то не му е мястото тук но все пак имам още едно питане с какво може да се пръскат дръвчета и лозя около кошерите
Преглед за печат
то не му е мястото тук но все пак имам още едно питане с какво може да се пръскат дръвчета и лозя около кошерите
Понеже си нов пчелар, ще си направя труда да ти обясня.
Молеца не яде восъчни основи. Ако все пак искаш да ги съхраниш нареди ги в корпус или в два магазина. Отгоре постави празен магазин. Върху рамките сложи едно малко бурканче и в него налей 50 милилитра мравчена киселина. Остави бурканчето отворено. Завий отгоре магазините с полиетилен, завържи го и уплътни добре. Мравчената киселина се изпарява, и като по-тежки от въздуха парите падат надолу и пазят питите от молеца. Ако, обаче питите са вече нападнати от молеца мравчената киселина няма да помогне.
За другото – по-добре не пръскай с нищо. Най- малко защото не е етично да пръскаш собствените си пчели, а пък можеш наистина да ги отровиш. Направи си овощна градина на друго място в двора.
Успех!
искрени благодарности
Препоръчват да се пръска с Калипсо. На него пише, че е безвреден за пчелите (дали е така ??????), но задължително привечер при спрял летеж.
Здравейте като новобранец имам нужда от съвет имам 2 кошера силни от който направих и 2 отводки след акацията развиват се добре, проблема ми е че в момента 2 силни са ми с по два магазина в който има сложен нектар хаотично а са с по два защото единия от акацията беше запечатан и аз го взех а другия имаше но не много и не съм го барал после върнах празния от горе и тъка до днес питането ми е най вече че днес видях че има в магазините запечатано и люпещо пило долу в плодника има място и то доста не е задръстен по 6 рамки ми изградиха за 2 дни тук там има пило но не много днес им сложих по една основа какво да ги правя вече не знам
Щом има място в плодника,майката не харесва малката магазинна рамка и колкото е снесла,снесла.И пак ще слезе долу в плодника.Завърти долният магазин и го качи горе,а горният който си го изцентрофугирал да стане долен.Остави пилото,то ще се излюпи и пресъедини към другата работеща вътрешно-кошерна пчела.Явно пчелите ти са от добра линия,щом и отводки си извадил,изградили са ти по-6 рамки,а и стокова продукция/мед/ са ти дали.Това само може да те радва.Не се отказвай,и си намери човек около теб който да разбира,помагай му гледай какво прави и се учи.Никой не се е родил научен. Успех.
мерси много рамките ги изградиха за 2 дни на ден по 3 а и нямах и не знаех още да са изградили кошерите са ми от миналогодишни отводки мед от акация 20 тина кила от двата тя е слязла доло вече което направих днес е свалих пилото и рамки с мед от горния магазин в долния поне да е на едно място че имаше на крайни пити пило и в двата и не запечатан мет в двата магазина сега всичко е в долния а горния е почти празен
чудя се и още нещо на отводките са с мрежести дъна изцяло но не съм ги отворил да ги оставя ли на мрежа или не и имам две под-къпачни табли на мрежа може ли и тях да сложа на силните кошери
Ако пчели вентилират на прелката,може да им помогнеш с мрежестото дъно.
никой нищо не каза за под-къпачна табла на мрежа
Преди години работих с Дадан-Блат и тук-там мрежеста под-къпачна табла . Постоянно я заклейваха , влизаха и мравки. За мен не е добър вариант ! Новите хранилки имат отвори за вентилация и са по - удачни !
мерси много аз имам от горе хранилки имат отвори за вентилация заклейват ги и тях само се чудех в тая жега с какво мога още да им помогна иначе имам отвор на дъното мрежест целогодишно е отворен и на магазините имам дупки
ще пускам един 40 рамков с една плътна преграда на 4,5-4,7 дебелина за продажба че човека излезе не сериозен ако има интерес пишете за подробности
долния е горния е с магазини но са еднаквиПрикачен файл 10324
Тва е егаси изгъзицата... Магазинът цял ли е? Капакът сам човек може ли да го свали? И що не си му взел парите предварително!
Най-велоятно ще трябва да ги прережеш през средата...
Ееее,наборе,с малко фантазия иии.. готова лежанка за нюхане на кошерен въздух и не само...
магазините са два не един капака се сваля от сам човек . бе щом съм го сглобил сам кошера и си го прехвърлям а малко със зор но става а и не този се продава долния без магазини
вече не е наличен
Здравейте на всички!
Нов съм форума и като пчелар също. Както казват повечето тук още съм мухар. Бих искал да се свържа по телефона или вайбър с Галин79 тъй като по някаква причина не мога да му изпратя лично съобщение тук във форума. Моят телефон е 0885838168-Съни.
здравейте, имам един лежак 22 рамков с магазини и обратен вход излишен, правих го за един приятел но сега не му е спешен,друг приятел щеше да го вземе но ме ядоса и не му го дадох на някой ако му трябва да звънне 0878995307 ако ли не ще си го оставя за мен
не мога да кача снимки някой ако иска да помага
ми да кажа забравил съм
Хахаха :)) а това хич не е реклама нали ? :)
Да, извинявам се . :)
Продавам кошери Ланстрот рут,20 бр .Без пчели . Дъно ,два корпуса,надрамъчна дъска,капак ! Също така и три снелгрови дъски! 10 броя 5см. подставки и от рут. става даданблат.
още един като този имам за даване някой ако има интерес
здравейте,какво ще кажете,по запознатите за кошер от бук един приятел ме кара да му правя
то за пари няма нали ми е приятел най много да ми даде някоя летва,за някой капак,и крака да направя,иначе бука е на повече от 40 години от някакви складове,здрав е не е мръднал
имам 1 .22 рамков лежак с рутов корпос и с магазини ако на някой му трябва да звънне 0878995307
имам 1 .22 рамков лежак с рутов корпос и с магазини ако на някой му трябва да звънне 0878995307
Букът от складовете не е мръднал, защото е стоял на сухо място. Ако го навали дъжда, бързо ще мръдне. А освен това, букът е много по-тежък. Ако ставаше добре, щяха да ги правят от бук. Букът е подходящ за дръжки на кирки и лопати.
лежака е капариран до края на седмицата
още един имам същия
имам свободен лежак 34 рамков на 4,7 дебелина ако на някой му трябва да звъне 0878995307