Не използвай чужди цитати-защото ако е така ,надали знаеш какво е имал на изпредвид Автора му.Цитат:
Първоначално публикувано от pa4o
Преглед за печат
Не използвай чужди цитати-защото ако е така ,надали знаеш какво е имал на изпредвид Автора му.Цитат:
Много ясно е написано,какво мисли колегата и аз подкрепям мнението му,че пчеларя е в основата на причината.
Бе то да не дойде до тебе, че и твоята кратуна бързо ще се изпразни.Цитат:
Нима дивите пчели в хралупите не ги застигат болести?
Много от личностите от миналото и настоящито изградили пчеларството в сегашния му вид, не веднъж се е налагало да започват (почти) отначало. Ако пък са глупци онези чийто наставления следваме, напразно се хвалим с благоразумието си.
Всъщност СПК се появява първо в САЩ, а появата на програми у нас по същото време прилича по-скоро на чисто съвпадение. Отделен въпрос е, че нещата трябва да се пораздуят малко, за да има повече програми и повече субсидии. Не знам дали е съвпадение обаче появата по същото време на израелския вирус на острия паралич, разпространяван чрез акара вароа.Цитат:
Първоначално публикувано от Румен Димитров
А може би този вирус, както и СПК, е разработка на военните, за да се попречи на влизането на България в ЕС. :D
.....ааааа, не знам за военните.....в Русия съм, в Русия съм... wink;
За влизането в ЕС незнам , но дано помогне за излизането !
Иначе имате ли подмор пред прелките , повече от нормално ?
При мен подмора е в рамките на нормалното, до десетина най - много.Няма разчленени трупове или кърлежи. Но синигерите пак досаждат.Прелките ми са от край до край отворени, с предпазители разбира се .След прослушването всички са ОК.
За СПК не всичко зависи от пчеларя, не знаем какво ГМО е рапицата, в България всеки пръска с каквото си иска,когато си иска.
Аз имам 5 кошера в селото в средата е мога да кажа че те са по слаби от другите, като почнат да си пръскат чушките и доматите, знам ли с какво ги ръсят всякак баба с каквото и дадат. А за арендаторите те поне пръскат само когато има нужда че са пари.
Болестите зависят и от колегите около нас. А при нас има доста пенсионери, не че не ги гледат хората ама са възрастни и не могат от болежки и ....
Така че не всичко зависи от нас пчеларите, ние само можем да вземем мерки превантивно да не разпостраняване заразата.
Но и не бива да се оправдаваме със случайноси, все пак много неща зависят от нас.
Понеже виждам, че се включват много мислещи колеги, искам да ви отправя предизвикателство и ви разказвам за следният случай. Кошер ДБ десет рамков. При преглед на 29,09 в кошера има плътно девет междурамия с пчели, три рамки с разновъзрастово пило (вкл. и яйца), и около 18 - 20 кг мед. При преглед на този кошер на 18,10, пчелите ги няма, по дъното няма нито една загинала пчела, медът си стои, а същото е и с пилото. За опаразитяване няма да говоря, защото пчелина е от 32 кошера Третирани в края на август , като средният брой акари беше 18 бр на кошер, за това семейство 19. Освен това от години практикувам следното подхранване от 1,09, до 15,09 давам по 2,5 л сироп на кошерите, като вместо вода използвам силна отвара от мащерка и по мои данни в шесте години, в които правя това средният брой акари се движи от 16 до 22 бр на кошер. Въпросът ми към колегите е какво може да накара пчелите да зарежат пило и мед и да изчезнат? И ви моля още веднъж не се захващайте за акара.
Не знам, колега, защо така не искаш да започваме с акара.
Това е най-логичното обяснение за изчезването на пчелите, защото пчелите изчезват точно в този период, есен - зима, след активния период за размножение на акара и прехвърлянето му върху пчелите с последващите от това допълнителни инфекции. Тоест, той би могъл да е транспортното средство на всякакъв вид инфекция.
С какво си третирал освен със сироп от мащерка? Тези бройки паднали акари могат да означават, че препаратът не е действал, а не, че не е имало акари.
Не напразно ви казах, че не искам да мислите в посока акар. Много добре знам какво значи опаразитен кошер и целогодишно следя за количеството на акар. Задължително използвам и строителна рамка. Истината е, че когато човек не може да си обясни нещо, приема за вярно най- логичното. Аз от три години си блъскам главата по този случай и все още не мога да си го обесня за себе си. Признавам , че от начало приех идеята за акар и третирах повторно останалите кошери... и отново нищо , акар липсва. Не напразно споменах и отварата от мащерка. За нея научих от стар пчелар, на който помагах в продължение на три години, понеже вече беше немощен и неможеше да се справя сам. Този човек никога през живота си не беше използвал какъвто и да е препарат за борба с акар освен мащерка и риган , а за диарията използваше подъбиче и повярвайте ми, човекът истински обичаше пчелите и кошерите му бяха аптека, към което се опитвам да се стремя и аз. В тези три години не съм видял в кошерите му акри.
За мен това е обяснението.
Тимолът е масло от мащерка. Аз също го ползвам, но не във вид на отвара.
Цитат:
Първоначално публикувано от ген
Колега , аз също работя с чай от мащерка , но профилактично докато ги подохранвам в съотношение 1 към 1 чай и захар . НО разчитам преди всичко на мравчената кисилина . Трябва да ви кажа че пчелите имат голям ищах към чая от мащерка.
Колега, ген, за да не пишем глупости към задачата добави и още информация.Когато откри празния кошер пилото за , което пишеш, какво беше? По това може да се съди кога е напуснат.Ако е имало открито пило и яйца , как е излетяла майката?Тя само на младини и при роене е добър летец.За да достигне добра форма за летене и трябва време през, което да не снася.
Въпросът ми към колегите е какво може да накара пчелите да зарежат пило и мед и да изчезнат?
Ами то по-очевидно от това няма накъде - болест, (почти) всякакъв вид болест го може това.
Ако вароатозния акар беше проблема, при всичкия този арсенал от акарициди, американските професионални пчелари така както си тъпчат пчелите с лекарства от десетилетия, едвали биха имали проблеми с изчезването на пчелите.
Версията с акара се използва по-скоро като предтекст на скрита реклама ("купувайте си нашия репарат, щото другите не действат" като има различни мнения кой препарат действа и кой-не). Пчеларите сякаш имат колективно съзнание със външен ценрален мозък по отношение на някои въпроси. Сякаш са чели от една и съща книга и повтарят като развалена гамофонна плоча заучена мисъл.
Да внушиш на някого мисъл така че да остане с илюзията че сам е стигнал до нея и без да се усети че не е негова, си е цяло изкуство.
Адмирации колега!!!! Нямаше по-точен начин да се каже. Нали сме си Българчета ....вярваме на каквото ни кажат....
Ако не ме лъже паметта, в 90% от пробите, взети от празни кошери в САЩ, е намерен вирус на израелски паралич. Останалите 10% може би са опразнени по други причини. Иначе сравнително редки случаи на изчезнали семейства са описвани още преди няколко десетилетия, но на това явление като че ли не е било обръщано достатъчно внимание. Възможно е именно появата на новия вирус да е причина изчезването на пчели да стане масово явление, а акарът да е само преносител на вируса.
Разбира се, проблемът може да е съвсем друг, но вероятно съвсем тривиален. Във всеки случай не вярвам СПК да се причинява от пестицидите, ГМО, мобилните телефони, извънземните и др. мистериозни причинители.
А как си обяснявате факта, че празните кошери не стават обект на кражба и медът в тях остава непокътнат? Може би има нещо, което отблъсква пчелите и ги кара да стоят далеч от тези кошери?
Някой пробвал ли е да засели друго семейство в опразнения кошер, за да види дали няма да изчезне и то?
Между другото, преди време в друг форум четох разказ на потребител, който обясняваше как едно семейство няколко пъти се опитало да избяга през есента, но той все успявал да хване "роя". Интересното в случая е, че при заселване в друг кошер, семейството пак се опитало да избяга.
P. S. Намерих го, а потребителят се оказа donboneti wink; :
http://pchelite.forums1.net/t53-topic#425
Четох също разказ на пчелар с дългогодишен стаж, на който му изчезнали над сто семейства. Според собствените му думи, всяка година ги зазимявал по абсолютно един и същи начин. Единственото ново нещо при последното зазимяване било смяната на препарата срещу акара! Е, може случаят, описан от него да е измислица, а човекът да е просто рекламно лице на лентички срещу вароатоза! wink;
P. S. И това го намерих: http://pchelite.forums1.net/t53-topic#371
Браво, колега fvcvs caesar! Много точно попадение. След като открих, че пчелите липсват оставих кошерът на същото място както си е, защото ми направи впечатление, че въпреки липсата на охрана вътре не влизат пчели да крадат мед, а само оси. Прехвърлих пити с мед в други кошери и те го поеха. На следващата година отново заселих този кошер, понеже сандъкът е нов, но го преместих на друго място. Тази година на приблизително същото място поставих отводка в началото на април с запечатан маточник. На втората седмица след като майката се оплоди и започна да снася, я намерих убита пред кошера. Придадох оплодена стара майка с пита с пчели. След две седмици заложиха маточници и убиха майката. До краят на юли не успяха да произведат майка и останалите пчели ги присъединих към друг кощер. Колкото и да не вярвам, но имам познат, който се води за екстрасенс и при проверка от негова страна с махало ми каза, че на това място се пресичат магнитните линии на земята и има силно магнитно поле. Честно казано незнам какво да мисля.
Дойдохме си на приказката.Що го увърта досега?Направи му "Водосвет" и почитай празниците на Свети Прокопий и Свети Харалампий.Всяка магия е безсилна пред Вярата.А тоя с махалото нека си маха.
А ако не те затрудни може да ми отговориш на предния пост.То май няма смисъл,а?
Пилото всичкото беше запечатано, но е възможно ако е имало открито осите да са го опоскали. Не мисли , че вярвам на тези врели некипели, но относно магнитното поле на земята, доказано е, че влияе върху всеки жив организъм.
Ген, тука има едни статии от П и К :
http://pchelari.com/forum/showthread...=5829#post5829
Ген, миналата година и на мен ми изчезна семейство есента-писах за проблема http://pchelari.com/forum/showthread...=7921#post7921.
Тая година на същото място си направих отводка,която много добре си се разви-кошера вдясно.
http://s7.postimage.org/dhfkhyjfb/P6270013.jpg
Не мисля,че магнитното поле ги е накарало да изчезнат.
Ако тия полета имат максимум точно под кошера, не е лошо да копнеш може и гърне злато да излезе.Шегувам се.
Описаното в ПиК е търсене на вода с багети.Вярвай ми по-вече от половината хора могат да ползват багетите с успех.Два от кошерите ми са над водна жила и няма разлика в развитието им спрямо другите.Стоят на местата си поне 10 години.
Най-вероятно е болест и е добре кошера да се обеззарази с горелка.Меда да не се дава на пчели и питите да се претопят ,а рамките да се обгорят.
Остава загадката защо осите са изяли пилото, а не са пипнали меда?Къде е майката?
Много са "изстинали" следите , за по-точно предположение.
Но от обеззаразяването вреда няма.
Осите са хищни насекоми, така, че е напълно нормално да предпочетат пилото пред меда. През 2007 г. и аз имах не един такъв случай. Вероятно причината е някаква болест, която може и да е последица от опаразитяване с акари, но сами по себе си, те едва ли са причината.
Много хора твърдят, че през есента и зимата пчелите бягат от кошерите си, заради акара. Аз обаче не съм чувал, някой да е видял бягащ (летящ) рой през този период от годината. Ако има такъв, нека сподели и да докаже такова твърдение.
Относно СИП, не ви ли се е струвало, че при температури когато няма излитащи пчели, и минавате покрай кошерите, виждате единични пчели напусакащи кошера.
Аз съм виждал и си мисля, силно семеийство, гледа пило, има нужда от вода, а то какво било - пчелите малко по малко напускат кошера и намират смъртта си навън, защото при тях е вроден този инстинкт - да не умрат вътре в кошера.
Причините може да са много, вароа, натрупани отрови в кошера, уморени и изтощени пчели от късно преработване на захар или късно отглеждане на пило и така - кошера остава празен. Само размишлявам, не искам да се налагам.
Абсолютно същото нещо се случва и при мен. Съмнявам се, че е от лентите Варотом, защото миналата година третирах с друг препарат и не съм имал такива проблеми. Дано да не измрат всичките до пролетта, защото не е нормално толкова рано да имаш умрели семейства, а моите станаха вече 5 от общо 90. Ако има някой друг да се съмнява във Варотома нека пише.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Сигурно предпочитат месото ,а защо им слагаме в капаните мед и оцет?След като са изяли пилото защо са спряли пред меда?Едва ли са се уяли толкова ,че да не искат мед? Октомври беше добър за летеж месец и почти три седмици меда стои непокътнат.Пчелите от другите кошери не летят ли?Всички се оплакваме от нападения и грабеж, а в тоя кошер стоят непокътнати пити.Губи се някъде връзката.Цитат:
Осите са хищни насекоми, така, че е напълно нормално да предпочетат пилото пред меда.
Колега, зуница! Прочети внимателно какво съм написал. Става въпрос за случай от 2009 г. и понеже си водя редовни записки за дневните температури, летеж, облитане и т.н. то в периода, през който това семейство изчезна, средната температура в района е 18 градуса. Никъде не съм споменал, че осите не са хапвали и от меда. Отговорих на въпрос какво е било пилото и за да съм максимално обективен споменах, че понеже в кошера влизат оси е възможно да са изяли откритото пило.След като установих празният кошер, питите с повече мед прехвърлих в отводките и нито една от тях не се разболя или прояви признаци на някакво заболяване, но е факт, че в кошер без охрана и достатъчно мед за зимуване на силно семейство нямаше нито една пчела при температура от 22 градуса.
Ген, с какво третира тогава /края на август/ и предишните години това семейство, освен със сироп с чай от мащерка. Попитах веднъж и може би си отговорил някъде, но аз не намерих отговор.
Засегне ли се темата за изчезналите пчели -едва ли някой ще даде обоснован и точен отговор.Според мен причината не е в третирането и грешка на пчеларя.
Lubol, беше ли сложил мишепредпазители на семейството, което не е образувало кълбо?
Извинявай ,колега ген,някой умишлено е затрил годината за да ме заблуди.Успех в разкриване на мистерията!Цитат:
При преглед на 29,09 в кошера има плътно девет междурамия с пчели, три рамки с разновъзрастово пило (вкл. и яйца), и около 18 - 20 кг мед. При преглед на този кошер на 18,10, пчелите ги няма, по дъното няма нито една загинала пчела, медът си стои, а същото е и с пилото
Зуница, аз също останах с впечатлението, че действието се развива тази година.
Да сложил съм мишепредпазител. А и проверих с тел за подмор нямаше следи от някоя случайно вмъкната мишки.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
iris, през август семействата са третирани с Варостоп, ако отворя дневника може да посоча и точната дата. Всяка година ги третирам приблизително по едно и също време с разлика до десеттина дни.
Зуница и аз три години нямам точно обяснение и затова писах във форума. Повече глави повече мнения, а може и друг да се е сблъсквал с проблема. Да ти кажа честно дори по едно време си мислех, че виновни са самолетите, зощото по това време имаше някакви натовски учения на летище Пловдив и всеки ден над пчелина бръмчаха какви ли не самолети и въртолети в продължение на две седмици. Просто съм се вкопчвал в почти всяка причина колкото и невероятна да е тя.
Правилно би било, след като се е получило това, да направиш едно контролно третиране след варостопа, за да видиш дали действа. Но не с варостоп, а с друго. Скоро мисля, че Сузи беше правила такова третиране с оксалова киселина или перицин, не помня.
Тези бройки акари, които са паднали след третирането с варостопа и после след като си третирал отново оцелелите, биха могли да паднат и без третиране, просто дето самите пчели са се почесвали и пощили.
Колеги нека да поразсъждаваме в малко по друга посока относно "бягането" на пчелите. Тук не става въпрос за грешки на пчеларя болести и т.н. Тия неща са ясни. Предлагам Ви един друг поглед на проблема. Всички знем, че пчелите се ориентират безпогрешно за своя дом независимо, че може да сме им го сменили с друг цвят или вид. По какво се оринетират нашите пчели? Според мен по магнитните полета на земята, а те в последно време започнаха доста по бързо да се променят и животните не успяват да се приспособят. Това води до деориентация на пчелите и при един хубава слънчев ден през есента се оказва, че не могат да си намерят дома. Още много мога да пиша по темата но Ви предлагам да погледнете няколко материала от Internet. Предполагам ще са Ви интересни. Между другото има доста материали, но аз взех смо първите 3 за да Ви насоча и да поразсъждаваме в тази посока.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%...BE%D0%BB%D0%B5
http://www.mystics.eu/interesni-fakt...na-posoka.html
http://vasmer.blog.bg/technology/201...no-pole.662682
Тва с магнитите е яко...начи ако вленем с постоянен магнит из пчелин, че ги дезориентирам баш къ си требва и ни една нема да си намери къщата :D
..ма принципно, даже и да се врътнат полюсите на планетата, тва не е причина за СПК.....ама може и нещо извънземно да ги тресе ?!?!?.....ората обичат световните заговори и мистификации.....особено журналята wink;
....а сериозно, може и да има нещо, щом магнитното поле от телефоните ги възбужда и дразни !
...и все пак мен си ме глождат едни въпроси, фърлящи малко светлина по въпроса със СПК: колко е била нормалната фира(на брой кошери), при зимуване, сега и преди век (примерно), както и защо да ги е*а, некои пчелари не пипат в плодниците да точат , а зазимяват на рапичен мед и после реват, че пчелите ги нема или измрели ?!?!?!?!?
Това с магнита няма да стане защото магнитните линии са между двата му полюса сиреч двата му края, а не се разхождат между кошерите освен това са доста слаби. А по какви ли причина стотици китове се насочват към сушата и намират смърта си на брега?
Китовете се ориентират чрез ултразвуци, а пчелите не.
Уфф, това, за магнитното поле го гледах преди доста време в един филм. Земното ядро беше спряло да се върти, а гълъбите започнаха да губят ориентация. Някакви ентусиасти обаче слязоха до центъра на Земята, където се оказа, че вместо лава има твърди скали, взривиха няколко бомби и завъртяха ядрото, та всичко си дойде пак на мястото. Ама за СПК не стана дума във филма. :D
Предполагам, че при паралич на крилата би се получило нещо подобно. Пък и при други есенни болести. Нозематоза обаче едва ли, защото през есента още не се е развихрила, а през зимата симптомите й ще се разпознаят лесно. Белтъчен глад и изтощение - може би в отделни случаи, защото колкото и пчели да отпаднат в края на есента, все ще останат поне 1-2-3 хил. в кошера, повечето от които ще загинат от изтощение, нозематоза или от студ до края на зимата и голяма част от тях ще бъдат намерени мъртви на дъното на кошера.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Впрочем, по телевизията съм виждал (мисля че именно в края на зимата) десетки кошери, в които има майка с 200 - 300 пчели и запечатано пило, а останалите пчели били "избягали". Не споменаха обаче повече подробности, или поне не си спомням нищо повече.
Колеги! Много неща четете и гледате ,и много изводи си правите. Съветватвам ви да търсите повече научни источници и да отсявате нещата.В нета мажеш да намериш какво ли не. drinks;
Защо не си пиеш биричката, вместо да ги правиш тези коментари.
Айде и аз да вляза в списъка на потърпевшите.
Онзи ден ходих да изчистя снега от прелките и ми направи впечатление, че на два кошера няма разтопен сняг пред мишепредпазителите. Почуках - нищо. По-силно, пак нищо. Надигнах капака и изненадааа - няма никой. Извадих питите - на дъното имаше 2 шепи пчели и 5-10 оси. По питите имаше още 10-20 мъртви пчели и 4-5 оси.
Във втория, ми направи впечатление, че на дъното преобладаваха крила, глави и коремчета, но нямаше никакви екскременти от мишки. И в двата кошера имаше поне по 10кг мед.
Когато им слагах мишепредпазителите - края на октомври, ми направи впечатление че в тези два кошера влизат доста оси и заложих капани с сироп и оцет, а в следобедните часове пчелите масово се облитаха. Или поне аз си мислех че това правят.
Когато ги зазимявах, и двата кошера бяха над срдено-силните - по 4-5 рамки с пчели.
Може ли някой да ми каже, ако майката е загинала по някаква причина преди или повреме на зимуването, след колко време ще загине цялото семейство?
Това,че ти е направило впечатление, че пчелите са се облитали хубаво, не означава, че това е било точно така. Вероятно кошерите са станали жертва на кражба. Дори и майките да са загинали в по-късна есен в семейството са останали достатъчно пчели, които даже иха иззимили при нормални условия. Друг е въпроса, ако майките са загинали в края на лятото. Тогава в семейството няма достатъчно зимни пчели, но пък тогава те щяха да си създадат млада майка. Осите са опасен вредител на пчелите. При по-сериозно нападение биха ликвидирали кошера, още поече, че в по-късна есен осите летят при доста по ниски температури - такива при които пчелите са доста лениви и не могат да се бранят добре.Другия вариант е някакво заболяване, но то може да бъде доказано донякъде само в лаборатория. При мен също имаше една две жертви на нападение в края на лятото и нчалото на есента. Кошерите бяха обрани до шушка и то в период в който не съм отварял и не съм подхранвал.
Здравейте, колеги. Имам проблем и ще се радвам, ако някой може да ми даде съвет. На прелките на кошерите имам много умрели пчели по 1-2 шепи.В кошерите има достатъчно храна, все още са живи, но ме притеснява големия подмор.Есента съм третирал с Варотом, следвал съм упътването на опаковката и не мога да си обясня този голям подмор.
Много отдавна и на много места се коментира съмнителната полза от третирането с "Варотом". Даже и във филма "За пчелите и хората" се отделя особено внимание на това.
http://scientificbeekeeping.com/the-...-circuit-2009/Цитат:
Първоначално публикувано от valeriboikov
Това което те интерисува е каренцето под една от снимките. Този както и още няколко (заедно или по отделно ) са симптомите свързани/предшестващи CCD.
Колега, за да се притесняваш от това , че подмора е вследствие на третирането с Варотом, е трябвало да прегледаш подмора и ако на всяка трета пчела има кърлеж, значи виновен е Варотома. Но ако не видиш кърлеж, значи си зазимил семействата със стари пчели, или не си стеснил или не си се справил с вентилацията. Влагата основно мори пчелите посред зима. Това е доказано.Цитат:
Колеги от 1985 година се занимавам с пчеларство-отначало помагах на баща ми ,а по-късно и самостоятелно.Вече за трета поредна година губя по 30-40%от семействата си и вече съм на път да се отказвам.ССD ме преследва непрекъснато.Още на 01.12 имах загубени две семейства ,а към 25.12 вече са шест.За 25 години стаж не са ми измирали толкова кошери както през последните три зими.Миналата година носих във ветеринарната служба,а чрез тях в някаква лаборатория пчели и пити за проверка и заключението беше,че пчелите са здрави и вероятно са загинали от глад и студ.Глупости-в кошерите , в които имаше пчели макар и малко имаше 12-15 кг.качествен мед.Сега за разлика от м.г. няма и пчели за да занеса за проверка.В един преброих 25 пчели в другите малко повече.Направо съм отчаян тотално.За двадесет и повече години съм загубил 10 семейства според дневниците, който сме водили-сега за три зими 42 семейства.Отчайващо!!!
Азбих направил следното :Цитат:
1. Свиване на гнездото според останалите пчели .
2. Махане на пилото ако има такова.
3 .Поръсване на пчелите с някакъв заместител на прашец например соево брашно.
4. Затопляне както си пише в по-старите книги.
Сменяй кръвта на пчелите или сменяй района. Наистина това, което пишеш е много обезпокоително.Цитат:
Първоначално публикувано от apis_59
А според групата, която е взела държавни пари, за да обходи пчелини в цялата страна - заключението е че в БГ няма CCD.
И моито сефте за тази зима! На 24 отидох да подхранвам слабите отводки, останаха ми 6 питки по погрешно смятане и реших да сложа и на някои други . Първото ми впечетление на загиналия ми направи че пред него има доста подмор, след като го отворих видях че кълбото го няма помислих си, че са надоло докато не извадих страничните рамки, е пчелите бяха там но не на кълбо а по цялото дъно. В по средните пити имаше отделни топки по 20-30 пчели а имаше и доста набити по килииките, на всички пити имаше прилично количество мед. Като взех от дъното няколко пчели видях акар. Третирах Август месец с Баиварол, но явно ефекта не е бил голям.
Много рано се захвана тази тема и това не е добре..Май в началото на на поста на Евгени по-горе има доза истина !Познат пчелар който 4 или 5 години използва един и същ препарат(от най-отричаните)при това без загуби от"изчезване " и резистентност докато покрай него масово понасят до 90% загуби твърди че пчелите са му някъде от родопския край и бил доволен и подобно нещо като ссд не съществува.Едва ли ще е само от препаратите против акара,следя внимателно тази тема при повечето загуби са ползвани различни препарати.
Може пчелите или част от тях да са влезли в зимата изтощени от преработка на храна, гледане на пило и белтъчно недохранване.Цитат:
При мен подморът на дъното е 5-10 пчели на 8-10 дни, но имам един "хубавец", сравнително силен, който обаче за същите периоди от време дава по 150 пчели фира. Не съм сигурен какъв му е проблемът, но подозирам, че може пчелите да са се поизтощили от ударната доза инвертиран сироп, която им дадох в средата на септември за дозапасяване. И не мисля, че има повече акари от другите...
Все пак един кошер не е представителна извадка, та засега всичко е в сферата на догадките...
Нека и аз да се включа с моите скромни наблюдения и не претендирам с представителна извадка , но според мен голямо значение има породата на пчелите и смъртността им, разбира се не изключвам и останалите преки фактори : лоша храна не добра подготовка и т.н.При мен най - добре зимуват " италианките " подмора е символичен .Имам и аз един, който ми дава висок подмор както споменава и Цезара , но засега се държи .Да отбележа , че когато започвах да ги развивам семействата умишлено ги закупувах от различни райони с цел свежа кръв.Радиуса беше повече от 40 км.Тази година си направих селекция и резултатите за сега са добри.Пожелавам ви уважаеми колеги НУЛЕВА смъртност drinks;
От името на уважаемата колегия благодаря за хубавото пожелание drinks; :D
Аз също нямам преки наблюдения , но от това което съм чул и чел от 2-3 години за себе си съм направил следния извод : При неприемливо висока смъртност за 2 и повече години, при липса на необичайни промени в околната среда на местността и техниката на работа /това разбира се може да ни го каже само пчеларя след задълбочен многофакторен анализ/ имаме проява на неблагоприятни натрупвания в генофонда. Процес на метизация или както е правилно да се нарича, Скутелатор предполагам ще е любезен да ни подскаже.
И аз като колегата по горе не претендирам за нищо , но според мен голяма част на подмора в нашата страна се дължи именно на грешки на пчеларя.
Аз лично винаги търся грешките в себе си.
Поздрави!
И какви грешки си намерил в себе си ?Цитат:
Първоначално публикувано от Kiril8305
Прав е колегата не ги разбирам тези които не свиват гнездата ,дори не свалят магазините и допълнителни корпуси а като им умрат пчелите реват.Щом те мързи да ги зазимиш като хората мога да си представя какво пчеларстване правиш.В краина сметка тези животинки са повече от5 месеца в състояние на летаргия.Скоро един от месните дъртаци едва ле не ми се кара защо съм свалял магазините,защо съм свивал гнездата и др.Той не ги зазимявал защото пролетта пък трябвало да ги разширява,пчелите му биле кучета,аз му казах ,че дори и кучето прибирам в дърводелната през студените нощи.Такива пчелари не заслужават да имат пчели,съжалявам животните не тях.
Само не разбрах какво му е лошото да оставиш семейството с магазина когато си сложил найлон между плодника и магазина, и как това ме прави по малко пчелар от теб колега но живи и здрави накрая на лятото ще си ги "мерим" както някой обичат .... drinks;
Ако магазина е изолиран с найлон плат или по друг начин е едно,но да ги зарежеш след последното вадене на меда и да се сетиш за тях следващия май не е нормално.Такива пчелари са опасни и за нас ,защото въдят само болести.На тях обаче не им дреме,те си вземат пенсия а аз си изхранвам семеиството с тези пчели,и ако умрат те- умирам и аз.
Както писах по горе една от фаталните ми грешки в началото бе, че зазимих поради незнание две от семействата ми с рапичен мед и те умряха.Други грешки - недостатъчно снабденост с инвентар поради което пчелите ми са се роили, понякога прекалена прибързаност в работа ми заради ограниченото ми време - пресен пример от тази година - след липовата паша тази година нямах време да си извадя меда , сложих трети магазин за слънчогледа - резултата по малко мед , голяма играчка при вадене , по малко средства от меда понеже липовия е на по висока цена от слънчогледовия и така.Цитат:
Първоначално публикувано от кирил
По-спокойно го давай колега michail76,аз също не свалям магазини и корпуси и до сега нямам изчезнало семейство,а зимни загуби са в порядъка от 3-4 процента - обикновено /отводки/слаби семейства.
Момчета явно не ме разбрахте,като казвам да свалиш магазина нямам предвид непременно магазина да не е на кошера, мисълта ми е,че сигурно си го изолирал от плодника по някакъв начин,а ако не си и семейството е преживяло зимата ,съвсем не значи,че е изкарало много добре.Дълеч съм от мисълта да ги лигавя със спа и фитнес(да не са на Павел Баня)но от нас пчеларите се иска да положим поне минимални усилия пчелите ни да се чувстват добре.Разбирам ,че не всеки има време,база и условия но поне мерак трябва да има.Срещал съм пчелари които на въпроса ми ,,Как са пчелите?,,Отговарят,,Не ме интересуват пчелите-интересуват ме парите,,Не казвам ,че и аз ги гледа само да ме жилят но все пак...
Колега, аз съм свалил магазините,третирал съм и стеснил гнездата, но на прелките на кошерите имам много умрели пчели-по 1-2 шепи.В кошерите има достатъчно качествена храна, все още са живи, но ме притеснява големия подмор.Есента съм третирал с Варотом, следвал съм упътването на опаковката и не мога да си обясня този голям подмор.Миналата година така измряха пчелите в съседното село и хората така и не разбраха от какво.
До кога продължи да подхранваш с сироп. Но според мен си зазимил семейства с не достатъчно зимни пчели и сега умират старите ...
Преди 2 дни ,на 27.12. времето беше страхотно,пчелите излизаха и чистеха подмора,но изхвърлените пчели бяха по 3-4.Относно третирането аз сложих по 2 лентички Варостоп,просто ей-така защото това лято не видях и 1 акар за разлика от миналата година,когато след третирането в чекмеджетата за прашец имаше паднали по няколко акара.
http://s14.postimage.org/5ss5dg80d/P27_12_12_10_47.jpg
Цитат:
Колега , когато умре кошер , а това ще стане , щом имаш толкова подмор , погледни на дъното под умрелите пчели и преброй акарите , дали са повече от пчелите ! :D
Всички умрели пчели са без жила.
Другарю Бойков, ти започна да ни шашавиш! Това са някаква борованска порода пчели....Цитат:
До vanHanegem, твоите миналата година не измряха ли повече от половината? Сега имаш ли жертви?
Бойков, вероятно си се объркал отново! Аз миналата година нямам нито едно загинало семейство! А пък тази - по-малко, засега.....
Нали знаеш,че не съм се объркал! Също така ме познаваш добре hi; не се бъзикаи с мен next_mad;.........Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
ПОЗДРАВИ ОТ МЕН.
Защо всички пчелари когато вадят мед са толкова сладкодумни и определено заслужават израза "посмали малко",а когато става дума за загуби си траят...Признайте си бе хора!Истината не боли от нея само можеш да научиш нещо!
Бойков, наистина си се объркал. Нямам честта да те познавам, или не мога да се сетя кой си...Поздрави и от мен и успехи през Новата Година!
Никога не поставям хората под един знаменател. Колега apis_59 преди 4 месеца в друга тема призовах за зимно-пролетната смъртност да се пише когато му е времето , не когато се въртят центрофугите. Иначе е нормално който има смъртност, лятото да въэстановява бройка. И няма нищо лошо който пък е доволен от резултатите си да ги споделя с колегията wink;Цитат:
Миналата година подхранвах отводка до края на септември със захарен сироп без да оставям хранилката да изсъхне за да я запася с мед Иззимува и се разви добре пролетта Тази есен до късно наблюдавах отводка с късно оплодена майка /началото на септември/ на 30 ноември имаше запечатано пило с диаметър 10 см а около него яйца на 3-4 дена Преди около седмица пред кошера имаше около 200 пчели подмор изхвърлен при топлото време Тези пчели определено не са стари а изтощени от пилото което са отглеждали Според мен това е един от факторите за големия подмор толкова рано през зимата-късното пило По данни от един пчелар тази година в отделни семейства яйцеснасянето не е прекъсвалоЦитат:
Първоначално публикувано от ianev
http://s2.postimage.org/gbgs8ueh1/DSC02039.jpg http://s7.postimage.org/qg6hmed2f/DSC02040.jpg http://s2.postimage.org/8rsakjao5/DSC02041.jpg
Тогава може само да предполагаме. Но пък аз бих изключил и късното гледане на пило защото поне аз така предполагам голям подмор дължащ се на изтощение щеше да има февруари-март. Миналата година една отводка е бях хранил и октомври с сироп (с две думи съм ги озорил с преработката на захар) и март беше чудо едвам е спасих. Дано всички останали семейства ти иззимуват без проблем drinks;
Относно това пило през зимата искам да ви споделя нещо,на коледа 2008 ми откраднаха 13 кошера и един имаше обърнат,изтървали ли са го или нарочно незнам,но когато го подреждах видях,че има пило(малко но запечатано)това ме кара да мисля,че има семейства които не престават да отглеждат пило.
Това е абсолютен факт. Много пчелари обаче не смеят да си отворят кошерите от октомври до март, и после се чудят какво става. Една от причините за това е метизацията на пчелите ни. Да се загуби такова семейство не е трагедия, поне за мен. Решението може би се крие в добра селекция, но ако не знаш какда я правиш, по-добре да се остави на природата. Но погледнато от икономическата страна, въпроса стои по друг начин. А тя е водеща за повечето пчелари.
До Михаил 76–"Местните дъртаци" предполагам са ти помагали много докато се научиш да разпознаваш търтея от пчелата,станал си капацитет в тази област и сипеш квалификации на ляво и дясно."Пази боже сляпо да прогледа" Огледай се,ослушай се и ако проумяваш какво се дискутира–кажи си мнението,но не се опитвай да си надскочиш сянката.Никога няма да успееш!!! А "Местните дъртаци" няма да престанат да ти помагат!?За тях"злата памет" е непозната. А Варостопа не се слага не се слага само"ей така".Не си спомням кой колега посъветва някого "да си преброи умрелите пчели и акарите под тях" независимо че при прегледа да не е открил нито един акар.Успехи в "пчеларствуването" младо момче и умната.
Джордан,в нашето семейство от 54-та година не сме оставали без пчели-аз съм потомствен пчелар,освен частните пчели,за които се грижеше предимно дядо ми,майка и татко работеха на държавен пчелин,не само работехме,но и живеехме там!Аз там съм роден.От 7-ем годишен нашите ме вдигаха в 4 часа сутринта да залагам апарати за пчелна отрова,после цял ден стържех със бръснарски ножчета по стъкълцата за 1 грам пчелна отрова.Освен това вадихме и мляко с клечица издялана като шпатула.Прашеца го събирахме с външни прашецоуловители,докато поставя последният(на 315 кошера)ставаше време да събирам на първите sweating; .За мед,восък и клей-няма да говорим.Защо си мислиш,че като казвам,,дъртаци,,аз ги обиждам-аз със всички тах се разбирам чудесно,като поръчвам лентички от Примавет-поръчвам и за тях,като взимам основи-вземем и за тях,ходим си по пчелините и си обменяме опит.Но за свиването на гнездото и за необходимостта от строителна рамка още спорим.Далеч съм от мисълта чрез този форум да обидя някой.
привет,Цитат:
къде пчеларстваш в кай район?
Здравейте. Имам 12 кошера които гледам в нас и вчера реших да проверя какво е положението. С изненада открих, че 5 от тях са умрели, при положение, че имат много мед в кошерите. Мисля че са умрели още при първия студ защото в някои кошери въобще не е ядено от меда. Кошерите имат майки, в някои от тях има още пило.
Има ли някой представа защо се е случило така? Моля помогнете.
Ако беше направил някоя снимка, щеше да ни помогнеш.
Кажи поне на колко рамки бяха семействата, къде са запасите. Подмора къде е и колко е, има ли пчели набити в килийките. С какво третира семействата против кърлежа? Над пилото имали ли са мед, защото ако меда е в страни, при студа те заради пилото, което трябва да топлят, не могат да стигнат до страничните запаси и така загиват. Грехота е кошери, които са ти вкъщи, да загинат толкова чмного семейства. Би трябвало поне веднъж седмично да прилепиш ухо до корпуса и да чуеш шума на пчелите. При всички случаи при възникнали проблеми, пчелите са разтревожени и бръмчат различно от нормално зимувалите. Виж също ако хоботчетата на пчелите са извадени навън и пчелите ако са се сгръчили, може и да са отровени.
Съжалявам много за случилото се, това е неприятно, загубата на семейства.
Колеги някои от вас имали изпразнени кошери без подмор само 10тина пчелички по рамките? И знаете ли на какво се дължи.Имам 1 такъв случаи за сега таз годишна отводка с нова майка даде към 15кг. мед зазимен на 7р.с достатъчно мед на едната рамка има пило 10см. в диаметър пило на същата рамка има около 2кг. мед а на съседната 2/3 е пълна. Дъното е чисто няма 1-на пчеличка, третирах с екостоп?
Има един друг колега с 3такива кошера ,но се видяхме на бързо и не можахма да говорим по подробно.
А не смятате ли , че може нещо да е "почистило" подмора ?
Кошери, които имат повече място на мишопредпазителите осигуряват място за естествена чистка на подмора от пчелите през по-топлите дни ;) Моите си чистят подмора сами drinks;
Има колега и други, поне аз познавам 7 пчелари които са им останали само кошерите и те са третирали с лентите варостоп и варотом .
Аз мишепредпазители не слагам и с варостоп третирам проблема е някъде другаде
Здравейте от няколко дни един от 43 кошера има голям подмор във и пред него.Третирани са за вароатоза имат мед просто пчелите умират.Днес 22.01.13 го отворих има майка има мед просто нямам идея какво става,моля споделете мнение утре може да се случи и на друг–недай си боже благодаря предварително. sadsmile; sadsmile; sadsmile; sadsmile; sadsmile; sadsmile; sadsmile; sweating;
Имам същият проблем,но несъм третирал само проблемното семейство.Върху подмора се откриват акари,а като смачкам пчела се долавя неприятна миризма,но по рамките и кошера няма диарични петна.При почукване се чува нормално усилване на жуженето,като след10-15секунди затихва.Изместих кошера в страни от другите семейства и подхраних с медено захарно тесто(всики),като на килограм кърмова маса добавих по 12 капки йод(това имах под ръка).След 15-20 дни ще реша как да постъпя,но ако подмора е отново голям най вероятно ще унищожа останалите пчели в семейството.
Имаш ли преместване на кълботоЦитат:
Първоначално публикувано от georgi_goso@abv.bg
He никакво преместване,а за колегата пчелите миришат защото вече загниват.
А като издърпаш с върха на ноктите средното черво и ректума, дали са подути и изпълнени с водниста течност?
Сега в топлите дни това семейство облитало ли се е ?
Не съм издърпвал средното черво,но на 2-3 от 10 пчели от подмора при натиск отзад изхвърча водниста течност.Не изглеждат потдути и само тези 2-3 пчели миришеха.При това семейство облитането почти липсваше.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
В това семейство почти не останаха пчели,вчера като ходих излизаше някоя друга.Пчелите миришеха на гадно.Колега Scutellator в какво се съмняваш много държа на твоето мнение ще сам ти много благодарен??? hi; hi; hi;
Вчера изчегъртах от дъното още ок. 250 трупа (за периода 4-22 януари). Сигурно имаше още толкова нападали пред кошера. Не знам обаче колко са останали вътре и колко са изхвърлени от пчелите. Вчера облиташе, но видимо е страшно отслабнал и може би е пътник. В гнездото не намерих дори снесени яйца, докато другите семейства имат вече по десетина килийки запечатано пило. Не че това пило ми е притрябвало, но липсата му в този кошер може би показва, че в него нещо не е наред. Този път на дъното намерих доста мъртви акари и май се оформя нова хипотеза...Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Акарите на снимката ги извадих с едно бъркане с тел...
http://s7.postimage.org/i9uzqkf53/DSC00057.jpg
P. S. Някой може ли да ми гледа на ръка? :D