Мдааааа, явно тия 15 см са поредния мит...
Преглед за печат
Мдааааа, явно тия 15 см са поредния мит...
Имам един малко глупав въпрос.Ако вземем една 4 рамкова центрофуга (4 големи или 8 малки Дадан-Блат),и в нея наредим 6 малки рамки,по 2 от двете страни,и по една от другите две страни,дали центрофугата ще бие или ще си върти нормално.
от 15 години ползвам три рамкова центрофуга чийто кош е триъгълен и ми е малко трудно да преценя какво би се случило с квадратен кош , ако се наложи да въртя 6 рамки вместо 8.
За следващият сезон ще се наложи да си купувам нова центрофуга на цена максимум около 700 лв,и като гледам цените на вносните,нещата отиват към 4 рамкова хордиална,с опция да си сложа и ел.задвижване по нататък.Засега съм се спрял на Сръбската фирма Евротом.Предложиха ми цена за 4 -ка на цена под 500 лв .Ако някой ползва тяхна центрофуга да сподели впечатления.
До някаква степен се замислям и за Българска центрофуга.Гледам че фирма Стохи-04 предлагат 12 рамкова центрофуга на сайта си за 490 лв,която ако има и опция за добавка на приставки за хордиално центрофугиране би била добър вариант.От темата не можах да разбера дали са добри като изработка.
Обслужвам около 120 семейства,и търся най удачния вариант за парите които съм отделил.Всякакви съвети ще са ми полезни.
Рамките по диагонал трябва да са еднакви (всяка една рамка трябва да е еднаква с нейната срещуположна). Съседни рамки могат да са различни, важното е срещуположните да са еднакви.
Обслужвам около 120 семейства,и търся най удачния вариант за парите които съм отделил.Всякакви съвети ще са ми полезни.
24 рамкова от Червен бряг за под 1000 лв. Верно, малко повече е от лимита ти 700лв, но ако продадеш старата горе-долу ще го докараш. Пък и ще си избие парите.
Аз тази година си взех от "Стохи" - 24 рамкова с ел. задвижване за 1600 лева. Добра е. Работи леко и не тресе. Става за плодникови ДБ, корпусни и магазинни рамки. На 70 семейства магазините ги извъртаме до към 15 часа. Досега имах 4-ка която я направих на 16 рамкова, но тази е много добра. Добре изхвърля меда, лесна за обслужване. Има потенциометър за регулиране на оборотите с които се определя въртенето. Така е по-добре според мен защото всички пити са различно пълни. Така сам определяш с какви обороти колко продължително да въртиш, докато с пълния автомат не може. Ако си сръчен в ръцете или имаш приятели които са такива, една 4-ка да се преправи на 16-ка струва за около 100-тина лева за материали. Но проблема е, че ако не е с ел. задвижване задвижването заминава заради тежеста на рамките. Успех в решението на проблема. Аз моя го реших. Догодина ще правя втори пчелин и ще вида за там какво ще реша.
Весела коледа колеги :)
Бих искал да ви запитам, откъде мога да си купя центрофуга за около 700 лева. Имам желание да е за поне 16 корпусни рамки и електрифицирана.
От Червен бряг 24рамкова радиална електрическа за около 1000 лева(преди месец ходих, гледах ги и ми хареса тогава беше 940 лв. но ми каза че варира в зависимост от материала).
Аз съм решил февруари да си купя една, ако всичко е на ред с кошерите.
Търся нещо около 700... 1000лв са твърде много за този модел центрофуга. Както и да я пресмятам не може да стъпи повече от 600лв. Тоест 400 за труда ? Не благодаря....
Абсолютно нормално е при 600 лева материал да вземе 300 лева за работа.
Повечето майстори взимат толкова за труд колкото струва и материала.
На мен ми хареса, гледах ги и на други места, но цената е значително по голяма, разгледай в нета и си избери най подходящата за теб.
ПП: аз съм повторил поста на scutellator, но не го бях видял
Колега, като не ти харесва направи си я сам! Що си тръгнал да търсиш да си купуваш "за без пари"?!? То да не е само труда, тия хора нали поддържат някаква матерална база, машини, цехчета, работилници, вероятно и заплата на някой или няколко работници. ...много е лесно тъй лаишката да им правите на хората сметката! Едва ли някой от тях(няколкото български производители на пчеларско оборудване и нвентар) са ви задърпали насила да ви продават...
Изразих личното си мнение. Проблем ли има ?
Нормално е стока, която се търси да и се надува цената, но не се оставяйте да бъдете жертва на рекет от всички страни... От добротата и колегиалността на пчеларите се възползват всички, които имат достъп до техния финансов портфейл :)
Аз също изразявам личното си мнение, но както се вижда и други колеги ти казват, че не си прав.
Няма български производител, който да предлага качеството на вносните(дори сръбските) центрофуги. Има много да се учат, а цените им са сходни с тези на вносните. Никога не бих си купил центрофуга, произведена в България!
Аз вече реших да си платя на заварчик и да си начертая проекта. Кво да купувам простотии с лагери от 4лв парчето и после да се ядосвам... ще си я наглася с лагери СКФ + вътрешна семерина, центрирана ос и ел. система и като завърша проекта ще го кача в темата! Аман от кожодери....
1000лв е цената на това да си технически неграмотен в днешно време ми се струва...
Не мога да изпратя линк. Отдавна съм решил този проблем. Изложението в Плевен е за това - да видиш, да седнеш с представителя и да договориш. И един съвет - не купувай "на парче". Заедно с центрофугата ще ти трябва вана за разпечатване, ел.нож за разпечатван, матуратор....Взети заедно могат да се договорят и с 25-30% по-ниска цена...
Кога е изложението в Плевен?
Вана съм започнал да си правя, ел. нож ще си купя а за матуратор ще изчакам малко - няма финанси.
Нали съм нов и сега от вас научавам за матуратор.Какво представлява и каква дейност се извършва с него???Mерси
ИЗЛОЖЕНИЕ 2014Г.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...,d.bGQ&cad=rja
За любителите пчелари до 10 кошера и притежаващи майсторски умения изпращам линк на центрофуга самоделка с фрикционна предавка,без конична и без лагери/използвам сачма от лагер 4 мм./Корпуса е от две перални,като долната е с наклонено дъно.Работи като хордиална и като радиална/само за магазинни пити/Линка е в докса и е [url]http://dox.bg/files/dw?a=b09a398000.
И не само според пчеларските вестници, а и според организаторите е от 7 февруари(петък) до 9 февруари(неделя).
След като си в пчеларският форум си компютърно грамотен - огваряш една страница на гугъл, пишеш "матуратар" и след 2-3 клика и няколко минути четене си в час какво представлява...
https://www.google.co.uk/search?q=ма...w=1024&bih=672
МАТУРАТОРИ
Матуратор се нарича съдът, в който се филтрира и временно се складира медът веднага след центрофугирането, тъй като протича процес на пречистване от най-малките частици, които не са задържани от филтъра.
Пречистването на меда е възможнo благодарение на голямата разлика в тежестта на меда и парченцата восък. Остатъците се издигат на повърхността заедно с множество малки балончета въздух, образувани по време на центрофугирането. На повърхността се образува бяла пяна, която трябва да се отстрани преди медът да бъде източен.
<<из сайтът на Лега - http://www.legabg.com/index.php/med/...aturatori.html >>
А, също така има тема за матураторите и в този форум.... ...това че си нов, не би трябвало да означава - някой друг да ти дава цялата информация на готово - "сдъвкана"....
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=253
Значи ще изчакам изложението в Плевен и след него на прибиране към Монтана ще мина през Червен бряг да си поръчам центрофуга ако там не ми хареса нещо.
Да си призная и аз за първи път чувам за матуратор, но се порових в нета и разбрах за какво става въпрос. Определено трябва, но ще зачакам.
Няма нищо срамно, човек се учи докато е жив! Обикновено в Плевен се събират всички производители на пчеларско оборудване и инвентар. Може би и производителят от Червен бряг ще е там, както и от Добрич, от Разград(Касамаков), Стохи-94 и още други може би наши фирми, както и чуждите - италиански и полски. Има голям избор, може да си сравниш качество, модели и цени(които май се оказват водещ критерий при избора на много колеги, забравя се че при правилна експлоатация една центрофуга или каквото и да е оборудване, ако е качественно ще ни служи десетилетия - а качеството струва пари(колега LoGo)...).
Не, не ми се е случвало! Можеш сам да се обедиш в това, преглеждайки всичките ми поствания(мнения)...
;-)
Колеги някои ползва ли касетъчна центрофуга? Интересувам се от касетъчна центрофуга с 12магазини рамки дад .блат.Ще можели да обслужва 150, 200 семейства.
Каква е разликата между касетъчна и радиална центруфуга.Аз работя само с плодникови рамки ДБ.и се колебая за касетъчна или радиална.Цените на радиалните изглеждат по евтини,а пък касетъчните казват че били по добри за плодникови рамки,по добре изкарвали меда .Лошото е че от никой не разбрах каква е разликата плюсове и минуси.
При касетъчните центрофуги рамките са поставят в касетки, които ги ограничават от всички страни. В покой касетките са разположени радиално. При развъртане на центрофугата касетките застават хордиално, защото са свързани с барабана на една ос от към външния край и центробежните сили ги карат да се извъртят. Не се налага обръщане на питите, защото касетъчните центрофуги въртят задължително в двете посоки, а рамките се обръщат сами поради специфичния захват на касетите за барабана.
Меда излиза по-бързо.
По малко щадящи са към питите от радиалните.
В еднакъв диаметър на барабана се събират много по малко пити.
Висока цена.
Споделете, колко време е необходимо да се въртят питите в радиална центрофуга, така, че питите да се изпразнят от мед, без да се подлага на риск здравината им. Интересувам се, дали е оправдана инвестицията в електрозадвижване на радиалната центрофуга. За сравнение, при хордиалната центрофуга, при ръчно задвижване с плавно увеличаване на оборотите, медът излиза достатъчно бързо, но времето за две обръщания на питите намалява производителността значително.
Моята е 12 рамкова, ръчна - радиална. За 5 минути се изпръсква меда.Да заслужава си да се сложи ел. моторче.За 300 лв от Добрич и си готов.Едно е да въртиш примерно 4-5 килограма с някоя тройка центрофуга, друго е 15 кг с 12 рамкова.След 40 магазина болката в рамото ти я гарантирам.
Ми то в тоя и в другия форум са показани толкова начини за ел.задвижване на центрофуга, че се чудя как има още хора, които въртят на ръка.
Не на всякъде има електрическа инсталация!
Може да се направи на 12 волта.
Колега Каменов дай идея какъв мотор да се използва за задвижване на 12в.
Много по лесно и изчистено може да стане с един винтоверт.
Можеш ли да покажеш нагледно как става.
IMG]file:///D:/musi/Изображ.044[1].jpg[/IMG]
Няма да покажа нищо ново, но ето все пак.
Благодаря за отговорите на колегите.Бяха ми много полезни като идеи.
Ето и моята центрофуга.
Колега какъв е мотора че на снимката не се вижда добре надписа
.
До колкото виждам ,това е правотоков, колекторен ел.двигател 30 волта, производство на Динамо гр.Сливен. Много читав.12 рамкова центрофуга я върти цял ден на акумулатор без проблем. Е разбира се с необходимата електроника.
Това им е сайта, можеш там да питаш.
www.dynamo-bg.com/index.php
Искам да попитам някой дали е ползвал центрофуга на евротом ,която работи на 12 волта , 220 волта ,и ръчно .Ако има такъв ,който е ползвал такава центрофуга ,моля да сподели мнението си за нея тъй като смятам да си закупя такава , но все още мисля и затова искам вашето мнение за което благодаря.
И в крайна сметка тия от червен бряг ли са най-качествените големи центрофуги до 1200 лв ?
Тази година и аз ще имам такава и ще споделя мнение.
Ползвам 24 рамкова центрофуга от Червен бряг вече трети сезон и съм много доволен. Като се прибавят и два сезона при предишния собственик до сега работи безотказно.
Вече я поръчах. Благодаря за мненията ;)
Кога ще е готова?
Аз моята мисля да я поръчам на 10ти този месец, след изложението в Плевен.
Човека е затрупан с поръчки, обаждай се сега за да може да ти я направи преди април. Моята поръчка евентуално ще е готова края на март-началото на април.
След Плевен ще е, ако стане след рапицата ще си в въртя на ръка.
Може ли някой да ми каже как мога да си изчисля какви шайби ще ми са необходими, за да предам движението от ел. мотора към барабана на центрофугата? Как се смята това? Рових из нета ама нищо не намерих или по-скоро не разбрах как се смятат.
Прочети темата и ще разбереш - http://pchelari.com/forum/showthread...1760#post31760
Макар,че ако питаш мен е по добре да свържеш двигателя с подходящ редуктор и да му сложиш регулатор на оборотите.
Каменов, дай известните параметри?
Колко са оборотите на двигателя?
Колко оборота искаш максимално на барабана? (обикновено са към 330-400) Колкото е по малък диаметъра а барабана толкова по големи обороти се слагат за да се постигне приблизително еднаква периферна скорост. На барабан с диаметър 100 см( 36 ЛР рамки) въртя с 350 оборота на макс и е добре. Кажи колко ти е диаметъра на барабана за да можем и да пресметнем подобна периферна скорост?
Зарко, виж в форума "Направи си сам", в темите за циркулярите. Там има всичко за сметките.
Центрофугата ми е за 6 магазинни или 3 плодникови.
http://www.topobiavi.com/data/adv_im.../p_1189083.jpg
Моята идея е да сложа шайба на мястото на дръжката и там да получи задвижването. Грубо измерих, че трябва там да са около 90 об/мин. А мотора ми ще е с 1360 об/мин. На него има шайба с вътрешен размер 50 мм.
Бях я направил с едно зеге директно въртеше барабана, но в крайна сметка не ми хареса този вариант и сега мисля друг.
jordanov, благодаря. Ще потърся тази тема.
Така както си я замислил няма да стане. Пробвал съм и се получи едно няма нищо. Преди се мъчех с една подобна 4-ка и исках да я развъртя точно по този начин. Варианта да я развъртиш на ток по-нормално е да премахнеш цялата горна шина заедно с този редуктор. Този редуктор е повишаващ и ако остане ще ти трябва голяма мощност и ще се получи един път да понижиш оборотите с ремъчна шайба и после те пак да се увеличат през редуктора. Значи махаш редуктора заедно с шината и слагаш нова шина. Пробиваш отвор за за оста и още два отвора за които ще захванеш един лагер в лагерно легло (така се продават готови за около 5лв.). Изработваш подходяща ос на струг и към нея захващаш ремъчна шайба. В случая става въпрос за хордиална центрофуга която изкарва меда при относително ниски обороти, предполагам че 250 ще са достатъчни. И така 1360 об. ги делим на желаните 250 об. и получаваме че желаната шайба трябва да е с 5.44 пъти по голяма от тази на мотора.
Моето мнение е, че от това упражнение няма никакъв смисъл, защото ще е скъпо приключение с малък ефект. На всичко от горе все още не сме засегнали най-тежкия въпрос с реглажа на оборотите. Най-лесния, но неприемлив вариант от инженерна гледна точка е с приплъзване на ремъка. Всичко друго е .....
Като се замисля спокойно можеш да я въртиш с винтоверт, където проблема с ремъчните шайби отпада и с реглажа на скоростта също, но шината с редуктора пак трябва да изчезне. Когато ти се наложи да въртиш на ръка я слагаш и имаш пак ръчна центрофуга.
Моята центрофуга е такава.На мястото на дръжката сложих най-голямата шайба която намерих от автоматична пералня, двигател също от пералня колекторен, а регулирането на оборотите става с регулатор на напрежението.
rosty_sz, напълно споделям твоето виждане, на една тройка не и трябват много сложнотии/пък и на другите/, нещата трябва да са максимално изчистени. Не е необходимо дори да прави нова шина. Достатъчно е да свали само стария редуктор и на новия да направи само опашката като на стария. Така дори и да се наложи да мине пак на ръчно въртене, смяната става за две минути.
Който иска, да пробва. Имам излишен споменатия четков двигател от пералня с комплект:
регулатор за обороти
малка и голяма шайба
ремък
стойка за прикрепяне към шината с възможност за регулиране опъна на ремъка.
При евентуално желание ще се договорим.
На мен идеята ми дойде от този клип http://www.youtube.com/watch?v=34M6yHoiI_w
Само, че аз мисля шайбата да я сложа на мястото на дръжката, а мотора да е долу под центрофугата и така няма да е претрупано отгоре. Би трябвало щом моторче от чистачки да задвижва тази центрофуга, този който съм приготвил да задвижи моята.
Пробвал съм с дрелка да задвижа, но наистина много се мъчи.
Ето това съм направил, но оборотите на машинката са големи и като му ги намаля не се охлажда добре и загрява много. Другото, което се появи, че като мине през димера не може да го задвижи и трябваше да включа една крушка заедно със зегето. И в крайна сметка не можеха добре да се регулират оборотите, с малко преместване на ключа и се променяха с много.
http://www.youtube.com/watch?v=1PoTEWq1wf8
Това с винтоверта е добра идея, но на него как ще му регулирам оборотите? А и нямам излишен.
Аз си направих моята с винтоверт. Ето с това регулирам оборотите... http://www.ebay.com/itm/Hi-Q-Pulse-W...item53fd5943c5
Само трябва преди регулатора да сложиш захранване.....изправено
Нямам супер специални умения по токовете, но сам си направих захранването с тороидален траф. А добрите китайчета всичко са написали на платката на регулатора....като за индианци.
http://vikiwat.com/product/19172/ele...0rm-71.5i.html
http://vikiwat.com/kit-sirius-kontroler-za-motor.html
Такъв мотор с този регулатор на обороти и директно да се върже за барабана дали ще стане? Или да ползвам само регулатора като пригодя винтоверта си?
Няма как да стане с това моторче с 55 оборота макс.
Аз си помислих, че ще е с 550 оборота.
Май ще мина на вариант да си приспособя винтоверта.
Аз направих това електрическо задвижване: http://www.youtube.com/watch?v=0feqehMC7KQ
Браво, много добре се е получило. А от каква пералня е мотора, защото аз намерих един, но не е четков, за да му се намаляват оборотите?
Имам един малък ъглошлайф, който сдаде багажа, ще пробвам и този вариант.
Мотора е от автоматична пералня.
Не всички автоматични перални са с колекторни двигатели.
Ако имаш възможност пообиколи пунктовете за изкупуване на вторични суровини. Там със сигурност ще намериш подобен електромотор .
Идеята е много добра, но ползването на редуктор от ъглошлайф има някои съществени недостатъци. Или трябва между мотора и редуктора да има центробежен съединител (има такива по стартерите на някои автомобили и може да се намери без пари от някой сервиз) или да се направи някаква ремъчна предавка. Вярно, при мен са 12 рамки, а тук са 3 или 4(не се вижда добре), но при намаляване на оборотите барабана се явява като маховик и общо взето след един сезон редуктора вече е потрошен. Това го казвам от опит. По практичния вариант е с ремъчна предавка.
Според мен, просто не си случил на качествен редуктор и оттам си правиш кардинални изводи. През ръцете са ми минали много ъглошлайфи, някои са горили ротори по три пъти а на редукторите им няма нищо, други са скапвали редуктори, още преди първа смяна на четки. Може би въпрос на марка и качество. Аз не бих си направил центрофугата окичена с ремъци и ремъчни шайби. Ел.задвижването и според мен трябва да може да се сваля за минути и после маркуча, иначе хигиената ще куца.
Уточняващ въпрос - това от ъглошлайфа редуктор ли е наистина? Все ми се струва, че обротите на шлайфа са от 6000 нагоре, а двигателят е по-бавен. Малко е офтопик питането...
С ремъчните предавки общо взето работата по разглобяването е почти същата.
Аз също винаги така съм мислел, но се оказа обратно. Днес направих едни проби с редуктор от малък флекс. Предавателното число е точно 3:1. На 90% съм си изяснил задвижването. Ако мога да си намеря четков мотор с около 1000 об/мин ще е добре, а ако не ще го направя с дрелка и ремъчна предавка. Пробвах с винтоверта си да задвижа, става, не се товари, но максимума му е 550 оборота. Това означава, че барабана ще се върти с около 180 и предполагам, че няма да изпръсква всичкия мед.
Значи, не знам дали производителите на центрофуги четят форума, но да им кажа; Вчера (08.02.2014) на изложенито в Плевен независимо от голямата блъсканица разгледах центрофугите. Въшно добре иглеждаха, на "сухо" работеха добре, НО едно нещо направо меи направи лошо впечатление, кран за източяане на меда. Да се обоснова: центрофугата е разпробита и пластмасовия кран е навит в корпуса. Да, но монтажа е така, че голямо количество мед остава в нея, не зависимо, че може да я наклониш. Най-лошо бяха монтирани крановете, на Касамаков, имаха един "пръст" разстояние от дъното. Старите центрофуги с металните кранове са в пъти по добре монтирани.
Ами че то е близко до ума, че дъното трябва да е наклонено, и крана да е в най-ниската точка. За центрофуга обикновенно се практикува леко конусовидно дъно, и 2-3 крана по периферията по долния ръб.
А това че сульо и пульо е решил, че може да прави центрофуги, без да вложи капка ум в конструкцията - ами освен да онемея, какво друго мога да направя. Аз лично забелязах и един друг проблем в българските центрофуги - това, че страничната конструкция е от черен метал. Това е абсолютно забранено, когато се касае за машини от хранително-вкусовата промишленост. Всичко трябва да бъде от хром-никел, дори и краката или стойката на центрофугата. Други метали не са разрешени под никаква форма. Ако се използват някакви пластмаси, задължително трябва да имат сертификат за хранителни нужди. Ако не - хромникел и нищо друго. Дори и електрическите табла трябва да са от хромникел или от сертифицирана пластмаса.
За съжаление тези изисквания масово не се спазват от пчеларите и е въпрос на време евросъюза да стегне нещата и да ги постави в правилните релси. Към днешна дата ако се направи филм за пчеларството и народа види в какви ръждиви съдове се центрофужи или съхранява меда и как не се спазва никаква хигиена, бъдете сигурни, че ще се отврати, и много българи ще се зарекат никога повече да не близват мед през живота си.
Много пъти съм коментирал, че никога няма да си купя инвентар от български "производител", а мотивите ми са били същите като тези, изложени в горния пост.
Онзи ден ми направи впечетление едно исказване на колега което споделям и аз . Е аджаба една автоматична пералня струва 500 лв а една цетрафуга от среден клас 1500 лв . Една от двете цени е нереална . Оставям на вас да прецените коя . А на всичкото отгоре и неспазването на изискванията към вложените материали .
По тази тема може да се напише доста и пак да не се постигне съгласие.
- за разлика от пералнята - центрофугата за мед се води специализиран инвентар предназначен за много тесен пазар и определен кръг от потребители (същото е и с останалия пчеларски инвентар) и по принцип винаги цената е завишена все пак не е продукт за масова употреба.
- бих отбелязал и нещо интересно поне за мен - примерно Лега всеки се оплаква от високите и цени и отива да търси нещо по-евтино но за да съществува от толкова години Лега в България при тези цени означава че не само продава но и реализирва някаква печалба понеже не се сещам за частна фирма която ще налива пари в дадена дейност ако е на загуба ...
http://agronet.bg/agroborsa/8-pchela...ga-za-med.html Ето за какво говоря аз и колегата Матеев. Акато качество някой ползвали от този производител.
Последните 5-6 поста ме върнаха една година назад, когато като начинаещ пчелар си търсех 3-4 рамкова центрофуга. Обиколих два магазина в София и бях потресен от това, което видях за 400-500лв - груба изработка, неравни заварки, капаци с нагъната ламарина в периферията, на която можеш да се порежеш. В общи линии останах с впечатление, че центрофугите бяха правени в гараж с подръчни материали. Дори не ги пробвах дали въртят гладко и балансирано. Произведено в България.
Видях и една, две машини в продавалника и се отказах от старите - видът им беше откровено мърляв.
Харесах по интернет полска класическа три-рамкова електрическа центрофуга, но понеже нямаше къде да я видя в София, отидох в Лега. Бях впечатлен, личеше си, че изработката е отлична и добре обмислена - всичко се допълваше идеално - центрофуги, филтри за отпечатки, цедки, матуратори, но и центата беше почти двойна спрямо другите. Взех каталог, умувах седмица-две и поръчах ръчна 9 рамкова радиална с конично дъно. Мога само да се хваля от това, което купих - балансирана и стабилна центрофуга, лесно се разглобява и учудващо за мен се мие за 10 минути. Не съжалявам въобще за инвестицията.
Ужас !!! Центрофугата на снимката дори отвътре е направена от черен метал, боята на който ще се олющи и метала ще ръждяса още на първото развъртане. И някъде някой българин или още по-лошо - неговите деца, заедно с меда ще ядат и люспи от боята, гарнирани с ръжда (справка Wikipedia - Fe2O3·nH2O, FeO(OH), Fe(OH)3), както и с дълъг списък други съединения на желязото, половината от които са отровни. Ще има и съединения на алуминия (колелото най-отгоре), който са още по-отровни.
Разбира се че е забранено.
Интересното е, че същия този производител на центрофуги или пчелар, който ги ползва, със сигурност ще нададе вой до небесата, ако случайно си купи от магазина консерва, която да е ръждива отвътре.
Колеги,
не искам да влизам в пререкания с Вас или да се конфронтирам, но ще Ви информирам(макар и много от Вас да са запознати), че до преди години ,когато изискванията на евросъюза не бяха актуални, Ние, Българите също консумирахме пчелен мед, който се щентрофужеше в инвентар от поцинкована ламарина.
Не се нахвърляйте, като чакали на мърша върху, подалия обявата.
Човека е обявил какво продава и се е постарал максимално да обясни от какъв материал е. Така както е тръгнало, потребителите ще предпочетът да си останат анонимни, без да се регистрират, следователно да не споделят опит, а само да попиват.
П.П. извинявам се до някъде, защото помислих, че се коментира обява от форума, но все таки, смятам, че фактите, които споменах са верни.
Аз специално обърнах внимание на центрофугите и матураторите. За LEGA няма да пиша. Най-добро впечатление ми направиха тези на LYSON. Качествена изработка, но...крановете са доста над най-ниската точка на дъното, както и всички вани за разпечатване са с такива кранове. Не зная как този който ги е проектирал, как не се е съобразил с това.
Моята центрофуга не е маркова. Произведена е от неръждаеми материали, но както каза Евгени и на моята крана за източване на меда е доста високо. Когато започна да въртя плодниови пити (хордиално) ми се налага да накланям доста често уреда, за да не опират рамките в меда. Това е доста голям минус в изработката.
Колеги някои ползва ли центрофуга изработена от фирма ЗОРНИЦА "Добрич" с АВТОМАТИЧНО РЕГУЛИРАНЕ НА ОБОРОТИТЕ 24 рамкова. Интересува ме заслужава ли си да се взема автоматизирана или с ръчно управление. Понеже ми предстои да купувам центрофуга голяма 24 рамки ДБ.Имам познати които са закупили центрофуги от Зорница, но са с ръчно управление и трябва постоянно да се регулират оборотите, аз искам да избегна точно това регулиране на оборотите. Моля за професионален изпитан съвет. Благодаря !!!
Чувал съм че не са добри.Предната година на изложението в добрич ги гледах всичките и извода ми беше че ще си взема 24 рамкова на стохи за 1600лва.