Вече изобщо не съжалявам че не успях да си подготва документите! Апо телевизията некакав си говорител каза че за следващия 3 годишен период парите щели да бъдат повече, дори и да са повече пак не вярвам да стигнат до нас!
Преглед за печат
Вече изобщо не съжалявам че не успях да си подготва документите! Апо телевизията некакав си говорител каза че за следващия 3 годишен период парите щели да бъдат повече, дори и да са повече пак не вярвам да стигнат до нас!
Програмата е истинска дискриминация.Сдруженията правят нерегламентирани списъци, в които са наредени по приятелски начала.В същото време от РА казват, че няма да се приема по тези списъци, но дефакто полицията пускаше хората по тези списъци. Някой да сезира комисията по дискриминация!
ЗА ТОВА ЛИ ПО СПИСЪКА БЯХА ПРИЕТИ САМО 18 ЧОВЕКА ЗА ОБЛАСТ ВРАЦА? Може би това са истинските връзкари ,пардон- пчелари, а останалите 80 човека не са пчелари, а мухари.Цитат:
Първоначално публикувано от dani.goranova
Само толкова ли са минали? Моята информация е, че са приети над 80 заявления за подпомагане!
Няма гаранция, че след като са приети 80 заявления тези всички кандидати ще получат право да подпишат договор. До колкото разбирам са приети повече заявления от колкото пари е имало и в момента се изчислява по коя мярка до къде ще стигнат. Така че първите ако са с коректни документи могат да бъдат спокойни, но за останалите няма никаква сигурност. Така е било и миналата година. Няколко стотин човека са били отхвърлени поради изчерпани пари въпреки, че са им приели заявленията.
Това съвсем не е така.Цитат:
Първоначално публикувано от rosty_sz
1-во Приема продължава до изчерпване на средствата по съответната мярка,а не до края на работния ден и след това да се изчислява до къде са стигнали средствата.Системата е автоматична и отчита всяко входящо заявление,като прави и баланс на средствата по мярки.
2-ро Ако има дори една неточност в документите/камо ли пък да бъдат некоректни/ то на момента се прекратява приемът на кандидата а не се приемат с грешки и след това да се направи отказ на заявлението.Така,че щом кандидата има входящ номер наричан УИН/Универсален Индивидуален Номер/то на 99.9% да е сигурен,че ще получи договор.0.1% все пак остава защото сме България.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...3XTN9oipMcvyrA
По принцип трябва да е така както казва колегата, но от таблицата горе си личи, че не е така. Приема си е продължил въпреки изчерпаните средства. Затова си правя тези изводи. После как така точно в 13.50 мин се ичерпаха парите по токова мерки наведнъж?
Това не е списък от последното кандидатстване, а от 16 - 18.01.2012 г.
Да това е списък от миналата година, но и тогава регламента е бил същия.
А, новият списък публикуван ли е в интернет?
Предполагам към коледа ще го публикуват.
Благодаря, колега! Кандидатствах за първи път и не зная кое, кога става.
В Ямбол положението беше същото...Цитат:
Първоначално публикувано от valeriboikov
В Ямбол успяха да подадат 69 човека.
Ами хората от къде да знаят че ти си пчелар, като не си член на никое пчеларско дружество (макар и само на документи - написаното е вярно). Не вярвам да ти се свидят чак толкова 5-те лв за членски внос - тогава и твоето име ще фигурира в някой от тези списъци....Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
Колега scutellator,следователно по пътя на логигата,ако си председател,домакин или нещо си там в управлението на някое мижаво дружество,трябва да си преди другите пчелари,така ли!?
Колега,явно не си разбрал същността на данните от таблицата.До 787 номер е имало средства по всички мерки,но от там на сетне парите по мярка D2 са свършили и Х-а показва,че се отказва приема по тази мярка,но по другите се приемат.Така е до №836 когато свършват парите и по другата мярка D1.Приема отново не спира,но не се приема по тази мярка.Дано бях ясен и си ме разбрал.Цитат:
Не мисля така. Аз разчитам таблицата така:
Х-са показва по коя мярка е кандидатствано
Червения фон показва по коя мярка няма вече средства и получаваш отказ по нея. Това личи и от последната графа в която се казва че си над бюджета по съответната мярка но по другите ако си кандидатствал си ОК.
Цитат:
да така е №805 и кандидатствал само за отводки при положение че средствата по тази мярка са били вече изчерпани,същото важи и за № 834
Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
От номер 787 до номер 965 хората които са писали мярка D2 и следователно D1 фонда предлага договор със една допълнителна клауза която гласи Ако не останат пари няма да те финансират.При подписване на договора служителите от разплащателна агенция ти обясняват че финансирането си го правиш лично ти, не ти предлагат заем и шанса да останат пари е да се откажат от финансиране хора със редовни договори.След 31 август правят преизчисление на парите и ги разпределят по реда на кандидатстване.
Щом Вие го казвате,значи е така.
Чакайте малко, ако са ти изрядни документите и има финансиране - подписваш договор и започваш да закупуваш отводки, кошери и т.н. - и подаваш заявление в РА, след това 100% ли е гаранция, че ще ти възтановят 80% от вложените пари?
Има ли шанс да бъде отворена пак програмата и кога се очаква това?
Ние вече оправихме документите и сега мислим по коя програма може да се пробваме.
Ако се кан-ва по тази - може ли и по някоя от мерките по развитие на селските райони да се канд-ва пак с пчели?
Виж сега,не се сърди но,гледам имаш желание ама по така зададените въпроси имам усещането че си много назад с преставитеси за програмата?Цитат:
Първоначално публикувано от taurus
Тази я отпиши и не кандидатствай по нея! Като измислите по коя друга да се пробвате - пускай се по нея.
Никога не съм кандидатствал по такива пчеларски програми. Като чета, как се разпределят предвидените за целта пари - по ред на подадените заявления си мисля, че който го е измислил това, заслужава да бъде съден или линчуван! Правилната методика според мен е да се приемат заявленията за подпомагане без ограничения за един разумно дълъг срок. След това се преглеждат документите на кандидатите и в крайна сметка, наличните пари за подпомагане се разпределят между всички кандидати с изрядни документи по предварително определената методика - на брой кошери, по равно или по някакъв друг начин.
"..Правилната методика според мен е да се приемат заявленията за подпомагане без ограничения за един разумно дълъг срок. След това се преглеждат документите на кандидатите и в крайна сметка, наличните пари за подпомагане се разпределят между всички кандидати с изрядни документи..по равно.."
НЕ БИВА ДА СЕ МИСЛИ ТАКА КОЛЕГА!!!
АКО ТОВА, КОЕТО СИ ПИСАЛ СТАНЕ - ТО КАК ЩЕ ОТИВАТ ПАРИ ПРИ ИЗМАМНИЦИТЕ?!?
ВСЕ ПАК ТЕ ЯВНО СА ПЪРВА ГРИЖА ЗА ДФЗ!!!
от "Пчеларска програма" 2011-2013
'бедни душици' с кошери стотици -
за трети път ще смукнат по около 15 бондака ,
а този с изрядните амбиции - да духа супата бонака!!!
Мисля, че на всички ще бъде интересно да разберем, колко заявления са приети и колко служители в съответните областни служби на ДФЗ приемаха заявленията.Мнение за квалификацията им и ефективността на обработка на документите.
За гр.София - входирани 53 заявления , обработени от 8 служители или средно по 43,7 минути на заявление от един служител.
Сами може да си направите изводите за квалификация и възможностите на служителите.
46-47 заявления в Стара Загора 8 служители
еййййй, че изгинете за едните пари :D
.....а къде беха преди години "пчеларите" кога се не даваше и лев ?!?!?!?
Тогава, не са и предполагали, че ще стават "пчелари".Цитат:
Първоначално публикувано от аз
Като свършат парите повечето ще се откажат, защото пчеларството според мен е първо любов към пчелите,а след това са парите.Цитат:
Първоначално публикувано от аз
"..пчеларството според мен е първо любов към пчелите,а след това са парите.."
ей това е истината!! напълно съм съгласен..
познавам доста пчелари с по няколко пчелни семейства и такива със стотици кошери... при първите по важна е любовта към пчелите а при другите любовта към парите.. - доказано е !
е, да не забравяме , че всяко правило си има изключение.. :)
А, срамно ли е да отглеждаш пчели за пари.....и това е начин да си изкараш прехраната, ако отглеждаш достатъчно. И разбира се с любов, защото, ако ти не се грижиш за тях и те няма нищо да ти дадат /в смисъл, че ще ги имаш от ден до пладне/ . И краварите обичат кравите, но ги доят, и овчарите обичат агънцата, но чакат да направят килограми за да ги продадат.
Не не е срамно. Всеки който има повече от 3 кошера, го прави и заради парите. И в това няма нищо лошо, занаят като всички други.
Проблема е съвсем друг и съм убеден, че ти много добре го разбираш, само не разбирам, защо се опитваш да ни убедиш, че черното е бяло. Успех с програмите.
Поредния резил на МЗХ излезе на яве. Приетите заявления значително надвишават лимитите на средствата заложени по съответните мерки. Най- значителен е приноса на мярката за борба с вароатозата, където приетите заявления са със 114% повече от заложената сума или със близо 800000лв Още по-зле стоят нещата с кошерите там недостигът е около 2 200 000 лв а за отводки около 1 700 000. Сега стои въпросът как да се излезе от положението.
А сега?
Някои знае ли ,кога ще бъдат повикани одобрените кандидати за сключване на договорите.
Изнесен ли е списъка с одобрените кандидати?
Не не е.Но ще има рязане. Само кандидатите до които стигат средствата ще бъдат одобрени.
Списъкът с класиралите се е обявен във сайта на ДФЗ.
http://www.dfz.bg/assets/4630/Spisyk...lenia_2013.pdf
Все си мислех, че съм назад ама съм толкова назад, че чак ми е смешно. Щял да спре приема след като се изчерпели парите. Голям смях. Прите са свършели за около два часа и половина. 24-тия на нашата опашка е номер над 1100 в списъка, а какво остава за нас дето бяхме по-назад. Имах някаква надежда, че следващия три годишен ще се измисли нещо, но след като днес прочетох една публикация на Димитър Бонев от 18.01 за какво чудо става въпрос в СБП губя всякаква надежда.
На одобрените ЧЕСТИТО.
На останалите ДА СМЕ ЗДРАВИ.
Прави ми впечатление, че почти половината от кандидатите са жени. В това няма нищо лошо. Но понеже жените пчеларки, които познавам на фона на мъжете, се броят на пръсти. Та за това се впечатлих. Да живее еманципацията. drinks;
И аз така...всичките 639 да се откажат, пак няма да ме огрее :D
Но като се замисля, така май е по-добре. Всеки умен човек и що-годе кадърен пчелар, за година може да се развива с 50-60%. Сега остава да се вкарам тази група wink; . Като си направя сметката, разликата между парите които вкарваш с програмата и без нея, не могат да компенсират тичането и нервите (телефони, фактури, сертификати, куриери, ходене напред назад, срокове, лихви и т.н.).
Не, не е кисело гроздето, просто аз миналата година го ядох, тая ще пропусна speechless;
И пак майкопройзводителите и големите пчеларски ферми...пък ни простия народ само ще берем студа и ще си хабим нервите..
"Списък на кандидатите, подали заявления за подпомагане по НПП - прием за 2013г., с бюджет към 14.01.2013г."
Това е името на файла в ДФЗ. Според вас, има ли вероятност да се увеличи бюджета и да има пари за всички подали заявления?
Не няма да се увеличи бюджета. Тази е последната година от тригодишната програма и всичко що е ймало като средства е включено в нея.
15ч и 40мин. До края на работния ден в ДФЗ Ямбол, няма да има договори за разписване по националната програма. Какво ще се договаря на най-голямото изложение на Балканите утре в Плевен, при това положение? Няма ли да му е неудобно на министъра на земеделието при откриването на изложението?
Уж договорите са при него за подпис,казаха ми,че най-ранния срок в който може да се надявам,подчертавам надявам е края на следващата седмица,т.е 13-14-ти Февруари,но никой не може да каже дори и приблизителни датиЦитат:
Първоначално публикувано от динев
Няма да му е неудобно.Пък в края на краищата задайте го този въпрос на него или на неговия заместник още на откриването.
Ако само един пчелар се опита да му зададе този въпрос, може да го обявят за саботъор или даже терорист.
Здравейте,интересува ме някой подписъл ли е договор по-националната програма с разплащателна агенция? Информацията която ми дават,е че договорите се пращат поетапно,но не съм убеден в това...
Да, има вече подписани договори . Вчера,19.02. подписах договора си!
Да 20.02.и доста други мои познати,подписаха вече.
А, извършват ли проверки, на някой отказано ли му е ?
На мен вчера ми идваха на проверка и ще чакам да видим какво ще кажат, казаха ми да изчакам 1-2 седмици
Е какво има да проверяват сега, не се ли проверява след като се направи инвестицията, дали всичко е изпълнено съгласно изискванията ????Цитат:
Първоначално публикувано от musa88m
Това значи, че и миналата година е кандидатствал,най вяероятно и по миналата,затова го проверяват, поне при мене се аргоментираха с това вчера,и както и той и аз ще почакам някой ден за договорите,без значени че сам в първите 200 в списака.................
Дочу се ,че май парите за субсидии те вече са похарчени.Да не стане така ,че да не може да се върнат кредитите.
Доколкото съм запознат,парите са предвидени в бюджета и не могат да се използват за нищо друго защото финансирането е 50 на 50 и е малко по-различно от субсидията.Цитат:
Това не означава, че не може да са похарчени.
Здр. има ли колеги които все още не са подписали договори по НПП прием 2013
Има и са доста.
Има, жена ми е № 1000 в списъка, предлагам на година приема да продължи с номера следващи тези който тази година не можаха да се класират - нещо като компенсация за чакането и мръзненето по нощите next_mad; next_mad;
Това е добра идея!И без това всяка година са едни и същи!
Ето вижте какво правят тези който всяка година печелят проектите по пчеларската пограма http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=4415
Дано поне сега осъзнаеш, че в негативното ми отношение към програмите, няма нищо лично към теб. thumbdown;Цитат:
ок
Някои ползвал ли е кредитиране по пчеларската програма .
Да аз съм ползвал пиши какво те интересува ще ти кажа в подробностиЦитат:
Първоначално публикувано от Хари потър
Пише ,че се отпускат до 75 % от одобрените разходи ,какво ще каже това .И друг въпрос тази запис на заповед от фонда ли я правят и трябва ли трето лице ,като поръчител.Също това 25%самоучастие фактурите ,които искат първоначално са ,колкото неговата стойност правилно ли съм разбрал.Благодаря за отзивчивоста. drinks;
Колеги ,как ви се струва идеята да се кандидатства едновремено по националната пчеларска програма и програмата за развитие на селските райони мярка 141 ,дали е възможно .
Това кредитиране на 6% лихвен процент ли е?
Аз съм взел кошерите с овердрафт и се чудя дали няма да ми е по изгодно да взема кредитиране и да покрия оведрафта!
Но до колкото прочетох трябва първо да се регистрирам като земеделски производител, да дам проект и тогава въз основа на проекта отпускат кредита.
Та за това реших да изчакам тази година да се завърти колелото пък другата година ще мисля.
Редът е следният....след като си подписал по националната програма по-пчеларство...за да кандидатстваш трябва да им представиш следните документи...Цитат:
1.Договор с доставчиците(примерно за кошери)
2.Фактура от доставчика която е на стойност 25 % от инвенстицията(примерно само за кошери)
3.Документ от банка,че си превел парите по фактурата...(ако фактурата е с касов бон,минаваш без този документ...,но не ти го препоръчвам)
4.Трябва да си направиш сметка в тяхна полза...Искат ти удостоверението,че я имаш в РА(Най-евтино е да си направиш тази сметка в Прокредит,там нямаш такси за тази сметка,а и знаят за какво става дума)
5.Записната заповед,се прави от фонда,искат ти един човек за който няма никакви изисквания,важното е да си напише данните...
6.Трябва да си вземеш платежни от банката където си направиш сметката,казвам ти го,че може да забравят да ти дадът и да се разхождаш..
7.Попълват се и някакви образци в РА,за тях ще ти помогнат от РА
8.Давам ти пример за това колко пари е нуждно да инвестираш...примера е за кошери..
Инвестицията ти е 6600 лв...Толкова трябва да ти е сумата по договор с доставчика(може и по-малко да е,те гледат сумата която е записана в договора с доставчика) от тази сума като документ трябва да им представиш,че си платил 25 % от нея т.е 1650лв...това е ако в договора с доставчика сумата е 6600(ако си кандидатствал с възстановимо ДДС и човека който си намерил за доставката е регистриран по ДДС)
Изглежда малко тромаво,но е възможно ако знаеш какво ти е нуждно всичко да се получи за по-малко от час...
Дано да съм ти помогнал,ако имаш пак въпроси пиши
По-думите ти разбирам,че не си регистриран замеделски...след като не си не можеш да се възползваш от това кредитиране...Процента найстина е 6,но този заем ти го отпускат само с нещо като бизнес проект...където е описано колко пари къде са вложени,искат се и документи...не можеш да отклониш и 1 лв за друг разход който е различен от това което си записъл....Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Не съм регистриран, след 5 дни ще си взема кошерите а след месеци пчелите и тогава ще регистрирам.
Значи за тези няма как да стане ще си бъде с овердвафта и ще видя ако става от мене пчелар ще кандидатствам евентуално за закупуване на други кошери.
Малко бъркам мярките,но е възможно да се кандидатсва,проблема по-тази мярка е именно,че няма вариант да се кандидатства без наличието на 10 декъра земя който да се гледат 5 години,или 5 декъра трайки култури...В момента няма прием по тази програма...,ако се интересуваш препоръчвам ти да отидеш до ДФЗ има хора който отговарят за "европейските програми" и там могат да ти дадът подробна информация с нуждните документи...Цитат:
Има и друг вариант,дават кредит пак на 6%,пак с бизнес проект,но искат обеспечение от 110 % от сумата(т.е искат ипотека)....но пак трябва да си регистриран ЗПЦитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
2.Фактура от доставчика която е на стойност 25 % от инвенстицията(примерно само за кошери)
3.Документ от банка,че си превел парите по фактурата...(ако фактурата е с касов бон,минаваш без този документ...,но не ти го препоръчвам)
а могат ли да направят проблем, че ми е платено капаро от 3000 за кошерите и за него вече имам фактура за авансово плащане sweating;
Колега благодаря за изчерпателния отговор ,това наистина ми помогна да реша наложащите въпроси ,бъди здрав. drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от peychev
в понеделник ще ходя да видим какво ще стане и ще споделя sadsmile; дано мине без набиване на канчета :D
Просто кредитът ще ти е по-малък като стойност,тях не ги интересува....важното е,че си платил 25 %,в твоя случай повечко...Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
днес ходих в ДФЗ, дадоха ми документите за кандидатстване за кредитиране, специална сметка искат която утре ще е готова и отивам да ги подавам.
за капарото казаха, че няма проблем условието е задължително през банка, ако сумата е над 5000лв. wink;
По-закон е това че всички плащания над 5000лв да минават по банков път,за това го искат :)Цитат:
Първоначално публикувано от галин
За тях не е проблем да имаш 2 плащания да кажем по 3000 лв и да не минават през банка,но вероятността да влезеш в 5-те процента за проверка е доста по-голяма :)
аз не се притеснявам от проверка дори мисля, че ако има повече проверки, измамите и опитите за токива ще са досто по малко
Май че има някакво преразпределение на парите за тази година ? Първоначално бях извън бюджета за лентите и кошерите, днеска ме извикаха да подпиша договор само за кошерите,а за лентите ми връчиха писмо че няма да ме подпомагат понеже нямало средства ???
и аз бях извън списъка и само за анализи са ме одобрили...
Здравейте, колеги искам да попитам някой знае ли кога може да се подава заявление за плащане в разплащателна агенция...
Здравейте мен също ме извикаха от после за да подпиша /за кошери/ но ми казаха че съм в резервите. Някой по информиран може ли да се изкаже.
Най-вероятно си подписал с клауза "Ако хартисат пари да ти платят".Бюджетът по програмата остава не променен.Рискуваш ако не се откажат достатъчно бенефициенти, инвестицията да е изцяло за твоя сметка и стойността и да е доста над пазарната.
Има нещо такова, но така е написано че може да се тълкува доста разтегливо, изрично питах във Фонда преди подписване на договора дали съм резерва, но те ми казаха че не съм и че такива са били всички договори???? Все пак ако има нещо такова, мисля че служителите не би трябвало да подвеждат хората, при положение че става въпрос за доста пари.
Нали така или иначе трябва да купувам ,ако има субсидия има ако не майната му.На мен кошерите са ми нужни а не като някои. Обществена тайна е,че голяма част от хората който по няколко пъти се вреждат отпред в програмата вземат само фактурите и плащат данъка и понеже знаем ,че проверки на практика няма си усвояваме едни 15 бона и си купува джип но кошери си няма. За това проверките по пчелините трябва да са задължителни.Цитат:
Първоначално публикувано от kroum
На който са му нужни с или без програма все ще си купи.Само че като питам дърводелеца/те каква е цената, ако искам фактура и ми се казва "програмната" цена.
Към Цеко-виж т.I подточка 1.2 от Договора(не мога да я цитирам).Днес отказах моя заради тази клауза.
Точно тази клауза в договора най много ме притесняваше, но от Фонда ме увериха че няма да има проблем, аз за по сигурно ползвах опцията за кредитирането, та ще видиме какво ще излезе sweating; Иначе разликата по програмата или на свободно май че е само в 20% процента ДДС (говоря за сериозните производители на кошери).Цитат:
Първоначално публикувано от kroum
Ако си кандидатствал за 50 кошера, 20% са си около 1000лв., а за мен това са доста пари.Аз където питах в моя район от около 90лв.без ф-ра-с ф-ра отидоха на 130лв.
За клаузата: 700човека са сигурни(над чертата са)и запълват бюджета за кошери-играх си да броя от списъка.Колко от тях трябва да се откажат и/или частично да изпълнят инвестицията за да дойде твоят или моят ред(да останат средства)? Всеки може сам да си направи груба сметка.На практика математиката по казуса(вариациите) е по-сложна. Казаха ми, че 99% от колегите с клауза се отказват и така за подписалите с клауза се увеличава вероятността от финансиране.Казаха ми още, че миналата година всички с клауза са финансирани, но са били много по-малко от сега.Явно ДФЗ има цел да се преизпълни бюджета за да отчетат 100% усвояемост по програмата.
Имам стари сандъци и "добра" смъртност-ще се справя тая година без програма(дядо ми все с програми е купувал на времето'wink;).
Цеко, ако си на зор за кошери, риска според мен е оправдан-мисли положително за да привлечеш късмета!'wink;'
А на мен ми казаха от фонда че миналата година не е имало такива договори /резерви/
С клауза или без, кошерите вече са поръчани и капарирани, даже съм сковал половината рамки за тях :D Миналата година не знам как е било (неможах да се класирам до никакви списъци), но после пак отчетоха че има 82% усвояемост, т.е. пак са останали доста пари не усвоени.
здр колеги ,искам да попитам ,мислиа да кандидаствам за пчели и кошери по 3 годишната програма.каквиса точните изискваниа?и ако те удобрът как става плаштането ,примерно на дърводелеца и на този който продава отводки?БЛАГОДАРИАВИ предварително
Малко си закъснял. Приема на документи отдавна приключи, както и тригодишната програма. За новата-догодина, но парите за кошери са намалени три пъти и условията са много неблагоприятни -до 60% което никой не знае колко ще са. Нека да излезне новата програма официално и тогава ще може да получиш конкретни отговори.
А де минимис , ще има ли ?