат 200 бройки в празните места из околията на пчелина?
Като ходя на лов в гората съм виждал в рядка липова гора изникнали хиляди млади фиданки.Така,че потърси северен склон с липова гора,няма начин да няма поникнали млади дръвчета.Пиши ми на лични ако искаш ще ти дам координати.
При мен липа няма и не съм намирал издънки.Акация обаче около почти всяко дере има и се намират издънки :)
Тоя месец над 2хх фиданки успях да извадя и разсадя на групи по 30-40,занапред ще се надяваме да спасяват положението :)
Ентусиазмът ти е похвален, но би било добре да планираш нещата/ако не си го направил/. Примерно - набождаш 100, но предвиждаш първата година някаква минимална грижа, за да оцелеят 90 - 95. Ако пролетно време засадиш 200, особено на необработено място и при сушава година може всичко да замине на вятъра, т.е. да потъне в бурен и да изсъхне. Най-добре виж в разсадниците както каза колегата. В общината също може да провериш, ако имаш възможност - преди няколко години сме взимали безплатно най-различни видове, вкл. медоносни и сме слагали тука покрай работата. Ако ще е липа, пак е добре някой да те консултира, щото има различни видове... В района имате ли? Ако има в изобилие, по-добре се ориентирай да сложиш нещо друго, а ако няма - що няма?
Това с ваденето на стотици и хиляди издънки от деретата и просеките преди години се хвалеше Матеев, интересно ми е какъв процент успеваемост е постигнал...
А иначе - по темата - тука до работа имаме една десетинагодишна липичка. Миналата пролет я видях че има 3 хубави издънки, запръстих я отстрани и лятото ги попоглеждах чат-пат. Миналия месец разкопах, извадих двете /по около метър и половина високи/ - едната я бракувах, другата я сложих на подходящо място. Третата е около метър, пак я запръстих и живот и здраве наесен ще я разсадя. Остава сега като поизсъхне малко да се пробвам да извадя една-две софори, че и на тях съм им намислил ново място.
Преди няколко часа две софорки застанаха на правилно място. За наесен - още две набелязах :)
Тази топла зима е идеална за залесяване на медоносни дървета и храсти.Вчера боднах 10 броя гледичия и 12 липички.
Аз вчера боднах(с чужда помощ) 4 колонни ябълки,2 череши,1 круша и последната еводия(подарък от Ангел преди 3–4 години).Тази не искаше да върви и бях я отписал.Ще я видим по--нататък. Днес всичко беше напръскано с бордолезов разтвор ,а всички стволове --варосани.Не забравих и чесъна.Чесновата муха тръгна.
Какво е колонна ябълка?
Влага има ли при вас? май ще трябва да се полива яко нэпролет...
Запалих се като ми ги показаха в гугъла.Расте нагоре до 3 метра, а настрани до 60 см. Зависи от стопанина.А плод да ти зайде окото.Напиши -колонни овошки и гледай. Каквото си избереш.
Валя малко преди 3 дена.Иначе суша от ноември.Нивото на сондажа е на --160см. под нормалното за нас .Говоря за водния стълб.
Да, видях ги, модерна работа. Може и на терасата да се гледат.
Един апапин на село казва, че 94-та или 6-та /аз не помня точно/ пак били така нещата и кладенците бая попресъхнали... Ама те при нас са и на плитко де - 5-6 метра, водите са ни високи по принцип...
Преди месец боднах две липички.
Днеска още две липички.
Здравейте, аз засадих резнообразни цветя. Полетта дойде и много се чудих какви цвета да избера и от каде да се сдобия с тях. След много търсене открих тези Семена за цветя
Харесах си няколко вида семена. Засадих ги в моята градинка и очаквам да поникнат. Дано изборът ми да е бил добър. Надявам се с тези цветя да съм допринесъл за събирането на пръшец от пчелите.
Преди 2 седмици сложих 45 кайсии и 20 липи! Есента бях сложил 10-12 аморфи но ми се виждат леко сухи, дали е нормално!?
Тази седмица засъдих кариоптерис, пък да видим какво ще стане :bigsmile:
60 бр. кайсии
някои да знае какво е това разтениеПрикачен файл 10579 много пчели са на него
Бръшлян.Сега цъфти.
бръшляна е до това растение и даже са и оплетени но е с по различни листа
това е като храст а бръшляна се е покатерил по бараката
това според мен е бръшлян
Прикачен файл 10583
тук съм снимал как са оплетени
Прикачен файл 10584
а това са листата на растението за което питам
Прикачен файл 10585
Това е едно и също растение. Когато позастарее и започне да цъфти листата му се изменят.
странно едното е като храст а другото е като дърво с голямо стъбло едното се закрепва по бараката другото не
благодаря много
Февруари - Март, мисля да насадя акация покрай оградата на пчелина, наблизо има акациева гора, възнамерявам от там да изкопая млади дръвчета.
Имам намерени за липи и овошки, но всекиме съветва да започна с акацията, че най- бързо растели.
Аз пък те съветвам да слагаш нещо което не е масово в района и което ще осигурява прашец на пчелите когато няма откъде да вземат. Ако все пак пък искаш акация, нека да е поне гледичия. Софората също заслужава внимание.