Явно нищо градски ....Всичко е 6 ....
Преглед за печат
Явно нищо градски ....Всичко е 6 ....
Слънчогледа започна цъфтеж, пчелите започнаха активен летеж. Надявам се да напълнят магазините. Имам доста насаждения, които ще започнат цъфтеж по различно време.
http://s17.postimg.org/qaic7uouj/DSC_2336.jpg http://s21.postimg.org/m5xskrxoj/DSC_2337.jpg http://s22.postimg.org/8wtkiqwh9/DSC_2339.jpg
имате ли мед от кориандъра в Ямболско? При мен магазините са празни.
Около мен нямаше изобщо сят кориандър, но приятели казаха, че е същата работа. Летеж голям, но мед няма.
И при мен питите дрънкат.Блока с кориандъра започва от оградата,летеж голям иначе.Само най-силните са напълнили по половин магазин.Да видим от слънчогледа какво ще направят.
При мен,има и по над 2 магазина от кориандъра,но има и такива дето бяха набили всичко в плодниците,разпечатах го и веднага за 3 дена го качиха горе
Колеги,проблема в нашият край е много сериозен.Летящата пчела продължава да се губи!!!Излюпва се много пило,а силата на семеиствата си е все същата-слаби са.На моя пчелин,едно нещо ми прави впечатление-подмора пред кошерите се състои почти изцяло от ....търтеи.На какво се дължи това?Имайте в предвид,че пчелите не са почнали да гонят търтеите.След разговоор(снощи)с мой приятел,започвам да се замислям за друго-възможно ли е това което става тази година,да бъде причинено от някаква болест?Или от ГМО насаждения-тази година за първи път имаме такива(с изключение на рапицата)-царевица.За царевицата се убедих лично,че е гмо-вътре в масива не може да се види никаква буболечка.Не беше ли забранено в България това ГМО?
Колега погледни това http://farmer.bg/27496-Nozema-serana
Ако е това,е кошмарно.Доколкото знам засега няма лечение.Дано не тръгне към останалата част от България че лошо ни се пише.
И аз имам същия проблем,но най лошото е,че стана точно когато започна да цъфти слънчогледа...В плодника са пълни с пило,но на корпусите няма никой...
Майките не искат да снасят на втория магазин и това си е..
Говорих с колегата и при него същата работа...Загубата на огромно количество муха е факт !!!
Прочетох линка,но повечето признаци както са описани при нас ги няма.Например за събирането на прашец-нормално събират.Но ако недай боже се окаже церана,как е възможно за такъв малък период,да се разпространи болеста в такъв мащаб?Абсолютно всички с които съм говорил се оплакват от едно и също-летящата пчела се губи.Само тея дето не разбират много казват,че семействата им са добре,че и мед събрали даже .Странна работа,например-мой роднина си премести пчелите от Варненско тук в Българово(май месец) ,неговите семейства също отслабнаха,след преместването.Едва ли може толкова бързо да се заразят и да се развие болеста.Допитах се и до пчелар с почти 40г-ен опит и 200 семейства,отговора му беше,че не разбира какво става и не помни досега такъв случай.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
[quote="kasapina"]И аз имам същия проблем,но най лошото е,че стана точно когато започна да цъфти слънчогледа...[quote]
Преди 3-4 години имах същия проблем като твоя,за слънчогледа отслабнаха.Но за тогава все си мисля,че беше вследствие от блокирането на плодниците по време на рапицата и съответно като няма нова армия да се люпи,в един момент отслабват.М/у другото тогава беше първия и единствен сезон когато съм вадил мед от рапица,след това дали рапицата не пуска и ли пчелите са слаби,но мед от рапица никои от местните колеги не е извадил.
Колега Станчев , има вероятност сорта на слънчогледа ,да не е подходящ .Кацайки пчелите остават по слънчогледа и умират.Теорията ми не е миродавна, но съм чувал за такива случаии.Ако имаш възможност попитай арендаторите , миналата и тази година за сорта слънчоглед.Успех все пак. drinks;
Има ли къде в България да се изпратят проби за анализ за цераната и колко струва,знае ли някой?
Знам за какво говориш но не е това.Слънчогледа сега започва,а пчелите чезнат от месец и половина.Цитат:
Първоначално публикувано от спартак
Ми братле то какво няма да чезнат ако пчелина ти е до българово.Ти правил ли си проби на меда си.Извини ме,но си на един .... от нефтозавода sadsmile; Смени района.
За установяване на нозематоза съм носил лично в София.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
С куриерска фирма не знам дали ще стане. Може да питаш на 02/952-39-03 вътрешен 365 търсиш доктор Гургулова.
Благодаря за бързия отговор!
Костов,говориш абсолютно наизуст.Ти, лично, идвал ли си в Българово??????Ела сам да прецениш,а не да дрънкаш чути от някой си глупости.Меда си всяка година го продавам чрез проби.Гледай нащо,да не дойде при теб,че тогава да видиш кой завод ще ти е виновен.Ми нали този завод го има от 1962-3година,как пак сега от него стана тая работа?Ние не гледаме пчели от вчера,за разлика от програмаджиите които не зная какво е основа и развъждат само болести.Цитат:
Първоначално публикувано от Костов
Поленова токсикоза (Майска болест)
Поленовата токсикоза е известна още като майска болест поради периода на проявление - главно през май
Фактори за появата:
Застудяване, липса на възможност за поемане на вода или нектар. Водата / нектара са необходими за усвояването на прашеца. При липсата им (при невъзможност за излитане) поетите големи количества прашец не могат да бъдат смлени, нарушава се обмяната на веществата и в резултат настъпва отравяне на пчелите. Разширеното от несмлените отпадъци черво притиска важни отдели от дихателната и кръвоносна система. Смъртността е до 25%. Боледуват основно младите пчели - кърмачки.
Причинители:
- прашец от отровни растения
- прашец, поразен от токсинообразуващи микрооргнизми (http://www.fermer-bg.com/)
Признаци и протичане:
- в началото - възбудени, след това - бавни, отпуснати, умират с конвулсии
- наличие на много умрели пчели на купчинки пред кошера или по дъното
- при натискане на коремчето съдържанието излиза под форма на плътно оформена маса
Мерки за борба:
- подаване на рядък сироп или мед, в който се поставя малко сол
- при липса на мед или сироп - поилка в кошера
- ако в гнездото има пити с развален прашец - се отсраняват
http://to-bee.blogspot.com/2011/05/blog-post_11.html
Още един разбирач..............Цитат:
Първоначално публикувано от Костов
Колега dachkov тази майска болест е изключена. Говорим за обширен район с интензивно третиране на нивите. Началото на май още хранех пчелите с по рядък сироп. В него винаги слагам стартовит, лимонтузу и едра сол. Така че е изключено и вече нямам търпение да свърши тази пчеларска година. Нищо хубаво до момента не сме видели като гледам ще сме вътрешно от всякъде. За добив не смея и да си представя за момента въпреки сироп който съм излял пчелите не са това което трябва да са. Хванали сме се като удавник за сламка за слънчогледа и ако не вземем поне по 1 магазин мед работата е ..... Колега Костов това с нефтозавода ми хареса :D .
До сега не пишех,защото Петко Станчев много добре обясняваше положението.С него сме приятели от деца,пчелините ни са в един район,дори виждаме автомобилите си,когато сме там.И аз ви казвам,няма мъртви пчели в кошерите,пред тях също,има но нормално,няма подути,пълзящи,усрани и т.н.Пилото(да чукна на дърво),също е добре,НО ,,летящите,,пчели липсват.Люпят се,излитат и голяма част не се връщат.Нефтозавода е добро предположение,но аз основно съм на подвижно пчеларство,и трябва да ви кажа,че преди години когато всички производства работеха,ремъркетата ми са били до оградата,такова нещо е нямало.Аз работех в този завод,и ако ви кажа,че вътре има рояци за един пчелин,няма да повярвате.Относно пробите,винаги са били добри,правеха ги в Германия,Австрия някъде там.Ще стискаме палци да оцелеят,пък дано догодина да е добре.Сега сме на слънчоглед,но ще видим,тази година всичко е с главата надолу.http://s21.postimg.org/3vx989vwz/Picture_018.jpg
Здравейте колеги.Макар да съм от Шуменско,реших да споделя че и при мен и при колеги от селото ми се наблюдава едно осезаемо отслабване на семействата.Имах засята рапица около 600 дка ,но от нея почти нищо не събраха.Основно събраха по 7-8 кг мед от бяла акация и гледичия.Пчеличките бяха блокирали майките,но след десетина дни голяма част от меда в плодниците беше изконсумиран и обърнат в голямо количество пило.Всичко се движеше добре до около 10-15 юни.Имах кошери на които се наложи да слагам и по трети магазин,понеже пчелите бяха доста и се притеснявах да не изпаднат в роево състояние.След десетина дни,когато слънчогледът цъфна,и когато започнах да проверявам какво става в магазините,се оказа че някой от тях са полупразни на пчели.Забелязах че около кошерите пълзяха доста търтей,не знам по каква причина.Може би акара е виновен,както и за отслабването на семействата.Може би и самите промени в климата си казват думата,и тепърва ни предстоят всякакви катаклизми.
Миналата година при мен,като климат беше почти сходна с тази,с тази разлика че нямах рапица.От слънчогледа извадих по 32 кг средно от кошер,докато тази година се случва нещо странно.Само можем да се надяваме нещата да се оправят,не толкова за добива,колкото да можем да си зазимим пчеличките що годе силни и добре запасени.
в нашият район около шабла е същото положение.слънчогледа цъфна -а магазините се изпразниха от пчели.а така добре тръгна тая година.от година на година става все по лошо -май ще приключваме с този занаят.европейски съюз- държава докато се намадруват то пчелите ще свършат.никой от тия които усвояват многото пари по програми за лечение и стабилизиране на пчеларството не казва нищо.но покрай пчелите ще им свършат и парите да текат.все си мислех че баба ванга няма да познае.но уви -всичко има край
Слънчогледа при мен е във силата си,но отделя прекалено малко нектар,много отслабнаха пчелните семейства,направо съм се видял в ужас...
На какво се дължи това ???
Утре дано да вали,че да промени поне малко нещата...
Колеги,аз съм от другия край ма България-Лом-Същия проблем и при мен,големи площи с слънчогледа в магазините нищо.Другото е интересно,вчера и на мен ми направи голямо впечетление многото агонизиращи и пълзящи търтей около пчелина.Незная какво да правя,вече купих за препарат да ги третирам за кърлежи,защото поне по учебници пише че първо напада търтеиовото пило.Утре ще третирам и дано помогне!
[/quote] Знам за какво говориш но не е това.Слънчогледа сега започва,а пчелите чезнат от месец и половина.[/quote]
И аз съм в Българово и забелязвам същото нещо. Пчелата намаля thumbdown;
Преди седмица ми казаха, че хеликоптера отново е летял.
И при нас слънчогледа на места вече е цъфнал градеж има, но само до там.
dimi_01 не бързай да третираш за акар.Болшинството от препаратите за акар не са подходящи за поставяне по време на медосбора.Ако семействата ти са отслабнали от силно опаразитяване,то трябва да търсиш признаци:при преглед на семейството обезателно ще се виждат акари върху пчелите,разпечатвайки търтеево пило ще видиш има ли много акари вътре,по прилетната дъска се виждат пчели и търтей без крила и преглеждайки дъното ще има доста акари.Обикновенно отслабване от опаразитяване се наблюдава през август и септември,особено ако пролетното третиране не е било ефективно.А относно пълзящите търтей,липста на мед може да е подтикнало пчелите да ги гонят от семействата.Провери на дъната ако има блокирани търтей,картината е точно такава.Случвало ми се е по това време търтеите да са аут.Това са само варианти,причината можа да е съвсем друга,изчакай-не бързай.
Вижте,аз не твърдя че семействата са ми много отслабнали.Но как ви се струва,че вече става юли а аз не съм извадил един килограм мед от 6 кошера поне си направих 3 добри отводки.Градеж голям подменил съм повече от половината си плодни рамки,но чак сега се забелязват някакви наченки да започват да качват по малко нектар.Наистина района ми е такъв че главната паша е слънчогледа.Но още да не мога да си оближа пръста в мед! Това на какво прилича!Вдругиден заминавам на планувана 10 дневна почивка още преди да ги взема кошерите.Наслагал съм магазините и ще видим като се прибера какво е положението!Дано не ме скъсат от бъзици приятелите за добивите ми от мед!
Много правилно.Цитат:
Първоначално публикувано от Цветан Андров
Колеги,какво става с реколтата от слънчоглед,вече първите слънчогледи прецъфтяват,мед има ли ?
При мен работата е средна хубост,въпреки голямата и продължителна суша и липсата на муха...
Нектар има но пчелите са слаби и да качват то е много малко ....
От две седмици цъфти слънчогледа, но няма кой знае какъв ефект. Все още има кошери на които не са се качили в магазина. Прегледах няколко от тях, пчели има, пило има и на деветата рамка, но не се качват. Летеж има, само мед няма. На един пък му сложих трети магазин. Изобщо не мога да разбера за какво става въпрос...
Кви три магазина колега то пчелите на един не се качват. crying;
Вчера направих проверка. Слънчогледа дава и са напълнили по магазин и малко. Има надежди за вадене. В някой има много в други по-малко. Няма еднаквост, както миналата година.
Да ,някой блъскат само долу ,сложих им магазини отдолу да стават фарари ,надявам се и да градят повече надолу така.
Работата със слънчогледа хич не е добра,в момента късният е почти прецъфтял заради голямата суша в нашия район...Преноса на нектар е доста слаб,пчелите не могат да запечатат плодниците с мед,а какво остава за по горните магазини,в чудо съм се видял от тази невиждана суша....Времето е против нас
Много лошо ни подминават дъждовните облаци,все вали на едно и също място и това си оказва влияние...Дъждовете не са разпределени равномерно...Мухата е чувствително намаляла,направо не знам как ще ги оправям за зимата...Всяка година става все по лошо
къде е тази суша бе колега?Цитат:
Първоначално публикувано от kasapina
?
По това време е нормално да блъскат долу дори е желателно.Каква паша очакваш след слънчогледа?Яйцата снесени през юли няма какво да правят през август.В края на пашата пчелите ще качът меда горе(не всичкия) и ще направят място на майката.По друг начин стоят нещата ако след пашата предстоят други паши.Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Благодаря,е това ми беше много полезно drinks;
Цитат:
Първоначално публикувано от medved68
Аз съм от гр.Раднево,но не искам да споменавам местоположението на пчелина... wink; sweating;
При мен е следното - всичко е в плодниците. Магазините или не са барнати, или където са, то буквално са барнати - на по 1-2 рамки. Не е като да няма слънчоглед. Има и влага. Няма градеж, нямат мерак да се качат горе. Уж си летят като луди, но на зле вървят нещата
Надявам се да се похвалите с далеч по-добри резултати! Уви аз не мога speechless; crying;
Просто няма достатъчно пчела да се качи горе.плодниците ми също са претъпкани.утре или в неделя ще ходя да ги освобождавам.Така е тази година.
Я дай малко акъл и на мен, колега wink;Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Пчела имам, колкото искаш, мед - само долу...
Какво значи пчела имам колкото искаш!Щом нямаш пчела в магазина,значи нямаш достатъчно.
Явно след последния дъжд е имало доста нектар и са качвали в магазините. Мислех днес да вадя ама не е готов още, капеше и се отказах. Другата седмица. Отворих няколко да видя как е долу и по две рамки имаше мед почти запечатан всичкия. Ще го вадя и него, че да освобождавам място за майката.
Около Бургас започнаха на зле нещата.
Топло, после застудя и нещо се объркаха, После се стопли и валеше на често.
Уж имаше пчели, имаше и кориандър, но взеха малко от него, даже много малко.
По едно време си мислех че ще сме на нула.
Слънчогледа около мен беше сят на 2 или 3 етапа и започна да цъфти първо единия, после другия, преваля и нектара тръгна.
Добива няма да е като миналата одина.
Тази година ще вадя мед от 17 сем. и можеби ще е колкото миналата година вадих от 13
Колкото толкова.
Миналата година от ранните отводки извадих по 5-6кг. мед (от магазините)
Тазги година ранните отводки едвам напълниха корпуса.
Общо взето не вървеше на добре от началото на годината, но такава е нашата работа.
Какво да кажат колегите около които имаше рапица и след като я напръската маи месец ги върнаха в 1-ви клас........
При мен въпреки природата и бързото прецъфтяване на слънчогледите(5-6 дена),има нектар...Мога да се похваля с 8-10 кила от кошер..
Доста слаб добив имам тази година,единственото хубаво е,че пчелите се запасиха с хубав мед в плодниците...
Дано да повали малко,иначе друга паша е малко вероятно да имам... speechless; sweating;
При мен се получи нещо странно.Поне за мен.
В събота проверих, какво е положението и имаше по 16 запечатани рамки на макс. Днес отивам да вадя да и изненада judge; меда изпапан tube; От 2 магазина бяха останали около 6 7 пълни и то не на макс, както бяха а започнати. Това бе положението във всички кошери.
Пчелите ми се струват все по-малко и по-малко.
Аз мисля че меда ти е изпапан от някой пчелар. Тука в нашия край има няколко такива пчелари, взимат ти рамките с мед и ти слагат празни рамки.Цитат:
Първоначално публикувано от Гинчев
За три/четири дни не ми се вярва да изядът толкова много мед.
Другата възможна причина е меда да е бил откраднат от чужди пчели. Ако семейството е слабо и не може да се защитава - никакъв проблем кошера да бъде опразнен от меда за по-малко от 24 часа.
Подобен случай вече имахме - веднъж оставихме 3 пълни корпуса с мед в пчелина, като идеята беше на другия ден да минем с камиона по няколко пчелина и да съберем подготвените корпуси. Под трите корпуса си имаше дъно, а най-отгоре - капак. За да не влизат пчелите вътре запечатахме прелките със стреч фолио. На другия ден намираме фолиото прегризано и трите корпуса бяха изпразнени, че чак облизани, без капка мед вътре в тях.
Успокоява ме мисълта, че меда е бил прехвърлен в други мои кошери, но сега като се замисля, няма никаква гаранция че в кражбата не са участвували пчели и от други чужди пчелини.
Едно нещо обаче е напълно ясно - в случаи на кражба пчелите могат да бъдат невероятно бързи и невероятно ефективни. Буквално за часове могат да пренесат десетки килограми мед от едно място на друго.
Ако просто трябваше да го изядат - нямаше да са толкова бързи. Ще хапнат кило-две и това им стига за цяла седмица. При тебе обаче липсва много мед и единственото разумно обяснение е кражба - от хора или от пчели. Както едните, така и другите са много бързи и ефективни. :D :D :D
Не е кражба нито от пчелар нито от пчели. Това е положението в 20 семейства. Рамките са същите и там, където ги бях оставил преди 5 дена.
Чух се с няколко човека и като цяло не бях първия на който му се случва такова нещо.
Шанс :)
Всеки ден има, какво да се научи от пчеличките drinks;
Доста странно, наистина.
Ако е от кражба от пчели - крадците винаги оставят следи - восък от разпечатването на килийките по пода, нащърбване на стените на килийките, "повъръщано" на мястото за десант.
Ако са си го изяли сами , то подчерка е доста специфичен - липса на какъвто и да е незапечатан мед. До запечатан мед прибягват в изключително крайни случаи. Обинновенно идеята е следната - разпечатват килийка и не започват друга докато не пресушат напълно първата ( действат колективно). След подължителен глад остават острови със запечатани килийки обградени със пространства от килийки чийто мед е изчезнал безследно. При кражба разпечатнването на килийките е хаотично.
Ако е поради глад, тук е много важно да се установи причината.
Когато пчелите имат вируси/нозематоза консумират много повече мед. В първия случай поради това че пчелите умират преди да достигнат работна възраст; В случая с нозематозата- с неспособността им да усвояват веществата пчелите са принудени да консумират огромни количества, въпреки че в тежко заразените с нозематоза пчели отказват да се хранят и умират от глад посред реки от мед/главна паша/ запасии в кошера - като да газиш до шия във вода и да умреш от жажда.
scutellator това е отговора "остават острови със запечатани килийки обградени със пространства от килийки чийто мед е изчезнал безследно".
Сега, като се замисля миналата година при последното ми вадене около 15 август, ми направи впечатление същото нещо, че бях проверил няколко дена предварително, какво е положението и при ваденето гледам някой пити с доста по-малко от това, което бях видял но реших, че си въобразявам.
Нищо странно 2 дена дъждовно време, не излизат и си правят банкет в кошера :D . Аз когато видя че го дават 2-3 дена лошо отивам и им наливам по 1 хранилка сироп и нямам ядове. Друг е въпроса че много силна година изпратихме, вчера извадих 80 кила мед. Смешна работа, миналата година на половина по малко семейства и извадих 450 кила... Ще се надяваме догодина да има и за нас ...
И аз вчера свърших с ваденето.Наистина смешна работа.От 120 кошера(два пчелина по 60 кошера средно)925 кила.И в двата пчелина едно и също беше положението.От единия 18,от другия 19 тенекии.Така и не можах да разбера какво стана тази година.Стари пчелари със 30-40 годишен опит имат още по плачевни резултати.Съседа до мен по пчелин от 80 кошера-30 отводки и 2 тенекии мед.Дори в балкана където са далеч от нивите се радват на половин тенекия от кошер.
А такива силни пчли имах тази пролет.В началото на юни преливаха от пчела.Кошер под 7-8 рамки с пило ми изглеждаше слаб.А в средата на юни кориандъра си цъфтеше а пчелите едвам покриваха пилото.Какво стана с летящата пчела досега нямам обяснение.Дори почнах да обвинявам американците от базата в Ново село че стрелят с обеднен уран или да тръся причината в киселинни дъждове.От 6 по късни отводки на които майките трябваше да се оплодят по това време нито една не тръгна.Бих казал че пчела излязла от кошера в този период не се е върнала.
И при мен положението е същото. Наблюдавам цяло лято усилено събиране на ята птици около пчелина-свраки, врабчета и особено лястовиците така майсторски пикират сред кошерите , че буквално опустошават пчелите. Може ли това да е основна причина за загуба на летяша пчела? При вас има ли птици с такова поведение?
И аз подозирам, че имаше някакъв "киселинен" дъжд който ми разказа играта. На подвижно съм. На 27.05 преместих от акация за липа.Кошерите се бяха развили много добре. Имаше много силен летеж и всичко предвещаваше чудесни добиви. Бях стоварил върху асфалтирана площадка. На 31.05 следобед заваля мнооооого лек дъждец, който дори не можа да намокри добре площадката. Не погледнах кошерите до вечерта при положение, че паркирал караваната на 10 метра от тях. Рано сутринта щях да почвам прегледи и ужас....... Цялата площадка беше почерняла от мъртви пчели. Имаше и умиращи както пред така и вътре в кошерите, които се гърчеха и умираха с "изплезени" езичета. Оставих съпругата ми да измете площадката за да разберем дали ще продължават да умират, а аз тръгнах да търся място да избягам от явно отровена местност. Като се върнах следобед площадката пак беше почерняла, а в страни видях купчината събрани пчели от сутринта - няколко кофи. Междувременно се свързах с колеги от района и при тях положението беше същото. Вечерта преместих. В следващите дни разбрах колко зле е положението. Летежа беше като от супер слаби отводки. Всички пчели стояха върху пилото и имам подозрение, че дори изчистиха част откритото пило. От липата естествено нищо не събрах и сега при супер много слънчоглед изпитват затруднения.
Обвинявам за случилото се дъждеца за който споменах. Имах подозрение, че е свалил някакви отрови от близкия военен полигон, но чух за няколко подобни случая в района на Раднево сега ivootur , който пише че е Карнобат описва същия проблем по същото време. Искам да уточня, че бях в средата на Средна Гора и в огромен радиус няма нищо което да се пръска. Просто няма посеви. Свързах се и със доктора за района, за да разбера дали има информация за някакви пръскания евентуално за скакалци или нещо подобно, но нищо. Имам вила в селце на 6 км от мястото и сега като прибрах кошерите ходих да си нагледам имота и разбрах, че в селото е имало огромна зимна смъртност на пчелите, а останалите са умрели юни..........
Причината за такъв "дъждец" съвсем не е необходимо да е наблизо. Може да е промишлена авария на хиляди километри, може да изригване на вулкан на друг континент. Образувал се е киселинен облак (или такъв, наситен с някакви отрови) и се е вдигнал високо в атмосферата. Пораженията (или поне не в такива размери) могат да бъдат избегнати при инсталиране на подходящ датчик за pH на дъжда и бързо известяване на пчеларя. А ако се събере и малко вода в едно пластмасово шише от минерална вода, после може да се анализира. Не сложно и не е скъпо!
Или по вероятно да са пръскали и да е имало вятър който го е отнесъл този боклук към твоя район. При работата беше същата станаха слаби отводки ... Сега се надяваме на успешно иззимуване ...
Това не обяснява обаче това:Цитат:
Имах подозрение, че е свалил някакви отрови от близкия военен полигон, но чух за няколко подобни случая в района на Раднево сега ivootur , който пише че е Карнобат описва същия проблем по същото време. Искам да уточня, че бях в средата на Средна Гора и в огромен радиус няма нищо което да се пръска.
Аз не мисля че е проблем да дойде от отдалечен район. Щом тази година в Бургас ни валя дъжд с пясък от Сахара.....
И не само там! Тук в София беше същото. Колата ми - тъмносин металик беше като че ли някой е сипвал върху нея прах от тухли. И понеже бях паркирал на тротоара пред съседния блок първата ми реакция беше да погледна нагоре дали някой не си сменя дограмата и е пробивал с машина. После осъзнах мащаба, като видях, че всички коли са така.
Положението вместо да се влошава, става безнадеждно :)
Вчера извадих меда. От 40 кошера 400 кг. Летят като ненормални, но мед няма.
При мен положението от 5 отводки на по 4 рамки, направени на 8 май, е следното: Напълниха плодниците си по време на слънчогледа. Същевременно има и по малко място за снасяне. Има и достатъчно пчела. Сега в неделя сцепих 4 от кошерите на половина и си направих така още 4 отводки. Имат мед и 9-те ми кошера. Сега поне до 10-15 август няма да храня, за да може още малко да се освободи място за майките. Оставих тези кошери, от които си направих отводките да си отгледат майки сами. Надявам се да се развият задоволително добре за зимата. Относно магазините ми изградиха общо 10 рамки за догодина, което си е полза все пак и извадих от тези рамки 3 буркана медец, с които ще почерпя родата за здравето на пчеличките.
Ето това е при мен, колеги. Хайде дано се похвалите с далеч по-добри резултати. :)
Aз миналата година от 13 кошера 450 кг а тази година от 20 кошера 80 кила и то с мъка ....
Някъде бях чел,че при определени условия липата отделя мана и е много вредна за пчелите ,явно се е случило при теб ,а и при някой други колеги .Може киселинен дъжд или отровен дъжд да са допринесли за силното натравяне ,тъй като маната се отделя по листата и се е смесила с дъжда и е станало лошото.Няма друго обяснение тъй като ,ако пчелите бяха посещавали цветовете на липата не би им попречил дори и силен киселинен дъжд ,защото нектарниците в цвета са защитени.
Липата не беше цъфнала. Пчелите посещаваха кара-чилия (парички) и други храсти и треви. За мана нямах възможност да видя защото короните на дърветата са много високо в гората. Летежа беше много силен.
Какво става колеги, никой не се хвали с добив? Аз съм много добре, от 30 ДБ извадих 100 кила. Самолета ми разказа играта.
Повечето в нашия регион сме на твоя хал. За това никой не пише, аз от 20 кошера извадих 80 кила началото на май ми разказаха играта като пръскаха рапицата...
Точно. Положението е мега зле :)
Какво ли ще е положението следващия сезон ?
Колеги от югоизточния район,моля споделете как са вашите семейства.При нас е най-топло и нещата са по-различни от другите региони.Аз подхранвам от 3 седмици и кълбата почти на всички кошери са разпуснати.Има пило в повечето семейства и събират прашец от глухарчета и минзухари.Ще се радвам да споделите наблюденията си.Ще бъде полезно за всички.Живи и здрави.
Сега в събота мисля да надникна да видя какво е положението вътре.
Тази събота подхраних за момента всичко нормално от 51 семейства 51 живи имам съмнения че 1-2 отводки няма да изкарат но това ще стане ясно на пролет. Конденз имаше в хранилките на 40 семейства, меда е както съм ги зазимил но въпреки това сложих по 1 кг апитом на семейство ще погледна след 20 дена какво е положението. Но пак без да ги притеснявам много дигам таванката за бърз преглед и затварям няма да вдигам рамки и да правя излишни фотосесии като някой колеги
Брей колеги,само трима ли сме в югоизточна.Щом е така явно има недостиг на пчелни семейства.Ще се замисля за 5000-10000 кошера,белким покрия дефицита в нашия регион:laughing:.
Това, че в форума няма активни потребители от вашия район не означава че няма пчелари там.
Много добре знам че има,само че е време да се научим да споделяме.Живи и здрави от всички региони...
Колко "дядовци" ползват компютри?!? Има ли някаква статистика за средната възраст на активните потребители във форума? Щом искаш да ти споделят, явно трябва да намериш къде са им пчеларските сбирки, или пък тръгвай от село на село с едно диктофонче да събираш мнения, и без друго не ти "тежи" писането, ти ще ги споделяш...
;-)
При мен времето е почти всеки ден мъгливо,само 2-3 дена беше хубаво и пчелите излизаха,но прашец при мен все още няма .
При мен изядоха по една питка,а утре мисля да сложа втора такава(по 1 кг на пчелно семейство)
Имат пило само най-силните пчелни семейства !
Колега Искрен,имаш предвид на всяка манджа мерудия:).Няма как да поискам коментари от хора които не са влизали във форума.Възрастта няма значение,важен е опита.Сборник разкази на пчелари би бил много ценен,ако се прецака нета,та идеята ти хич не е лоша.:)
Днес отворих всичките, които бяха с по-малко запаси. Нищо притеснително, на някои им сложих за всеки случай по още една рамка с мед. Тези, които си бяха с много мед са си в перфектно състояние. До края на февруари няма за какво да се притесняват. Нито един кошер, от които отворих не беше на кълбо, все едно е началото на март, а сме средата на януари. Към 11 бях там и пчелите си летяха. Гледам кокичетата са пред цъфтеж, ако се задържи така топло може и прашец да вземат да носят. В по-силните имаше и пило колкото длан.
Ще се видим в началото на март с първото подхранване за ранно развитие, че имам голям блок с рапица.
И при мен първа паша е рапица , обаче с тази суша се съмнявам, че тази година само ще даваме , без да вземаме.Дано Началника прати дъждец , че лошо ни се пише.Като гледам и житата жълтеят.(Търновско)
При мен нещата са следните-засега няма жертви,храна има,носят прашец от минзухари,леска и великденче(да не повярваш).Подмор няма.Както писа и друг колега обаче 3 кошера са в долните корпуси и са решили там да си гледат пилото.Храна има предостатъчно,но питите в горните са ползвани за пило само веднъж и след това ги запълниха с мед.Крайните изобщо не са имали пило.Сложих им питки(на втори корпус) и ще изчакам времето за да реша какво да правя.Мога да ротирам.Ако някой иска да даде съвет да заповяда.Както се казва "класическа грешка на новобранец" - трябваше средните пити на горния корпус да са наполовина пълни за да се качи майката да осеменява.
Както предполагах вчера, носят и прашец. Днес по обяд изпече и в пчелина стана като през март-април. За десетина минути поседях пред един кошер и поне 8-9 пчели донесоха прашец. Жълто-оранжев, предполагам от глухарче и кокиче, а една донесе и червен, незнайно за мен от какво е. Замислих се дали да не изкарам магазините :laughing:
Не знам до какво ще доведе това ама ми се струва ненормално.
Прикачен файл 646
Прикачен файл 647
Прикачен файл 648
https://www.youtube.com/watch?v=KKOT...ature=youtu.be
Червен прашец дава великденчето.Цвета му е много красив керемиденочервен,като на булка гъба.
Вчера и аз хвърлих един поглед на пчеличките,всичко беше нормално с изключение на един кошер в който нямаше изобщо мед.Не мога да си го обясня освен с кражба,сложих му питки и две пити с мед,Притеснява ме ако застудее дали ще взимат от питките които слагам.
Колега, ако са над кълбото няма проблем. А това с времето, че е леко ненормално си е така, въпреки че преди 6-7 години пак така беше. Лошо няма. Февруари е добре да не вали много, че земеделците да засеят кориандъра навреме.
Що се отнася до рапицата, колкото по-голям блока, то толкова по-голямо злото. Колега, Каменов, ако в този сайт са прави март месец ще въртиш и центрофугата.
http://www.accuweather.com/bg/bg/kon...monyr=2/1/2014
Да времето ще е топло, но това вещае и отрицателно влияние върху посевите, били те и от рапица. Започва да се развива и т.н.муха, която ръфа листата на растението и ще започне едно пръскане и не се знае дали ще има паша, защото освен насекомото, при нас семето не поникна. Така, че не давай излишни надежди на колегите.
Привет колеги.Миналата година се запалихме с брата и взехме 3 отвотки на по 5 пити дб за сега са добре единият е по силничък др два слабаци.не бяхме сигурни в запасите и сложихме по една питка от сръбските с витамини на 15 януари. Предстои ни да закупим няколко семейства от стар пчелар от нашия регион човекът ни ги отвори показа ни какво е положението.мед много, пчела има има и малко пило на 2 рамки колкото капачка на буркан. Въпросът ми е кога е най удачно да преместим семействата в нашият пчелин при положение че в момента семействата са на не повече от 250-300м по въздух как да процедираме за да нямаме проблеми.Човекът ни преложи като дата 20-30 февруари.Регионът е северен-централен около река росица.Благодаря ви предварително и успех през новият сезон на вс
Изберете някой хубав ден,когато е разпуснато кълбото не е проблем да ги преместите.Проблем е да се местят зимно време,когато е студено за да не се откъснат пчели и да паднат на дъното,където ще загинат,но това зима ли е... :)
30-ти е рано! Изчакайте 31-ви! ;)
Иначе, според мен и сега може да ги преместите. Примерно: ако днес е хубаво времето и утре също го дават хубаво (с температури над 12-13 градуса и слънце), утре сутрин, запушете всички входове и дупки. Изчакайте да се затопли и пчелите да разпуснат кълбото. По обяд ги пренесете и вечерта когато захладнее и се успокоят ги отворете. Ако ги пренасяте както са на кълбо, при едно сътресение кълбото може да се "стръска", а ако майката падне на дъното или в неутоплена част на кошера, това би било фатално за нея.
По принцип съм чувал, че кошери се местят като цъфне ябълката, но във вашия случай разстоянието е малко и рискувате да се върнат на старото място, ако има вече постоянен летеж.
аз си мислех направо вечерта като се прибире вс затваряме товарим,но само ако е топло иначе този метод със затварянето рано сутрин и пренасянето по обяд ми допадна.ако сложа някъкво препядствие на прелките като ги отворя намя ли да помогне.хахах 30 феврари
2ма пчеларя, по-добре вижте прогнозата кога ще е топло и следващите дни студено. Като се стопли ги местите, а след това те няма да излитат и при следващото облитане ще си запомнят новото място.
вълк дивак, какво имаш предвид за големия блок рапица и голямото зло. Аз по принцип се притеснявам от нея, че с това пръскане да не изтровят пчелите. Ама така или инъче е там и ще трябва да се използва.