Предлагам едно уточнение. Много често се говори за еди-колко си рамки с пило.За такава рамка с пило ли става въпрос или за нещо друго?
http://s12.postimage.org/929bfrgwp/DSC00159.jpg
Преглед за печат
Предлагам едно уточнение. Много често се говори за еди-колко си рамки с пило.За такава рамка с пило ли става въпрос или за нещо друго?
http://s12.postimage.org/929bfrgwp/DSC00159.jpg
Колега а сопри се -на не повече от 20 км съм от тебе ...за какви добиви говориш като при нас 4 месеца немаеше дъжд??Каква липа споменаваш -в раковски спремо трите квартала -Секирово ,Парчевич ,и генерала нема повече от 20 липи-това въртенето на магазините и иновативни технологии де омайваш новобраците далеч не е нещо ма добре ако има балъци да ти се хващат на приказките.Не на мене тия -в нето може колега..и да кълват шараните ,,е писна ми -затова пиша....Каквото кажете колеги те все е правилно .Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Ха сега де, каква стана тя... ?????
[quote="Цеко Сифоня"
Колега а сопри се -на не повече от 20 км съм от тебе ...за какви добиви говориш като при нас 4 месеца немаеше дъжд??[/quote]
Ами земляк,ако си размърдаш сивото вещество и четеш внимателно, ще разбереш защо подхрадвам рано,даже си го написал(за дъжда)Влагата по нашите места се задържа до средата на юни.За какво са ми силни семейства тогава(юни)да ги водя на слънчеви бани ли?Освен това всеки двор се обработва,което осигурява паша,която се окачествява като слаба,но достатъчна да подържа нормално развитие през летния сезон.Живот и здраве догодина около20-25 март планувам да поставя магазините за развитие.Всяка година си водя бележки кога зацъфтяват медоносите и съм сигурен че 2012г цъфтежа ще започне минимум една седмица по рано от 2011г и две седмици от 2010г.Но все пак божа работа аз да съм готов,пък ще видим.Ще се видим и със теб(знам на коя маса продаваш) drinks;
Понеже на няколко места се споменава рапица , споделям , че по нашия край посевите от тази култура масово пропаднаха , съответно на пролет на тяхното място ще има слънчоглед или царевица . Сега е момента за оглед на районите и корекции по бележниците .
Спделете по това време как мога да разбера дали е сято рапица blush;
Гледай за зелени блокове - житните растения са пшеница , ечемик , широколистните - рапица .
Здравейте колеги вчера попаднах на една обява продават храна за пчели във вид паста 7лв за два кг и половина.От Плевен ако някой колега е ползвал да пише дали става. hi;
Колега, ако правилно си зазимил семействата с достатъчно мед няма да се интересуваш от никакави пасти , масти и т.н. !!!!! Просто спокойно си караш зимата с руйно вино и пей сърце!!! Но, щом питаш за пасти и тем подобни май си издърпал повече от колкото трябва??? Успех!Цитат:
Първоначално публикувано от svetlin
Е и колко е това пило?Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Зима?Къде видя зима?Даже и календарната още нее дошла.Пчелите са тези,които са накарали майката да осеменява по до късно.Не мисля че грешат.По добри синоптици са от компютрите.И ако изобщо остане пчела,която да няма възможност да се облети преди истинската зима,то това ще са еденици.Пчелите са преценили колко мед да си оставят за после.Иначе момчето е мераклия,но чичому или вуйчому е трябвало да му обясни че по това време не се ръчкат кошерите.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Алекс,прав си, че зимата още не е дошла.Всяко бърникане сега според мен е неудачно,освен ако не е наложително.Но имаше чудесни дни и ако някой се е съмнявал в хранителните запаси е можел да сложи по 1 или 2 пити с мед в някой кошер.Лошо няма.Аз обединих в края на предния месец някои кошери и полюбопитствах да видя коя М са оставили и за това отворих някои кошери.Иначе всяко излишно отваряне според мен е излишно по това време,особено ако са формирали зимно кълбо.Но си спомням като млад пчелар,че и аз за щяло и нещяло и от голям мерак съм ги от варял.Всеки от нас предполагам е минал през този етап и не трябва да се сърдим на по младите колеги.Все пак по хубаво е сега да ги отварят кошерите,а не в края на зимата да констатират,че имат загуби.А колкото до храненето,то според мен НИКОГА не е излишно.Пчелите сами ще решат кога да започнат да взимат от храната,която им е сложена като резерв.В последно време им сложих експириментално по някоя близалка под покривното платно и вчера си прибрах клечиците.
Колега не съм бъркал повечко кошерите са зазимени със около 20кг мед просто януари винаги подхранвам със твърда храна обичам да съм спокоен.Ама винаги пък изяждат храната.Правех питки със пудра захар но при тия цени на захарта!Нормално е да се търси и нещо по евтино. drinks;
Я по-добре,както си я подкарал,ходи купи си 5кила пудра,за коледа още толкова и така докъто дойде време за питките. drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от svetlin
Колега Алексей -В се се таки не продължавам да съм съгласен с тебе -нищо че сме земляци -това не означва че трябва да бъда съгласен с теб .Нищо че ме знаеш на коя маса продавам -май преди време ти дадох телефона си -понеже видя ножа на колата отгоре -стига с тия профански изказвания -аз немам какво да крия-просто ме дразни това което пишеш-това мое да го пишеш наовобранците --ясни сте ми колегите от Раковски на какво ниво сте -----некви си полицайчета де имат по 10 ...50 кошерчета де не мойте да изкарате по 20 килограма мед ...Пречи ви големото самочувствие че сте големи пчелари -но не сте -всяка година ;челите ви мрат и вината е само във вас -що не мрат моите бре пич???'"'""ВЪРНЕТЕ СЕ НАЗАД И ПОТЪРСЕТЕ ВИНАТА В СЕБЕ СИ И СТИГА С ТЕЗИ ГРАНДОМАНСКИ ИЗКАЗВАНИЯ -НЕ МОЖЕ ТАКА ДА ГОВОРИШ КОЛЕГА ----ТОВА КОЕТО СИ ПОСТИГНал си го пиши -но недей лъжи колега......АКО НЕ Е ИВАН -РИБАТА -ВСЕ СТЕ СИ УМРЕЛИ В КОЖАТА-НЕ Е ЛИ ВЕРНО -А????????????????????
Благодарско за съветите колеги thumbdown;
Братле май си изпаднал в роево настроение или си станъл търтовка. :D :D,че и параноя май те клати.Цеко,приятелю незнам колко стаж като пчелар имаш но е време да направиш разлика между захар и мед.За зимата съм оставил на семействата по около 30кг.мед и въпреки това ще подхранвам с питки,затова посъветвах Светлин да си купи пудра на няколко пъти,за да му е по леко на финансите.Знам че не си в час(плоха пахнет) затова реагира по това време с този си пост.Също така знам че си противник на захарните подхранвания,но .....всеки си е намерил начин как да го прави.Желая ти много успех и бесмъртни пчели.Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
Колеги някой подхранвал ли е кошерите си с гръцки питки и доволен ли е от тях ,защото ги продават най-евтино за сега и се колебая дали да подхранвам с тях.Досега съм подхранвал със сръбските питки и съм доволен от тях но цената им е много скочила тази година на 4 лв. за килограм.Благодаря предварително.
Колега аз миналата седмица подхраних със тях.Разликата е в цената защото при нас всичко е страшно скъпо а като им кажеш 6лв за буркан мед и се мръщат.Според мен ще свърши работа. wink;
От втората година откакто започнах да гледам пчели до ден днешен питките си права сам колкото и усилие да ми коства. Поне знам какво има в тях. Първата година ми дадоха фира много кошери с купешките питки и сега само собствено производство.
Lazrov, аз миналата година патих с тези (гръцките) питки.
От изложението в Плевен закупих от тях и към 20 февруари сложих на няколко семейства .Към 10-15 март отворих да видя дали са ги взели и бях доста изненадан - питките почти не бяха пипнати но за сметка на това бяха станали твърди като камък. Все пак в по късен етап влезнаха в употреба като ги направих на сироп , но втори път не бих купил от тях.
Здравейте, от моя не дълъг опит мисля, че немската храна Apifonda e една от добрите храни и цената и в момента е 3 лева на килограм.Това е цената от директния вносител за България не от пчеларските магазина.
Аз ще храня с "Апифонда" вече 3-та година и не бих хранил с нищо друго, което се предлага в България. Онзи ден - в петък ми докараха 5 кашона Х 12.5 кг. Платих за тях 186.25 лв. 1 кг. = 2.98 лв.
Незнам тази година слагам за първи път от тази гръцката.Миналата година слагах от сръбската и останах доволен.Ще видя февруари може да си купя от плевен пак от сръбската. hi;
Миналата седмица един младеж на около25-30години си купи храна от магазина на централна гара в София.След като излезе,дочух разговор м/у магазинера и помошника
-Защо му даде от старата храна утре ще се върне да ....(недочух края)
-Няма страшно той е новобранец пък и досега никой не е правил рекламация.
За съжаление,когато излезнах,колегата го нямаше.
А има ли всъщност написан някакъв срок на годност в/у тези храни - питам, защото никога не съм купувал и ми стана интересно.
Трябва да има срок , че то е задължително за всяко нещо което е за хора и животни . Обаче една преетикировка или преопаковка и опаа - имаме нов срок на годност и купувай народе ! Никога няма да взема такова нещо .
Колеги може ли някои да даде телефоните на дистрибуторите на Апифонда (немската храна).Благодаря!
02/9808323,02/9812320,gsm0898560251Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
Lazrov, позвъни на тел. на Р.Милев 0887353174 той ще ти даде координатите на удобни за теб дистрибутори. Лек ден!
Благодаря колеги ще звънна да питам на каква цена ще ми продадът,че досега съм чул много добри отзиви за тях.
Toва е най-доброто, което има на пазара! А ще се окаже, че тази година ще бъде и най-евтино. Сръбските са над 4.00, гръцките - 3.20-3.50...
Aз купих Апифонда от Певен малко по-скъпо-44лв за опаковка 12.5кг, т.е. по 3.52лв/кг. Като чета състава и, съдържа захароза и вода. Механично преработена захар омесена във вид на тесто. Пудра захар на едро върви около 2.84лв/кг, а водата е още по-евтина. Като се добавят разходите за производство и доставка, цената излиза нормална, за това което получаваме. Все пак, не е препоръчително подхранването на пчелите със захар толкова рано, когато още няма приток на прашец. Ако съдим за състава на храните по написаното на опаковките, по-изгодно излиза храната Beefonda. Тя съдържа прости захари, които не изискават разграждането им от пчелите като фруктоза, декстроза и т.н. Цената и е 2.60лв/кг. Сръбските храни са по-скъпи, но пише, че съдържат витамини и микроелементи.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Не знам кои храни са гръцките, като име?
Като се има в предвид, че няма как да проверя дали всичко написано на опаковките е точно така, в крайна сметка се ориентирах към класическата храна-питка с мед и пудра захар. Ако приемем ,че съотношението захар/мед в питката е 3:1, цената и идва около 4.35лв/кг. без труда за приготвянето и. Такава питка съдържа микроелемети и витамини за пчелите.
Колеги моля Ви за съвет? Кога и как се започва с подбудителното подхранване? Имам един кошер който не си близва дори от даваният сироп. Това означава ли, че още е рано да им се дава сироп. Понеже съм начинаещ още разчитам на малко помощ от темите на форума.
Здравейте,
имам тук една книжка за храненето на медоносните пчели и чета за подхранване с мляко, брашно от зърнени и бобови култури, яйчен белтък, костна пепел, кюспе, трици, дрожди, кръв от животни, какавиди на мравки и т.н.
Въпросът ми е, към какво се добавят тези храни, към сироп или се месят питки, или под друга форма?
Какво ще храниш? Ако имаш възможност събери още сега прашец и го давай в питките към края на февруари. Всички изброени в тази книжка заместители на прашеца не са достатъчно ефективни. Като зачетеш по подробно книжката ще разбереш.
Някой може ли да сподели лични впечатления от тази хранителна добавка за пчели?
http://www.farmer.bg/26314-Valshebst...to-podhranvane
Мисля да я пробвам. Тази година времето през август се задържа много сухо и притокът на прашец е минимален. Ако някой пчелар от София има сериозен интерес към нея, бихме могли да си купим чувал от нея и да си го разделим.
Колега,valaz,
От това което прочетох в нета за "Feedbee",
разбирам , че основната съставка е соево брашно и се произвежда в Канада.Отвъд океана соя , която не е ГМО няма.
Дано да съм се заблудил аз, а не търговците умишлено да ни пробутват ГМО.
http://to-bee.blogspot.com/2011/12/feedbee_05.html
В тази статия пише, че производителят гарантира, че продуктът FeedBee не съдържа соеви продукти и ГМО. Не мога да твърдя, дали наистина това е така.
http://makrevltd.com/feedbee-kirilov.php
http://www.bees-online.co.uk/downloa...structions.pdf
Гледам в сайта който си дал 240 лв за 20 кг не е малко нерентабилно да се ползва този продукт, така както апиинверта е хубав но скъп. Аз питки давам Апитом и съм доволен средно с 2 питки на семейство една началото на февруари другата в края. Прочетох че и сега по това време се давало Feedbee но аз не бих си дал парите за него с захарния сироп с малко стартовит и нямам ядове за 240 лв това 120-130 кг захар отделно ако го обърнем в сироп си е доста. Все пак всеки си знае възможностите си и сам решава какво и как да дава на семействата си
Feedbee се явява заместител на цветния прашец, а не на захарта и меда. Поради това, сравнението с техните цени не е уместно. Уместно е сравнението на цената му с тази на цветния прашец и неговите заместители-сухо мляко, хлебна мая, обезмаслена извара, соев протеин и т.н. При тази суша, приносът на цветен прашец от пчелите е минимален и се опасявам, че няма да успеят да се подготвят за зимата. В началото на август направих една отводка. Подхранвам я със сироп, но само това не е достатъчно. Нужен е и прашец. Не съм събирал цветен прашец, а не смея да им давам такъв, закупен от други пчелари, поради опасност от пренасяне на болести.Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Продукта върши работа при прашецов недостиг, но не го слагайте в сиропа. Вземат сиропа , а другото съхне по хранилките. След това пада яко чистене. Пчелите почти не го взимат при наличие и на малко прашец в природата. Става да се дава само като питка.
А може ли цветен прашец да се даде сега със сиропа, че имам кошери имат минимално количество прашец?Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
все още има прашец в природата, събират го сутрин до към 10 часа.Все още има цъфтящи пипер, домати, краставици и повечето зеленчуци продължават да цъфтят до края на август и началото на септември.Има и късна царевица която същи дава добър прашец, има и градински и полски цветя които дават прашец по малко.Според мен и моите наблюдения в селските райони, пчелите са по активни и по добре се развиват сега отколкото тези в градските райони.
Цитат:
Първоначално публикувано от Светозар Каменов
Има прашец, не подценявайте пчелите.Просто не го виждате защото е залян с нектар.Проверете като вдигате питите срещу слънцето, тези дето прозират са с мед, а тези дето не прозират са със прашец, залят с нектар.Успех на всички, и наблюдавайте пчелите, сутрин рано.Тогава се вижда какъв е приноса в кошера.
Малко е рисково сега да им даваш мед разреден с вода. Няма да го запечатат и ще вкисне. Вариантите са два или инвертиран сироп (домашно приготвен или АПИИНВЕРТ ) или питка.
С апиинверт-а как стой въпроса сега?че едното ми семейство е що годе добре, но си мисля дали да не му дам още малко хранаЦитат:
Колега за каква Питка става дума, ако може поясни, че ще е от полза на доста народ.
За "Апифонда" предполагам - твърдата форма на "Апиинверт".
Може ли сега да се слага?Не е ли по добре за по късен етап от време, примерно края на Ноември иили декември.Доста интересно, хвърлихте ме в размисли, има някаква логика която ми убягва.
Или готова от магазина предпочитания и избор има голям, но е задължително да няма на този етап белтъчни добавки, или домашно приготвена с мед и пудра захар, но трябва да се следи. Щом я хапнат да се дава нова. Ето за това са удобни милеровите хранилки. Там се слага в нея и не се налага постоянно да се отваря кошера. Вдига се капака и имаш представа какво е положението.
Немците практикуват така - свалят магазините и слагат 2 пъти по 7.5 кг. "Апифонда" -това се усвоява за около месец - от 15-ти август до 15-ти септмври. След това поставят върху рамките 1 кофа "Апиинверт"(10 л. = 14 кг.) и...приключват.
Но кога е най правилно да се даде, сега или в малко по късен етап?Цитат:
Зависи какви запаси има семейството. Ако са няколко сантиметра венец, то е добре да се дава още от сега, защото при това топло време до нова година ще останат само питите.
Благодаря, доста полезна информация
Не е ли по добре вместо апифонда и апиинвент да се дава мед?За последно дадох на отводките преди 2 седмици и си го взеха.Времето е още топло и се чудя дали да не дам още?Прашец все още носят,май от бръшляна.
А какви питки препоръчвате, ако ги приготвяме ние, какви са съставките, и колко към колко всяка една от съставките да е към друга съставка.За купешките, какви препоръчвате?Апифонда доколкото чета е е най доброто, но не навсякъде, я има по магазините.Какви са най добрите и заместители.
Благодаря на Ван Ханегем, той още преди време ме открехна за АПИФОНДА. drinks;
Какво Ви кара да използвате заместители?Цитат:
Първоначално публикувано от Владо-Gillan
Нима Ви харесват "заместителите" за хора - кремвиршите без месо, сиренето с растителни мазнини, нискомасленото кисело мляко и т.н.
Айде не се правете на по-католици от Папата.
Питки се месят от пудра захар и мед в съотношение 3/1. А сега е много опасно да се дава мед защото има опасност от нападение, а и меда по принцип сега няма да го запечатат и като започне да се отглежда пило през зимата и се повиши влажността ще прокисне. Инвертирания сироп за разлика от меда не прокисва. На дълго и широко съм обяснявал как се прави.
Колега Бонев, пудрата не изтощава ли пчелите, особено ако почнем да я даваме, още ноември?Или не ги изтощава, защото я консумират директно, а не я преработват както правят със сиропа.Редно ли е при минимални количества на запас в семейство, да се дава питка още ноември, дори и още сега октомври?Има някакви тънки неща, който явно ми бягат, и не ги улавям.Чувал съм за хора, който семействата им изимяват само на питки, без да има мед в гнездото, или ако има то е минимално.Това възможно ли е?Цитат:
Какво ви притеснява? Ако имате в гнездото 3 кг. мед, който да е правилно подреден, той ще ви стигне до Нова Година. Тогава започвате ранно зимно хранене, както се практикува навсякъде - и у нас, и в страни с развито пчеларство. Ранното зимно хранене, след като започне НЕ трябва да се спира, докато в кошера не започне да постъпва достатъчно нектар отвън - т.е. до цъфтежа на овошките.
ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. drinks; drinks; drinks; drinks; drinks; drinks; drinks; drinks;Цитат:
Ще се възползвам от съвета. drinks; wink;
Притесняват ме:Цитат:
1.Трите килограма мед в кошера при зазимяването.
2.Ранното зимно подхранване и неговата продължителност.
3.Това ,че метода се използва масово в страните с развито пчеларство.
Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване. При мен има няколко семейства, а последно съм вадил мед в средата на юли и то не всичкия. Сухо, няма нектар, обединявах масово отводките, защото повече от половината майки не се оплодиха. За първи път имам търтовки и то посред лято. Годината бе такава.
Колега Бонев, може ли да изиграя картите си така....Примерно средата на Декември, давам директно кристализирал мед през хранилките.Ще го дам в по малкото отделение, като ще се стремя да го напълня така, че да се покаже през отвора в самия кошер.Упражнението ще го повторя след 10тина дена, след още 10 отново ще им дам мед така.Вече Януари началото винаги се очаква малко по добро време за облитане, и именно тогава да им дам питките.Съображението ми е да им дам питки след като са се облетели, защото мисля че ще им подействат по добре тогава.Самите питки ако са домашни, мисля да са в някаква бинто-подобна материя.Не мога ли също така, вместо да ги тормозя с отваряне, да забъркам мед и пудрата, и да им я дам и нея през хранилките?
Може, ако си с милерови хранилки както подразбирам няма проблем. и не е нужно питките да ги овиваш в някаква бинтоподобна материя, достатъчно е да ги сложиш в найлонов плик, от тези тънките за фризер, който да надупчиш отдолу. Аз дори с ножчето ги нацепвам през сантиметър напречно на рамките.
Не не съм с Милерови хранилки, но мисля другата година всички кошери да са изцяло с такива хранилки.Всичко което изчетох за тях, е все хубаво и добро.Не прочетох дори един абзац в който да няма полза от такива хранилки.Пудрата мисля че е добре да я смеля в къщи, отколкото да купувам от магазина, защото знам че в купената има нишестета и разни други неща.Цитат:
Колега напиши кк мелиш захарта да стане на пудра с какво го правиш?И аз искам да го направя тъй като пудрата е по скъпа и по некачествена.
с машинка за кафе ще стане, някой машинки мелят доста финно.Вярно по бавно става, но няма за къде да бързаме зимата, пък и бавните работи стават най хубави.
Внимавайте с меленето на захарта!Аз никога не съм млял, защото няма как да смеля 10-20 кг., но съм чувал, че може да стане авария :D .
От температурата захарта може да се карамелизира и се сещайте тогава какво ще стане с уреда!
Една позната пчеларка се оплака, че миналата зима купила пудра и направила с нея питки. Някои пчелни семейства не яли от тези питки, а които ги изяли, загинали впоследствие. Оказало се, че пудрата била примесена с брашно, което е по-евтино от пудрата. Затова, който не си я мели сам, трябва да проверява нейната чистота.
Ако имах дори един кошер с три килограма мед, нямаше да заспя от притеснение.Не съм губил семейство от глад,Цитат:
защото зазимявам с минимум 18-20 кг.Пет месеца не пипам кошерите.Ако трябва да ги храня през цялата зима, щях да съм притеснен още повече.
че кое е толкова притеснително?
Цитат:
Айде, айде стига сте се правили на по католици от папата.Че накрая ще започнете и да си вярвате. Най-добре е да оставим пчелите каквото си съберат за тях да си е.Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков
На Ф 20 кг. са почти два пълни корпуса един върху друг.Явно количеството мед е тясно свързано със системата кошери.А и консумацията на мед през зимата също.Нещата са строго индивидуални и обмяната на опит е само от полза.
Коляга Бонев задължен съм ти както на теб така и на ВанХанегем със съветите за ранно зимно хранене.Мисля че са доста полезни за всички.Колега Лежаков има резон и в твоите думи, но не винаги нещата стават по план.Ето примера с мен, аз оставих пити с мед от Акацията и Липата за резерв именно за зимата.Но се случи така че увеличих пчелина ударно, и просто едно от семействата остана с по малко запаси.Но мен това не ме притеснява, в пчеларската литература почти навсякъде пише че пчеларя знае ли какво да прави, и как да го направи, то трябва да го направи без да се притеснява и да е сигурен в резултата след всяко свое действие.Дори в справочника е описано, как да се храни зимата, в случай на извънредни ситуации.Между другото в справочника, има и добри рецепти и похвати как да се случи.Ако някой се притеснява да отвори кошера навън, нищо не му пречи да го отвори в предварително подготвена за целта стая.Цитат:
п.п.Препоръчвам на по младите пчелари като мен, да не почукват върху кошера и да слушат какво става вътре през зимата, освен че по този начин нищо няма да разберат, разстройват и нарушават спокойствието на кълбото.По добре да слушате с слушалки, маркуче или специална тръба.По този начин ще знаят и къде се намира кълбото, и според това къде е кълбото ще отреагират с питките.
А и както прочетохме от страницата от Здрави пчели в 21 век, качен от Сузи в Митове и легенди в пчеларството, няма нищо страшно да се отворят кошерите и при минусови температури и да се погледне каква е хавата.
Не е от годината. Надскочил си броя на отводките, който могат да ти понесат семействата и района при конкретните условия. Несъобразена скорост на пътното платно. Много е вероятно да не си доволен и от следващата година.Цитат:
Количеството мед е тясно свързано с работата на пчеларя по кошера през зимата, а и в късната есен също. Системата кошер и екстрите по него са детайл от картинката, имат значение, но с променлива величина. При 15 кг запаси мед не ги пипам 4 месеца, без значение годината каква е и съм доволен от следващата. Само ги слушкам, като ми домъчней cool; Сега са с по-малък запас, съответно и срокът ще е друг. При мен от няколко години работят до късно и почват отрано, така че при ДБ и ЛР няма как да постигна уравнението 20 кг=5 месеца. Живот и здраве след година две ще пробвам с лежак и навярно ще се получи.Цитат:
Първоначално публикувано от зуница
ЛР Зазимен правилно с 20кг запас края на септември,няма нужда от нищо до първите топли дни на март.
Колега jordanov,каква работа има пчеларя късна есен?
Колега Ганев, абсолютно прав си за пореден път. И понеже и аз мисля като теб, затова се включвам късно по темата. За мен пчеларя няма работа по кошера през късната есен.
Не съм съгласен. Всичките ми отводки бяха противороеви. Но тази година дори и самосмените, които решиха да правят три семейства се оказаха неуспешни. Много от майките не се оплодиха както трябва, а уж търтеи имаше в изобилие. Имах такива, които снасяха почти толкова търтеево пило, колкото работническо, както и такива, които въобще не пронесоха работническо.Освен това изпуснах един кошер да се изрои. Рояка стана силно семейство, докато кошера, от който излезе рояка стана търтовка Този проблем не беше само при мен. Правил съм много повече отводки и района ми много добре е понасял това. Проблем имаше и с тези семейства, които карам в планината на подвижно. Там също имах неуспешни самосмени. А основните ми семейства се справиха добре с подготовката за зимата.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Роенето/противороевите мерки е удобен момент пчелите да започнат "на чисто" .
Ефекта от редуцирането на всякакви неща, които може да са се натрупали с времето, скоро изпреварва първоначалното предимство от готовите рамки
Имам няколко въпроса за Апиинверт.
-Може ли да се използва за късно есенно запасяващо подхранване, като инвертирания сироп? Имам едно пчелно семейство с много малки медови запаси и се чудя как да го подхранвам по това време.
-Обичайните пчеларски храни(питки) са от 0.5 до 1 кг. А тези са по 2.5кг. Това не е ли прекалено голяма разфасовка за една питка(порция)?
- В сайта за тези храни препоръчват те да се съхраняват при температура над 15 градуса. Това условие е трудно изпълнимо при зимното хранене. Какво и става на храната при по-ниски температури?
Дистрибуторите на тези храни се намират в Пловдив и В.Търново. Основният вносител е в София, но не продава на дребно. Ако някой пчелар от София има интерес от покупка на храни на Апифонда, можем да си разделим разходите за покупката им от Пловдив.
Запасите от мед се проверяват доста по-рано и ако е необходимо,на семейството се дават от резервните пити с мед.Цитат:
Първоначално публикувано от valaz
Колегата valaz не работи с лежаци и съм убеден, че няма да се съобрази с този наставнически съвет.
Koгато питах колеги как да сложа толкова голямо количество храна под формата на питка ми отговориха много точно и ясно; под формата на куб над рамките с помоща на допълнителен корпус.Използвай парче старо одяло да го увиеш т.е да не бяга топлината през зимата и така ще имаш необходимата температура понеже е точно над кълбото. Бих ти препоръчал да не се занимаваш с купешки храни, а да си направиш собствена такава от пудра захар-мед и да я сложиш януари месец.Цитат:
Успех!
Апиинверт си е инвертиран сироп. Лично аз обаче имам резерви към даването на каквито и да било сиропи, разпечатани медове и др. под. по това време на годината. Мисля, че малко или много, пчелите се износват от такива хранения. Според мен, най-добре му измисли на това семейство някакви пити със запечатан мед, за да изкара поне до януари без подхранване.Цитат:
Аз спазвам инструкцията и го съхранявам при температура над 15°C. Не съм пробвал, но като знам какво съдържа, мисля че няма да му стане нищо и при малко по-ниска температура. Може би има някаква опасност да се образуват кристали? Само че Апиинверт е със завишено съдържание на фруктоза, не съдържа неразтворими частици, полени и др., и затова със сигурност би кристализирал по-трудно от домашно приготвения инвертиран сироп и от който и да е вид натурален мед.Цитат:
Домашно приготвения инвертиран сироп трудно кристализира. Миналата есен ми останаха 3 хранилки в едно сандъче. затрупал съм го и съм го забравил. Онзи ден го отворих и сиропа си беше все така както го оставих миналата есен. Освен това и не вкисва. Не мисля че пчелите се износват при пренасянето му в питите. В крайна сметка те не го преработват а само го принасят. Не знам как стоят нещата с апиинверта, но при домашния няма проблем. Вече няколко години го ползвам при зазимяване на проблемни семейства и до сега не съм имал проблем. Миналата година имах по скоро проблем с кристализирал мед при тези семейства, които не се наложи да дозапасявам, а при проблемните този проблем не съществуваше.
При преработката на нектара или сиропа пчелите непрекъснато изпаряват излишната вода и при сгъстяването му те многократно го местят от килийка в килийка, като често изпускат капки от гушките навън и отново ги засмукват. Колкото повече е водното съдържание, толкова по-често пчелите пренасят нектара (сиропа) в гушките си и толкова повече ферменти добавят. (A. Malaiu, “Sporirea producţiei de miere”, 1976 г.)
Според мен, разликата е в това, че инвертираният сироп е с голяма гъстота и се пренася еднократно. Затова и пчелите се износват по-малко.
Пък и защо в такъв случай разпечатването на пити с мед е стимулиращо подхранване? Какво отключва това, щом само го пренасят? Не схващам логиката.
създава се илюзията че има принос, и майката осеменява
Пчелите не вярват на илюзии, а на храна. А пък майката за да снася трябва да яде мляко, пчелно мляко, а не илюзии.
точно така, има принос в гнездото, пък бил той чрез разпечатване или от паша.Пчелите не знаят пита ли е или не, зад преградната дъска всичко е извън гнездото им.Започват да хранят майката и резултата е пило
Там е работата, че не става само с въглехидрати (мед, захар). За отделянето на млечице трябва и белтък. Това имах предвид. А нали меда само го пренасят... уж...
Бъркат от запаса с прашец, затова не се препоръчва късното хранене.Освен че намаляват запаса от прашец( това е най малката болка) най много се изтощават когато отглеждат пило.Аз имам още няколко майки дето снасят, и съм сериозно притеснен от този факт.
А за да бъркат в запаса с прашец, значи отделят ензими, т. е. преработват храната и започват да чувстват потребност да хапнат някакъв белтък. А това не мисля, че би се случило ако става въпрос за съвсем безобидно преместване на хранителни запаси.
тогава какво би било?Нещо ми бяга от картинката ама не го схващам какво е то
Логиката е, че меда не просто го пренасят, а му добавят ензими, поради което започват да се хранят с прашец, в резултат на което пък почват да отделят млечице, с което хранят майката, а тя започва да снася яйца и т. н. Т. е. преработката на храната задейства една верижна реакция. Ако няма преработка на храната, тази верижна реакция не би се задействала.
Ако медът зад преградните дъски, например, бива само пренасян, без да се обогатява с ферменти, не би се отключил целият този механизъм и това пренасяне не би представлявало никакво стимулиращо подхранване, а нали единодушно се смята за такова.
Тази логика не се ли отнася за нектара и сиропа? Медът е вече обогатената с езими, готова за използване от пчелите храна.
Това питам и аз - какъв механизъм отключва разпечатването на меда, та стимулира развитието на семейството? Създаването на илюзия за пчелна паша не ми се струва достатъчно убедително обяснение.
А дали пчелите могат да преценяват инвертирана ли е храната, или не, та да накарат жлезите си да пуснат или да не пуснат секрети? Моите стомашни жлези, например, си работят без изобщо да ме питат какво да правят и ако в осми клас не съм учил анатомия, сигурно нямаше да знам, че имам жлези, а може би нямаше да знам, че имам и стомах. wink;
Иначе малък проблем в моята "логика" е, че млечице произвеждат само младите пчели. Но може би е проблем единствено на пръв поглед.
Това ми е като някакъв пъзел, на който все му липсват едно две парчета, та не мога да го наредя.