а при мен леската е с напълно измръзнали реси и дори са изсъхнали....няма прашец от нея,но пък цъфтят кокичета и сини минзухари
Преглед за печат
а при мен леската е с напълно измръзнали реси и дори са изсъхнали....няма прашец от нея,но пък цъфтят кокичета и сини минзухари
Днес много се изкефиха на манджата :D wink;
http://s15.postimage.org/ktwv65jc7/Photo_0048.jpg
Колега, царевично брашно ли им нахака? И аз го правя с голям ефект от години!
Да, царевично брашно и трина... правя нови съндъци на 10-ина метра от пчелина и се ровят в трината като прасенца... кефят се :D
Това с каква цел се прави ? Да не би в трината /триците/ да се въргалят за да се очистват по някакъв начин. А брашното ? Не съм чувал за това досега.Цитат:
Първоначално публикувано от Alex77
Брашното е заместител на прашеца....... до известна степен разбира се!
Сигурно е така, естествено до известна степен. Интересно ми е какво мислят пчелите по въпроса. :D Взимат ли го с охота, ако го взимат какво го правят ? И къде го слагате брашното, това на снимките е извън кошера ?
Това с царевичното брашно го научих когато дядо ми меляше царевица на фуражомелката и го бяха обградили пчелите, а после и една опитна пчеларка ми каза, че тя слага на нейните пчели. Както виждам и колегата Иван Деспотов го практикува. Сложих и трина, защото наистина ми пречат да работя, като се ровят в нея, лазят по дъските и се бутат в ръцете ми. Пчеличките не са глупави и щом си го искат... Днес изнесоха половината от това което им бях сипал, а какво го правят... те си знаят.
Явно наистина им харесва, за да го внасят в кошера. Интересно. Ще предложа и на мойте. :DЦитат:
Първоначално публикувано от Alex77
hi; Съвсем сериозно питам -може ли да се слага във вътрешната хранилка -пречи ли му влагата , и има ли доза ,еднократно ли се подхранва с това брашно .
Ако сте забелязали,когато пчелата събира прашец най-напред пърха с крила над цветето за да изсуши полена и след това да го събере.Защото ако е влажен се полепва по тялото и трудно се освобождават от него,което предизвиква раздразнение и прекратяване на работата. А защо се варгалят пчелите-сигурно сте виждали магарета,кокошки,врабчета.. ..да се"къпят" в прахта-защо?Един от начините за борба с вароатозата е через напрашване,което от своя страна предизвиква "сърбежи" и нуждата от "почесване",а именно въргалянето.Така си го обяснявам въргалянето-да се освободят от някакво напрежение.
Някъде бях чел за посипване на хванат пчелен рой с пудра захар. Спомага за очистване на пчелите от евентуално опаразитяване.
Вече повече от 25 години /още преди да имам кошери/ винаги по това време сандъка под ярмомелката на село е широко отворен и при слънчеви дни е пълно с пчели. Това продължава докато тръгне прашеца в природата наоколо, след това не влиза и една пчела. Същото се отнася и за купчините стърготина от нарязани дърва. За хранилките - не става. Към Влад - във форума е писано за пудрата захар, има и клипчета интересни.
Смятате ли че в трината намират някакви хранителни вещества та я събират и носят?!?
Не.
Някой знае ли защо я събират тогава?
Може би по погрешка я смятат за прашец и затова я вземат....
Да, по грешка я събират.
Могат до внасят и други боклуци по грешка.
Пчелари са виждали внесени в кошерите също боя и асфалт.
Предполага се, че е вместо прополис.
Ирис,благодаря ти....а има ли значение дали брашното е царевично,соево,пшенично,о изово....??? Не може ли това брашно да се омеси с пудрата и меда в питките....?!
Колеги не си правете беля на главата с тия брашна и опилки
пчелите ви се лъжат че има прашец и ги носят в кошера остатъците от цилкуляра ги заравям.
Пчелите брашно не ядът да не са крави най много като го омесите в питки да им се задръсти червото и да се чудите за подмора.
На мойте за 30 години не им се задръсти червото!Цитат:
Първоначално публикувано от bobmastar
Цитат:На мойте за 30 години не им се задръсти червото!
Колега мойте уважения към стажа ти с пчелите ама недей подхвърля така че младите колеги ще почнат да месят тесто за хляб и да хранят че излиза и по евтино.
Ако може да обясниш с какво кога и по колко храниш и каква е ползата от тази добавка.
Аз ще споделя моя скромен опит и изводите, които съм си направил и защо съм ги направил.
Не претендирам, че разбирам от биохимичните и метаболитни процеси при пчелите и как и за какво точно обработват царевично брашно, както и никой от вас не би могъл (моите извинения ако някой специализиран биохимик е в този формум). Не претендирам, че постъпвам най- правилно и знам всичко за пчелите. Аз само наблюдавам, пробвам и се уча, без да подценявам пчелите, мислейки ги за глупави.
Ако събират всякаква пудра или брашна, защото си мислят, че е прашец... ми пробвайте да сложите обикновено брашно или нещо подобно и ще видите, че само ще го вее вятърът. Опитвал съм и съм слагал пред кошерите дори сухо мляко (нали се препоръчва за питки) до царевичното брашно и пак си събират и се лепят на царевичното брашно. Предпочитат го и си го носят него, а как и за какво го ползват - те си знаят. Не са глупави, бъдете сигурни в това!
Искам да спомена, че за първи път тази зима пробвах и сложих царевично брашно и в питките, с които подхранвах. Мед, пудра захар и царевично брашно (нямам прашец) и си ги ядат без фира... и питат за още.
Всеки да си вади изводите сам и да постъпва както намери за добре.
Не се съмнявам. че ще вземат, така направените питки. Въпроса ми е, как това се отразява на развитието на семейството? Увеличава ли се пилото?
Живи са, много са и са много активни вече. По- подробно ще знам какво става след прегледа... надявам се да е другата седмица.
Днес пчелите летяха доста интензивно, при наблюдение на прелката се забелязва интензивно внасяне на прашец и вода от поилката.Утре ще слагам лентите против акар и белия лист в дълбокото дъно.Ще споделя информация за падналите акари след есенното третиране с изпарителя за оксалова киселина.
http://s8.postimage.org/v58prsmo1/16032012534.jpg
Вчера направих прегледите.Състоянието на семействата е много добро, пчелите са на 5-6-7 междурамия при различните семейства, пилото е разположено на 2-3 пити в по към южната част на кошера само на 1-2 от сем е в средата.Меда в плодниците е към 8-10-12 кг.От питките бяха взимали малко.Сложих и ленти против акара.Една отводка нямаше пило нито запечатано нито открито, според мен е изгубила майката.Днес ще проверя пак и ще я обединя с друга.Вчера вкарваха доста прашец.Това е при мен.Дано приятели годината е успешна за всички.
И при мен картинката е абсолютно същата.Дори и липсата на майка(роева от юни) във една отводка съвпадат.Но ведна ги изтръсках на 5м встрани и килограм пчели се присъединиха към съседна отводка със августовска майка.Имаше суматоха около 1ч.и 20-тина жертви.Медът в кошера(12дб) е около14-16кг. Всички семейства имаха освен пило и доста подготвени(полирани)килйки .Очаквам нещата да се развият като миналата година,а именно магазини с ВО за 1 април.Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
Днес при по-внимателно преглеждане на отводката открих майката, боята от маркера е поизтрита.Имаше захранени личинки и доста прясно снесени яйца в работнически килийки.При отварянето на кошера поведението на пчелите с нищо не показваше липса на майка и днес и вчера.Просто вчера малко ме озадачи липсата на запечатано пило за разлика от другите, които имаха такова на 1-2 пити.
И аз днес си направих основните прегледи. Резултатите са като при вас по 2-3 пити с пило. Направи ми впечатление, че по-голямата част от пилото е снесено в последните дни /не запечатено и яйца /. Пчелите бяха от по 4-5 до 6-7 междурамия. До питите в съседство с прясното пило подготвяха място за снасяне на майката, като оставяха широк венец с мед. В няколко от кошерите от към студената страна по крайните пити имаше като мухъл на горните им летви, а в питите имаше вода !!! Уж по един и същи начин зазимени пък...Изтръсках водата и тези пити ги замених със сухи от склада. Иска ми се да попитам, ако по тях се развие мухъл или някаква плесен какво да ги правя и въобще може ли да се направи нещо , за да се ползват и за напред. Благодаря предварително!
Може, изплакни ги с топла вода и ги изтръскай и ги подсуши.
Иначе , при мен слабите семейства от ден - два са започнали да отглеждат пило, силните имат и запечатано. Слабите семейства имат влага по крайна пита, силните семейства нямат проблем с влагата.
Днес приключих с прегледите, утре слагам лентите. Имам две загинали семейства (студа ги е хванал в единия край на кошера) и едно без майка (за щастие имам точно три резервни нуклеуса), това без майката го обединих с един от нуклеусите,а другите два празни кошера ще ги прехвърлям при наличие на паша, че сега са много склони на нападение. Имам и 3-4 семейства, който ги водя полуживи - останали са по около две пити пчели, а в крайните пити има загинали в килийките доста пчели, ако лошото време беше продължило още малко и те биха дали фира sadsmile;
Вчера и аз направих пролетния преглед.Със задоволство установих,че всички кошери си имат майки,пило на две и три рамки по малко,много мед.Щедро им разпечатах по една рамка с мед и даже им я напръсках с топла вода.Стесних им входовете по на три сантима,просто сякаш предчуствах нещо.Днес към 17 часа минах да ги видя,единия кошер почернял от пчели-нападение.Хванах пръскачката,пръсках,пръска х-файда йок.Метнах му едно тюлено перде и за десетина минути беше почерняло отвътре с пчели,явно много крадци е имало в кошера.През тия 10 минути омесих жълта пръст, махнах пердето и лепнах една топка кал на прелката и с молив направих само една дупчица,същото направих и на съседните кошери,предположих,че крадците като не могат утре да влязат в тоя кошер може да се насочат към съседните.Това ми дойде на акъла,това направих.Утре ще видя резултата.Нека препатилите споделят правилни ли са действията ми,и какво бих могъл да направя в тая ситуация.
Ето ти грешката,мое мнение,виж утре какво е положението дано са се успокоили,а до колкото до крадците са си от твоя пчелин.трябвало е да им затвориш всички входове за ден, поне.Цитат:
Първоначално публикувано от simo
Да, цяла рамка е много и ако е на по слабичко семейство.
Виж дъното което предлагаме за събиране на прашец, има едни фунии. Направи си една летва с 2 такива фунии и като видиш нападение, слагай отпред на прелката.
Да провериш пак за майка има ли няма ли ,като имаш на изспредвид ,че запечатаното пило не е критерии за наличието на такава,а само прясно снесените яйца ,като се има в предви времето в момента,дано не те посрещнат с дупетата нагоре drinks;Цитат:
Симо повече никога не разпечатваи мед при условие, че няма отделяне на нектар в природата, защото става страшно.
Може да се разпечатва, но малки участъци, около пилото или до него на съседна рамка.
Цеко част от кошерите ти от Въглевци-Великотърновско ли са?Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко
Колега simo това нападение за което пишеш ми се случи и на мен на 17-ти март и то по моя вина . И при мен пръскането с вода не даде желания ефект.
Аз направих следното--- Преместих нападнатите 2-е семейства на НОВО място, стесних входовете с цел да запазя и другите семейства от нападение им сложих суха трева(това имаше около мен)по прелките(за да се организирапо добре охраната на входа)
На другия ден нападение не съм наблюдавал.
А от двете отводки едната беше с убита майка та каквото беше останало пчела ги обединих с друго семеиство!
ама водата да не е прекалено топла за да не се стопи питата!!!!Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Е, разбира се че е така, въпроса беше за почистване на питите, а не за добиване на восък. Аз ги мих с вода от бойлера.
Днес направих прегледа и на моите два кошера.Мисля че състоянието на семействата е много добро, пчелите са на 6-7 междурамия, пилото е разположено на 2-3 пити /като има яйца, личинки, открито и запечатано пило/в по към южната част на кошера в единия и в средата на другия. Меда в плодниците е към 5-8 кг.От питките бяха взели повече от половината на 1 кг питка. Кошерите са сухи. Сложих и ленти против акара апихелт по 2 бр. на кошер /незнам правилно ли е/. Пчелите бяха активни вкарваха доста прашец от леската и дряна.Това е при мен.
http://s14.postimage.org/cg8dwrtvx/023.jpg http://s14.postimage.org/7y634odu5/024.jpg http://s16.postimage.org/xz2rp11r5/026.jpg
Днес нещата бяха се поуспокоили малко.Имаше пак крадци но кошера се справяше.Сутринта намазах прилетната дъска с малко газ,без да прекалявам.Ето и едно клипче за състоянието-http://www.youtube.com/watch?v=9xw4xbkXxuk&feature=youtu.be
Симо, нещо клипчето не тръгва?
Колега при мен на 300 метра надморска височина дряна още не е цъфнал, а Берковица е по-високо. Как става така, че дряна цъфти?Цитат:
Първоначално публикувано от jonny
Да, 12 рамкови ДБ с дебелина 25 мм.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Симо при кошерите ти всичко се е успокоило, особено ако това е нападнатия кошер щом си работи спокино и носи прашец значи не го нападат , можеш да махнеш калта от входа.И запомни от мен преди да има принос на нектар отвън не разпечатвай меда по питите и в деня когато разпечатваш мед входовете на всичките ти кошери не трябва да бъдат повече от 2-3см., независимо дали са силни или по-слаби, че насървят ли се веднъж да крадът пчелите няма отучване до следващата зима.Цитат:
Колега при мен на 300 метра надморска височина дряна още не е цъфнал, а Берковица е по-високо. Как става така, че дряна цъфти?[/quote]
Е, Ванка не е в пълен цъфтеж и всички дръвчета, но по южния склон има вече разцъфнали. Може би другата седмица ще е по масово.
Днес на обяд ще ходя, и ще заснема.
Днес вкарваха прашец като за световно.
http://s17.postimage.org/dhr3fy14r/21032012536.jpg
Бързия е още малко по-високо от Берковица и днес видях цъфнал дрян,но не го снимах,трябваше да газя вода .Температурите ! 20 градуса + по-това време е много! Какво ни очаква още...Цитат:
Eй най после това време да се оправи че аман да живнат малко милите :D
Иване, при мен е 115 метра над морска височина и положението е същото. От 15 години обаче, забелязвам, че в Берковица, Враца и Искърското дефиле, овошките зацъфтяват десетина дена по-рано. Предполага, че е защото са по на юг, нищо, че е по-високо.Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
хахаха....къде Враца и Берковица са на юг,Юрка.....в Берковица е заветно и предполагам че затова рано цъфтят дръвчетата,но Враца е един ветрилник.....в сравнение със София и двете цитирани места са на север,а не на юг...
Цитат:
При нас в Берковица цъфти дряна и леската по рано защото сме в котловина и не духа студен вятър, а при вас духа северен вятър и се получава и течение от дунава, затова има закъснение на цъфтежа.Цитат:
Цитат:
Вчера по обяд снимах цъфнал дрян с телефона и снимката е малко по размазана но мисля че другата седмица вече ще е в пълен цъфтеж.Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
http://s14.postimage.org/g3s6m50z1/023.jpg
При нас дряна цъфна масово.Днес погледнах и елшите до реката при нас, при тръсване на клона падаше страшно много прашец в момента са на пълна фаза на прашецоотделяне.
http://s18.postimage.org/bbk7g7239/22032012542.jpg
Браво на Берковица, явно има аномалии, радвам се за вас искрено!
И в Свищов дряна е цъфнал от няколко дни, но ми прави впечатление,че пчелите не го посещават много. Прави ми впечатление,че масово внасят в кошера някакъв бял прашец/както е видно от клипа който бях качил по горе/,и който си нямам и идея от къде събират.Свищов не е известен като наркоцентър и не бих предположил,че е кока, каквито съмнения имаше един колега преди време от дугия форум.
Симо,па ти ако имаш пчели събирачки на кока,хич не ти трябват евросубсидии,братко....ведн га започни изграждане на база за разфасовка и пакетаж на коката.... :D :D :D
Искам и аз от тия колумбииски пчели :)))
Алекс,и да имаме колумбийски пчели ако нямаме симовата паша няма да има реколта от кокаинов мед..... wink;
хахаха... Даниеле, живея в София, която е на 520 м/над морска височина, но пчелина ми е в Ломско, което е доста по на север от Враца и Берковица. wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Природата напредва, а със нея и развитието на семействата.
http://s9.postimage.org/7laigk0aj/01042012560.jpg http://s18.postimage.org/zf0lcjryd/01042012561.jpg
Жълти минзухари - отличен източник на пресен прашец в района на пчелина ми...
http://s14.postimage.org/l1mueolxp/image.jpg
Колеги как е положението със рапицата.Колко горе долу и голяма имам съмнение че тази година ще закъсне е цъфтежа и. wink;
това е големината на рапицата при мен (североизточен район)
http://s18.postimage.org/e7iiouxit/DSC09788.jpg
http://s18.postimage.org/g1vd6lkj9/DSC09789.jpg
Благодаря за снимките колега drinks;
Във Видинско ще я дисковат и презасяват със слънчоглед!Цитат:
Първоначално публикувано от svetlin
Ех слънчоглед какво беше това ...... около моят пчелин земята се обработва от Октопода и 3 години сеят само царевица за биоетанол познайте колко мед добивам от нея next_mad; judge;
http://s15.postimage.org/cum9dlcdj/03042012564.jpg
http://s18.postimage.org/giedf8kl1/03042012563.jpg
Преди 10 дни една вечер при обичайното посещение на пчелина забелязах необичайно поведение и тревожност на пчелите на прелката като при липса на майка.При другите сем. пчелите се бяха прибрали.Реших на другия ден да го отворя но духаше силен вятър, пчелите се бяха успокоили и работеха нормално и отложих за друг ден.Времето беше променливо бях на работа и днес на обяд реших да го отворя.Резултатът беше много пчели, мед питките изядени, 3 рамки с много запечатано пило и 10-15 свищеви маточници.Оставих 4-5 по едри останалите унищожих.Тази вечер видях майката изхвърлена пред кошера.
Жалко майката беше млада от миналата година и хубаво разви сем. есента.Най вероятно ще разформировам това сем. и преди акацията ще го възстановя като взема по една рамка пчели и пило от другите.Ако го оставя да произведе майка от тези маточници шанса да се оплоди е нулев по това време.Има и други варианти, но са лишени от смисъл и не си заслужават разправията.
Здравей,stanko1972,
Как си го обясняваш ? На какво се дължи?
Заинтригува ме ,а предполагам и други.
Трудно ми е да си го обясня.Майката е млада от юни миналата година и пилото беше плътно наредено, и хубаво.Миналата и предходната година в нашия край имаше повишена смъртност на пчелни семейства, а тази година чувам отзиви за загуба на майки рано пролетта след започване на осеменяването.Едва ли съм я повредил след прегледа в средата на март.Причините могат да са много.
Преди две години имах същия случай.Не видях майката мъртва, но изчезна през март, след като февруари и началото на март работеше добре.До изчезването и не бях третирал срещу вароатоза.Няма външна причина и затова ми беше интересно тълкованието на подобни случаи.Благодаря ,колега,stanko1972.
Станко и аз имам на 3 кошера същия случай по 2-3 рамки запечатено пило и свищеви маточници майката я няма и пчелите тревожни, при преглед не съм ги убил тъй като не съм преглеждал кошерите от 3 дена ги преглеждам.За портокола да отбележа, че и моите майки са миналогодишни даже едната е от август и работеше перфектно, както и другите които бяха от юни.Реших да оставя маточниците защото видях и из останалите кошери ,че има вече запечатано търтеево пило независимо, че няма да вадя мед от тези кошери.
от 20 дена се занимавам с мойте кошери. Нямам загубено семейство или майка през зимата и до сега.Пчелите се развиват нормално, а майките праскат пило като за световно.Започнах да разширявам гнездата от преди 10 дена с изградени пити.Вчера ги прегледах и бяха запълнили питите, поставих им по още една.След 4-5 дена ще видя какво е положението, Тогава ще третирам и за акар.Колкото до Станко и неговата пчелна майка, зимата изчетох бая литература покраи катастрофата (нямаше какво друго да правя).Та искам да кажа че е нормално подобно нещо, И най вероятно се дължи на някаква механична увреда на майката.Просто е спряла да снася за няколко дни а пчелите са били спокойни щото майката е била все още жива, за това не са предприели самосмяна.След няколко дена поради някаква причина майката е умряла и те са заложили свищеви маточници на вече последното но по старо пило.
Може ли нещо да е обезпокоило семейството, да го е разтревожило. При стресова ситуация, майката започва да тича по питите и пчелите се скупчват на кълбо около нея и я задушават. Странно е, но се случва.
Както пчелите, така и майките се разболяват понякога (който не ми вярва да отвори дебелите книги - има цяла редица от болести само при майките). А който си мисли, че е съвсем нормално да се губят снасящи майки без видима причина, значи не е заварил времето, когато подобни неща можеше да се срещнат само в литературата...Меланоза, Нозематоза, Паралич....
Гена, лично аз не съм виждал зряла и напълно здрава майка да бъде нападната от пчелите. Дори и да бъде обезпокоено семейството, зрелите майки не тръгват да бягат по питите току-така, това се случва при току-що пронеслите млади майки. Още повече че сега е момента, когато майките могат да бъдат дори пряко предавани без да съществува някаква опасност за тях
Напълно приемам това твърдение.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Аз това съм го прочел в книгите, но май наистина става на въпрос за младите майки, но нали и колегата твърди, че са млади майките в семействата, където е проблема. Затова предположих такава причина. Но и ти си прав за боледуването на майката. Представи си, че майката е премръзнала през тази студена зима и е снесла яйца, колкото да не загине семейството и след като е спряла да снася, пчелите са я ликвидирали. Усетили са че има проблеми и са заложили маточници и са я ликвидирали. Но, при самосмяна, докато не пронесе младата майка, не убиват старата. Това е то, пчелното семейство го разбираме едва на 10% .
Ако майката премръзне и оцелее, тя никога повече няма да снесе оплодено яйце.
Дори няколко минути върху кубче лед са достатъчни за да превърнеш една съвсем нормална майка в търтовка. Студът убива сперматозоидите в семенното й мехурче.
Забравих да кажа че проблемите се случват не предимно на младите майки, а на най-плодовитите.
Здравейте, и в нашето семейство сме новаци в пчеларството и днес при преглед на семействата забелязахме същата ситуация с майката на 1 кошер.Майката я няма има 3 пити запечатано пило и никакви маточници.Сложихме 1 пита прясно пило от друго семейство и се надявам да си произведат.Майката беше от юли миналата година.
Вчера изпълних плодниците като добавих основи за градеж.Основите добавени на 16 04. бяха прекрасно изградени и осеменени от майките във всички сем. Строителната рамка също е изградена и някои от килийките са осеменени.Сем. се развиват чудесно дано и времето е хубаво за акациевата паша.В края на месеца ще сложа и по един магазин 50/50 изградени рамки и основи.В момента глухарчето както и ябълките са добър източник на подържаща паша при мен.
Снощи бяхме на пчелина и решихме да отворим кошера с изчезналата майка .Махнахме капака и виждаме майката на покривната табла .Пуснахме я в кошера,но като че ли пчелите започнаха да я бият.Взехме я и я поставихме в клетка и обратно в кошера. Как мислите дали ще я приемат пак ?
Предполагам че вече има млада майка от самосмяна и старата е духнала за да отърве кожата.
В други теми се споменава,че годината като цяло закъснява,но явно не е така! Във Видин вече е факт първата цъфнала акация! Това не е било никога в последните 25-30 години!
Напълно те подкрепям приятелю.И аз мислех че развитието в природата ще закъснее, но тя догони своето.Явно топлото време в края на март и целия април оказа своето въздействие.Дано през май когато гоним акацията да не се развали времето, че изпускаме пашата, а за другото се досещате.Цитат:
Днес колкото и да не ми се искаше , понеже е рано за нашия район , поставих магазините на най-силните 70 кошера и като гледам и останалите 70 ще са готови за магазини до 7-10 дни.Не е за вярване средно са изяли по 2кг. захар на кошер , а така бързо се равиха, ако се провали акациевата паша ще има яко рояване.
Станко при нас акация преди 10 май не вярвам да цъфне.Това е само по мои наблюдения от годините.
И аз май тази година ще правя отводки преди акацията, като гледам как развитието на семействата. sweating;Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
Нямам обтелени рамки затова сложих магазините, ама почвам да ги обтелвам и да лепя основите и до гергиовден ще направя педесетина отводки, не ми се гонят рояци из баира.Прави отводки , че като знам и ти как ги гледаш и тази година ще нахвърлят маточници.
Правете отводки, аз от другата страна на Петрохан, от към Годеч, ще ви намеря клиенти.
Поздрави.
Евгени в Годеч ли ти е пчелина днес като минах видя, че сега при вас са нацъфтели много хубаво джанките, дано да задържи хубаво врвме за да ви дръпнат кошерите.
Колега Лазров, отводките как ги правиш, без да отслабиш семейството - с маточник ли? Сборни или индивидуални?
Да, в района на Годеч са. Хубава гледка са нацъфтялите дървета.Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
По принцип за дърпането си прав, но аз ги позасилих още преди джанките с малко техники и Апифонда. Искам да направя отводки и им дадох малко повече зор. Ако и по време на акацията е такова хубаво времето, може и да го опитаме и този медец. Обикновено в края на май е доста променливо времето и дъждовно, така беше последните 2-3 години.
Цитат:
Първоначално публикувано от ogan
Колега моят метод за направа на отводки съм го описъл в дрга тема, но ще го обясня пак.Правя отводките преди акациевата паша от всеки силен кошер вадя по 3 рамки с пило и пчели и на тяхно място поставям 3 основи за градеж, по този начин не ми се рояват основните семейства ,защото след акациевата паша нямам бездействащи пчели които да мислят за рояване, а летящите пчели от отводките се връщат в основното семейсто и то събира същите количества акациев мед както и от семейство от които не е вадено пило и пчели за отводка.
Отводките ги правя с 2 или 3 пити запечатено пило с пчели, една пита с яичица и пчели на която ще направят маточници и една пита от склада с мед.Подхранвам с половин питка с прашец и допълнително сипвам през 2 дни захарен сироп 1 към 1,5 захар и вода.Сиропа го правя по-редак защото отводките нямат летящи пчели които да носят вода.След 25 дни проверявам дали са се оплодили и пронели младите майки.
Знам, че много колеги сега ще почнат да ми обясняват колко некачествени са свищевите майки, но предпочитам моите отколкото купешките майки които не се знае и те как са направени, можеби и те така са направени и закакво да давам 20лв. при условие, че и аз ще си ги произведа и знам как и от какви кошери съм си ги направил.
Отдавна се канех за едно такова изявление,че ми е писнало от тия с техните племените майки
Колега Лазаров,как стой при теб въпроса с оплождането на майките?При мен се оплождат едва 50–60%.Твоя район ветровит ли е?
Миналата година имам изгубени 4 майки от нуклеосите при оплождане.Раиона не е ветровит защото града се намира от 3 страни с балкан.Но за мен има значение, че пчелина ми е в рехава акациева гора и сигурно по-лесно се ориантират майките.