Отводката я купих юни от Матеев, сега не я видях...но не е гаранция, че я няма (опита ми с пчелите е от три години).
Преглед за печат
Виж ако е майка търтовка трябва да я махнеш преди обединението.
В килийките по колко яйца има снесено?
Имаш предвид в една килийка да има да има повече от едно яйце ли? Опасявам се, че без да търся това, няма как да ми хрумне да гледам за тази аномалия. Утре ще отида да гледам по-обстойно. Но бих искал да ме посъветвате и за другия ми въпрос - ако сложа рамка с пило от друг кошер, при наличието вече на търтеи ще се оплодили ли майка?
Обикновено търтовките цвъкат в една килийка много яйца. За това те пита колко има.
Да се оплоди тази майка ако има търтей нали трябва да излети на брачен полет, а в това променящо се време все пак сме зима още по календара! Давам ти само пример. А през това време от да кажем направата на маточницник до оплождането и снасянето знаеш ли колко време минава? С тез зимни пчели дали според теб ще оцелеят до .........
Такава търтовка се оправя за 2 минути.1 минута да изстръскаш пчелите от питите и 1 минута с газовата горелка.Всичко друго е загуба на време.
От едно Партизанско село, Варненскоblush;
Според мен вариантите са ти поне два. Имаш майка която са й свършили оплодените яйца и снася само неоплодени /търтей/ или има една или няколко пчели, които се мислят за майки /търтовка/. Както ти казват колегите виж по колко яйца има в килийките, а освен това и къде са снесени. Това в голяма степен може да те ориентира поради каква причина имаш само търтиево пило. Майката снася по едно яйце на дъното, докато пчелата търтовка по две и повече обикновено по стените или близко до дъното /не им е толкова дълга задницата, за да стигнат дъното/. И двата случая ако не предприемеш действия си загубил семейството. Ще го загубиш дори да очакваш сега да заложат или вече са заложили истински маточници. Дори да се излюпи, вероятността да се оплоди новата майка е почти нулева. ако това не стане до към 40-я ден остава безплодна. При положение, че имаш майка снасяща неоплодени яйца пчелите ще продължат да си я гледат докато не намалеят и измрат. Във втория случай дори да заложат маточници не след дълго разбират грешката си и ги унищожават и така отново докато не измрат. За да го спасиш семейството вариант ти е да го обединиш с друго чрез уеднаквяване на миризмите. Преди това според мен е задължително да го прегледаш и да се убедиш, че има/няма майка. Ако има я прати да пасе трева, след което обединявай. Ако е търтовка преди обединение поне аз махам всички рамки с каквото и да е пило и оставям само медови. Тръскам надалеч пчелите и каквото се върне обединявам. Надявам се макар ранното, но топло време повечето от пчелите да са се облетели, за да знаят къде да се върнат. Каквото от тях се върне -обединявай. Повечето от тях имат още около два месеца живот през които ще са полезни на другото семейство.
Как са търтовките колеги. Даянят ли. :bigsmile: По това време на годината, при мен не са търтовки, а просто семейства без майки.Първите две са оправени на 100%-майките приети и си снасят.Изкочиха още 4 бр.Резервните майки свършиха, даже използвах две от слаби семейства.Проверката ще е на следващото затопляне.
Моите търтовки които осиротих и предадох майки са приели майките и и вече бачкат.
4 от десетте майки които не снасяха са пронесли. Ще изчакам още няколко дни и ще взимам мерки за тези които не снасят.
Привет
И при мен се получи същият проблем с кошер без майка вчера го открих но кошера е доста жизнен явно скоро е загубил майката и реших да не го обединявам с по слаб и му сложех една пита с прясно пило да си направят майка знаейки че ще има проблем с търтеите .
Та въпроса ми е следният кога се излюпват първите търтеи.
zrsk, бъзикат те. Ама и ти може ли да задаваш такива въпроси ? Толкова информация има във форума , а и не само тук. Има и книги.
Много си хитър като Петър професоре.
Миналата седмица правих първи пролетен преглед http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post88992 и подготвих 2-та семейства без майки за присъединяване (стесних до един корпус) Днеска сутринта, при +4+5 гр, преди да започне летеж, затворих прелки на без майчини семейства (едно изобщо без пило, второ само с търтиево затворено) и присъединих на по силни семействата с 3-я корпус :
http://s7.postimg.org/8bl36wd6v/770d...d6ce31d869.jpg http://s7.postimg.org/4vsyxcfyf/0ada...6154317237.jpg http://s30.postimg.org/ketcp318t/0e8...5651ca678b.jpg http://s7.postimg.org/uosttpe4n/5dd2...a0ed9fbfac.jpg
http://s7.postimg.org/7tuj4sczr/f5be...e1123d63e3.jpg http://s7.postimg.org/rpqikbu13/d4a1...8cab1af999.jpg http://s7.postimg.org/ay0lnu4ef/b218...5dd3407262.jpg
Здравейте,имам проблем със единия си кошер.станал е търтовка.Моя грешка е защото по време на слънчогледа не съм го проверявал 30 дена примерно,и резултата е търтовка.Питах колега за мнение и ето какво сътворих.Кошера е на 10 рамки ДБ-доста силен.
1.изтръсках в кошера всички пчели,и ги оставих без рамките.
2.рамките без пчелите ги поставих на корпус върху друг кошер и сложих отдолу ханеманова решетка,просто да пазят рамките.
3.Кошера ми е мрежесто дъно изцяло и пчелите си стоят засега в кошера.
4.Измих със студена вода всички рамки,имаше яйца по 2-3-4 във килийка.
5.изчистих търтеевото запечатано пило.
Дали това е правилно не знам за първи път имам търтовка и не знам какво да правя
Това което съм направил правилно ли е или ако не дайте съвет,как да я оправя и какво да направя.
Сложи им основи и след един ден напълни хранилката със сироп и предай майка в клетка.
И след това пиши какво е развитието по случая.
Непроверяването от 30 дни не води до търтовъчност. Като го оправиш и догодина да не вземеш да го ровичкаш всяка седмица. Е все пак кошерите ти са си твои и може да си ги правиш каквото искаш, ама за мен е важно първото ми изречение.
Здравейте,поради късното време,Матеев в момента няма оплодени майки за двете търтовки които имам,ако някой има 2 свободни майки,да ми пише,
Дали ще стане и със неоплодени все още имам търтеи малко но има в кошерите ми:)
На търтеите, няма начин да не им стане! Така или иначе, ако не намериш майки пробвай.
Според мен е губене на време да оправяш търтовка това време.Пило от къде ще вземеш?
А защо да увеличава бройката?
Здравейте,последени новини със търтовките 2бр.Намерих майки едната търтовка прие успешно майката и вече почна да снася но другата,не можах да видя и намеря майката.вчера сложих контролна рамка да разбера дали ще направят маточници.
Ако не са я приели мисля да обединя двете търтовки като сложа Х.Р. и вестник и сложа отгоре другия кошер.
Проблема е че търтовката в приетата майка е на 6рамки-а другата в която имам съмнения е по-силна на 8рамки,няма да има проблеми някакви.
Не искам да разхвърлям търтовката по другите кошери защото нямам място всичките са на 10рамки и предстои зимното свиване на кошерите.
Аз търтовките просто им взимам рамките и повече с тях не се занимавам,преди години се мъчех с тях но нямам успявяемос,кошер за да стане търтовка значи няма желание за живот,това е естественния подбор,аз слаби семейства не гледам!
В неделя едната ми отводка за която имах подозрения, че е търтовка се оказа, че си е такава... Изтръсках пчелите на края на пчелина и на мястото на кошера доближих двата съседни и им стесних максимално входовете. Пчелите се върнаха на мястото и до вечерта повечето бяха приети, но имаше и пред двата по една шепа убити... Както и да е, надявам се търтовките да не са успели да влязат и да убият майките им. Паралелно с това мистериозно на две от другите ми отводки младите им майки бяха умрели едновременно и бяха заложили маточници.Как е станало няма никаква идея... да съм ги затиснал и двете, или пък да не им е понесла храната, която им забърках с мед, пудра захар, сухо мляко и хлебна мая... не знам. Скубах си малко косите и реших да рискувам и да ги оставя да си произведат майки и им придадох по една пита със запечатано пило от търтовките с мисълта търтеите да свършат работата с новоизлюпените майки. Прогнозата за времето е добра и се чудя, ако някой е правил такива експерименти дали е успявал толкова късно да му се оплодят майките.
Не толкова семенната течност, колкото маломерните размери и вероятната невъзможност да настигнат майката ме притесняват... И съм ги сложил като резервна мярка, нищо че чета че вероятно няма от същият кошер да излязат за осеменяване. Търтеевото пило беше запечатано още миналата седмица и ще се излюпят горе долу с майките тази седмица и ако... (стават много ако-та) се задържи времето хубаво може и да успеят да се оплодят. Не знам колко е оправдан риска.
Ще трябват на търтея 15-16 дни като се излюпи да стане половоактивен. На майката и трябва по малко време.
Това че има маточници не значи че няма майка.При тая луда година всичко е възможно.На мен септември също ми изчезват майки но причината я търся в един колега от селото.
Е той безплатния магазин работи денонощно.
Как разбрах - като вместо майка видях около 15 маточника. Ако е самосмяна - да са един два. Ама толкова много със сигурност няма майка. Защо са загинали остава мистерия. А дали майките ще се оплодят също
И аз видях такова нещо. На един пчелин двама братя си гледат кошерите и единия краде от другия, каде майки, каде мед :-) :-). Чудеш се да плачеш или да се смееш, но какво да правиш, хора възрастни на по 60-70 год., а разбирането им за живот като на деца от детската градина.
Шансът не е голям, но може и да останеш приятно изненадан. От практиката знам, че ако имаш на пчелина майки на два сезона и догодина ще им е трети, почти 100% ще има и 20-тина търтеи със зимните пчели, които ще зимуват заедно с кълбото и ще оцелеят до пролетта. Друг е въпросът, че ако са поставени мишепредпазителите няма как да излетят и дали в това студено време правят сборища. Дните са хладни, но слънчеви, което може да увеличи шанса. Ще стискам палци експериментът да е успешен.
Първо по прелката-пчелите се лутат по нея и се стрелкат една срещу друга,летежа е вял,прашец почти не носят.Следва преглед--липса на пресни яйца в средата на юли и не откривам майка.Пчелите издават характерното тревожно жужене,вирнати дупета и махат с крилца.Всичко това ми говори за липса на майка.Пред вид че съм начинаещ и вероятноста да пропусна майката е голяма-следва контролна пита с яйца и четири дни по късно-десетина свищевака.Ти си доста по опитен и ако знаеш още признаци,с радост ще ги чуя.
Казват че има ген на самосмяната също така има ген на роенето (в литературата се препоръчва да правим селекция от тези който не се роят) ама има ли такъв ген който се предава на майката да не се рой ( а и не тя казва кой ще кара влака).
Та тия маточници ако са за смосмяна с какъв ген са и ако ги сложим в кошер който е тръгнал да се рой какво ще стане и ако вземем маточниците на роевия кошер и ги върнем на този за смосмяна какво ще стане.
И на мен тази година ми изчезнаха няколко 5-6 млади тамън пронесли майки и след това като проверих писанията се оказа че всички са дъщери на една майка.
А при тръскане на търтовка, първо пренасям кошера на друго място за ден - два да налети летящата пчела по другите кошери и после тръскам на етапи ако е бил много силен кошера, ако е отводка на 2-3 рамки направо ги стръскавам. Никога не са ми убивали майка така.
Не споменавате, че е нужно яко опушване на търтовката- така убитите ще бъдат по-малко.
Вчера ги прегледах, в единия не видях майката, но и не му отделих много време, а в другият майката беше толкова едра, че нямаше как да остане незабелязана. Изглежда като оплодена. За пило е рано, но ако съдя по размерите беше оплодена. Надявам се и в другият нещата да са се развили благоприятно...
Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
Бих му сложил една отводка с майка върху него с някаква преграда, колкото да минава една две пчели, а отдолу ги оставяш без рамки.
Семейството откъдето си взел отводката може да приеме маточник по лесно..
Ще го оправиш, по-лесно от това няма. От моя опит, по-лесно приемат отворен ( незапечатан ) маточник . Търтовката приема и отглежда личинки в изкуствени маточи чашки или личинки принесени в някоя естествена маточна килийка по питите. Начини много, най- тъпо е да ходиш да ги изтърсваш по двора.:laughing:
Агро, Делта беше писъл много лесен начин за справяне с търтовката. Изпитах го няколко пъти с придаване на майка или маточник. И двата варианта бяха 100% ....
Вземаш две пити с пчели и пило от други кошери и ги слагаш през една в търтовката. Разкъсваш търтиевото пило. След 2 часа придаваш каквото душа ти сака... ;)
Само трябва да внимаваш да не е в период на безпрашие и липса на паша, но сега сезона не е такъв... ;)
Дай им пак пита с пило.Все някога ще направят маточник.
Здравейте пчелари! Имам следното питане: на едно от силните ми семейства забелязах следния проблем:
кошерът представлява корпус+магазин + 2 корпуса и магазин отгоре. Сложена е ханеманова решетка в момента между
корпуса и магазина отдолу, майката е миналогодишна и в момента е в корпуса под ханемановата решетка. Преди седмица
решетката беше над магазина и майката се беше качила в него и съответно почти наполовина осеменила. За съжаление забелязвам
поява на гърбато пило в най-горния корпус. През месец май след акацията бях изваждал от плодника на 2-3 пъти по 2 рамки зряло пило към
по горните корпуси. За по добра вентилация бях отворил отворите на корпусите. Въпросът е как може дасе оправи най-бързо това състояние, така че пчелите да работят? Съзнавам,че вече съм пропуснал въвеждането на втора майка най-горния корпус. Сега според мен вече е късно за това. Благодаря прдварително!
Каква ти е била въобще идеята при такова подреждане на кошера? Всяка седмица това всичкото да го прехвърляш, нещо от Венер ли си гледал, а па вадиш най-отдолу пити че да ги слагаш нагоре... ХР отдолу и отворени прелки нагоре е коментирано многократно тук какво може да се очаква.
Ами идеята ми беше да не допусна роево състояние и да не се качва майката нагоре, но ето че се получиха търтовки. Въпросът сега е как най-бързо да опрая тази каша, че от моето престараване вече ме е срам. Липата, доколкото я има, не може да чака. За момента поне затворих всички отвори и остана сам долната прелка... Едва ли само това ще помогне....Благодаря много!
Колега, защо ми се струва, че въобще не ти е ясно какво е търтовка?
Наличието на търтеево пило по това време от годината е най-нормалното нещо. По скоро отсъствието му е притеснително.
Може и да сте прав, все пак не съм слагал пити с гърбато пило в горните корпуси, а майката на 100 процента е долу - лично се убедих в това последния път, когато преместих ханемановата решетка под магазина. Освен това тя снася нормални яйца все още, а не само неоплодени. Забравих да спомена, че в началото на май бях сложил 2 пити със запечатано пило и пчели от ройливо семейство в корпуса над ханеманвата решетка. Възможно ли е това да е повлияло нещо? Благодаря много!
Благодаря на всички, опитали се да помогнат със съвет. За мой късмет в този случай пчелите сами са си сменили майката, снасяща неподредено търтеево пило,което ме подведе да мисля, че е търтовка. На отварянето преди три дни в неделя всичко се беше наредило както трябва. Съветите обаче остават и ще са от полза следващия път, така че не са били напразни. Още веднъж благодаря!
Благодаря много! Засега съм затворил всички остнали входове. Решетката си стои над първия корпус. По-спокоен съм, но продължвам да си мисля, че горе са е появили търтовки... Явно съм склонен и към преразширение в идеите си за силен кошер, всъщност няма чак такава паша. В събота ще дойде опитен пчелар да види случая на място. Дано да мога да използвам всички пчели за пашата.
Моля за съвет!На 18.05 имах излюпена майка,отгледана от отводка на 5 рамки.На 28 05,на площ една длан имаше пресни яйца на 1-2 дни,като бяхаснесен по 1 в средата,но имаше и 3-4килийки с по 2.Днес са на цяла рамка.Нямам резервна майка,нито маточник и прехвърлих тук 1рамка с редовно снесени яйца от друго семейство.Мога ли,да се надявам,че ще заложат маточник на новата рамка или ще ме посъветвате да направя нещо друго.Благодаря,предварите лно за съвета!
Колега аз не съм много в час,но как разбра,че е тартовка.:bigsmile:Като отвориш кошера какво жужене чуваш?
Недей бърза със заключенията, че е търтовка. Изчакай да запечатат пилото. Много често младите майки като започнат да снасят, пускат по 2 яйца в килийка.
Добре.Ще ги оставя на спокойствие.;)
Искам да попитам по-опитни пчелари или по-наблюдателни.След колко време,пчели работнички започват да снасят неоплодени яйца?В някои книги пише (след продължително време без майка и яйца.В други-не след дълго време)Надявам се някой,да може да посочи по-конкретен период.Благодаря!
Времето е различно според сезона. Най-бързо стават търтовки май и юни (около 20 дни по-някога и по-бързо).
След излюпване на пилото и липса на каквото и да е пило след колко дни става търтовка.
Здравейте г-н Цветков, в събота дойде опитен пчелар, огледахме питите, нормално търтеево пило е в крайна сметка...предния път нещо съм се заблудил, че е търтовка. Той бодна с вилицата малко от търтеевото пило и се оказа, че има доста акар... Третирал съм с мравчена киселина 4 пъти през август, тази пролет бях сложил и магазинна рамка в корпус и веднъж изрязах и търтеевото пило. Явно още в средата на юли трябва здраво да се третира за акар!!! В корпуса, в който последно бях изваждал зряло пило, открихме и два маточника, не са много хубави на вид, но реших да пробвам за майка и сложих този корпус най-отгоре над ханеманова решетка с вход обърнат назад. Така дали ще убият евентуалната втора майка? Кошерът сега е 3 корпуса и 2 магазина, като най-отдолу е майката. Навлязох в друга тема, но моля за извинение. Благодаря!
Здравейте!Моля за съвет.Ако тръсна пита млади пчели в друг кошер-търтовка,ще има ли бой между тях?
Сега да ти отговоря с това което съм направил аз само преди няколко дни, защото аз се уча като експериментирам без да чакам. Та - при направата на един нук му сложих много повече от един черпак пчели, но тъй като явно не им е било комфортно са си хванали пътя. Взех пита с прясно снесено пило и всичките пчели и ги поставих в нука, без да затварям майката в клетка. Масов бой, макар, че пуснах две капки масло от мента. Предполагам новопоставините избиха по - малкото на брой от нука. Майката обаче запазиха. Та така процедирам. Действам и каквото стане, материал дал Господ. А и така получините знания са много ценни. Помнят се.
И това няма да е на халост.Ще го запомня!
Няколко пъти съм правил експеримента на Дончев. За съжаление майките почти не оцеляват. Боят при придаване на пита с пчели директно от друг кошер с майка е сигурен. Позволявам си да го правя в голямо пространство и възможност свободно старите пчели да се върнат свободно в кошера си и феромоните на на местната майка да надделея. Имал съм и неприятния опит да стръсквам пчели от пита пред слабо семейство и те навлизат веднага масово и избиват всичко. Препоръчвам на младия колега да придава само пита с пило без пчели.
При мен въпроса беше,тръскане на пчели в кошер без майка,станал търтовка.
Търтовъчното семейство се опитва да си отгледа майка и залага маточници на търтееви яйца. От тях не се получават майки.