Когато семейството е от избягал рояк в книгите пише, че роевото настроение е генетично унаследено. Как се процедира това да бъде прекъснато?
Преглед за печат
Когато семейството е от избягал рояк в книгите пише, че роевото настроение е генетично унаследено. Как се процедира това да бъде прекъснато?
Това според мен е пълна глупост, макар че го пише в книгите. Ако иска някой може да ме обори. Чакам.Цитат:
Първоначално публикувано от advanced
Не смятам че е пълна глупост. Има една поговорка "крушата не пада по-далеч от дървото" и още една "какъвто бащата, такъв и сина" (в случая - каквито родителите, такива и децата).Цитат:
Първоначално публикувано от ahilis
Роевите семейства се роят, защото родителите им(известна мака и неизвестен търтей) са такива и доколкото могат да приличат на родителите си ще направят същото. Рояците се роят, защото произлизат от ройливи семейства, а не защото са с роева майка. Може да си отгледаш от тях нероева майка и резултата ще е същия. И обратното - от неройливо семейство - роеви майки и се получават пак неройливи семейства.
Но всички пчели ,независимо от произхода, носят тази наклонност, в по-малка или в по-голяма степен. Всяко живо същество иска да се размножава, така е устроен светът.
Как да се прекъсне виригата? Това става, както всичко хубаво ( и лошо) в пчеларството - с инбридинг. Има няколко начина - премахнеш (отслабиш) желанието за роене или да премахнеш възможността (чисто биологическа) за това.
Във втория случай, ако майката е по някакъв начин некачествена, отгледана при лоши условия, от по-стара ларва, от яйце за работничка, ако пилото е прошарено, ако пчелите са с по-малко жизнени, живеят по-малко, имат понижен метаболизъм, отделят по-малко млечице... са все фактори които решават проблема и до голяма степен предотвратяват роенето (стига да поставят семейството над нивото, в което то може да носи добиви ,но под нивото в което да достига точката на роене; т.е. средни по сила семейства)
Първия вариант става чрез вмъкване и интегриране на напълно нови гени, такива които не присъстват в популацията (т.е. те трябва да дойдат от друга раса). Най-известния начин за това е на същия принцип като коктейла "посрещането и изпращането на голямата и малката мечка" - постепенно отпиваш от чаша с бира и доливаш с ракия, докато съдържанието в чашата не стане на ракия; т.е. в крайна сметка оставяш от чуждите гени само онези ,които ти трябват.
Манипулационните начини са известни и няма да ги коментирам.
А защо на плодникови пити , а не на магазинни-така се получава Фарар и то без да разваляш магазин ?
Роенето - честно казано,не съм чел много книги на пчеларска тематика,но съм срещал във някои от тях,изказвания че всъщност няма ясно,обосновано и научно становище защо пчелите роят.Винаги съм си мислел,че е именно заради истинкта им за размножение .... както и да е.
Но да ви обадя една пълна глупост,мое лично мнение влизащо във разрез със пчеларските практики и цели - аз предпочитам роевите семейства и не ме е страх от роенето.
Не съм убеден какво се получава при подтискането на този инстинкт и също не съм виждал семейство,което на 100% да няма склонност към роене.......и нещо друго,дори не вярвам че е възможно да се селектира пчела със такъв ген.
Колкото и да е неройливо едно семейство - на втората година,при силно/нормално пролетно развитите и последващ период без паша,това семейство съм сигурен,че ще заложи маточници.От друга страна,колкото и силен да е този инстинкт при едно семейство,във първата година (майка на една зима) "проблема" със роенето се решава лесно и то особенно ако има нормална паша,дори няма и да напънат да роят - това ще се случи след втората зима.
п.п.не знам,анатемосван съм дори от баща ми и дядо ми,да не говоря за други колеги,за това ми мнение - само един човек съм срещал през живота си,който мисли по същия начин,а именно роевия ген изобщо не е показател за слабо семейство (дори бих казал напротив) и номера е по-скоро как да се контролира роенето,а не как да се подтиска инстинкта.
Всички магазини са ми 12ки, не съм запознат с техниката на Фарар, но предполагам се работи с по-малки 10-8.
Става,ама неудобна история да знаеш.Много по-малко пот ще е със евентуалните мостове при ДБ - аз лично съм правил така,не е кой знае какъв проблем.
Ами, питам именно за да видя реакциите ви. Имам семейство в 10 ДБ (от избягал уловен втори рояк миналата година). Преди дъждовете имаше 8 пити с пило а и без това беше пренаселен. Имаше и маточници. Не успях да реагирам защото го гледах последен точно, когато запръска и дъжд (вали цяла седмица). Обикновено премахвам маточниците и поразмествам, вадя пило, слагам основи и роевото настроение бива преборено. Но сега искам друго, намислил съм да го разделя на 3 отводки, като ползвам два от маточниците, третото ще го оставя със старата майка. И просто си мислех в тази насока, дали създавам 3 семейства които догодина пак ще са в същата фаза по същото време. Не ми пречи да изпадат в роево състояние и да ги следя, но не мога всеки ден да съм при пчелина и пак трябва да ги свалям от терасата на изключително любезната и възпитана съседка... Благодаря за коментарите ви те отговарят на въпроса ми.
Та значи искаш да видиш нашите реакции? :D Ами тогава да ти дадем някой по така съвет и после ние да ти гледаме реакцията догодина. :DЦитат:
Първоначално публикувано от advanced
Да не издребняваме, дали ще го напиша "да прочета коментарите ви", да чуя мненията ви.. все съм благодарен :)
колеги днес отворих кошерите и изпълних препоръките ви. сложих и магазините. какви ядове брях не е истина. магазините не пасваха. по час и нещо се занимавах с по 1 кошер.пчелите се раздразниха много.докато прехварлях магазин след магазин нахапаха ме много здраво. до 20 ги броих след това се отказах. и въпреки всичко пак не паснаха като хората. има ли проблем че затиснах пролуките със вестник? утре мисля и да замажа с малко кал.след нахапването малко ме сърби гушата и главата.пих 3 алергозана, и въпреки че не съм пияч се насилих та изпих 30- 40 грама ракия.
Колега, кошерите ти са в роево настроение. Намери някой на място да ти помогне да си направиш по една отводка от тях, или поне една сборна от двата, и на мястото на отнетите пити слагай основи за градеж. Това, че си уплътнил с вестник, не е проблем, но по-добре го замажи с кал. Това е временно решение, като ти дойдат новите кошери преди да ги заселиш, ги "прогони" добре. Тоест виж дали всички части им пасват и лягат хубаво, за да нямаш същите проблеми. И отвори всички вентилационни отвори. Това със стесняването беше грешка, но ти ни подведе, че единия бил слаб.
кое те развесели по точно???? че не схващамЦитат:
така е със стари кошери. нищо не пасва с нищо.добре че не съм алергичен.
е тои си беше слаб. а и с него проблеми нямам. в него няма маточници. само в първия.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Е в този случай и съвета от дядото ще свърши работа, но по-добре си направи отводка. Така ще имаш още едно семейство с което в последствие може да постъпиш по много и най-различни начини. А освен това, не само няма да ощетиш изходното, ами ще предотвратиш роенето.
И си се надрусал(в буквалния смисъл на думата).Внимавай седващия път може и от едно ужилване да те засърби не само по главата но и на други места.Неискам да те плаша но се пази от ужилванията или поне недопускай да са многобройни.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
В събота ще отида на място в селото му, което е до Берковица и ще ги погледна, утре съм на работа и не мога да отсъствам, седмицата ми беше изключително натоварена.Според мен кошера му прави самосмяна, ако се съди по броя на маточниците - 5-6 и по това че всички са запечатани с изключение на един на който е имало дупчица и е бил пред запечатване.До отварянето на сем. можем само да гадаем.
Ето, това е отговор на профсионалист. За Станко става на въпрос.
Иначе колегата Гилиан , ще стане добър пчелар от теб. Давай в същия дух и със същия мерак.
Успех.
Аве Гилъне, ако устискаш още една седмица на туй темпо може да си прекръстиш темата на "Дързост и красота" :D Спирай с въпросите и вземи си почини малко. Колегите които се заеха да ти отговарят са част от най-компетентните хора във форума и аз на твое място щях вече да съм смазан от инфо и вероятно на крачка от отказване. Така, че засега ти ръкопляскам. Имаш пчели, имаш дървета, имаш и време, и да изскочи някой рояк- ще си го прибереш. Едва ли има някой от нас да не е губил, ти ли искаш да си първия ? wink; Хем ти остава спомен за цял живот, хем догодина ще внимаваш със сиропеца и стесняването, освен ако не намериш бай Минчо Празников да ти каже каква ще е пролетта де drinks; Айде и от мен- успех !
колеги, така....
не писах тези няколко дни,защото бях ангажиран малко с мотоциклета.Та....
Колегата Станко, идва и прегледа кошерите. Много неща ми обясни и показа, в това число и майката. тя е без крило и сигурно ще я сменяват пчелите. По негови думи кошерите са добре ( а аз му се доверявам напълно)има няколко маточни чашки, но не е заложено в тях нищо засега. пчелите са добре и бачкат здраво. какво точно каза Станко не мога да го цитирам подробно, защото разбирам това което ми каза, но не мога да го обясня. абе в общи линии са добре пчелните семеиства. по подробно предполагам е Станко ще напише как са нещата. Станко благодаря братле. Голям длъжник съм ти.
В събота прегледах двете семейства.Съндъците са стари нуждаят се от ремонт.Семействата са добре развити, но питите са стари с множество търтиеви килийки. И в двата имаше разновъзрастно пило.Маточници нямаше.Ако е имало в единия то той най-вероятно е направил самосмяна.В него не успях да забележа майката, но имаше прясно снесени яйца и за това не я търсих по-обстойно.Другия също добре се е развил, в него видяхме майката, която е с едно крило.Общо взето ако има паша ще вади мед.Района около кошерите е с добра паша от акация и лита, също така и друга медоносна растителност.
колеги вчера и днес времето при нас е лошо/ превалява и е студено. но въпреки това гледам че тук таме някоя пчела носи прашец в кошерите. вчера започнах да чета справочника на Л.Радоев.до довечера ще съм го прочел. и започвам българската пчеларска енциклопедия.след което мисля да прочета още 2-3 пъти справочника.за мен лично справочника е написан на разбираем и лесен за усмисляне език.имам още 2-3 книги.и тях ще прочета няколко пъти, след което се заемам с списанието пчеларство. броевете който имам са от 75 до 84 година. имам и няколко от 65 год. същевремено се абонирах и за пчеларските весници който излизат на пазара днес.та ще се възползвам от лошото време и ще почета малко повечко. затова ще намаля писането в форума, за да ми остава време за четене.благодаря ви колеги за сега.
Чакай, чакай, чакай !! Само Справочника !! Всичко друго което имаш оставяш за на зима, още по-добре за по-другата зима ! Нищо няма да купуваш и за нищо няма да се абонираш ! След три години ще разбереш че съм прав и ще ме търсиш да ме черпиш с уиски :D Справочника го четеш бавно, по месеци, и за предните два , и за следвашите два, докато го асимилираш и научиш наизуст. Четеш и форума и друго не ти трябва !
ок. колега
току що се върнах от кошерите, наблюдавах ги 10тина кинути. и от двата кошера пчелите носят яко прашец. има облитане и от двата кошера, струва ми се че от по слабия има повече облитащи се пчели.акацията почва да цъфти при мен, така че след 3-4 дни ще проверя 2-3 пити от магазините и ще кажа какво е положението
Значи след 3-4 дни като гледаш влизащите и излизащите пчели, ако има нектар, би трябвало излитащите пчели да излитат директно без да ходят по прелката, а влизащите пчели кацат тежко на прелката и веднага влизат вътре - бързат. По това ще познаеш че пашата е започнала. От тук нататък гледаш само магазините, плодника не го гледай, поне докато трае основната паша. Наблюдавай само летежа.
благодаря братле, информацията ми е доста полезна. днес след работа нямаше какво да правя и реших да ида да се разходя с пушката в гората срещу къщата ми. и както си вървя из гората изведнъж чувам много силно жужене. Помислих си че е някой рояк и тръгнах по звука. и както си върва и слушам, изведнъж чух жуженето над главата ми. погледнах нагоре и видях една цъфнала акация. а в цветовете и безброи пчели. може и да са мойте, зашото по права линия няма и половин километар от кошерите ми.Та въпроса ми е възможно ли е да е все пак рояк това???? защото имаше наистина много пчели а жуженето беше силно. чух го от 50тина метра.а часа вече гонеше към 7 часа. а по принцип съм забелязъл че горе доло около 7 - 7 и 30 мойте пчели се прибират.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
п.п. няма други кошери в този раион освен на един старец кошерите. но неговите са доста слаби, на по 5-6 пити има пчели ( поне така ми каза той)
А ако ти беше видял някоя мацка в гората къде би отишал с пушката ли или при нея.Та и пчелите така ще изберат акацията не райграса.Не нее рояк просто са били на паша.
Колега, много насочващ отговор за наличие на паша.Цитат:
Колеги, завиждам ви благородно за тази акациева паша, при мен грам акация не остана , всичко на разпалки направиха диваците, направо да им счупи човек кратуните празни, сега си блъскаме главата в дувара с тая пуста рапица.
Колеги така е с акацията. Нашата я изсякоха преди 3 години по същата тази програма. Подмладяване на масивите от акация. Така е из цялата БГ. Ще имате малко загуби 2-3 години, но после ще е добре. Сега при мен е млада и хвърля яко цвят.Цитат:
Първоначално публикувано от Kiril8305
Времето просто е идеално за нектароотделянето на акацията. Умерени тмператури, слаби валежи, достатъчни за да поддържат нужната влага.
Ако и нощните температури бяха малко по топли, сигурно и по тъмно щяха пчелите да са на акацията.
Колегата Гилиан да приготвя и втори магазн. И да почерпи.
колега мани говори че се плашим. още издирвам центрофуга. а колкото до 2ри магазин няма проблеми, стига да напълнят първите. че кат се знам къв късметлия съм.... мани.пък и 1 да напълнят пак ще е доволно. аз и безтва искам пчелите след като излязат отт пашата да са силни семеиства а не уморени. че съм замислил да направа от тези 2 семеиства поне още 1, а защо не и 2. но ще поживеем и ще видим какво е приготвила съдбата ниЦитат:
Забележиш ли че има нахвърлян нектар по крайните пити в магазина, слагай втория магазин, защото пчелите разхвърлят нектара по всичики килийки, за да изпарят по лесно влагата от него и после го събират и запечатват. Така че вкарват ли нектар, трябва да им осигуриш терен за работа, иначе губиш продукция, а също така ако притока е голям и нямат място в магазина, ще блокират плодника с мед и после има да се чудиш защо хем си сложил магазина, хем пчелите се роят. А има ли паша, използвай я максимално, защото може друга да няма. Имай впредвид, че пчелите никога не слагат днешния донесен нектар върху вчерашния. Винаги можеш да си направиш отводки, а колкото до уморяването на пчелите , те затова са създадени ,за да работят.
колеги вчера привечер реших да видя какво е положението в магазините. отворих ги и видяях че са започнали да вкарват мед. но много малко, на пита имаше само по 10-15 килиики запълнени. стори ми се странно и отворих плодниците. това което видях ме шашна. 30 процента от пилото беше търтей. което можах го изрязах. на единия кошер по силния изхвърлих 2 пити, който на тях имаше над 70-80 процента търтеи и сложих на тяхно място 2 основи.на другия направих същата процедура но сложих само 1 основа.питите са много ама много стари. черни са като на стар индианец петите.първо помислих че има майка търтовка. но като поосмислих нещата, съобразих че щом има разновъзрастно пило на рабтнички по пилото значи не е търтовка. а тези търтеи дето изрязах и изхвърлих с питите са следствие на не добри грижи полагани от предишния собственик и на старите пити.може би тези основи който сложих ще окажат влияние на медосбора, но аз разчитам на липата не на акацията. а до липата има още 25-30 дена в моя район.сутринта окосих тревата пред и около кошерите. и изпуших една цигара докато наблюдавах пчелите.масово от тях излитаха а други се връщаха. от 10 кацащи около 5 носеха прашец. други изхвърляха остатъцитя от изрязването вчера.имаше и такива дето охраняваха входовете и такива които правеха вентилация на самите входове. засега е това. след малко изчезвам за 3 дни на мотосъбор. като се върна ще погледна какво е положението в кошерите и ще ви пиша.
п.п. поздравявам ви всички с Джудъс Прийст- брейкинг дъ лоу
Ей, живот си живееш, ама пък пчеличките не ги оставяш на мира.
колеги днес около 4 се прибрах от мото събора на Монтана. първото което направих е кат си доидох е да ида при пчелите. първото което ми направи впечатление е че, по прелетната дъска имаше около 50-60 пчели който просто си стоят там и нищо не правят. само се разхождат. без да летят или нещо друго някой от тях влизаха в кошера а на тяхно място излизаха други. и все така си стоят на дъската и се разхождат по нея. а времето си беше добре, слънчево и топло. имаше и такива който се прибираха от летеж, яаст от тях носеха прашец. е сега към 7 и 15 беше същото положение. пчелите си седят на прелетната дъска и привидно бездеистват. има и такива който се връщат с прашец. мен лично ме притеснява това седене по дъската, защото не знам какво значи.имаше на земята 3=4 умрели пчели.
колеги току що пак погледнах кошерите. часа е 10 и вече е много тъмно а все още има около 15-тина пчели на прелетната дъска.от кошерите се чува че жужът. като почукна жуженето се усилва. това важи и за двата кошера.майка ми каза че вчера е имало над 200 пчели на дъската на първия кошер.
Значи вентилират!Има приток на нектар! Утре акацията на Сареченска бара ще е в апогея си,само времето да позволи!
колега ник аз днес минах покраи среченска бара с мотора и там имаше един пич с една лада нива, и работеше по едни кошери да не си бил това ти?колкото до акацията си прав в слатина и около язовира наистина е в апогея си.лошото е че в моите магазини няма мед. на пита има в 10-15 килиики другите са празни. а основите който сложих в плодника гледам че са прочдени отдоло и там дето минават теловете. и сега не знам да ги даржа ли или да сложа нови. изградили са много ама много малко от тях
Не съм бил аз.Аз съм в Ягодово с фургоните. Като видиш кола пред тях ела да се запознаем!
непременно. току що проверих кошерите набързо без да ползвам пушалката. изградили са рамките които сложих. по 2 пити в плодника са запълнени изцяло с мед.започнали са да качват и в магазините вече по малко. но е сравнително малко. в втория кошер дето е майката без крило, видях няколко маточни чашки които ми показа Станко. но новоизградени с бял и чист восък. на дъното им има нящо бяло, като капка прилича. не знам дали е личинка или млечице.такива видях 2-3 само защото проверих само по 3-4 пити.стискам палци да е самосмяна, че ако е за рой не знам.... снимах ги дори ама нямам как да кача снимките че ми изчезна карточетеца някъде.намират се в горната част на питите точно под горната летва на рамките.търтеи нямаше много, защото преди седмица някъде изрязах доста търтиево пило. днес изрязах най много около 50тина килиики и от двата кошера. нямаше повече търтеи. тук е адска жега, нахвърлях орехова шума и трева върху кошерите. в хранилките сипах по 100-150 грама чиста вода.хем да я ползват а и да не влизат мравки. че днес и в двете хранилки имаше по няколко мравки. това е за сега. акацията тук е в пълната си сила. нявсякъде е разцъвтяла. кажете моля ви какво е мнението ви за тези маточбни чашки. според мен ще е самосмяна ама знам ли.както казах новоизградени са, с чист и бял восък.Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
Хубаво е, че си доста обстоятелствен в описанието. Но все пак е трудно така да гадаем от страни. Не мога да го твърдя категорично, но вероятно са роеви, макър и да са по-малко. Смятам така, понеже при силна паша като акациевата (казваш, че е цъфнала при теб) пчелите по принцип не правят самосмени. Те и няма да роят по време на самата паша ако има достатъчно свободно пространство за донесения нектар. Но ако се развали времето за няколко дни, или след края на тази паша, няма друга силна такава, със сигърност, ще решат да хващат гората.
Абсолютна самосмяна. При тая саката майка на мен на нищо друго не ми прилича.Цитат:
и аз мисля че е самосмяна. нектар има къде да слагат засега. магазините са почти празни. напълнили са по 2 плодникови пити изцяло с мед. и са изградили и по 2 плодникови основи. ако трябва ще сложа по още 1 да градят. но засега ще се въздаржа, за да се насочат към акацята вместо да градят.но за всеки случаи ще ги наглеждам по често а съм инструктирал и баба ми и дядо ми ако видят нещо нередно да ме викнат от работа и да ги хващам докато са около кошерите.лошото е че като ги хвана не съм много наясно какво да правя след това. днес ми доставиха 1 нов кошер. утре или вдругиден ще доидат и другите 2. само трябва да ги боидисам. това ще стане събота и неделя и да са готови за смяна на старите съндъци и евентуално за създаване на 3то семеиство.ще почакам още 2-3 дена и ще ги прегледам по подробно. да видя какво е положението с тези маточни чашки. забравих да кажа че са с големината на малко по голямо от грахово зърно. ще се опитам да направя и нови снимки и по някъкъв начин да ги кача.засега ще чета повече тези дни и ако се наложи ще ги изрезвам, засега не ми идва нищо друго на ум какво да правя. ОЩЕ СЪМ ЗЕЛЕН.
Самосмяната също е възможна. Но все пак става въпрос само за маточни чашки, а не за изградени маточници. Както казах, не мога да твърдя нещо, което не съм видял.
Той каза, че вижда в тях нещо като нали, а това какво е - млечице. Значи не са само чашки, а вече започнати маточници.Цитат:
в краина сметка какво да правя??? след 2-3 дни отново ще видя какво е положението.но да чашки са а не маточници. и има в тях или личинка или млечице не знам какво е. като капчица е на дъното с бял цвят. отворите са ориентирани надоло.около тях имаше доста пчели по случаиност ги видях. и махнах пчелите с едно щъркелово перо което намерих под едно гнездо, ден преди да доиде Станко.може и да са започнати маточници, защото са новоизградени. имам много маточни чашки безброи но са стари с черен цвят. а тези са си новоизградени с бял восък, и е възможно да продължът да ги доизграждат до маточници.
Кажи какво е съотношението между откритото и закритото пило и гледай да има място къде майката да снася, ако трябва една от тези двете пълни рамки с мед сложи по средата между пилото. Те ще вдигнат меда горе и майката ще я осемени. Създавай им работа. Ако запечатаното пило е преобладаващото, може и да е основателно притеснението ти за роене. Но пък тази майка без едно крило, като излезне пред кошера и ще падне, няма да може да лети и ще се върне обратно и след нея и роя. Макар, че сега по време на акацията не е много удачно де се ровят често. А колкото до това че пчелите седят на прелката, ако пърхат с крила обърнати към входа на кошера, това означава че вентилират. Но ако започнат да висят на брада пред кошера, при положение, че акацията е в разгара си, това си е роево настроение.
за място мисля че има, защото преди 7-8 дена им сложих по 2 основи и видях че са ги изградили.а и носят все още прашец. а това би трябвало да значи че има открито пило. но това не пречи да сложа медова пита по средата, и без туй се притеснявам че в магазине на са навлезнали както трябва.тъкмо ще почнат да качват в него. да седят на прелката и вентилират, не са на брада засега. дори тук днес захладня, и се гласи да вали. гърми и духа, а те си излитат наи спокоино на паша, явно времето не ги притеснява.и това ме кара да мисля че оползотворяват пашата на макс, и въобще не мислят за сега за роене.но ще ги следя и в другиден ще ги прегледам по подробно, за да не отварям кошерите всеки ден.за всеки случаи събота и неделя ще боидисам новите кошери, за да са ми под ръка ако нещо стане.не знам защо не се качват в магазините. в тях има мед само на някои пити и то не на целите а на отделни килиики, тук таме има участаци от по няколко см. запълнени с мед.Цитат:
Колега, най-добре помоли някой пчелар с опит да хвърли едно око и да ти даде съвет на място. Ние тук може да си философстваме до следващата година, а ти се чудиш, какво точно става и накрая да не се окаже, че са "хванали гората". В кошера не винаги има подходящи условия за восъчен градеж, но във всеки един момент, ако се случи нещо с майката, и има отворено пило, пчелите злагат маточници. И много често, тези маточници се изграждат от стар восък от гнездото. Та това че не всички маточни чашки, не са новоизградени, не бива да те учудва. А след като казваш, че са много и особено ако повечето за вече захранени (това бялото дето си го видял), много повече ми прилича на роеви маточници. За самосмяна обикновенно се залагат по 2-3, но има и изключения.
Здравейте!
Колега , щом са ви изградили двете основи , нищо не пречи да сложите рамката с мед в средата както ви съветва колегата, ако пък имате вече запечатан медец на питите без пило обаче , тея пити може да ги извадите от коша и да си ги приберете като резервни в склада и на тяхно място да сложите още основи за градеж.В събота го правих това упражнение аз , кошера на рапица бе изпаднал в роево извадих си питите с меда , сложих три основи за градеж , и много бързо маточниците си ги разрушиха.
Ако пък искате да качите пчели да заработят в магазина , ако питите магазинните или корпусните в зависимост от технологията ви , са изградени , може да пробвате от плодника да вдигнете пити с пило и пчели и да ги пуснете през магазина , така със сигруност ще ги накарате да се качът горе, само гледайте майката да не е на питата която ще пуснете през магазина.При мен всяка година това го правя , имам семейства които без проблеми сами се качват в магазина , а други колкото и силни да са не пусна ли поне 2 рамки през магазина не се качват , почват да изпадат в роево , но не и да се качаът в магазина, пусна ли рамки с пило и пчели през магазина на втория ден са горе.
Поздрави!
Когато пчелите не усвоят целия плодник, не се качват в магазина. Може да махне тези 2 пити с мед от плодника и да сложи на тяхно място преградни, тогава би трябвало да се качат горе. Също може да се напправи и да се напръскат хубаво питите със сироп, за да се качат пчелите горе. Наистина трябва много опит, за да се знае кога да се слагат магазините. Когато с това се закъснее, пчелите започват да пълнят плодника и да блокират майката.
Гилъна не се притеснявай баце - нищо не ги бърка да избягат както са си със магазина,дядо ми има една приказка "рече ли да бега,ще бега барабар със питите нег'вата макя" :D
значи аз казах че има млечице само в тези няколко новоизградени чашки.другите са много стари и са си там от както взех кошерите. в тях няма нищо.това с питите ше го опитам в другиден. днес може би направих малак гаф. към 16 и 30 тук се изсипа страшен дъжд. валя в продължение на час и нещо. одеве спря и отивам при кошерте да видя как е. усещам аромата които се носи от тях от много далеч.като отидох до кошерите видях по земята около 25-30 пчели. мокри измръзнали и..... явно не са успели се приберат преди дъжда че тук заваля изведнъж както си беше хубаво време.аз ги хващах леко една по една и ги оставях върху прялетната дъска по близо до входа.първоначално другите пчели се скупчваха около тях за 2-3 мин. и след това гледам че те сами леко полеко си влизаха в кошерите.обаче се притеснявам че като са мокри и били на земята да не пренесат влага в кошерите или некви други гадости ама ми стана жал за пчелите и нямаше шанс да ги оставя да загинат на земята.днес на обяд наблюдавах много кошерите. пчелите отиваха масово на паша и от двата и кацаха тежко.други които се връжаха падаха пред дъската на тревата ама с усилие отлепваха и се прибираха.днес носеха много здраво от акацията.тук е в пълната си сила. всеки ден е невероятна жега и следобеда превалява.а доколкото знам това е добре за нектароотделяне.друго което ми направи впечатление е че, пчелите си вентилират масово. ама има такива дето се лутат около тях и все едно танцуват. някак си подскачат с задните си крака, после се качват върху други пчели и подскачат върху тях.много литература изетох ама за такова нещо не съм чул нищо досега.и ми е супер странно на какво се дължи
По принцип гледам да отварям кошерите по рядко,защото всяко излишно отваряне нарушава работата на кошера за определено време в зависимост от количеството пчели и от пашата.Информацията се взема с външен оглед ако е възможно без отваряне/имам 30 кошера с пчели/.Номера е да засечеш за 1 минута колко пчели влизат в кошера и какво носят/прашец,вода или мед/.Това се прави в периода след 10 часа до 16часа.Ако влизат 100 до120,носят и прашец всичко е окей.Но ако не носят прашец,значи пило няма или то е много малко/трябва да се отвори и да се види състоянието на М.Дали изобщо има такава или са заложили маточници.Ако бройката е 60 до90 значи кошера е сравнително слаб.Ако са 90 до 100 кошера е средна хубост.При външния оглед се наблюдава и прелката.Ако има над 10 вентилационни пчели значи има нужда от засенчване или отваряне още мало на входа,но това е много относително защото след час или повече количеството на тези пчели може да намалее.Опасно е пък много да се отварят при безберитбен период.Това може да доведе до кражба.Засичането на бройката пчели не се извършва по време на облитане/тогава пчелите са над 300/.А това какво носят се разбира по тежестта на пристигащата пчела,как каца,колко крачки прави на прелката,дали директно влиза в отвора на кошера или под действието на теглото каца на самия край на прелката и върви до отвора.Зависи и от цвета на главата/ако има леко оцветяване,но не носи прашец значи носи нектар,а не вода/Водоноските са чисти и по леко кацат на прелката/разбира се и по близо до отвора.Ако пчелите облитат за 2 или 3 път /по20 30 броя/и правят шпалир на прелката това е гаранция за изчакване и ориентиране на излетяла М,за да може същата да не обърка кошера,но понякога когато няма такъв шпалир и не облитат,тя може даизлиза на опознавателен облет/по 2 до3 пъти на ден/.Тогава може да се познае по специфичното бръмчене на М.То е нещо средно между това на пчела и търтей.Ако на прелата гонят търтеите това е гаранция, че последната паша е на привършване и ще се застудява.Ако изхвърлят търтеево пило през пролетта значи кошера гладува/ако започнат да изхвърлят работническо значи,че след 4 денонощия ще изпадне в клиническа смърт, ако не се подхрани или има приток на нектар/ Изобщо почти всичко се разбира от вън.Разбира се почти.
HINAP, благодаря за полезната информация. Дали може да ни кажеш източника, от който си я научил и ако е възможно да го споделиш за нас. Благодаря предварително!
Преди време членувах в пч.дружество Акация Гр.Пловдив,където идваха лектори.Един от тях беше доктор Лазар Бараков.Имаше колега който направи стенограма и ми я предостави, а аз я предоставих на колеги от Пловдив и на 2 отКарлово.Та това е най малкото което знам от това светило на пчеларството.Все пак той е от групата на Плевенските пчелари.А там има големи капацитети.Имах възможност да се срещна с някои от тях,докато работих в с.Телиш.
[quote="gillan"].днес на обяд наблюдавах много кошерите. пчелите отиваха масово на паша и от двата и кацаха тежко.други които се връжаха падаха пред дъската на тревата ама с усилие отлепваха и се прибираха.днес носеха много здраво от акацията./quote]
У наше село имаме адет като видим такова нещо и да слагаме по една дъска от прелката да стъпи на земята.
колеги стигнах до извода че утре ще ги отворя и ще направя подробни снимки.тогава ще видите какво е дереджето и ще е по ясно за коментиране.щото досега говорихме за роене, самосмяна и още куп неща. след като направя снимките ще се изясни. иначе днес пчелите са много деини. дори сега че е 7 и 30 пчелите излитат масово от кошера и отпрашват по посока на акациите. има и такива дето носят прашец. даже някои като кацат се претаркулват, по това съдя че са натоварени здраво.
колеги даите акъл, какво да правя с новите кошери.за боята ясно ще са сини и жълти.с боя за дърво, има ли значение на каква основа ще е боята? и какво да правя с вътрешната част на кошера, да я горя ли или да боидисам и нея. съндъците са чисто нови
Боята колега е хубаво да е на водна основа, на Сократес ползвам аз.Първо си купуваш импрегнация на сократес , минаваш две ръце , отвън естествено , на дъното отдоло ако искаш може да му се поназландисаш с повечко ръце и след това правиш боята отгоре.Ако имаш пистолет за боядисване , става перфектно просто и бързо, чак кеф ще ти направи , отива доста по малко боя от на четка ако минаваш, не остава на четки разбира се ,и супер бързо съхне.Щом са нови от вътре не ги пипай.Ако ще боядисваш с боя на водна основа с пистолет , по добре на открито и задължително с маска , нали знаеш, че тея на водна основа по бързо се абсорбират от организма и става кофти за тебе.Още нещо ако ще боядисваш синьо със сократес , знай, че тяхното синьо е много тъмно, аз си купувам кутия синя и кутия бяла и смесвам до като реша, че това е моето синьо.Цитат:
Поздрави и успех!
колеги днес беше екшън. прибрах се от работа в 12 за обяд, хапнах на бързо и отидох при кошерите да видя какво става. всичко беше наред, пчели се връщаха с прашец и нектар а други отлитаха. бях при тях до 1 и 30. отидох да кусна един таратор и да тръгвам за работа. таратора съм го ял има няма 15 мин. докато ядях доиде леля ми и вика абе кви са тия пчели у джанарката.аз не обарнах много внимание и и казах че си летят просто. а тя вика не бе много са цял облак. аз скочих от масата и гледам рояк, два, и трети дори.след няколко минути се обединиха в един голям, бяха на височина около 4-5 метра.на една джанарка в двора ми. щях да припадна. веднага звъннах на Станко, пича ми обясни как да деиствам.доиде и един братовчед и един старец пчелар. заложихме кошерището към 2. до 8 съм подпушвал без да спирам останах без раце и гръб а те не влизат в кошерището.към 8 и нещо ми писна и се буквално овесих на един клон с една ръка и подпуших под гъза им буквално.те влезнаха в кшерището.занесох новия съндък, които не успях да боидиша днес заради пустите му пчели.поставих го до другите. в него сложих две пити с мед, една основа и една с пило запечатано и мед не знам дали има и пресно.стръсках кошерището и си отдъхнах. тъкмо запалих цигара и баща ми ввика идваи че на клона има още много пчели.аз отидох и гледам на една клонка останали около 400-500 не съм ги видял кат свалих кошерището защото се беше почти стъмнило/. казах на баща ми да обарне кошерището и да го постави под тях. аз се качих на клона и срязах клонката с пчелите и те заедно с клончето паднаха в кошерището.отидох и поставил клонката на прелетната дъска и те почнаха леко полеко да влизат в кошера и така влезнаха всички. на дървото останаха тук таме около 50тина пчели разпръснати на групи по 4-5 по различни клончета. нямаше как да ги хвана щото вече се беше стъмнило и ползвах фенерче.в кошера има според мен цяло семеиство.отворих старите кошери по едно време привечер. гледам плодника задръстен с мед, дори и в средните пити имаше, магазините пълни догоре. основите които бях сложил и тях напълнили в плодника. сложих вторите магазини между плодниците и първите магазини преди това разбърках яко питите в плодниците. оскубах на 100 маточни чашки и оформени маточника. направо с пръсти ги скубях защото бях притиснат от времето.не знам на кво дередже са защото не мога да мисля вече зациклил съм яко.работих нервно и на няколко пъти усетих че притискам питите. дано не съм наранил майките.изпохапан съм от над 50 пчели ( добре че не съм алергичен)не ми е ясно преди 3-4 дена гледах коперите и в плодника имаше само по пита и половина с нектар и мед а в магазините се и не бяха качили . как за тези 2-3 дена напълниха та задръстиха плодниците и по един магазин.шашнат съм буквално. сложих вторите магазини но лошото е че нямам други а ако продължават в същия дух, ще ми трябват магазини в следващите дни.докато ги наблздавах на обяд не са правили нито бради нито нищо.летяха си съвсем нормално, едни влизаха с мед и прашец а други излитаха. възможно ли е през тези 15 минути докато съм ял таратора да е излезнал рояк????????????? за сега е това, не мога да напиша друго щото в главата ми е некав ужас, некав ад.кат се сетя нещо ще допиша/ кажете съвети какво да правя утре с рояка и кошерите. има ли възможност маиката да е останала някъде по дървото???
колеги току що доидох на берковица при гаджето. да ви питам рояци излизат ли и нощно време????/???????че преди да доида сега видях на прелетната дъска на единия кошер около 100 ина пчели някои бяха на грозд по отвора.маи имаше и маика не съм сигурен, подбутнах я с пръс тя си вирна дупето да ме жили ли или нещо друго не знам и влезе в кошера.а часа е 10 и 30 и си е тъмно, нощ направо. какво дирят тези пчели на дъската и по отвора. та излизат ли рояци нощно време???? аз утре ще съм при кошерите още от 7 и ще съм готов да деиствам. при някаква нередност.
Приятелче, ти ме разби тотално тази вечер. :DЦитат:
Няма такова нещо -бъди спокоен.
а тогава какво правят там тези пчели и защо маиката беше отвън толкоз късно???? п.п. майката на този кошер беше с едно крило а тази беше млада.Цитат:
всъшност възможно ли е рояка който сложих в новия кошер да е излезнал и да е влезнал в този кошер за които става дума? защото новия кошер с рояка е на 2-3 метра от кошера по които имаше сега пчелиЦитат:
Ами провери какво е останало в другия кошер- защо питаш мен или друг примерно?Цитат:
ми не знам..... блокирал съм простоЦитат:
Пърпале едното ще се руи със сигурност,но от тук немога да преценя пчелите ли гаджето ли.Иначе роенето е присъщо на двете породи.Действай.Цитат:
Е то нормално при това описание на нещата...След три дена - нов рой.
Направо тези пчели те разбиха, до скоро ги нямаше в магазините, сега пълни , че и роеве излизат. Какво гледа преди 3-4 дни, не видяли роевите маточници ? Пак добре, е че ще оближеш пръстите. На роилия се му създай работа, на рояка също. А другия го разделяй на две, да не гониш още рояци. Викай Станко на помощ най-добре и не изхвърляй старите кошери. Не искаше да правиш отводки, сега пак ще ги увеличиш.
Станко пича каза че ако се освободи тези дни ще намине да види какво е дереджето.сложих вчера на рояка основа, утре сутринта ще му сложа още една. и на другите ще сложа по една основа.че не знам от кои е роил не съм видял. но интересното е че днес ги наблюдавах цял ден, и от двата стари кошера пчелите си излизаха на паша и се връщаха препълнени и падаха дри по земята. та им сложих по една табла на прелетната и на земята та да е по лесно кацането им. а попринцип знам, че роил се кошер спира с медосъбора, ако е така ме поправете.Цитат:
Много по-възможно е този рояк да не е от твоите кошери. Колкото и да си не опитен, едва ли преди 3 дни не си забелязал запечатани или готови за запечатване маточници. Няма как за 3 дни да напълнят всичко, да изпаднат в роево настроение и чак рой да излезе. А по принцип, при такава силна паша няма да спрът работа.
На рояка сложи поне 3-4 основи, после да не се чудиш и той къде е. И се слага пита с открито, а не запечатано пило.
значи да попитам възможно ли е рояка да излезе за 10 мин????? защото бях 1 час при кошерите и нито имаше бради нито да стоят просто пчели по прелките.всички работеха имаше излитащи отиващи на паша, имаше стража, имаше вентилиращи имаше връщащи се и прочее.и просто ме заняма 10 мин и роя беше на джанарката. така че може и да не е мои защото пак питам щом носят нектар здраво и днес, това не е ли признак че не са роили????или бъркам. но пък друго аз живея тук 26 години и никога не съм виждал рояк на живо, камо ли в двора ми. и то след 2 месеца от както взех кошерите. не вярвам да съм чак такъв късметлия.колкото до пилото бях толкоз шашнат вчера че в суматохата не съм гледал ое е открито и кое зашечатано пило. може ли да се поправи грешката сега?и какво да правя с питите дето е пилото на тях??????Цитат:
п.п. загазил съм го яко, с тез кошери и роеви симптоми,,,,, и второ на ръка ако продължават в същия дух както досега вторите магазини ще са пълни до 2-3 дена. а сега идва големия к.р щото нямам 3 магазин или пити за тях. а нямам и шентрофуга, поръчал съм я, ама още ме бавят.
Направо си загазил.
Пише по книгите, че семейство, което е в роево настроение, от дни спира да работи и само силна паша може да го изведе от това му състояние. Силната паша я имаш и то толкова силна, че плодника се задръства, майката няма ккъде да снася, и пчелите изпадат в роево настроение, въпреки пашата. Но пък ти казваш, че пчелите не спират да работят. Странно, казваш, че си унищожил сума ти чашки и маточници. Странна работа. В книгите пише, че в деня в който ще излети роя , пчелите почти не излитат, не работят, трябваше това да го забележиш. Така като отвориш според теб роилото се семейство, пчелите вътре намалели ли са, има ли маточници по долния ръб на питите?
Може и да е прав Юрката, това да е чужд рояк. Има ли други пчелини в района ти?
Евгени братле, пчелите до последно работиха. нали ви казах бях при тях 1 час и пушех и си стрелях с въздушната пушка, същевременно ги и наблюдавах. и от 2та кошера пчелите бачкаха здраво. излитаха на куп по 30-40 и се врущаха на куп по 30-40. заняма ме 10 мин и рояка беше на джанката. дори се не беше и сформирал. беше на отделни топки по различните клони и имаше много летящи пчели дори.след което се събра на 1 топка. което ме навежда на мисълта че тъкмо е дошъл, щом не е в купум още и половината все още летеше около дървото. да в раиона има пчелини ни са малки. единия е с 4 кошера, а другия с 7-8. на 2 км отъ мен в селото ама по посока драганица има още един пчелин с около 20-25 кошера.но аз досега не съм виждал рояк на живо камо ли в двора ми, и то веднага след като си взех кошери. ще е ебати късмета и съдбата да е от чуждо място рояк. днес говорих с един старец дето пчелина му е на около 500 м от моя.преди няколко дена единия му кошер бил изпаднал в роене. имало малки бради по дъската му и много пчели на прелката.но нищо не направил защото за него роенето е нещо нормално и тем подобни старчески неща.но тои във вторник ще идва да му помагам да слага магазини на неговите че е стар и не може сам, и ако е роило негов кошер ще си му дам рояка.макар че според мен рояка е мои, ама знам ли и аз.....като отворих кошерите си имаше пчели.отворих ги по време на паша вчера към 6=7. значи е имало поне 1-трета от пчелите навън. а кошерите и магазините същевременно си бяха пълни с пчели. даже много пчели. дори се пооплаших малко като ги видях колко са да ме не изпохапят.така че си има пчели в съндъците.и като отворих и двата кошера, дереджето им от към мед, пило, пчели и градеж е почти едно и също. няма примерно единия да е с по малко пчели от другия. освен ако не са роили и двата и не съм видял единия рояк. и не по мало важно не съм чул така нареченото квакане на маиките. не знам в шах съм. а усещам че в наи скоро време ще съм и мат освен шах.говорих с много пчелари. Станко, старците тук в селото, включително и с един пчелар които е и ветеринар. четох много в книгите и списанията днес както и в форума и други и-нет издания. и колкото повече чета толкова повече съм озадачен вместо да ми се изяснява картинката. ааааааааа сетих се и друго което ме направо побърква.как преди 3-4 дена нямаше мед в плодниците, имаше на по пита и половина, а в магазините се бяха качили малко пчели и имаше в нектар в не повече от 20 килиики на пита. как за тези 3-4 дена тези две семеиства задръстиха плодника,напълниха магазините, та сложих и втори такива. та на всичко и тогоре евентуално са и роили. и това в рамките от сряда вечерта до вчера събота на обяд.казвам ви в много дълбоки размишленя съм. нужен ми е рестартЦитат:
Пак да кажа от това което пише по книгите. Акацията е несигурна паша, изключвам тази година. Обикновено времето по време на цъфтежа и е нестабилно. На силните семейства им трябва 2-3 хубави дни по време на цъфтежа и, за да я оползотворят максимално. Това се е случило при теб.
Иначе когато излиза рояк от даден кошер, поне 10-15 минути, че и повече пред и над кошера е мъгла от пчели и такъв шум се чува, че от 100 метра ще го чуеш. Така че, може и да си късметлия на чужд рояк.
Здравей,Гилане!!
Ти май стана симпатягата на форума.Слушай сега.Рояк излиза за 5 мин.И после все едно го не е имало никога.Пълно затишие.Да, от твоите е това нещо.Но има и варианта на Юри .Да е чужд.Него ,обаче няма да го пропуснеш.Защото се вдига такова бучене,че и в къщи да си ,ще го чуеш.Пристигащ рой си търси дълго место, къде да се настани.А излизащ се прибира много бързо.И после тишинаааааа!
добре схващам в общи линнни последните коментари на коста и евгени. но нали уж от това което съм чел че семеиство от което е излязал рояк, прекратява работа. смисъл спира с пашата. а моите и двата днес а и не само днес а и вчера по времето когато подпушвах рояка си бачкаха здраво без спир.
НО КАКТО КАЗА СТАНКО И Е ПРАВ ПИЧА ( ЧЕ ТОВА Е ГОЛЯМ ОПИТ С РОЯКА)
1. взел съм си някакви поуки за роенето на семеиството.
2. самото хващане на рояка ( голям опит поне за мен ) просто изпитвах страх преди като четях коментари как някои колеги отиват целенасочено да ловят рояк.
3. заселването на самия рояк. верно сгреших с пилото като сложих запечатано а вместо това е трябвало да се сложи открито.( това поправимо ли е утре да го направя с пилото? и какво да правя с питите с запечатаното пило които са при рояка)
4. и наи важното е че осъзнавам много неща но наи важното е че... пчеларството е сложно нещо, трябва много четене и постоянно обогатяване с нова литература, филми и съвети от по опитни колеги. и въпреки всичко това само по себе си пчеларството не е толко сложно нещо ако знаеш какво, кога, как и защо трябва да се направи.
страшно много съм ви задължен колеги ако може така да ви нарека защото аз съм все още начинаещ.а всичко което ми казвате е полезно и о първа ръка. drinks; drinks; drinks; drinks; drinks; drinks; наздраве, макар че не съм кои знае какъв пияч.
Гилане,онзи ден за 24 май се бях прибрал при пчелите и излезе рой пред очите ми.Видях къде се хвана и после погледнах към кошера от където е излязъл-нищо общо с това ,че имало рой.Никога не е излитал този рой.Работеха с все сила.Така ,че недей толкова да четеш в книгите.Там е казано за преди,а не след.Семейството престава да работи две седмици преди да настъпи денят за роя.Горе -долу толкова.По това можеш да ги познаеш какво мислят.Но след като освободи напрежението,семейството работи със всички сили.Очаква го зима.Тази година не са безработни пчелите.
Споко Приятелю, ще стане пчелар от теб. Хъс имаш голям, практика ти трябва.
Иначе когато настаниш рояк в нов кошер, трябва да му сложиш пито с открито пило, за да се задържи рояка, да не избяга. Макар, че аз имам два рояка прибрани и не съм слагал нищо, само рамки с основи. Изграждат ги за отрицателно време.
съгласен съм, но има предистория. казвате а и то си го пише, престава да работи. преди седмица и на двете семеиства им сложих по 2 основи които ги изградиха, изрязах всичкото търтиево пило. същевременно с това те до последно си носеха нектар, прашец и вода. вентилирана и работеха доста усилено при това.така че не са спирали работа и не е имало признаци за роене. поне спред мен де.може и да е имало ама както каза един колега по рано в темата (все още не виждаш) и е прав човека.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Гилане, успокой се бе човек. Ще си докараш някой инфаркт или инсулт с тези нерви. Млад човек си, не бива така.
Ако всичко което изписа до тук е вярно, съм сигурен, че роя не е от твоите кошери.
Щом ти си го хванал, още повече у вас, значи вече е твой и никой не може да има претенции за него.
Ако си работи нормално в новия кошер, няма нужда да му слагаш нова пита с пило. Само основи.
Провери кошера от който се съмняваш, че е роя след седмица и ако видиш открито пило (най-вече яйца и новоизлюпени ларви) значи на 1000% роя не е от твоите кошери. То и след 3 дни може да търсиш яйца, но не знам дали ще ги различиш. Има ли, ще черпиш.
Това, че през живота си не си виждал рой не бива да те учудва. Да не би да си се интересувал до сега.
братле тогава да отворя утре кошерите и да изнамеря една пита с ппило????? не вярвам да ги смутя кои знае колко, и да наруша работата на семеиствата. ако искате вярваите аз тези пчели ги сънувам. като стана първо при тях ходя, я после се мия, оправям за бачкане и закусвам. на обедната почивка съм при тях. а вечер след работа прекарвам не по малко от 2 часа при тях. просто седя и ги наблюдавам. същевременно с това чета много литература, подариха ми едни другари около 50-60 броя на сп. пчеларство. броевете са от 75 до 84 има и няколко от 60-те. отделно с тях книгата на л. радоев и няколко пчеларски енциклопедии и други книжки и весници.отделно от това всички тук а и самия форум сте краино изчерпателни. винаги когато се срещна с пчелар, гледам да говориме на тема пчели.така че попивам информация яко. и хъса ми е голям. а това с пилото колега дето каза още утре ще поправя грешката.Цитат:
колега нямам съмнение от кои кошер е роя. и двата са на едно дередже без почти никаква разлика. а именно много силни.в магазина има много пчели а плодника е пълен с пчела. при положение че правих прегледа по време на летеж. кои знае колко са били в въздуха и по акациите.колкото до рояка, ако се окаже че не е мои ще разпитам хората наоколо около мен и ако имат роило се семеиство ще им го дам.аз съм честен човек и не са хубави тези неща.утре може моя рояк да излезе в дървото на стареца отсреща.и съм сигурен че няма да го хване а ще ме викне да го прибере. жалкото е че от пчеларите тук в селото само тои е читав и ЧОВЕК.днес като погледнах привечер рояка бяха на 50 процента изградили основата, и бяга изградили 2 малки далака колкото кутии от цигари.далаците бяха на покривната дъска над плодника. далаците ги изрязах.и оставих една рамка която е само обтелена че нямах основи. а преди 2 часа дядо ми ми донесе 2 основи, така че утре ще ги сложа при рояка. а и без това трябва да слагам и по 1 основа в другите 2 кошера дето извадих по една пита от тях.Цитат:
yuri
Модератор
Модератор
Местожителство: София
МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 10:26 pm Заглавие: Отговорете с цитат
Гилане, успокой се бе човек. Ще си докараш някой инфаркт или инсулт с тези нерви. Млад човек си, не бива така.
Ако всичко което изписа до тук е вярно, съм сигурен, че роя не е от твоите кошери.
Щом ти си го хванал, още повече у вас, значи вече е твой и никой не може да има претенции за него.
Ако си работи нормално в новия кошер, няма нужда да му слагаш нова пита с пило. Само основи.
Провери кошера от който се съмняваш, че е роя след седмица и ако видиш открито пило (най-вече яйца и новоизлюпени ларви) значи на 1000% роя не е от твоите кошери. То и след 3 дни може да търсиш яйца, но не знам дали ще ги различиш. Има ли, ще черпиш.
Това, че през живота си не си виждал рой не бива да те учудва. Да не би да си се интересувал до сега.
Не те карам да ставаш крадец или лъжец. Ако някой си е видял излизането на роя и хващането му на твоето дърво-добре. Да дойде и да ти каже и ще му го върнеш. Но да не се окаже, че като съобщиш за него, току виж всеки почне да претендира, че е негов. Не се чувствай длъжен на никого.
Гилане,стегни се колега!
Това са основните закони в пчеларството.Роят е на този, чието е дървото.Ако си затраеш, ще спечелиш моето уважение.Това не е кражба ,а просто подарък от късмета.Аз тази година пак нямам качествени основи.И роевете ги заселвам без основи.На голи рамки.Това още не си го виждал нали.Не се стряскай,че основите са кът.Там в хралупата няма основи.После тези рамки ,които са с работнически килии,отиват за употреба.Другите ги бракувам.
Много ми е интересно кои рамки ще са ти само с работнически килийки и кои не при този начин на работа? Сега да не кажеш, че пак се заяждам, но нещо тук не е както трябва.Цитат:
колега още когато заселих роят му сложих една основа и една рамка която е само обтелена, без основа wink; на тая голата рамка са изградили гледах днес 3 далака. предполагам че след 2-3 дена ще я изпълнят цялата. а основата я бяха изградили на 50 процента.също така бяха направили още два далака на покривната дъска както вчера така и днес. та тези 4 далака от дъската вчера и днес тях ги махнах.и сложих още една основа.нямах време да слагам пита с открито пило днес, защото бях скапан от работа. само успях да сложа основата и да изрежа далаците за които споменах и заспах, ча чак сега се събудих.Цитат:
hi; Добре Ахилис!
Мисля,че ти е позната картината в хралупите.Няма как.Убеден съм даже.Няма рой,който да не произвежда правилно изградени далаци.Особено ,ако е на голо.Ако рамките имат и телове и през тях минават питите.Все едно си ги поставил с основи.Просто не виждам причината за въпросите ти.Всяко семейство си урежда гнездото както намери за добре.Но поне половината или повече са изградени с работнически килии.Да, има и такива с търтееви.Но нали се обосновах,че ги има и тях.Има известни подробности,които ти Ахилис може и да познаваш.Но как да те образовам колега?Ти си вече образован.
Да ,нещо не е както трябва.Правилно констатираш.Мисля,че ти е ясно какво е то.Но това е рецептата,колега.Половинат а ми пити са такива.Без телове и изградени по този начин.Пчелите също се развиват добре на тях.Повечето ми магазинни пити също са такива.Ако не те устройва това, нищо не мога да направя повече.
не, не виж колега не съм казал нищо подобно. просто не съм сигурен на 100 процента че роя е мои.а и на искам да обиждам никого, ама хората тук в селото са много ...... те братя 70 год.се бяха били преди 2-3 години за един джоп лешници, камо ли някои да доиде да висне да ми търси рой.а и съм чул от стари пчелари че това с чужд рояк е нож с 2 остриета. защото се не знае от къде идват и какво болести носят със себе си.Цитат:
Е това е още един мит в пчеларството. Болно семейство не се рои.
И тези рамки като ги сложиш голи какъв е процента на работнически срещу търтиеви килийки? Я да чуя.Цитат:
Болно семейство не се рои. Съгласен съм, но да помислим малко. Така. Семейството е нападнато примерно от молец или акар защото е слабо и поради тази причина напуска кошера под формата на рой-няма как по друг начин. Да но тъй като е слабо може и друго да носи в себе си в латентна форма. Като какво например- ами всичко. Сега според теб това мит ли е?Цитат:
за мен е важно да им създам работа, колкото до процента не съм сигурен ама мисля че ще е равен. основи ще им сложа още, но просто нямах под ръка и затова сложих голя рамка.пък и восък наи малкото ще ми донесе аз тази рамка няма да я ползвам в кошерие никога. ще я махна веднага щом я изградатЦитат:
Цитат:
колега малко се замислих и се сетих. днес като сложих основата на рояка, видях че питата с запечатаното пило което сложих не е мръднала. смисъл няма нито една килиика която да се е излюпила.да не е умряло пилото
щото като извадих питата от другия кошер тя седя отвън около половин час и може да е настинало.а оттам това пило ако е загинало да не предизвика някаква зараза????????
Спокойно. Температурата не е в критични граници за да се плашиш толкова. Сега е топло. Не му е дошло времето да се люпи.
колеги вдигнах ръце.....
току що отворих кошерите и съм шашнат.не съм на себе си в магазините почти на всяка пита има пило не запечатано има и мед в тях. плодниците са задръстени на всички пити почти има мед.пчелите са в изобилие. може би да не кажа голяма дума ама от тези 2 кошера мога да отделя пчели за още 4. маточници също има. вчера са видяли съседите 2 рояка на стълбовете около нас. но съм бил на работа. а и те не са се сетили да ме извикат, чак сега ми казаха.
кошера с рояка гради по слабо основите които съм му сложил, но пък прави яки и големи далаци. днес махнах още 3 далака. има приток на нектар и в кошера на рояка. шашнат съм направо. имаше и пчели с прашец. не знам какво да правя вече. безсилен съм. на сметка на това ме изпохапаха и аз не знам колко пчели.не ми ражда главата какво да правя.вдигнал съм ръце.
Напомняш ми на себе си имал съм и имам подобни моменти. Предлагам ти да не мислиш за пчели 1 седмица, иди на море, планина. Като се върнеш всичко ще се нареди в главата ти.
Колега,Цитат:
има според мен два варианта:
1. Ако искаш да увеличаваш семействата сега му е времето (правиш отводки).
2. Ако не искаш да ги увеличаваш пак правиш отводки които продаваш или пък по-късно през годината ги събираш (отводките) и зазимяваш силни кошери.
Успех.
Аве човече, хвърляй им отгоре квито магазини, корпуси или квото там имаш ако щеш и кашони с рамки, пали маторя и бягай някъде да почиваш. А и не е лошо след една седмица да поизвадиш медец. И минавай на съботно-неделен режим че рахат да станеш wink;