delta.e ли е Петър?
Преглед за печат
delta.e ли е Петър?
Да . Петър Иванов .
Днес ,повлиян от темата си купих етер.Исках да "рестартирам"стръскани пчели в оплодно сандъче,с цел да не се върнат в основният си кошер,но не ми се получи.Купих си етер, и топнах тампон за уши в бутилката.Сандъчето е малко и прецених ,че ще е достатъчно.Но след 1 мин.,установих ,че няма промяна в поведението на пчелите.Топнах 3 тампона за уши и пак една,две минути-няма промяна.Извадих тампоните и ги топнах и от двете страни и ги сложих върху рамката.
Няма промяна.Тогава взех памук/колкото козметичен тампон и го натопих обилно.Сложих го отгоре на рамката и го затворих.Пак една минута-пчелите си ходеха спокойно без признаци за промяна.
Та въпросът-къде бъркам?Каква е дозата за оплодно сандъче,6 рамков нуклеус и за ЛР на 2 корпуса?
Върнаха ли се пчелите в основния кошер след тази обработка?Цитат:
Исках да "рестартирам"стръскани пчели в оплодно сандъче,с цел да не се върнат в основният си кошер,но не ми се получи.
Той, пипер нали е бил там. Щом той казва, че не е установил промяна в поведението на пчелите.... А и това дали пчелите са се върнали, ще може да го установи утре, когато ги отвори и види дали ЛЕТЯЩАТА пчела се е върнала, по количеството пчели, което се намира в нуклеуса. Ха сега му помогни като специалист! Или ще кажеш "Ако си беше купил спрея от мен - тогава помощ"?
За щастие нямаше видим отлив от пчели от сандъчето,но се учудих ,че пчелите не заспаха/застинаха/.Все пак ще проверя след време.Проблемът е къде бъркам?Първо си помислих ,че препарата е ментак,но има силен мирис и при контакт с фибрана го разтапя.Другият вариант е пчелите да са очаквали химическа атака и да сложили противогазите:)
Може ли такова нещо - развалихте на човека търговийката.:laughing:
Точно така! Резултата ще се види утре по това, дали са се върнали или не. А като специалист ще ти кажа, че се гледа крайния резултат от това, което си искал да постигнеш а не страничните ефекти.
Не бъркаш, освен че бързаш. Виж утре има ли ефект и пак пиши.
То хубаво,но исках да третирам 32 сандъчета, но след неуспеха на първото,останалите просто ги отворих.Та ефекта е....
Затваряте ли всички отовори като ги упоявате с етер? Ако имате мрежесто дъно или отворена прелка, етера е по-тежък от въздуха , пада на дъното и заминава, за това няма ефект.
Приятелю , независимо с какво ги упояваш трябва да изпълниш тези условия.
Доколкото на някои се оцветявя в жълто , не зная .
Аз , работя с малина .
Утре или в петък.Сега нямам инфо.
При единственния ми опит с етера който се оказа успешен,разбрах че количеството трябва да е голямо (парцал напоен с 30-40 мл.) това е за 12 рамки ДБ кошер,всички отвори запушени и около 30 мин. изчаках преди да отворя входовете,въпреки това нямаше ефект на пълно упояване но резултата е добър.
И докато чакаме резултатите от piper малко новини и от нас.
1. Новата партида е вече във флаконите.
2. Отчитайки необходимостта от по-големи разходи на етер при придаване на майки решихме да има опаковка и от 250ml.
3. Имаме вече възможност за получаване на етер в големи вместимости и по цени на едро. Това снижава разходите и новите цени са както следва:
- флакон от 100ml - 8лв
- флакон от 250ml - 10.50лв
В момента има за продажба 3 флакона пълни с 200ml за тестове на цена от 10лв за флакон.
Всички поръчали флакони ще ги заплатят по новите цени.
На печелившите - честито!
И една молба за съдействие - дайте ни контакти с местните пчеларски магазини, за да им предложим да доставяме количества до тях, а вие да си спестите транспортни разходи.
http://pchelar.com/CONTACTS
Ето го магазина за регион Стара Загора,аз там не стъпвам ,но това си е лично мое (негативно) мнение за този магазин .
Знаете ли нещо за калиев нитрат?
Барут ли ще правиш?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...80%D0%B0%D1%82
Руснаците го ползвали за приспиване на пчели.
По същата рецепта .
На теб , няма да обеснявам , учили сме химия и сме правили опити за разлика от сегашните ученици . Райски газ .
Според вас приспиването дали може да прекрати роенето?
Не знам какъв резултат се очаква от мен,но от 32 сандъчета,в който съм стръскал пчела със зрели маточници за люпене,само 2 са без пчели.Стръсквал съм по един черпак пчели,и се притесняах ,че ще напуснат сандъчето.Поради тази причина търсих етер за да не се върнат в старият си кошер.След стръскването си ги оставих 1 денонощие затворени.При проверката установих ,че няколко бяха прегризали фибрана и влизаха и излизаха през отворите.Та с етер или без,имам заселени 30 броя сандъчета.Но за сега етера ми е излишен.По-късно ще пробвам на нормално семейство да придам майка с етер и ще доложа своевременно.
При нужда от ДИЕТИЛОВ ЕТЕР за предпочитане ;) е:
http://www.valerus-bg.com/pdf/reagents_2012.pdf
Здравейте на всички колеги.За първи път пиша във форума .имам нужда от етер.Писах на лични на tsc1 но явно не си четем личните...или не знам.4 големи спрея ще ми стигнат,благодаря .......ще почерпя.Междо другото миналата година заселих нов пчелин в една гора ...има 300 400 дка липа,но не иска да цъфти. слънчогледа почна, липа няма.Някой пчеларства ли в подобен район .Как да хвана чиста липа като се засича със слънчогледа?
Чета си личните и не съм те забравил. Но се наложи в последния месец да съсредоточим всички усилия за наваксване на закъснение в производството, получило се поради забавяне на доставката на един от основните елементи за датчиците. Сега вече всичко е в графика и тази седмица пак ще се заема с пускането на серия 250ml флакони с етер.
Дебнене му е майката! Липата в гората, започва да цъфти поне седмица по-късно от градската, малко преди цъфтежа на слънчогледа. Когато тя е в силата си, тогава започва слънчогледа, но това да не те притеснява. В смисъл вадиш липата, когато вече е почнал да цъфти слънчогледа, защото обилния нектар е по липата, след което започва да отдава слънчогледа. При мен сега липата, в гората е в силата си и започва да цъфти слънчогледа, но за да започнат да събират от него, ще мине поне седмица. Апропо така стоят нещата и с рапица и акация.;)
П.П. това не е в точната тема, но въпроса е тук. А сега по темата: За какво ти е този етер, искаш да правиш "пчелите на кома" ли? :bigsmile:
Етера ще използвам за оправяне на търтовки.От моя скромен пчеларски 3-и годишен опит поне при мен губя с-ва станали търтовки, и отводки и силни с-ва.Сега просто изтръсквам пчелите и прибирам кошера.Ще опитам да подсиля други семейства с кошерите станали търтовки .В момента съм заредил и 3 отглеждача за смяна на майки началото на август.Ще опитам и зареждане на нуклеуси с етер.А тая липа....тази година според мен закъснява .Миналата година в същата местност по това време миришеше на липа от километри.А слънчогледа е ранни хибриди и се получава засичане на цъфтежа.Когато бях дете слънчогледа цъфтеше през август.Акацията я хванах.На 15-16.05 извъртях набързо 6-7 тенекии рапица да изчистя рамките,а акацията беше нацъфтяла и извадих чиста акация, е малко жълтава но акация.В петък ще зареждам нуклеуси така че ако може етера до четвъртък да го получа ще е супер.Успех колеги...
Ако някое с-во не приеме млада майка през август, също ще опитам с етер.
Както обещах остана време и за флаконите. Направихме експерименти и се оказа, че 250ml етер в този флакон е твърде много - не остава достатъчно място за пропелента. За това последно се спряхме на разфасовка от 200ml с цена както беше обявена - 10лв. В момента има готови 50 флакона. Ще бъдат изпълнени първо заявките за такива, които останаха неизпълнени от предишната серия и после за всички, които изявят сега желание. Моля пишете на лични с имена, телефон за контакти и предпочитана куриерска служба - Еконт или Спиди.
Здравейте,
Всички заявили флакони с диетил етер ще ги получат днес. Моля да споделите в какви случаи и как точно го прилагате, защото оставам с впечатлението, че доста пчелари не са наясно с това.
Имайте в предвид следното:
За да има по-бързо и ефикасно действие преди впръскване в кошера трябва да се затворят всички отвори - прелки и мрежести дъна. Парите на етера са по-тежки от въздуха и при отвори в долната част на кошера те изтичат през тях без да окажат нужното въздействие.
Новата визия на флаконите с диетил етер от 200ml.
Прикачен файл 8801
Намерих 5 семейства без майки, едното вече има запечатано търтеево пило, другите нищо - нито пило, нито яйца. На едното придадох пита с яйца и пило да си прави майка, на другите искам да придам оплодени майки /мисия невъзможна при търтовките/. Сетих се за приложението на етера и искам да попитам имате ли вече опит с оправяне на търтовки чрез упояване с етер и придаване на оплодена майка?
До сега с етер нямам не приета майка, но на търтовка не съм пробвал.
П.П. Ползвам го само в краен случай. Когато виждам агресивно поведение към майката в клетката или видя, че искат да я убият след освобождаване.
На търтовка тази година придадох плодна майка така: изчистих търтиевото запечатано пило, две пити с пчела от два други кошера по средата на търтовката през пита. След 2 часа сложих клетката с майката между питите в единия край напречно и затворих. След седмица всичко си беше ок и нямаше следа от търтиево пило. Майката приета и осеменяваше нормално...
п.п. Това с двете пити с пчели е метода, който беше споделен от Делта, за което съм му благодарен!
С етер за по-лесно /ако е и ако става/. В това време без паша, при моите гъсто наслагани кошери, не ми се отварят наред, да търся най-подходящия донор и да разнасям пити из пчелина. Ще си докарам някоя масова кражба, и без това още не съм виждал кражба между семейства и може дори да не я разпозная. Едно е да поставиш 4 майки в четири кошера, упоени предварително, друго е първо пити с пило да се търсят, да се поставят, после да се изчаква и чак след това клетката с майката. Отиде цял ден. Или ще е с малко труд чрез етера, или ги бракувам и догодина нови. Дори обединяването ми се вижда трудоемко. Нямам си и помощник за тежките корпуси, по три и по четири един върху друг.
Мисля си, че малко бъркаш с тоя етер.
Първо хич не ми се нрави ползването на химия... ;)
А второто което си мисля, че дори и да стане с етера, после ще трябва пак да добавяш запечатано пило, особенно сега, защото тая търтовка е с дърта пчела само и майката в началото няма де много продуктивна, а докато се усетиш в кошера ще останат шепа пчели. Та метода с две пити с пило има и друго преднзначение, не само да смели търтовките...
Поне така си мисля де.... ;)
Колега , явно от нещо , което имаш ще си докараш нищо .
Явно те мързи !
Може и да те обидих , но за мен е така .
Е, аз питам дали някой е пробвал, как го е направил и какъв е резултата. Знам, че ще има много доводи против, но нали трябва да пробваме всичко, което евентуално би улеснило работата. Който не пробва, той не греши. Аз така или иначе ще опитам, просто може да има важни подробности, които някой вече е забелязал и не му свиди да сподели.
Колега Агро , и аз чакам още по-лесен вариант споделен от колега .
Много те мързи , а искаш да правиш нещо . Няма да се получи . Всичко е работа !
Работя на два пчелина .
Основният е във Варна , а малкият е в Петров дол .
Аз съм готов да загубя майките, купени с мои пари, за да придобия познание, което няма кой да ми го даде наготово. Ще споделя какъв е резултата. Не ме мързи, просто ми е ценна всяка минута. На пчелина си почивам, работейки по кошерите, ама рядко мога да си позволя да съм там. От акацията насам съм извадил меда едва от половината кошери. Така че сигурно ще се намерят още осиротели семейства, докато прегледам и останалите. Ако етера помогне - добре би било.
Агро не се връзвай на Делтата това неговото е професионално изкривяване бърза да ти пише двойка нали си е учител но е добър човек и много знае просто вие двамата имате различен подход защото сте различен тип хора.Например ако характера се описваше като животно Делтата е Бухал, г-н. Матеев е лъв, аз съм магаре други са лисици/тука ги има много/ и т.н.
Да се "връзвам" на някого е безсмислено, това е форум, предназначен за публична изява на всеки от нас. Каквито сме ние, такъв ще е и форума. Сега да споделя - според мен току що ликвидирах едната търтовка. Изглежда предозирах етера. За една минута всички пчели паднаха на дъното и образуваха два пръста дебел слой. Махнах корпусите, сложих ново дъно и после насипах упоените пчели върху рамките. Поставих капака и през 10 минути ходих да проверявам дали ще се събудят. След час повечето едва помръдваха, само някои се бяха освестили, но дали имаха и 10 %. Стъмни се и ги зарязах така, сутринта ще ги погледна пак, но според мен се отървах от търтовката, без да искам.
Не бъди толкова сигурен, жилав живот имат и не се дават лесно, от опит.
колега споделям опита който имам с етера като експериментирам от 2 месеца с него,имам успех с търтовка и направих над 20 сборни отводки с него,ползвам за изпарител дамска превръзка напоена с 30-40мл. етер,всички входове се затварят плътно ако има мрежесто дъно също трябва да бъде затворено добре опояването трае около 10мин,но трябва да се следят пчелите,трябва да станат трудно подвижни но не и да се опояват до пълно безсъзнание,защото се получава малък подмор,ако те интересува още някоя подробност, питай.
Градски, не е ли множко 10 мин.?
Покриваш ли с нещо (найлон примерно) корпуса като сложиш превръзката?
Аз имам успех с 10-15 мл етер на тампони за триене на грим. Покривам с найлон и след минутка се като вкаменени.
Ха, оживяха припадналите. Тая заран припкат по рамките. Майката още не са я освободили, преди малко надникнах. Упоих още три търтовки, но по-внимателно този път. Надигам леко капака с хранилката и пъхам накрайника на етерния спрей в процепа. Пръскам около 4 секунди и пускам капака. Преди това съм затворил прелката и мрежестото дъно. След 2-3 минути повечето са неподвижни или вече са паднали на дъното. Това на два корпуса ЛР. Махам капака да се проветри, слагам клетка с майка между две рамки и отварям дъното. Прелката я оставям затворена, докато се свестят, за да не влизат крадци през неохранявания вход. Не съм махал търтеевото пило, всичко оставих така, както си е. Подмор има всеки път, но не е много - трийсетина пчели. Сега ще чакам да видя тези дни какво ще стане. Тая работа ще трябва да се прави късно вечер, за да се упоят повечето пчели. През деня има много пчели навън, връщат се и се трупат на затворената прелка. Ако им отворя, заедно с тях чака и глутница крадци от съседните кошери.
Още инфо за етера. Потвърдиха се опасенията ми от кражба. Понеже семействата се свестяват бавно от упойката, в това време входа им е незащитен. Едната търтовка следобяда я натиснаха, докато се усетя, затворих и входа, ама не би. Трупат се там и чакат купчина пчели крадци. На стъмване не издържах и я обединих с едно от семействата, сложих я отгоре върху надупчен вестник и ги понапръсках с етер и двете семейства. За резултата в събота.
Здравейте, упояването с етера върши работа с търтовките ,пробвано е преди месец на 5 кошера ,но задължително се слага 1-2 пити люпещо се пило
за да има млади пчели и да се възстанови биологичната цялост на семейството по бързо.
Това се случва и без етер и ако стане след този експеримент няма да е много валиден резултат защото мащаба е малък.
В израелския доклад имаше част която разесняваше как влияе упояването на семейството с СО2 върху майката и влиянието беше негативно, но се траеше. Етера е доста по агресивен и упоява по друг начин. Как влияе на майката е интересен въпрос.
Аве модерен пчелар.:yo: Ние търкаме с лук при обединяване ( щото няма ракия) blush; , а човека пръска с етер.
Следя с интерес дискусията за етера и майката. Ако разрешите един въпрос:
При коя от процедурите и за колко време майката се подлага пряко на въздействие на етер?
Обединяване на сем с майка с такова без майка каквото е направил колегата.
Един абсолютно лаишки въпрос:
А не може ли майката да се хване предварително и да се затвори в клетка, двете семейства да се упоят и после да се действа като при предаване на нова майка? Така майката няма да е изложена на въздействието на етера. Има ли някакви рискове или това е невъзможно "по принцип"?
Ами аз не знам що се коментира, доколкото разбрах колегата Агро първо третира с етер и после придава майка....
Така е! Оставам с впечатление, че някой се опитва умишлено да вкара четящите тук в заблуждение и да всее недоверие в колегите, желаещи да ползват метода. Което не е особено почтенно!
С разпространението на флаконите ни в мрежата от пчеларски магазини все по-често ни задават въпроса: "За какво служи етера и как се прилага". На този въпрос ние не даваме отговор, тъй като нашата работа свършва с неговото разфасоване във флакони под налягане и доставки. В тази тема и в други коментари се натрупа доста информация и може би е редно някой от опитните пчелари да я обобщи и опише методите за приложение. Аз се ангажирам да говоря с г-н Димов, редактор и издател на в-к "Пчела и кошер" тя да се публикува. Това ще е в интерес на всички.
Гузен, негонен бяга. Като я тъпчеш тая отрова в разни флакони, не значи, ще си допринесъл с нещо за развитието на пчеларството в България. Ти по скоро ми мязаш на Многострадална Геновева, отколкото на новатор, за какъвто се представяш. В заключение мога да ти кажа следното: След като от доста време постоянно ни натякваше, че въпросите ти са лаишки, ами не се дракай с пчеларите, а вземи прочети нещо за живота на пчелите, че да спреш с тъпите въпроси!
Би следвало, ти, като производител на даден продукт, да си наясно с неговото въздействие върху пчелите и не само. То вярно, че България е все още рай за гаражното производство, ама... Та конкретно на въпроса ти: Аз от скромния си опит в отглеждането на пчели (има-няма двайсетина години), мога да ти кажа, че етера оказва негативно влияние върху пчелите. Все пак аз не съм научен работник и нямам никакво намерение да пиша статии или да правя експерименти, за което са нужни години. Не бих също и пуснал на пазара продукт, за който не мога да гарантирам неговата безвредност и ефективност, воден от стремежа към финикийските знаци.
Ами то излиза, че единственото, което можеш тогава е говоренето на непроверени неща:
1. Ползването на етер не е наша идея, тя е на учени сериозно занимаващи се с пчеларство. Ти казваш, че имаш двайсет годишен опит и етера има "негативно влияние върху пчелите". Това означава или че лично имаш опит от работата с него, или зад това ти твърдение стои сериозна теоретична подготовка или си го смучеш от палците. Факта, че не искаш да напишеш нещо по въпроса говори за третото.
2. Ние не сме химична фабрика и не произвеждаме етер. Вземаме го готов, разфасоваме го и чрез смесването му с въглероден диоксид го правим по-удобен и безопасен за употреба от пчеларите. Вида, в който един пчелар, решил да ползва етер, може да го купи е на варел от 200L, бутилка от 1L или флакон от 200ml. Нека той реши кое му е най-удобно за работа.
3. Имаш ли достоверна информация, че ние сме първите, пуснали етер на пазара? Аргументирай се!
Би било логично, след като го разфасоваш и го насочваш към определена таргет група, да ги убедиш в неговото безвредно действие и то аргументирано. Това, че се продава свободно на пазара и е идея на някои учени, но без експериментални заключения, не е достатъчен аргумент.
Много ефтино гледаш да се измъкнеш. Кашкавала си има история, където е описано всичко, от номера на кравата до дюкяна и всичко това се контролира. Твоето производство обаче - не. Така че съпоставката с кашкавала е меко казано смехотворна. Хипотетично да предположим, че се случи нещо, да речем гръмне флакон и засегне нечие зрение. Или не дай си Боже гръмне гаража, в който ръкоделстваш.
Какво ли би те сполетяло, А?
Стига сме празноговорили, че пак създадохме работа на модератора, а той ни е единствен.
Ти си имаш твоите основания, тия които ползват етера и са доволни от резултатите - свои. Нека всеки напише мнението си, аргументите си, да опише опита и знанията си по темата. Аз в този спор ЗА или ПРОТИВ етера страна не вземам. Моята работа си върша по възможно най-добрия начин. Ако някой знае по-добър, да го предложи. Ако се чувства по-силен, да заповяда на терена на конкуренцията.
Защо при всички твои постове в спор с някой все модератора ти е в устата? Не можеш ли да си пишеш по темите и да оставиш мода да решава дали си му създал работа или не? Ние си знаем правата и задълженията и мисля, че няма нужда да ни се петляркаш/движиш, ходиш/ из краката.
"Не споменавай напразно името Господне!Защото e свято и не бива да Го принизяваме до нашите земни помисли и желания, затова е Третата Божия заповед.
Увлечени в грижи, суета или веселие, понякога ние неволно споменаваме Божието име, без да влагаме в това почитанието, което дължим Нему, без да усетим смирението на духа пред величието Господне. Затова е третата Божия заповед, повеляваща ни да почитаме името Му."
Амин!
За моженето - може. Който има свободно време - да търси и да хваща майки. На мене времето едва ми стига да установя кои семейства са осиротели, какво остава да търся майките на останалите. Опитните пчелари май само по прелката познават къде работите не вървят, ама на мен още ми е мътна тая работа.
Обединеното семейство изглежда наред, яде сироп, махнах вестника и няма да го ровя за яйца засега. Три от майките още не са освободени, едната са я освободили, но и там няма да пипам засега.
Имам обаче отново проблем с кражба. Май ще обединявам отново търтовка. Освен да преместя кошера, има ли друг начин да спра кражбата? Поливах ги с вода, и кошера крадец, и нападнатия кошер, затварях го - нищо не помага.
Завиваш нападнатия кошер с мокър чаршаф при кражба.
Става . Опит .
Виж снимката на филиалът в Петров дол .
Е , вярно имаше жертви към 300 броя пчелки , но го туширах .
Проблема с кражбата се разреши бързо. Закрих нападнатата търтовка, и без това още отначало се колебаех за такава слаба бройка. Понеже ми свърши флакона с етера, на една друга направих опит с амониева селитра. Разгорях въглени в пушалката, приготвих се до кошера и щом сипах селитрата в пушалката, бях готов да го напуша. За мое голямо учудване още с изсипването на лъжицата селитрата пламва с голяма скорост и изгаря за секунда още докато затварям пушалката. Пет - шест пъти повторих упражнението, мъчейки се светкавично да затворя пушалката и да пусна дим в кошера, но нищо не се случи с пчелите от многократното им опушване. Все едно съм ги напушил както обикновено. Къде греша?
След тези експерименти и след като пишеш още тук не е лошо да минеш през Дряновския манастир и да запалиш една свещ!
Работата с етер в бг. пчеларството е все още в своето начало. Няма никакви (поне аз не съм срещал) изследвания за влиянието му. Ние които го ползаме го правим на собствен риск като се опитваме да си улесним живота. Всяка информация за това как е протекло всяко ползване и какви се резултатите е ценна.