Познавам лично и ми е приятел човека от когото взех отводките затова съм сигурен.
Преглед за печат
Познавам лично и ми е приятел човека от когото взех отводките затова съм сигурен.
Колега ми да де съвет с подрязване на питата да направя маточници.Пробвах и може би късмета на начинаещия се получи нещо.
http://vbox7.com/play:9169afbf2e
Сега се чудя кои да оствя и кои да махна?
Според големината и гравирането ги преценяваш.
Те всичките еднакви почти
Така направени маточници това е критерия,ти си решаваш. Щом всичките са добри можеш да ги използваш всичките или да слагаш по два.
Другият път пробвай и ще споделиш резултата . Успех .
Още в петък нов опит ще направя.Повторението е майка на знанието.
Колеги колко е най добрата дължина на августовите маточници
Каква разлика правиш, в добивите на мед в зависимост от вида на маточниците?
Критерия ДЪЛЖИНА НА МАТОЧНИКА не е определящ, както през Април, така и през Август. Естествено е, че много късите маточници са дефектни, но също така са дефектни и много дългите. Дефектни са и лошо (слабо) гравираните, или пък дълбоко гравираните (та чак изградени). По-лошото качество се определя дори и от цвета на маточниците - дали са от светъл или от тъмен восък.
Има няколко разумни критерия за определяне на качеството на маточници (а от там и на майките):
1. Маточниците по цялата рамка да са еднакви по дължина, която зависи от много фактори, но понеже не ги знаем, правим сравнителен анализ. По-късите ги изхвърляме (нещо не е наред с тях), по-дългите също ги изхвърляме (ларвата е паднала и се е развивала далече от пчелното млечице).
2. Маточниците трябва да са светли на цвят. Това означава, че са правени с пресен восък от восъчните жлези на млади пчели, а това е гаранция, че в кошера има достатъчно на брой млади пчели, способни да захранят и отгледат наличните маточници. Ако маточниците са тъмни, то това означава, че са правени с краден (преместен от друго място) восък. Това означава малко млади пчели, което също така означава и малко или некачествено пчелно млечице, генерирано от закърнелите жлези на стари пчели.
3. В маточниците има ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ В ИЗЛИШЪК. Това се вижда при пластмасовите полупрозрачни чашки или след излюпване на майката при восъчните чашки. Ако една майка е била добре хранена, след нейното излюпване на дъното на маточника трябва да остане излишно пчелно млечице. Ако една майка е НЕДОХРАНЕНА, на дъното няма нищо.
4. Оценка може да се направи и по броя на приетите маточници от едно семейство. Много на брой маточници означава силно семейство с много на брой млади пчели. Такова семейство прави чудеса. Малко на брой приети маточници означава недостатъчно млади пчели. Визуално пчелите може да са много, но явно това са застаряващи изтощени пчели.
Тази година аз направих много на брой различни експерименти със семейства с най-различни конфигурации. Успях да постигна както отглеждане на много на брой качествени маточници от 3-рамкови семейства, така и пълен провал при 20 рамкови силни семейства-отглеждачи. Имам подробни записи ден по ден и кошер по кошер (отглеждачи и нуклеуси) на всяка една операция и на количеството приети и отгледани маточници. Тепърва през измата ще правя подробни анализи и ще си вадя съответните изводи.
На пръв поглед обаче се набиват в очите няколко крещящи извода, които няма как да не бъдат забелязани:
1. Младите пчели трябва да бъдат достатъчно на брой - в общия случай достатъчни са и само 3 междурамия с пчели, но само ако са млади.
2. Младите пчели не трябва да бъдат занимавани с отвличащи дейности, като например силна паша и нужда от обработка на нектара (меда) или пък нужда от градеж на восъчни основи. Специално градежа трябва да се регулира от пчеларя. Когато го има в излишък, слагат се восъчни основи. Когато е слаб или никакъв, слагат се готово изградени пити.
3. Старите пчели в отглеждача по скоро пречат, отколкото помагат. Те задръстват майката, която е заключена под ханеманова решетка в долния корпус. Също така с приноса на нектар те отклоняват млади пчели от маточниците и ги карат да се занимават с обработка и натрупване на хранителни запаси. Затова е хубаво от време на време отглеждача да се мести на друго място, за да се оттърве от старите пчели.
Благодаря ви г-м Матеев за разяснението. Добре че има хора като да обяснят не като други да се подиграват с младите пчелари като мен.
Според руската литература,дължината на матоника-2,5 см
Здравейте колеги.Да съживиме малко темата за маточниците.В едно руско клипче за производство на пчелни майки видях много интересен начин за производство на майки.В надупчена пробита с бургия спринцовка от 20 мл./куб. на буталото се залепва восъчна чашка с ларва която се захранва от пчелите като влизат в спринцовката през дупките да обслужват маточника.От долу спринцовката е отрязана ,и затапена с коркова тапа.След излюпване на майката тя остава в спринцовката,там пчелите я хранят и пчеларя на клипчето я извади и я маркира след това я върна в спринцовката запуши двата края с кърмова маса и я остави да я освободят пчелите за да се оплоди и да им остане за майка на семейството.Мисля да си направя експеримент с отводка ,като му отнема всичкото пило/открито и люпещото се/.Но изникна един въпрос с каква бургия да разпробия спринцовката за да влизат в нея само пчелите,а майката да не може да излезе.Премерих 1 клетка за предаване на майки, но тя е с 1 отвор за освобождаване на майката и той е 8мм. Аз само такива съм използвал и с такива работя.Интересува ме ако някой предава майки и използва клетка с 2 отвора,колко мм. е малкия отвор през който влизат само пчелите при майката при първото опознаване за подхранване и освобождаване,за да знам с каква бургия да разпробия спринцовката.Предварителн му благодаря за отговора.Поздрави.
Размера да е като на ханеманова решетка, но майката не е оплодена и е по-дребна така ,че трябва още да се намали.Защо изобщо се занимавате с такива работи?
Благодаря на всички за отзивите.Проба/Грешка.Пашата обича смелите.
Това ли си гледал? https://www.youtube.com/watch?v=779AOmR-wsI
Не колега,друго беше.Но това също нагледно показва излюпването в изолатор.Запечатването става свободно,и тогава слагат изолатора за да не се срещат с другите майки.
Няма общо дали е оплодена или не, не е нормално майката да може да минава през хр. В интерес на истината след излюпването си от маточника, със всеки изминал ден майката отслабва с около 7мг дневно до деня в който излезе за оплождане. Това е за да може да лети уверено и сигурно по време на брачния полет. Ханемановата решетка не спира майката да минава през нея заради размера на коремчето й (той е променлив), а заради размера на гръдната и част. При пчелите ширината на гърдите варира 4-4.2мм, а при майката тези размери са 4.7-5мм. Ако някоя майка може безпроблемно да минава през хр, то такава майка няма място на пчелина!
Бих ти предложил вместо да се чудиш с какво да дупчиш спринцовките, да поръчаш на някой дърводелец да ти направи такива клетки. Вместо мрежичка постави предварително изрязани на размер парчета от пвц хр (онея които са прозрачни и тънки като вестник).
http://store.picbg.net/thumb/B0/F7/1f8402a08c70b0f7.jpg
Я гледайте па “ромънящето“ кво ги прави :bigsmile::yo:
http://https://youtu.be/I9DSOH2yKeE
:yo:
Честно казано, не знам какъв “трябва” да бъде на теория размера на отвора, за да се получи възможно най-добрият резултат. Но мога да ви кажа какъв хоби-вариант използвам на практика, за собствени нужди.
Възможността за работа с пчелите основно в събота и неделя неизбежно води до някои ограничения и корекции при избора на прилаганите технологии и подходи,
Иначе казано, налага ми се да осигуря излюпването на майките в предпазни клетки, като в същото време искам пчелите да имат свободен достъп за да могат да обгрижват маточниците, а по-късно съответно и майките. За постигане на целта си използвам комплектите на “Ролта” тип “Никот”(горещо ги препоръчвам), като в предпазните клетки съм пробил кръгли отвори с диаметър 5милиметра. Моят опит твърдо сочи, че качествените майки не преминават през такъв отвор.
Имах един единствен случай, при който в клетката бях поставил за излюпване свещеви маточник от майка, която беше загинала неочаквано, а държах да продължа линията и. Когато дойде време за инструменталното осеменяване се оказа, че младата майка вече е успяла да се измъкне, оплодила се е и даже беше снесла първите си яйца. В същото време в нуклеуса имаше още две майки в клетки, при които всичко си беше нормално.
Всъщност не можех да съм сигурен дали причината е в размера на майката или в размера на отвора(беше придобил малко елипсовидна форма при направата), така че просто изхвърлих въпросната предпазна клетка.
Колега,благодаря ти за отговора.Поздрави.
Кога майката снася в маточните килийки и как става това? Какво я кара да снесе в тях?
Чета че,след като семейството е осиротяло и има прясно пило,няколко часа след това,пчелите залагат маточници,които след 3дни се унищожават.Винаги ли се смята,че пчелите не са заложили на еднодневна личинка?Ако откриете въпроса,благодаря за отговора!
Колега , нека да изчакаме , и когато наближи момента да говорим по въпроса .
Колега mici-92, прочети цялата тема от самото и начало, и ще си отговориш на всички въпроси. А и като гледам с какво усърдие навлизаш в материята, до май месец може вече и да пренасяш личинки на възраст до 12 часа със затворени очи. Важното е да пробваш първия път, и макар да нямаш успех отначало - втория и третия път ще бъдат по-успешни със сигурност!
Колега не си чел добре.При осиротяване на семейството,пчелите в стремежа си да си произведат по скоро майка залагат маточници върху личинки на различна възраст.След 4 пълни денонощия се унищожават само запечатаните маточници,те са заложени върху по стари личинки.Отворените маточници не се пипат.Прочети внимателно справочника на Любен Радоев.Струва ми се,че търсиш само готова,практически насочена информация без сам да си напрегнеш малко мозъка.Пчелар се става не за година или две,а целенасочено се добавят знания и умения.От мене ти пожелавам успех и да влагаш повече мисъл,преди да зададеш въпросите си.
Тук може да намериш някои отговори, а и не само ти.
Яйце Запечатване Излюпване
Майка 3½ дни 8 дни +/-1 16-ти ден +/-1 пронася 28-ми ден
Пчели 3½ дни 9 дни +/-1 20-ти ден +/-1 медосбор 42-ри ден
Търтеи 3½ дни 10 дни +/-1 24-ти ден +/-1 зрялост 38-ми ден
Също така следната диаграма ще ни помогне по-добре да разберем развитието на пчелата работничка.
• Ако намерите снесени яица и не намирате майката, преди колко дни е имало майка в семейството? Най-малко 3 дни и по всяка вероятност все още е там (въпреки че вие не я намирате).
• Ако намерите само ларви и открито пило, но не намирате яйца, преди колко дни е имало майка? - 4 дни.
• Слагате Ханеманова решетка между два корпуса - след четири дни намирате снесени яйца в единият корпус, а в другия не - къде е майката? В корпуса с яйца :-) това беше лесно.
• Ако намерите запечатан маточник, след колко дни трябва да е излюпен - 9 дни, но по вероятно е да са 8.
• Ако намерите запечатан маточник, след колко дни можете да очаквате яйца от тази майка? - 20 дни.
• Губите или убивате майката по невнимание - след колко дни ще имате пронесла майка отново? - 24 дни, защото пчелите ще започнат от новоизлюпена личинка.
• Ако пренесете личинки за производство на майки, след колко дни трябва да пренесете маточниците в оплодително семейство? След 10 дни (на ден 14).
• Ако ограничите майката, за да получите млади личинки, след колко дни ще трябва да пренесете личинките? След 4 дни
• Ако ограничите майката, за да получите млади личинки, след колко дни ще разполате с оплодена, пронесла майка? След 28 дни
• Губите или убивате майка по невнимание и пчелите отглеждат нова майка - колко пило ще има в деня когато новата майка пронася? Няма да има никакво пило - майката ще пронесе след 24-25 дни - до тогава всичкото работническо (20 дни) и търтеево (24 дни) пило ще се излюпило.
• Ако майката започне да снася днес - след колко дни тези пчели ще излетят на медосбор - 42 дни.
• Ако семейството се рои днес - след колко дни новата майка ще започне да снася? Предполагаме, че това е бил първичният рой - той отлита със старата майка, когато първият от роевите маточници е запечатан. Това означава, че първата от новите майки ще се излюпи след 8 дни. Тази майка може да отлети с вторичен рой или пчелите ще и позволят да убие всички други майки. Предполагаме, че тя ще остане и пчелите ще и позволят да убие всички други майки - това означава, че младата майка ще пронесе след около две седмици - т.е. общо +/- 3 седмици. (две до четири седмици).
От тези лесни примери, виждате колко е лесно да разберете как са се развили нещата в пчелното семейство до момента и да предскажете какво ще се случи в близко бъдеще.
Понякога ще ви се наложи да предположите най-добрия и най-лошия вариант. Например имате отворен маточник с личинка в него на възраст четири до осем дни (от яйце). Запечатаният маточник е между 8 и 16 дни - макар че опитното око може да прецени по цвета дали клони повече към 8 (тъкмо запечатан, мек, бял восък) или повече към 16 (кафяв и доста изтънен в края, почти като тънка хартия). Мек, светъл маточник е между 8 и 12 дни. Тъмен и изтънен маточник е между 13 и 16 дни. Майката ще се излюпи на 16 ден (вероятно на 15 ден, ако температурите са високи). Нормално майката ще пронесе на 28 ден.
"Когато се избират ларви, те трябва да бъдат възможно най-млади. Ако тук се направи компромис, всичко останало е безсмислено. Ларвите в точната възраст са прави(или почти прави) и с размери дори по-малки от яйце. Тези ларви имат много малко млечице, което е прозрачно като дестилирана вода, или изобщо нямат млечице. Ако ларвите са по-големи от яйце, потърсете си друга пита..." Д. Дамянов
Ако няма значение, защо колегата се вманиачва ?:bigsmile:
Тъкмо се бях примирил,че след по-горния пост няма да получа конкретния отговор и затова,като зърнах последния,му се зарадвах.Не исках да бъда груб към пчелите,иначе щях да задам въпроса така.Не могат ли пчелите,да различат млада от възрастна личинка ,че залагат на нея?Това,исках да се уточни,защото ще го изполвам в спор м/у мен и пчелар с 40-години стаж,който казва че,пчелите не са толкова глупави,че да заложат на възрастна личинка.Спирам.Вече отекчавам.Благодаря за отговорите и успех на всички!
Всички яйца се захранват в началото с ” вода”, а след това идва и млечицето. В начало по рядко и почти такова си остава за ларвите за пчели, а за майката е съвсем друго. Но в началото са почти на еднаква диета. Този период не трябва да надвишава 3 1/2 дни.
Вманячването на някои колеги е с мисълта, че ще прекарат дявола, но в повечето случаи резултатите са еднакви.
Миналата пролет една майка спря да работи някъде средата на април,нямах резервна и му дадох пита с яйца че беше само на з.пило,не съм разрушавал маточници.Излезе майка която развиразви силно сем.Казаха ми че такива майки могат да бъдат добри само за един сезон и после се скапват.Тепърва ще разбера дали е така.
"Разликата между ларвите в маточниците и ларвите на пчелите-работнички е в НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ. Ларвите в маточниците се хранят само с пчелно млечице и с нищо друго. Ларвите на пчелите-работнички се хранят с пчелно млечице само в началото веднага след излюпването, и след това се хранят с мед и пчелен прашец.
Та ако искате качествена майка, тя трябва да е направена от личинка на 1 ден. По-старите личинки вече са некачествени (поради лошата храна). В критична ситуация пчелите могат да използват и по-стара личинка, но това е не защото го искат, а защото нямат какво друго да направят. " Р. Матеев
Всеки си ...... жената, както смята за най-добре.:bigsmile:
Колега, навярно не си обърнал внимание на кавичките. Това е цитат от пост на колегата Д. Дамянов.
Аз затварям майката в 18.00 ч. на ден Х, на следващата сутрин проверявам за яйца и я освобождавам. На третия ден преди обед -пренасям. На 13-14 ден разнасям маточниците.
Преди много години , в началото на 80-те четейки ,,Пчеларската енциклопедия,, при изкуственно отглеждане на пчелни майки има вариант за пренасяне на яйца , но методът не е получил развитие .
Отстранявайки личинката се пренася яйце преди излюпването .
Вчера,при изваждане на рамка отчупих с ножа(без да искам разбира се) ,ръбчето на маточника.Дали,пчелите ще го разрушат?Ще разбера отговора след 3дни,но искам да го видя подготвен.
Той не е запечатан.
Аз искам да попитам колегите. Защо ми изчезнаха маточниците за самосмяна? Чаках да ги запечатат ,но след проверка днес не ги намерих.Това е нещо ново за мен.Да ли не са климатични промени или аз съм го урочосал с поглед.Говоря за по 1 на кошер.
И при мене е същата работа,запечатват ги и ги прояждат от страни.
Имам едно въпросче.След излизането на майката,маточника разтурват ли го пчелите или остава така да си стои?Благодаря, предварително за отговора!
Да.Две.От утре,очаквам сватба.
Продължавам да питам,като се надявам някой да ми отговори. Отводка направена на 21.06.с еднодневно пило около обяд.На 25.06 по обяд маточниците отворени,ларвата добре запълнила дъното и на 07.07 около 10 часа,маточниците разрушени.На мястото на единия маточник имаше скупчени пчели,но майка не видях.След като ми се скарате,че не трябваше да отварям кошера,а да ги оставя на спокойствие, моля да ми отговорите, може ли да се надявам на нормално излюпена майка?;)
Някоя майка се е излюпила още на 4.07 и е разрушила останалите маточници. Би трябвало да имаш майка. Дано не се загуби и до 10 дни ще пронесе.
пп. на тези, които ти разправят, че кошера не се отваря--много поздрави от мен. Може и една "благословия" да им теглиш.:bigsmile:
Правилно ти казва Друмев - да не го слушаш и така направи, поне докато се научи кое как за себе си и след това да дава акъл.
В кошера можеш да ровиш по 5 пъти на ден. Важно е да извличаш информация която те интересува и да действаш своевременно. Иначе даскали като Друмев бол. И друго което ще ти кажа - научи се да работиш с твоя акъл, а не да се надяваш, че някой ще ти каже какво точно да направиш. Това може да не отговаря на твоите условия и всичко да замине по дяволите. Когато сам достигнеш до дадения резултат е най сладко, а и дълго се помни. Така се става майстор. Иначе се става фартуна /хала, буря/ като Друмев. Всичко знае, всичко може - да живее брата.:bigsmile:
Иначе вече имаш майка в кошера.
Предполагам, че си направил отводката силничка, щом ще отглежда майка. Гледай календара и смятай! На 25.06 маточниците още са отворени, да кажем, максимум 7 дни от снасянето. Още 9 дни до люпене - най рано на 04.07 очакваме първата майка. Днес сме 07.07. . Нормално е да гризне конкуренцията. Хубаво си погледнал. Лошо е че не си видял това за което си погледнал. Като си видял прогризани, потърси ли правилно излюпения? Както и да е, имаш повод да изчакаш. Аз бих погледнал след седмица. Ако има възможност им приготви рамка с малко пило/яйца и съчетай прегледа с добавяне на рамката. Ще им свърши работа(контрола за майка или просто подсилване), а и ти ще си отговориш на евентуални чуденки. Ако е скапано времето, ще и трябват още дни, а и е добре да имат с какво да я хранят. Пипай внимателно. Неоплодените са малки и бързи. Успех.
Колко дни преди излюпването на майката,е най добре да се придава маточника и защо?
Между 9 и 14 ден след снасянето на яйцето, не е желателно маточниците да се докосват, тъй като тогава се оформят вътрешните системи на бъдещата майка (или нещо такова беше, не си спомням точно), така че най доброто време за придаване на маточиници е на 14 и 15 ден (15 ден е малко рисковано!) след снасянето на яйцето.